Дневен план за навициСвали сега 

Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Тузлата - място с история и дух

За древното удоволствие – калолечението, се знае много и от ползотворното му влияние хората се възползват още от преди две хиляди години.

За видовете кал, както и за химичния състав на всеки един от тях, може да прочетете тук.

Днес ще се спрем детайлно на едно от местата по родното Черноморие, където всяка година хора от различни народности се докосват до силата на калните бани.

Балчишката тузла – място с история, специфичен дух и благотворно влияние не само на тялото, но и на психиката.

Или поне такова е личното ми впечатление от това заобиколено от зеленина кътче.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Балчишката тузла

Същност и местоположение

Балчишката тузла (или само Тузлата) е местност, която както показва и името ѝ, се намира в близост до Балчик (на около 6 км източно от града).

Тя представлява солено крайморско лагунно-лиманно езеро, което е образувано на мястото на голямо свлачище. Характерно за лиманите е, че в тях се просмуква солена морска вода.

Първите опити за калолечение в България се свързват именно с Балчишката тузла още от 1883 година, когато руският лекар Игнатов е използвал кал от езерото с лечебна цел.

Балчишката тузла е тихо място, което е заобиколено от гъста растителност, сред която са сгушени множество бунгала. Някои от тях са изоставени и порутени, но други изглеждат китни и примамливи със своето спокойствие.

Това беше първото ми впечатление, когато за първи път посетих местността – спокойствието и безвремието, които действат успокояващо.

Тузлата - място с история и дух

Как се образува калта

Тузленската кал е утаечна и се образува на дъното на езерото благодарение на различни фактори – липса на вълни, наличието на достатъчно глинесто-пелоиден материал, разтворими соли и органична среда. Калта е еднородна и гъста маса, която има тъмен цвят и силна миризма на сероводород.

Езерната котловина се запълва от утайки, които са следствие както на алохтонен глинест материал (наслаги, които са образувани на повърхността или са внесени под земята чрез подземни и / или повърхностни води), така и на местен продукт (автохонен), който пък се получава от развитието и измирането на множество организми, които в следствие на физикохимични и биохимични процеси, се утаяват.

Планктонът натрупва органични продукти най-бързо през пролетта, когато концентрацията на йоните в рапата (езерната вода) е най-ниска.

През летния сезон езерото е с отрицателен воден баланс – под морското равнище и това би могло да причини негоден за лечение кален пласт, ако нивото на водата падне под 40-50 см.

Балчишката тузла се състои от две езера – плитко и дълбоко. Запасите на кал в плиткото са около 26 хиляди тона и всяка година калният пласт се увеличава с около 5-6 мм, което прави 200 т новообразувана кал годишно. В дълбокото езеро има отложен пласт от 35 см, а новите отлагания се равняват на около 13 хиляди тона.

Тъй като Тузлата е място, на което усилено кипи калолечение, е много важен въпросът за регенерацията за отработената кал. Създадени са системи, които да поддържат баланса поради ежегодната експлоатация на калонаходището.

Тузлата - място с история и дух

Специализирана болница за рехабилитация „Тузлата“

В местността е изградено лечебно заведение, което е специализирано в лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система.

В него работят лекари-специалисти, рехабилитатори и медицински сестри, които ще ви прегледат, консултират и назначат терапии.

Болницата работи с РЗОК, НОИ и със свободен прием на пациенти, а отделението „Физикална терапия и рехабилитация“ разполага с 3 основни секции – електролечение и светлолечение, рехабилитация (кинезитерапия, масажи, лечебна физкултура) и калолечение (частични или цели кални апликации, закрит и открит калолечебен сектор).

Открито калолечение

Лечебната кал е много ценен продукт, който е обогатен на йони, киселини, витамини и оказва комплексно въздействие върху организма.

Откритото калолечение влияе на тялото чрез взаимодействието между калта, слънцето и рапата.

Секторът „Открито калолечение“ в Тузлата представлява 2 зони, разделени помежду си от стена. Едната зона се ползва само от жени, а другата – от мъже. Разделението се налага поради причината, че по-голям процент от хората прилагат калолечението голи. И жените, и мъжете ползват едно езеро (малкото), но преградата продължава няколко метра и във водата.

В този сектор може да се влиза свободно – дори и да не сте пациент на специализираната болница. Нужно е да се заплати упомената такса на входа.

Важно е обаче да уточня, че независимо от дадените указания, е желателно да поискате преглед от лекар в лечебното заведение и съответна консултация спрямо вашето състояние.

Калолечението помага при някои заболявания, но не се препоръчва при други. Отделно – не при всички хора е благоприятно намазването на цялото тяло, а това може да прецени само специалист.

Указания за провеждане на кални процедури на открито

Тузлата - място с история и дух

 • Започва се със слънчева баня, като нейното времетраене се увеличава постепенно – от 10 до 90 мин за възрастни, а за деца – максимално до 40 минути;
 • Следващата стъпка е да се намажат болните места с лечебна кал. Слоят трябва да е между 0.5 – 1 см;
 • Тялото отново се излага на слънце, за да може калта да изсъхне или докато се получи влажно напукване. Ще познаете изсъхването по цвета – от тъмно сив към черен, той става сиво-пепеляв;
 • След като калта изсъхне, следва измиване в езерната вода. Извършват се движения във водата, а болните места се разтриват;
 • Последната стъпка отново е слънчева баня за 5-10 минути, като почивка на тялото.

Цялата процедура трае около 2 часа, а престоят не бива да бъде повече от 3 часа дневно – това ограничение е въведено поради зачестилите случаи на изгаряне, слънчеви алергии, хипертонични кризи и др.

Добре е температурата на въздуха да е над 24 градуса, да има силно слънце, а като период през годината, най-подходящи са месеците юли и август.

Показания за открито калолечение

 • Заболявания на опорно-двигателния апарат;
 • Заболявания на периферната нервна система – диабетна полиневротатия, увреждания на нервни коренчета и плексуси и др;
 • Хронични гинекологични заболявания, стерилитет;
 • Кожни заболявания – атопичен дерматит, псориазис, невродермит.

Противопоказания

 • Остри инфекциозни и паразитни заболявания;
 • Хронични заболявания;
 • Състояние след остър инфаркт на миокарда;
 • Епилепсия;
 • Активна туберколоза;
 • Злокачествени тумори;
 • Фебрилни състояния.

След извършването на цялата процедура, не бива да се ползват сапун, душ гел, шампоан и други подобни средства. Най-много тялото се измива с минерална вода на душовете в сектора.

При калолечение е характерна появата на балнеореакция най-често след пета-шеста процедура. Това означава, че симптомите се усилват – увеличават се болката, отокът и температурата на възпаленото място. Тази реакция се среща предимно при ревматични заболявания.

Не са рядкост и появата на умора, главоболие, раздразнителност и болки в стави, където преди калните бани не е имало оплакване. Това се обяснява с временно изменение на равновесието на вътрешната среда в организма в следствие на калолечебната процедура.

Озвучаването на реакцията е израз на способността на организма да се справи с дразнителя и да се подобри болестният процес. Важно е да се уточни, че балнореакцията е с временен характер и бързо след нея настъпват подобрение и оздравителни механизми.

Има обаче и следваща степен – изостряне, до която не бива да се стига. Ето защо е нужна консултация със специалист и правилно дозиране на калолечебните процедури.

Броят на калните бани също би следвало да е по преценка на лекаря. Понякога е необходимо да се направи почивка, а друг път се извършва цял курс на всекидневно лечение.

Духът на Тузлата

Ще използвам възможността да споделя личните си впечатления от това място, а вие ще ми простите, ако се отплесна твърде много.

С откритото калолечение в Тузлата се запознах през лятото на 2014 година. Причината да отидем там беше брат ми, който страда от ревматоиден артрит и калните бани ни бяха препоръчани като средство, което ще намали болките.

Възползвах се и аз – заради плексит и хроничен синузит. Още тогава усетих каква сила има калта, но исках да посетя мястото още веднъж, преди да разкажа за него, за да затвърдя впечатленията си.

Разбираемо е, че ще говоря за женската зона, но предполагам, че при мъжете е същото, а и разказите на брат ми го потвърждават.

Хората, които те посрещат

На входовете на Открития сектор за калолечение има служители, които те посрещат, вземат таксата за вход, издават бележка и ако отивате за първи път – обясняват учтиво кои са основните стъпки.

Те са усмихнати, любезни и излъчващи спокойствие – каквото е самото място. Няма как да работиш на място сред природата, огрято от слънцето, на брега на морето, на място, където хората подобряват състоянието си... и да не си спокоен и щастлив, нали?

Желателно е, когато отивате за първи път, да се консултирате с личния си лекар, а след това и с някои специалист от болница „Тузлата“. Това е още по-важно, когато имате по-сериозни заболявания. Горещо препоръчвам да не пренебрегвате тази малка, но важна стъпка, дори и да ви се струва досадна и излишна. Калолечението има силен отзвук в тялото и предварителният преглед ще даде яснота кое е най-доброто за вас.

Ако обаче решите да действате на своя глава, поне задавайте въпросите си на служителите, защото ако разчитате на останалите посетители – ще чуете многобройни и разнородни мнения. И това е нормално, тъй като всеки един от тях прави това, което е препоръчано на него, но това не значи, че е общовалидно за всички.

Мястото

След като се плати вход, се влиза през малка дървена врата, от която се озоваваш в нещо като коридорче. Отстрани са отделни кабини, в които всеки може да се преоблече, но повечето хора го правят на открито.

Следват огледало и два автомата – за топли и студени напитки.

Директно от коридорчето се излиза на импровизиран плаж – почистен и заравнен пясък с масивни чадъри. Тук се намират и душовете с минерална вода, които се ползват по желание като завършек на цялата процедура. Забранено е ползването на сапуни и душ гелове. Само вие и водата. В тази зона са и две тоалетни – чисти и достатъчни.

По стълби се слиза в следващата зона – множество шахматно подредени пейки, разположени върху големи каменни плочи. В края на тази зона са ваните с кал, а до тях – стълби с парапетче, от които се влиза в лиманното езеро. Стълбите са изронени и е добра идея да се държите здраво за парапета.

Не очаквайте лукс – тук не е 5-звезден хотел, не очаквайте да лежите на шезлонг и някой да ви вее с палмово листо. Тук идват различни хора и от много държави, които имат една цел – да облекчат състоянието си и да се почувстват по-добре.

Мястото е възможно най-близо до природата и точно това е хубавото, защото попадаш в тишина, безвремие и успокояващо зелено.

Чисто е, а това е най-важното. Има всичко необходимо – пясък, естествена (от дърветата наоколо) и изкуствена (от чадърите) сянка, тоалетна и заведение в близост, от което може да си закупите храна и вода.

Тук няма бар, от който да свири музика. Звуците са от птиците, шумоленето на високите тополи, разговорите между останалите посетители и плискането на водата, когато хората се измиват от калта в нея.

Иначе езерото е равно като тепсия, ако изключим случаите, когато диви патици порят повърхността или рядко, но все пак срещано, се проследи как водна змия следва пътя си.

Да, тук има водни змии за ужас на някои хора, но те не са заплаха. Появяват се рядко, а когато има повече хора във водата (което е почти постоянно), бягат надалеч.

Другите обитатели са дребни щипалки, но ако се извършват достатъчно енергични движения, те не приближават.

Любимият ми момент, е когато се напичам преди и след намазването с кал – лягаш на някоя пейка, затваряш очи и се отдаваш на спокойствието.

Обичам да слушам и хората около мен – толкова много истории, толкова много съдби...

Посетителите

Посетителите са много, различни, на всякаква възраст, с различни проблеми, но обединени от една цел – да се чувстват по-добре благодарение на досега с природната благодат.

Това, което ми направи най-силно впечатление е, че отиваш за първи път и се държат с теб сякаш се познавате от години. Някой ще дойде да ти намаже гърба, а друг ще завърже разговор. Така времето минава по-бързо, пък и опознаваш различни съдби.

Научих за жената, която бързо хвърлила патериците и започнала да ходи въпреки прогнозите на лекаря след тежките операции, на които била подложена. Други пък облекчават ставните си болки, засилват имунитета си, лекуват синузита си.

Някои се мажат от главата до петите – буквално. Да, дори и косата. Други пък налагат само болните места – най-често коленете и лактите.

Винаги са усмихнати, а ако не са – ще ти се усмихнат, когато ги поздравиш.

Духът на Тузлата са и хората, които ходят там – интересни, цветни и с история.

Ох... аз май ще привършвам, защото почивката свърши, а следващото лято е далеч. Но знам, че догодина Тузлата ще е все така дружелюбна към нас!

Статията има само информативна цел и не замества нуждата от консултация с личен лекар и специалист по калолечение. Статията няма за цел да служи като поставяне на самодиагнози и самолечение.

Използвани източници

 • Balcic.eu
 • sbrtuzlata.com
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
5-изфабрикувани-диагнози
5 изфабрикувани диагнози

Или как да се почувстваме болни, макар че реално не сме

На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow