Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Африканско манго

Африканско манго (Irvingia gabonensis) е хранителна добавка, която придоби известност с рекламираните ѝ свойства да спомага за горенето на мазнини и подобряването на общия здравословен профил. 

Една част от съществуващата научна база е силно повлияна от индустрията и е свързана повече с маркетинг, отколкото с реални свойства. От друга страна, африканското манго притежава действителни здравословни ползи, които не са за пренебрегване.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява африканското манго?

Африканско манго (Irvingia gabonensis) е вид, който вирее в горите на Африка. Това са високи дървета, които достигат 15-40 метра. Плодовете на дървото се използват като храна или като източник на вещества за козметичната индустрия. Въпреки че плодовете на Irvingia gabonensis се наричат манго, заради приликите във външния вид, африканското манго няма нищо общо с традиционното манго.

Африканското манго се отличава със своите семена, които са основният източник на хранителни вещества и се използват като хранителна добавка. Те съдържат големи количества мазнини и водоразтворими фибри. Почти всички мазнини в семената са наситени и преобладават средноверижните триглицериди, което наподобява профила на кокосовото масло.

Семената от африканското манго съдържат 10% белтъчини, 64% мазнини, 15% въхлехидрати и 3-4% фибри. Фибрите, които може да са и основен активен компонент на семената, не са характеризирани още като тип. По отношение на микронутриентите семената не се отличават с уникалност и съдържат типични за други храни вещества, като елагенова киселина, витамин  C, кверцетин, магнезий, желязо, калций, кампферол и някои други гликозиди.

Irvingia gabonensis не е известна с популярността си в традиционната африканска медицина и досега се е използвала главно за козметични цели, най-вече като сгъстител.

Семената от африканско манго проявяват умерен антиоксидантен ефект.

Как работи африканското манго?

Повечето изследвания не откриват уникални вещества в състава на африканското манго, съответно и липсват уникални механизми на действие. Може да се приеме като една богата на хранителни вещества, здравословна храна.

Освен мазнините, които са предимно средноверижни триглицериди, потенциално действие имат и водоразтворимите фибри, които наподобяват глюкоманана. Глюкомананът разполага с физиохимични свойства и приеман преди хранене, може да въздейства върху метаболизма на хранителните вещества. При сходност в механизма на действие, африканското манго в действителност може да спомага за по-добро храносмилане, регулиране на кръвната захар след прием на въглехидрати и редуциране на калориите от поетата храна.

Доказани и потенциални ползи при хора

 • Воден екстракт от кората на Irvingia gabonensis спомага за редуцирането на болка, провокирана от високи температури. Популярните като хранителна добавка семена нямат отношение при потискането на болката;
 • Потенциални ползи при понижаването на триглицеридите. Дневен прием на екстракт от 3150 мг води до понижаване с 45%. Единственото изследване не е направено по всички изисквания и въпросното понижаване на триглицеридите може да е свързано с понижаване на телесните мазнини и общото тегло на тестваните;
 • Потенциални ползи при понижаване на общия холестерол с 26% и лошия холестерол (LDL) с 27%. Субектите употребяват 150 мг екстракт до 3 пъти на ден в продължение на 10 седмици. Двете съществуващи изследвания не са пълни и понижаването може да е свързано с понижаване на телесните мазнини и общото тегло на тестваните;
 • Възможно понижаване на кръвната захар с 22-32% при дългосрочен прием. Понижаването може да е свързано с промените в телесната композиция на тестваните;
 • Потенциални ползи при потискането на апетита. Самостоятелният ефект на африканското манго е установено при непълноценни изследвания. Единственото пълноценно изследване с положителен ефект наблюдава комбинирания прием на африканско манго с цисус, като двете билки проявяват синергичен ефект;
 • Потенциални ползи за понижаване на мазнините. Ефектът се забелязва при дългосрочен прием преди хранения. Възможният механизъм е свързан с понижаване на приетата храна, но всички изследвания до този момент са непълноценни и с възможно влияние от индустрията.

Доказани и потенциални ползи при животни и ин-витро

 • При ин-витро тестове се установява потискане на приема на хранителни вещества, потискане нивата на лептин и регулиране на адипонектина. Напълно възможно е тези ефекти да не се проявят при орален прием;
 • При гризачи се установяват положителни свойства върху повдижността на тънките черва, тяхната хидратация и функции. Семената от африканско манго успешно предотвратяват настъпването на диария;
 • Листата от африканско манго засилват диурезата при плъхове. Увеличаването на урината се забелязва до 12 часа след прием. Този ефект не е свързан с действието на семената.

Препоръчителни дози

На този етап не е установена ефективна дневна доза. В изследванията използваните дози варират между 150 мг и 3200 мг, приемани през деня с храненията.

Съдейки по основното съдържание на билката, което се изразява в големи количества фибри, можем да предположим, че ефективната дневна доза клони към горната граница от 3200 мг дневно.

За максимален ефект препоръчваме прием от 10-15 минути преди хранене.

Противопоказания и странични ефекти

Счита се, че африканското манго не проявява никакви странични ефекти и няма противопоказания при употреба.

Тестовете върху животни категорично установяват, че семената дори и във високи дози от 2500 мг/кг тегло не проявяват токсичност и странични ефекти.

Въпреки слабата база данни върху хора, засега можем да приемем, че африканското манго е безопасно за употреба.

С какво да комбинираме африканско манго?

Няма установени интеракции между африканското манго и други хранителни добавки или медикаменти. 

Потенциални стакове на африканско манго с други хранителни вещества могат да се правят само на основа сходен ефект, допълващи се свойства и потенциален синергизъм.

Африканското манго се използва като суплемент за отслабване, но повечето му потенциални ползи са свързани със съдържанието му на мазнини и фибри. Приемано преди хранене, африканското манго в действителност може да спомогне за метаболизма на хранителните вещества и по-добро храносмилане.

Irvingia gabonensis може да се приема с други допълващи фибри, като семената от псилиум (индийски живовляк). 

Ако се цели блокиране на част от приетите въглехидрати или регулиране на кръвната захар след хранене, Irvingia gabonensis може да се комбинира успешно със зелено кафе, зелен чай, алфа липоева киселина и дори берберин. За потискане на апетита е добре да се направи комбинация с цисус (cissus), с който африканското манго проявява синергизъм.

За регулиране на кръвно налягане и висок холестерол, африканското манго може да се комбинира със зелен чай и чесън.

Къде можем да открием африканско манго?

Африканското манго е слабо популярен и сравнително скъп суплемент. Поради тази причина почти не се използва в комплексни формули, независимо от тяхната цел.

По-лесно ще е да намерите африканско манго като самостоятелна хранителна добавка, като най-често се предлага стандартизиран екстракт. Съществуват и няколко специализирани патента с по-високо съдържание на хранителни вещества. Най-редовната дозировка е 150 мг в капсула.

Един от малкото продукти с африканско манго на българския пазар е NOW Foods African Mango Diet Support, който комбинира специализиран екстракт от африканско манго със зелен чай.

Използвани източници

 1. Chemical composition and functional properties of raw, heat-treated and partially proteolysed wild mango (Irvingia gabonensis) seed flour Sunday Y. Giami, Vitalis I. Okonkwo, Monday O. Akusu
 2. Sun J, Chen P Ultra high-performance liquid chromatography with high-resolution mass spectrometry analysis of African mango (Irvingia gabonensis) seeds, extract, and related dietary supplements . J Agric Food Chem. (2012)
 3.  Agbor GA, et al Antioxidant capacity of some herbs/spices from cameroon: a comparative study of two methods . J Agric Food Chem. (2005)

 4. Kothari SC, et al Subchronic toxicity and mutagenicity/genotoxicity studies of Irvingia gabonensis extract (IGOB131) . Food Chem Toxicol. (2012)

 5. Okolo CO, et al Analgesic effect of Irvingia gabonensis stem bark extract .

 6.  Ngondi JL, et al IGOB131, a novel seed extract of the West African plant Irvingia gabonensis, significantly reduces body weight and improves metabolic parameters in overweight humans in a randomized double-blind placebo controlled investigation . Lipids Health Dis. (2009)

 7. Ngondi JL, Oben JE, Minka SR The effect of Irvingia gabonensis seeds on body weight and blood lipids of obese subjects in Cameroon . Lipids Health Dis. (2005)

 8.  Oben JE, Ngondi JL, Blum K Inhibition of Irvingia gabonensis seed extract (OB131) on adipogenesis as mediated via down regulation of the PPARgamma and leptin genes and up-regulation of the adiponectin gene . Lipids Health Dis. (2008)

 9. The use of a Cissus quadrangularis/Irvingia gabonensis combination in the management of weight loss: a double-blind placebo-controlled study. Oben JE1, Ngondi JL, Momo CN, Agbor GA, Sobgui CS.

 10.  Abdulrahman F, et al Effect of aqueous leaf extract of Irvingia gabonensis on gastrointestinal tract in rodents . Indian J Exp Biol. (2004)

 11.  Leaf Extracts Of Irvingia Gabonensis Increase Urine Output And Electrolytes In Rats

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Епигалокатехин-3-галат-EGCG
Епигалокатехин-3-галат (EGCG)

Отговорникът за славата на зеления чай

Средноверижни-триглицериди-Medium-chain-Triglycerides-MCTs
Средноверижни триглицериди (Medium-chain Triglycerides - MCTs)

MCT Oil - мазнините с много полезни действия - за отслабване, за лечение, за мускулна маса и енергия

Дао-на-билките
Дао на билките

Топ девет на билките

Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow