Научи се да готвиш: малките хитрини в кухнята, част II

Яйца, авокадо, банан (+ рецепта)

Научи се да готвиш: малките хитрини в кухнята, част II

Както знаем, във всяка сфера има малки хитрини, които да помагат и улесняват дейността ни или пък да допринасят за по-качествен резултат. Готвенето не прави изключение. Ще разберем какви „тайни“ крие чрез поредица от статии с малки „тайни“.

В първата част обърнахме внимание на реда в кухнята и правилно съхранение на продуктите, а днес ще се спрем върху три храни: яйца, авокадо и банан.

Да видим кои са свързаните с тях хитрини, а в бонус ще има и рецепта с трите продукта.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Яйца

Яйцата са ценна храна още от далечни времена, но сега няма да се спираме върху хранителното им съдържание, както и ще оставим настрана митовете за целите яйца и съдържанието им на холестерол, а вместо това...

Как да проверим дали суровите яйца са годни за консумация

Ако не сте сигурни дали суровите яйца в хладилника ви са годни за консумация, понеже не помните от кога седят там, то има много бърз и лесен начин, чрез който да проверите това.

 • Вземете съд, пълен с вода;
 • Пуснете яйцето вътре;
 • Ако потъне на дъното, значи е годно за консумация;
 • Ако потъне на дъното, но заеме вертикално положение, все още става за консумация, но го използвайте за печива или го сварете добре;
 • Ако остане да плува на повърхността, значи е развалено. Изхвърлете го.

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="394" src="https://www.youtube.com/embed/P6u_pP4UjMk" width="700"></iframe>

Причината е, че колкото по-старо е яйцето, толкова повече въздух има в него - то става леко и плаваемо.

Черупката на яйцата не е толкова просто устроена, колкото изглежда на пръв поглед.

Тя има около 7000 малки пори, през които навлиза въздух в яйцето и излиза въглероден диоксид (ако вътре има пиленце, то да може да диша). Тези пори са причината, когато варим яйца за Великден и във водата е попаднала боя, тя да проникне вътре в яйцето и да го оцвети (говорим за здраво, непукнато яйце).

Въпреки че черупките на яйцата имат мембрани, които пазят навлизането на бактериите, с течение на времето те осъществяват своята инвазия и навлизат през порите вътре в яйцето. Там започват да разлагат биологичната материя, а чрез този процес се произвежда неприятен, миризлив газ – сероводород.

От една страна имаме тези газове, а от друга – навлизащият въздух отвън и след време обемът на въздух в яйцето нараства, а заради разлагащата се биологична материя, то става все по-леко.

Как да обелим за секунди сварено яйце

Има няколко начина за това, а ние ще се спрем на три.

„Счупи и въргаляй“

Вземете яйцето, счупете го на кухненския плот, след което започнете да го въргаляте, създавайки натиск (все едно разточвате тесто с точилка). Черупката се напуква и може да се отдели лесно.

С лъжица

Вземете яйцето, счупете го откъм „дупето“ и мушнете супена лъжица през тази дупка. Прекарайте лъжицата плътно по черупката.

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="394" src="https://www.youtube.com/embed/jjlKCwk2uJc" width="700"></iframe>

С буркан и малко вода

Вземете буркан, сложете малко вода и свареното яйце вътре. Затворете буркана и разклатете нагоре-надолу (така, както бихте си направили протеинов шейк).

Можете да използвате и чаша, като притискате с едната си ръка отвора.

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="394" src="https://www.youtube.com/embed/IRC6d2fzfgI" width="700"></iframe>

Авокадо

Авокадото е древен плод, който има интересен състав и приложение както в солени, така и в сладки рецепти.

Как бързо и лесно да обелим авокадото

Някои от ценните съставки на авокадото, като каротеноидите например, се съдържат основно в тъмнозелената част, която е точно под кората.

Ето защо е важно как точно ще го обелите и удобен метод за това е с лъжица (на видеото по-долу).

Как да съхраним вече разрязано авокадо

Ако сте разрязали авокадото на две половини и искате да използвате само едната, то другата можете да съхранявате в хладилник, оставяйки и костилката.

Така авокадото няма да потъмнее.

Друг вариант е да го напръскате със сок от пресен лимон.

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="394" src="https://www.youtube.com/embed/NaYjNMY8KKM" width="700"></iframe>

Банани

Бананите са една от често предпочитаните храни от фитнес любителите – удобни за пренасяне и за междинно похапване, но често хората се оплакват, че когато купят в по-голямо количество, презряват прекалено бързо.

Как да забавим презряването на бананите

Има няколко начина, чрез които да забавите този процес. Ще споделя с вас един експеримент, който не съм тествала лично, но пък съм чувала положителни отзиви от приятели.

Ще се радвам, ако някой от вас опита и сподели резултатите.

Бананите, при естественото си зреене, отделят етиленов газ, който пък е причината за почерняването на плодовете с времето и презряването им.

Когато съхранявате бананите на чепка, този процес се засилва. Ето защо е добре да ги съхранявате поотделно, а в бонус – да ги увиете плътно в найлонов плик или пък да използвате стреч фолио около дръжките им.

Ако искате да забавите още процеса на зреене, съхранявайте ги на температура под 13 °C или в хладилник. Добре е да ги увиете в плик, ако ги държите в хладилник, за да не са изложени директно на по-студения въздух.

А ето и експеримента:

 • Вземете чепка банани и ги разделете един от друг. Да кажем, че имате 5 банана;
 • Увийте 3 от тях поотделно в найлонов плик, сложете ги заедно в плътна торбичка, завържете я и я сложете в хладилник;
 • Останалите 2 банана дръжте в кухнята;
 • Сравнявайте бананите от хладилника със съхраняваните навън на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 7-ми ден;

Тези, които са били на по-студено и завити в плик, запазват за по-дълго време вида си и презряват много по-бавно.

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="394" src="https://www.youtube.com/embed/PQC8oK5qaak" width="700"></iframe>

Бърза основа за домашен сладолед

Бананите са чудесна основа за бързи, лесни и вкусни домашни сладоледи.

Ето защо е добра идея винаги да имате нарязан на кръгчета банан във фризера.

Когато ви се дояде сладолед, изваждате замразения нарязан банан и го пасирате заедно с други продукти по избор, като например малко кокосово мляко, какао и портокалови корички.

Яйца + авокадо + банан

Можем ли да обединим трите основни продукта от днешната статия в една рецепта? Разбира се!

Лесни палачинки с вкусен крем

За 2 бр палачинки:

 • 2 яйца
 • 1 банан
 • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне: тук

За крема:

 • ½ авокадо
 • 1 ч.л. натурално какао
 • Течна стевия или мед на вкус

Начин на приготвяне: авокадото се намачква и обърква с какаото и избрания подсладител. Ако искате по-гладка смес, пасирайте.

Палачинките се намазват с крема и се завиват. Да ви е вкусно!

 

Надявам се, че тези хитринки са ви били полезни. Очаквайте следващата статия от поредицата, за да научите още!

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Научи-се-да-готвиш-хитрини-в-кухнята-част-I
Научи се да готвиш: хитрини в кухнята, част I

Онези малки „тайни“, които улесняват работния процес

Научи-се-да-готвиш-пилешко-със-сладки-картофи-и-зеленчуци
Научи се да готвиш: пилешко със сладки картофи и зеленчуци

"One-pan" рецепта за бърза и вкусна вечеря

Лодки-от-авокадо-зеленчуци-и-козе-сирене
Лодки от авокадо, зеленчуци и козе сирене
Научи-се-да-готвиш-питателно-къри-с-нахут-и-червена-леща
Научи се да готвиш: питателно къри с нахут и червена леща

"One pan" рецепта за вкусно, питателно и радващо сетивата ястие

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow