Хранене навън срещу хранене у дома

Правят ли ни ресторантите дебели?

Хранене навън срещу хранене у дома

За кого е тази статия

 • За хората, които често се хранят навън (заведения за бързо хранене, ресторанти, столова, кафенета и др.), опитват се да свалят тегло, но срещат трудности в начинанието;
 • За тези, които не осъзнават колко излишни калории приемат чрез редовното и постоянно хранене навън* (*над 25% от дневния калориен прием да идва от храни, консумирани в заведения навън).

Модерните времена, в които живеем носят своите удобства, но имат и негативи от различно естество.

Една от отрицателните страни на забързания начин на живот е фактът, че все повече хора се хранят навън, отколкото го правят вкъщи, което пък може да е голяма причина за консумирането на повече калории от необходимото / спрямо това, което биха изяли, ако се хранят в домашна обстановка.

И тук естествено идва въпросът: може ли храненето навън да е причина човек неусетно да натрупа излишни килограми / да прави лоши хранителни избори / да не успява да контролира енергийния си прием?

Правят ли ни ресторантите дебели? 

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Изследването

През 2007 година е публикувано за първи път пред широката аудитория мащабно изследване (EPIC – The European Prospective Investigaion into Cancer and Nutrition), чиято цел е да сравни средната консумация на храни навън спрямо тази у дома. Изследването засяга 10 европейски страни.

И въпреки че има своите ограничения поради мащабите си, именно фактът, че изследва голям брой хора го прави интересно за разглеждане.

За целите на конкретното проучване, хората, които са разпределени като „out-of-home eaters – OH“ (хранещи се навън) са тези, които приемат повече от 25% от общия си енергиен прием на места за обществено хранене.

Броят на участниците е 34 270 индивида, от които 12 537 мъже и 21 733 жени. Възрастта е не по-малко от 35 и не повече от 74 години.

Метод

EPIC е голямо кохортно проучване, в основата на което се цели да се разгледа връзката между храненето навън и енергийния прием в контекста на различни хронични заболявания – т.е. да се определи дали хората, които се хранят основно навън са склонни да водят заседнал начин на живот или да имат наднормено тегло.

Участниците в изследването трябвало да предоставят 24-часов отчет за консумираните храни и напитки, което се случвало чрез специален софтуер и след взимането на редица изходни данни.

В началото участниците били 36 894, но в последствие някои от тях отпаднали поради несъответствие с определената възрастова група, липсваща информация в отчетите и др.

Консумация

Tя била проследявана чрез специално изграден за целта софтуер, контролиран от обучени специалисти. Софтуерът имал за цел да улесни запомнянето на участниците за това какво точно са консумирали. Информацията се събирала за 24-часов период и включвала консумираните храни и напитки от събуждането на конкретния ден до събуждането на следващия ден.

Други данни

Уастниците били разделени на категории, отнасящи се до образование, активност в ежедневието, пушачи или не, както и били събрани антропометричните им данни. Като хранещи се навън били определени тези, при който минимум 25% от дневния калориен прием се получава при хранене в заведения. Недостатъкът е, че изследването наблюдава 24-часов период и не може да сравни поведението на конкретен човек с други дни, но имайки предвид мащабите на проучването, тази задача е трудна. Все пак се смята, че хората, които в рамките на 24 часа консумират 25% от калориите си чрез хранене на обществено място, са такива, които са склонни да го правят и по принцип.

Анализи

Статистическите анализи били разделени по пол.

Категориите храни били картофи, зеленчуци, плодове / ядки, млечни, зърнени, месо / месни, риба / морски дарове, течности, сладки (захар, пасти, торти), безалкохолни напитки (кафе / чай / вода / други), алкохолни напитки и сосове.

Резултати

Калорийният прием при хранене навън бил по-висок при страните от Северна Европа и по-нисък при разположените на юг, както и сред групата участници от Великобритания, които правели здравословни хранителни избори. Най-често консумираните навън групи храни били чай, кафе и сладки. Към OH групата (тези, които приемат поне 25% от калориите си чрез хранене на обществено място) спадат повече мъже, отколкото жени. Характерно за тази група са преобладаването на млади хора, на хора със заседнал начин на живот и повишен енергиен прием, което важи както за мъжете, така и за жените в изследваните европейски държави.

По-малко OH-хранещи се били тези с по-ниска платежоспособност. По-ниска честота на OH се наблюдавала и през зимния сезон, както и през почивните дни.

Недостатъци

Изследването има своите ограничения, като например невъзможността да се направи асоциация между BMI и храненето навън; невъзможността да се проследи поведението на индивида и неговите хранителни избори за повече от 24-часов период от време, както и възможни неточности при въвеждането на тегло и височина.

Потенциалната връзка между засилената консумация на храна навън и повишеният BMI не може да бъде адекватно засечена в този тип проучване. Не е изключено да се допусне варианта, че хората с наднормено тегло избирателно не са вписвали всички похапвания извън дома си.

Заключение

В EPIC е изследван моделът на хранене в 10 европейски страни и е намерено доказателство, че храненето навън (ресторанти, кафенета, заведения за обществено хранене и т.н.) се асоциира със заседнал начин на живот и повишен енергиен прием. Храненето навън е по-характерно сред младите хора и включва няколко хранителни групи, но основно кафе, чай, вода и сладкиши. Необходими са нови проучвания с по-дълга продължителност, които да свържат връзката между затлъстяване, физическа активност и начин на живот с храненето навън.

Да си изведем бележки

Ако приемате повече от 25% от дневните си калории чрез хранене навън, опитвате се да свалите тегло, а срещате трудности, то замислете се върху връзката между двете, защото не е изключено именно невъзможността да контролирате ресторантьорските порции или трудността да взимате по-добри решения навън, да са причина редовно да надвишавате калорийния си прием.

 • Ястието, приготвено в ресторант може да съдържа повече захар, натрий и калории спрямо еквивалента му в домашната кухня;
 • В някои заведения порциите с храна са по-големи от това, което обичайно бихте изяли вкъщи и дори и да се заситите преди да опразните чинията, е по-голям шансът да довършите яденето и да преядете, защото знаете, че ще платите за него;
 • Не е изключен вариантът след хранене в заведение и въпреки че вече сте сити, да продължите да ядете вкъщи / на работното място;
 • По-вероятно е да направите лоши хранителни избори, когато сте заобиколени с изобилие от храни, аромати, цветове, каквито не липсват в заведенията за обществено хранене.

Разбира се, тези изводи не бива да ви подвеждат или да ви насочват към неправилни заключения.

 • Не е казано, че ако намалите посещенията си в ресторантите, то задължително ще премахнете всички пречки в постигането на целите си по отношение на свалянето на тегло, но поне ще ви бъде по-лесно да контролирате количеството и качеството на храната, когато е приготвена в домашни условия;
 • Не е задължително да правите лоши хранителни избори в заведенията навън. В днешно време се срещат места, чиято политика е да сервират близки до домашните ястия, да ги приготвят по здравословен начин, да избягват излишните калории и да контролират качеството им. Проучете къде в близост до вас има място за хранене, където се предлагат супи, салати, печено месо и риба, пълнозърнест хляб и леки плодови десерти.

Ако все пак не можете да се организирате с домашната храна или все още не сте готови на стъпката да готвите вкъщи и да пренасяте храната в кутии, то можете да си изготвите стратегия, която да ви помага при храненето навън.

 • Не отивайте в ресторанта прегладнели;
 • Ако се храните на място, в което сами слагате храната си, избирайте по-малки чинии;
 • Поръчвайте първи, защото в противен случай има опасност да промените предварителното си решение, когато чуете, че приятелите ви искат голяма пица, пържени картофки и обилен сос;
 • Информирайте се за съдържанието на сосовете в салатите и помолете да ви ги сервират отделно (или пък напълно да ги изключат);
 • Избягвайте панирани и пържени храни;
 • Пропуснете десерта. Не е толкова трудно да си вземете 1-2 плода от вкъщи или от близкото пазарче, нали?;
 • Ако и навън се храните възможно по-близо до това, което правите вкъщи, то шансът да приемате излишни калории намалява.

И още:

Използвани източници

 • Ncbi.nlm.nig.gov

 • Eating out of home and its correlates in 10 European countries. The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. 2007 Dec;10(12):1515-25. Epub 2007 Jun 21

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Фазите-на-храненето-храносмилане-и-усвояване
Фазите на храненето - храносмилане и усвояване

Физиология и етапи на храносмилането

Топлинен-и-слънчев-удар
Топлинен и слънчев удар

Как можем да избегнем опасностите, които ни дебнат от горещините?

Да-се-храним-бавно
Да се храним бавно

За бавното хранене, забавното хранене и здравословните ползи от това

Ти-избираш
Ти избираш...

...как ще запълниш свободното си време!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow