Дневен план за навициСвали сега 

Пуерария мирифика (Pueraria mirifica)

Билка с мощен естрогенов ефект

Пуерария мирифика (Pueraria mirifica)

В наши дни проблемите с женските полови хормони стават все по-масови. Наред с тяхното зачестяване се увеличават и алтернативите на традиционните естрогенови терапии в медицината. Все повече жени се обръщат към натурални средства за въздействие върху естрогена, като пазарът буквално е залят от най-различни екзотични билки, масла и други хранителни добавки.

Една от тези билки е Пуерария мирифика, за която се твърди, че притежава изключително висока потентност при въздействието върху естрогена. Дали това е така ще разберем от събраната досега скромна научна информация.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява Пуерария?

Пуерария мирифика (Pueraria mirifica) се нарича още Квао Круа или по-специално бяла Квао Круа. Всъщност това е една от трите билки с подобно наименование. Другите две билки са червена Квао Круа (Butea superba) и черна Квао Круа (Mucuna collettii). Много често билката се бърка с корена от Кудзу (Pueraria lobata), но по своята същност това са коренно различни билки.

Името "mirifica" идва от латинското "miracle" и означава "чудо". Пуерария е особено популярна в Тайланд и се използва от традиционната медицина за тонизатор и подмладяващо средство, особено при възрастни жени в менопауза.

Съставът на Пуерария е изключително впечатляващ. Билката съдържа класически фитоестрогени, наподобяващи соевите изофлавони, но също така съдържа и друг клас фитоестрогени, наречени хромени. Именно на тези активни вещества се дължи естрогеновата активност на Pueraria mirifica, която е установено още в далечната 1952 г.

Основните компоненти на билката са:

 • Хромени, които се делят на мироестрол, деоксимироестрол и исомироестрол, като най-високопроцентният е мироестрол, а деоксимиростролът притежава по-силна естрогенова активност от самия естроген;
 • Изофлавонът пуерарин (гликозид на генистеин) и соевите изофлавони даидзеин и генистеин. Общата маса на изофлавоноидите съставлява 8.4-10.2% от сухата маса на билката;
 • Квакхурин - изофлавон с по-ниска естрогенова активност;
 • Други гликозиди и изофлавоноиди като птерокарпен, куместрол, туберозин, мирифицин и спинастерол;
 • Полизахариди (73%).

Как функционира Puerarica mirifica?

Метаболизмът на активните съставки в Пуерария е изследван само на ниво ин-витро.

Наблюденията на този етап установяват, че нито един от активните компоненти в билката не оказва директно влияние върху естрогеновата активност. Активни са клетъчните метаболити на активните вещества, като техният метаболизъм зависи от редица фактори. Накратко казано, активният компонент в билката е майка молекула и от нея се образува друга молекула, която проявява мощен метаболитен ефект.

Пуерария не проявява метаболитна активност при наличието на дрожди (мая), но би трябвало да има силна метаболитна активност при наличието на човешки ензими.

Установено е, че метаболизмът на активните компоненти в Пуерария може да бъде засилен с използването на фракцията S9 (продукт от органична тъкан).

Потенциални и доказани ползи при хора

 • Потискане на симптомите на менопауза. Ефектът се изразява в нормализиране на хормоните и понижаване на естрадиола, подобряване на вазомоторните симптоми, регулиране на липопротеините и подобрявне на настроението и депресивните състояния. Резултатите се измерват по климактеричната скала Грийн. В едно от изследванията се твърди за потентност, равна на естрогенова терапия;
 • Подобрява липопротеиновият профил при жени в менопауза. Увеличава се HDL (добър холестерол) и алипопротеин А и се понижава драстично LDL (лош холестерол) и алипопротеин Б. Подобрява са значително баланса между лош и добър холестерол;
 • Понижава алкалин фосфатазата в костите, което предполага значително подобряване на здравината им. В изследването не са правени наблюдения върху минералната концентрация в костите;
 • Значително понижаване на сухотата във вагината и подобряване на съзряващия индекс.

Потенциални и доказани ползи при животни / ин-витро

 • Неврозащитни свойства върху клетки от хипокампус. Подобрява и функцията на синапсите в хипокампуса (ин-витро);
 • Естрогеновата активност подобрява азотния баланс, циркулацията на кръвта и вазорелаксацията (зайци);
 • Възможен профилактичен ефект при остеопороза, поради подобряването на маркерите на загуба на костна маса (ин-витро и мишки);
 • Полизахаридите в билката притежават изненадващо силни имуностимулиращи свойства (ин-витро);
 • Високи дози потискат лутеинизиращия хормон и фоликулстимулиращия хормон в мъжката полова система (мишки);
 • Потенциални анти-андрогенни и потискащи свойства в тестисите (мишки);
 • Високи дози успешно потискат паратироидния хормон (маймуни);
 • Антиоксидантна активност, но сравнително умерена (плъхове);
 • Възможно е да намали хепатоксичноста в черния дроб, поради потискане на освобождаване на жлъчна течност (ин-витро).

Начин на употреба

Билката се препоръчва за употреба само от жени.

Предварителните данни установяват, че дори дневни дози от 25-50 мг могат да са ефективни. Не препоръчваме да превишавате дневна доза от 500 мг.

Достатъчно е билката да се употребява веднъж дневно със закуската.

Противопоказания и странични ефекти

Предварителните данни сочат, че Pueraria mirifica е изключително ефективна като естрогенова терапия. На този етап обаче не съществуват никакви доказателства, че е по-безопасна от традиционната естрогенова терапия.

Заради силната естрогенова активност, Пуерария носи същите рискове като естрогеновата терапия. Не се препоръчва употребата на билката от лица с висок риск за рак на матката или рак на гърдата, както и от лица претърпели тези форми на раково заболяване.

Не се препоръчва употребата на билката от мъже, защото може да увеличи естрогеновата активност и да се отрази отрицателно на либидото и процента подкожни мазнини. За мъже препоръчваме билки като мака, бабини зъби (трибулус терестрис), жен-шен и родиола.

Счита се, че Пуерария не е токсична билка. Употребата на дози до 50 мг показват нулева токсичност. Подобни са и резултатите и при дългосрочна употреба на 100 мг дневно в продължение на 6 месеца.

С какво да комбинираме билката?

Поради високата естрогенова активност и малкото подробни научни изследвания, не бихме препоръчали Пуерария да се комбинира с други билки, които въздействат върху женските полови хормони. В тази категория влизат черен кохош, витекс и червена детелина.

Не препоръчваме и употребата на билката по време на традиционна естрогенова терапия.

Билката може да се употребява с общоздравословни средства като омега-3 и омега-6 мастни киселини, като единствено трябва да се внимава с количеството ленено масло. Могат да се използват свободно и минерали като цинк и магнезий.

Къде можем да открием Pueraria mirifica?

Пуерария се продава единствено като хранителна добавка. На този етап е по-лесно да се открие билката на капсули, но не и цялата билка на прах или в сурово състояние.

Специализирани екстракти са труднооктриваеми. Обикновено се продава билката на прах, като концентрацията в капсула вариара между 150 и 500 мг.

Pueraria се съдържа по-рядко в комплексни формули за стимулиране на женските полови хормони или за третиране на менопауза, но в България подобни формули не се откриват.

Заключение

За финал можем да кажем, че Pueraria mirifica има впечатляващ потенциал и силна естрогенова активност. Недостатък на всичките резултати досега са липсата на пълни и подробни изследвания с контролни групи, използване на пласебо, по-строг клиничен контрол. Въпреки това може да предположим, че билката наистина работи и трябва да се употребява внимателно. За нейната потентност и съпоставянето с други медицински средства ще трябва да се изчакат още и по-качествени изследвания.

Използвани източници

 1. Wiriyakarun S, et al Discrimination of the Thai rejuvenating herbs Pueraria candollei (White Kwao Khruea), Butea superba (Red Kwao Khruea), and Mucuna collettii (Black Kwao Khruea) using PCR-RFLP 
 2. Cherdshewasart W, Cheewasopit W, Picha P The differential anti-proliferation effect of white (Pueraria mirifica), red (Butea superba), and black (Mucuna collettii) Kwao Krua plants on the growth of MCF-7 cells
 3.  CAIN JC Miroestrol: an oestrogen from the plant Pueraria mirifica 
 4. Udomsuk L, et al Bimodal action of miroestrol and deoxymiroestrol, phytoestrogens from Pueraria candollei var. mirifica, on hepatic CYP2B9 and CYP1A2 expressions and antilipid peroxidation in mice 
 5.  Chansakaow S, et al Identification of deoxymiroestrol as the actual rejuvenating principle of "Kwao Keur", Pueraria mirifica. The known miroestrol may be an artifact .
 6. Cherdshewasart W, Subtang S, Dahlan W Major isoflavonoid contents of the phytoestrogen rich-herb Pueraria mirifica in comparison with Pueraria lobata 
 7. TAHARA S. (1) ; INGHAM J. L. ; DZIEDZIC S. Z. ;Structure elucidation of kwakhurin, a new prenylated isoflavone from Pueraria mirifica roots
 8. Lee YS, et al Requirement of metabolic activation for estrogenic activity of Pueraria mirifica .
 9. Challenges in the conduct of Thai herbal scientific study: efficacy and safety of phytoestrogen, pueraria mirifica (Kwao Keur Kao), phase I, in the alleviation of climacteric symptoms in perimenopausal women.Chandeying V1, Lamlertkittikul S.

 10. Efficacy and safety of Pueraria mirifica (Kwao Kruea Khao) for the treatment of vasomotor symptoms in perimenopausal women: Phase II Study. Lamlertkittikul S1, Chandeying V.

 11. Comparison of Pueraria mirifica 25 and 50 mg for menopausal symptoms. Virojchaiwong P1, Suvithayasiri V, Itharat A.

 12. Efficacy comparison of Pueraria mirifica (PM) against conjugated equine estrogen (CEE) with/without medroxyprogesterone acetate (MPA) in the treatment of climacteric symptoms in perimenopausal women: phase III study. Chandeying V1, Sangthawan M.

 13. Pueraria mirifica phytoestrogens improve dyslipidemia in postmenopausal women probably by activating estrogen receptor subtypes. Okamura S1, Sawada Y, Satoh T, Sakamoto H, Saito Y, Sumino H, Takizawa T, Kogure T, Chaichantipyuth C, Higuchi Y, Ishikawa T, Sakamaki T.

 14. Effect of Pueraria mirifica on vaginal health. Manonai J1, Chittacharoen A, Theppisai U, Theppisai H.

 15.  Sucontphunt A, et al Protection of HT22 neuronal cells against glutamate toxicity mediated by the antioxidant activity of Pueraria candollei var. mirifica extracts .

 16.  Wattanapitayakul SK, Chularojmontri L, Srichirat S Effects of Pueraria mirifica on vascular function of ovariectomized rabbits . 

 17. Tiyasatkulkovit W1, et al Pueraria mirifica extract and puerarin enhance proliferation and expression of alkaline phosphatase and type I collagen in primary baboon osteoblasts . 

 18.  Malaivijitnond S, et al Different effects of Pueraria mirifica, a herb containing phytoestrogens, on LH and FSH secretion in gonadectomized female and male rats .J Pharmacol Sci. (2004)

 19. Trisomboon H, et al Long-term treatment effects of Pueraria mirifica phytoestrogens on parathyroid hormone and calcium levels in aged menopausal cynomolgus monkeys 

 20. Chatuphonprasert W, et al Effects of Pueraria mirifica and miroestrol on the antioxidation-related enzymes in ovariectomized mice . 

 21.  Udomsuk L, et al Modified expression of aryl hydrocarbon receptor-related genes by deoxymiroestrol, a phytoestrogen, in mouse hepatocytes in primary culture .

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Епигалокатехин-3-галат-EGCG
Епигалокатехин-3-галат (EGCG)

Отговорникът за славата на зеления чай

Средноверижни-триглицериди-Medium-chain-Triglycerides-MCTs
Средноверижни триглицериди (Medium-chain Triglycerides - MCTs)

MCT Oil - мазнините с много полезни действия - за отслабване, за лечение, за мускулна маса и енергия

Агматин-Agmatine
Агматин (Agmatine)

Една малка молекула, с голям потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow