Дневен план за навициСвали сега 

Алицин (Allicin)

Причината за чудотворното действие на чесъна

Алицин (Allicin)

Всички сме чували за зеленчука чесън.

Сред по-старите поколения той присъства като допълнение към едва ли не всяко едно хранене и години наред се използва в нетрадиционната медицина за лечението на какви ли не заболявания. Притежава комплекс от невероятни свойства, оказващи изключително благоприятно влияние на целия ни организъм.

Тези почти магически свойства се дължат на едно вещество, наречено алицин и именно на него ще обърнем повече внимание в този материал.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е алицин?

Алицинът представлява вещество съдържащо органична сяра, първоначално изолирано от двама американски химици - Chester J. Cavallito и John Hays Bailey през 1944 година.

Алицинът се получава при смачкването и нарушаването на целостта на скилидките чесън.

Много интересен факт е, че първоначално той не съществува. В различни части на здравите скилидки чесън се съдържат две съвсем различни вещества - алиин (alliin) и ензимът алииназа (aliinase). Едва когато скилидките биват смачкани и се наруши целостта им, ензимът алииназа катализира формирането на алицин от наличния алиин.

Докато алиинът не притежава аромат или цвят, то алицинът е веществото, което придава силния мирис и лютивина на чесъна. Той представлява светложълта, мазна течност, подобна на олио.

Смята се, че алицинът, с неговата силна миризма и лютивост, е начинът на чесъна да се предпази от различните вредители, които биха му попречили да се развива като зеленчук.

Доказани и потенциални ползи при хора

Съществуват десетки научни изследвания и мета-анализи относно ефективността на чесъна и алицина.

За съжаление информацията е твърде противоречива и на този етап чесънът може да се приеме като храна с изключителен потенциал, но с една голяма въпросителна след себе си.

Въпреки това, различните свойства открити при редицата научни изследвания заслужават да бъдат споменати.

Подобряване на липидния профил

Един от известните положителни ефекти на чесъна е подобряването на липидния профил. Наблюдава се значително намаляване на общия и “лошия” (LDL-C) холестерол, за сметка на увеличение на “добрия” (HDL-C).

Наблюдава се и намаляване нивата на триглицериди в кръвта.

За съжаление голям мета-анализ от 2001 година показва, че тези ефекти могат да се смятат за краткосрочни, тъй като липсват данни за изследвания с продължителност по-голяма от 6 месеца.

Намаляване на кръвното налягане

Друг полезен ефект от приемът на чесън е намаляването на кръвното налягане. При хора, болни от хипертония се наблюдава редукция от порядъка на около 10%, докато при хора с нормално кръвно налягане почти не се наблюдава промяна.

Други научни изследвания обаче не успяват да открият такъв положителен ефект.

Намаляване на честотата на разболяване и продължителността на настинката

Тук изследванията са само две, но пък резултатите са внушителни.

Ако редовно похапвате чесън, шансът да се разболеете от настинка (common cold) може да бъде намален до 60%. Ако случайно все пак вирусът ви застигне, е възможно продължителността на болестта да бъде съкратена с до 70%.

Все пак са нужни още данни за затвърждаване на резултатите и твърденията.

Антимикробни и противогъбични свойства

Няколко научни изследвания заключават, че алицинът притежава добри антимикробни и противогъбични свойства, дължащи се на химичните реакции с тиолни групи на различни ензими.

Антитуморни и антиракови свойства

Чесънът е една от най-често споменаваните храни, когато стане въпрос за лечение или превенция на ракови заболявания.

Съществуват някои епидемиологични и корелационни научни трудове, показващи сериозен потенциал на чесъна като предпазна мярка срещу стомашен и колоректален рак, но за всички останали видове рак, клинични изследвания са проведени единствено върху животни, без задоволителни резултати.

В тази насока е необходима още много работа.

Как да си набавим алицин и в какви дози?

Чрез храната

Един от начините да си набавим алицин е да ядем чесън под формата на храна. От 1 грам намачкан чесън се формират между 2,5 и 4,5 мг алицин.

Внимавайте, в случай че обичате да готвите с чесън, тъй като високата температура може да унищожи наличния ензим алииназа. Така формирането на алицин става невъзможно и се губят положителните му свойства.

В някои експерименти се наблюдава запазване на голяма част от алицина, когато чесънът бъде нарязан или смачкан и оставен така за около 10 минути, преди да бъде подложен на термична обработка.

Оптимална дневна доза е около 2-3 умерено големи скилидки чесън.

Под формата на хранителна добавка

Чист алицин не се произвежда под формата на хранителна добавка, тъй като е изключително нестабилен.

В рамките на няколко часа нестабилният алицин се разпада до няколко други, по-стабилни сяросъдържащи вещества. Затова и набавянето като хранителна добавка отново става основно чрез чесън, минал през различни производствени процеси.

Съществуват няколко типа продукти, които може да срещнете:

  • Изсушен чесън на прах – продуктите под тази форма се произвеждат от нарязани или смачкани скилидки чесън, които биват изсушени при ниска темепература, за да се запази ензимът алииназа. След това прахта се пулверизира и се прави под формата на таблетка или капсула. Тъй като ензимът алииназа лесно бива унищожен от стомашната киселина, продуктите трябва да бъдат с ентерично покритие, което позволява безопасното преминаване през стомаха и достигането на червата. На някои продукти производителите отбелязват потенциалното количество алицин, което може да бъде поето чрез съответната доза (allicin potential);
  • Чеснови масла – ще ги срещнете основно под формата на дражета или масло;
  • Екстракт от остарял чесън – този тип продукти отново най-често ще намерите под формата на дражета. Важно е да се отбележи обаче, че процесът му на производство е съвсем друг – много по-качествен и ефективен. Чесънът се събира, нарязва и се съхранява в резервоари от неръждаема стомана, във воден разтвор на етанол и в продължение на до 20 месеца, като крайният продукт обикновено е без неприятния мирис на чесън.

Дозата като хранителна добавка може да варира в зависимост от формата и концентрацията на продукта.

Тези под формата на масла, таблетки и капсули най-често ще срещнете в дози от 500 мг. При тях един оптимален прием би бил около 1000 до 1500 мг на ден, приети наведнъж или на няколко пъти.

В други продукти, ще видите не 500, а 50 мг в доза. При тях най-често се използва силно концентриран екстракт от остарял чесън, затова 100-150 мг при тях биха били достатъчни като дневна доза.

Противопоказания и странични ефекти

Чесънът, под формата на храна или хранителна добавка, се понася добре от почти всички хора, като най-често споменаваните странични ефекти са неприятните дъх и мирис на тялото.

Някои хора с по-голяма чувствителност е възможно да получат стомашни болки, гадене, диария и други краткосрочни проблеми.

Чесънът има способността да забавя тромбоцитната агрегация (съсирването на кръвта). Поради тази причина трябва да се внимава, когато се приема заедно с лекарства със същото предназначение или заедно с добавки с подобен ефект (рибено масло, витамин Е).

Макар и рядкост, има данни за прояви на алергични реакции при прием на чесън.

В по-високи дози чесънът може да доведе до токсичност. Горната граница на прием варира и зависи от теглото на човека – колкото по-тежък сте, толкова повече чесън може да си позволите. Препоръчително е да не преминавате границата от 15-20 скилидки чесън на ден.

Няма достатъчно данни за приема при бременни или кърмещи жени.

В заключение

Алицинът е тайното оръжие на чесъна. Той го превръща в една уникална храна със страхотен потенциал.

Въпреки противоречивите данни, ако нямате проблем с неприятната миризма и лютивост, силно препоръчваме да добавите по няколко скилидки чесън към дневното си меню. От него може само да спечелите.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Гхи
Гхи

Пречистено краве масло по Аюрведа

Митове-в-бодибилдинга-кафяв-срещу-бял-ориз
Митове в бодибилдинга: кафяв срещу бял ориз

По-добър ли е кафявият ориз от белия?

Ленено-семе
Ленено семе

Малките семенца с любопитно хранително съдържание

Патешко-месо
Патешко месо

По-рядко консумирано, но заслужаващо вниманието

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow