"Забранени / разрешени" храни

"Забранени / разрешени" храни

Подвеждат ли такива определения и правят ли ни „екзотичните“ храни по-здрави?

За кого е тази статия?

Настоящата статия няма за цел да предизвиква сензации, нито пък да поставя правила в разбиранията за храненето. Използвайте я по-скоро за нова гледна точка и поле за размисъл, ако:

 • сте начинаещ;
 • често чувате, и дори го прилагате на практика, че „ако искаш да сваляш, храната Х е в "забранения списък";
 • смятате, че консумирането на познати като „полезни“, „екзотични“ или „супер“ храни непременно ще ви направи по-здравословно живеещи;
 • често започвате „на чисто“ с храненето обаче също така често и прекратявате начинанието, защото „всичко ми е забранено, не мога повече да се мъча“.

Има много различни причини за определянето на дадена храна или група храни за забранени и те съществуват във всички човешки общества. Сред тях са:

 • религиозни, като например хиндуизъм и юдаизъм;
 • свързани с конкретен период на човека (менструален цикъл, бременност, раждане, кърмене);
 • племенни традиции с насоченост към подготовка за лов, битка, сватба или погребение;
 • медицински причини.

И докато горните имат или научно обяснение, или вековна традиция, то в съвременното фитнес общество е навлязла нова категория – тази на забранените храни, ако искаш да сваляш тегло или пък на суперхраните, на които се предписват едва ли не магически свойства. Не, няма да оспорим качествата на подобни продукти, но е добре да си поговорим за това, дали е достатъчно условие присъствието на годжи бери в менюто например, за да се радваме на добро здраве.

Ще наблегнем и на момента дали е възможно да сваляме излишните килограми, ако похапваме иначе „забранения“ сладолед (шоколад, чипс, хляб и т.н.).

Или иначе казано, ще си поговорим за шарлатанството по отношение на храните и разбиранията за тях в сферата на фитнеса.

„Отслабни бързо с ...“ / „За добро здраве, яж ...“ / „Не яж ...!“

Ако трябва да обобщим възможните сценарии за шарлатанство, то те биха се свели до три:

 • обещания за бързо отслабване чрез консумация на храна или група храни;
 • обещания за отлично здраве или лечение чрез конкретна храна;
 • списък със забранени храни, най-вече по отношение на свалянето на излишно тегло.

Терминът на английски е „food faddism” – като шарлатанство може да се определи всяка диетична практика, която или премахва една или повече от основните храни/хранителни групи, или препоръчва консумацията на един вид храна в излишък с цел значителни здравословни ползи.

Тази практика е експлоативна и съмнителна, имаща за цел да постига по-бързи резултати, но често подвежда и/или има опасност за здравето, защото лежи на твърдения, които не са подкрепени от актуални научни доказателства.

Food Faddism отблизо

Изследване (1), целящо да установи шарлатанството и до каква степен се простира то сред младите, разглежда 150 студента от университет в Гана. Участниците в проучването са на възраст 18-25 години, съответно от първа и четвърта година в университета, като мнозинството са дипломиращи се (59.3% от участващите).

Второкурсниците и третокурсниците са премахнати, защото се смята, че са един междинен етап и техните навици са в процес на формиране следствие околната среда (животът в университетските общежития). Избрани са студенти, защото се смята, че са по-добре информирани поради достъпа до различна литература, касаеща темата на проучването.

Участниците били разделени на две основни етнически групи: А (56.7%) и Б (44.3%).

Установило се, че 98 от всички 150 студенти били отдадени на food faddism практиката, а 58.2% били жени.

Тази констатация се потвърждава и от проучване, докладвано в Индия (2), което разкрива, че разпространението на хранителното шарлатанство е по-голямо сред жените в детеродна възраст (71.5%).

Някои източници (3, 4, 5) пък откриват, че ниско тегло на новородени или пък забавен растеж на плода в утробата може да са резултат от следване на food faddism и по-ниска степен на образованост на майката, което пък води до недостиг на важни микро хранителни вещества.

В резултатите от разглежданото от нас изследване (1) се вижда, че всички следват някакви заблуди по отношение на храненето си заради повече от една причина:

 • 48% го правят заради детоксикация;
 • 41.3% - за да подобрят конкретна част от тялото си;
 • 36.7% - за сваляне на тегло;
 • 36.7% - като превантивна мярка срещу различни заболявания в по-късен етап от живота им;
 • 28% следват food faddism, за да лекуват болест.

„Виновните“ и „задължителните“ храни

Вероятно сте забелязали колко често препоръчваме на начинаещите в сферата да прочетат нашите ръководства, едно от които е това за храненето. Мисията ни е именно такава – да покажем, че няма една истина, нито универсален начин на хранене, както и че бързите резултати не са трайните и не са тези, от които можем да извлечем позитиви.

Промените се случват, когато се комбинират добри хранителни навици и адекватно движение.

Вярно е, че начинът на живот се влияе от хранителни и двигателни навици и че храната може да е лекарство, но трябва да се наблегне на момента, че е важно всичко, което даден човек прави.

Да не се гледа само едно стръкче трева от целия пейзаж, а да се вземе предвид цялата картина.

Тоест, дори и да не приемате зелен чай под някоя от формите му, вие пак може да сваляте тегло, стига усвоените калории да са по-малко от изразходваните.

Хранителното шарлатанство е точно това – то ти казва „пий зелен чай, за да отслабнеш“, но не ти казва, че ако ядеш прекалено за нуждите си, няма да отслабваш, независимо колко чаши билкова отвара пиеш.

Хранителното шарлатанство твърди, че различни комбинации от билки или плодови сокове помагат за детоксикация на тялото, но съвсем няма за намерение да разкрие истината, а именно, че нормално функциониращият организъм има достатъчно капацитет да се отърве от някои токсини, чрез действието на черния дроб например.

Като плод на заблудите, се раждат „забранени“ храни, като мазнините, на които се приписва риск за сърдечното здраве (38% от изследваните вярват в това), но не се прави разлика между различните видове мазнини или въглехидратите, които, макар и погрешно, се считат за основния виновник за качване на тегло.

„Задължителни“ пък стават храни/билки като лимон, зелен чай, асоциирани със сваляне на излишно тегло.

И в това море от информация, пред което е изправен човек, е лесно да се почувства объркан и незнаещ накъде да поеме.

Ако не подбира източниците си и не ползва критично мислене, не е трудно и да стане привърженик на практика, лишена от смисъл и научна обосновка.

Иска да свали тегло – хвърля се на зелеви супи и магически хапчета, не след дълго му писва този тормоз и се връща към предишното, безразборно хранене.

Иска да подобри здравето си и започва да прави шейкове със суперхрани, но успоредно с това води силно заседнал начин на живот, а храненето е небалансирано, с преобладаващи захари и минимално количество на есенциални мазнини и аминокиселини.

Какво да правя?

Вероятно вече се чудиш как да отсяваш полезната от зловредната информация и как да не попадаш на шарлатанство в сферата на храненето.

Видиш ли гръмко заглавие, имай едно на ум

Едва ли вече е тайна за някого, че всеки има достъп до интернет и може да публикува информация. Тя може да е некоректно поднесена, лишена от всякаква научна обосновка и дори да е подвеждаща, но това няма значение, ако заглавието е clickbait и допринася за по-голям трафик към конкретен сайт.

Колкото и добри намерения да имаме, не можем да спрем подобни действия, но може да направим друго – да образоваме себе си и да се научим как да разпознаваме некачественото съдържание в масовите медии.

Така трудно ще се хванем на примамката „отслабни само със зелен чай“, „яж краставици и чиа семена и отслабни с 10 кг за месец“ – съвети, които освен че са подвеждащи, могат да бъдат и опасни за здравето.

Повече по темата сме говорили тук.

Гледай цялата картина

Независимо дали искаш да сваляш, качваш или поддържаш тегло, значение има големият пейзаж – т.е. съвкупността от всички действия в начина ти на живот, хранителни навици, движение.

Можеш да сваляш тегло и успоредно с това да хапваш от любимия си сладолед или пица, но е важно да има баланс във всичко – т.е. по-голямата част от храненето ти да е източник на ценни хранителни вещества, без които организмът не може, и усвоените калории да са по-малко от изразходваните. Ако имаш тези налични условия, няма драма в това, на 2-3 дни да изядеш парче торта, да изпиеш чаша вино или бира в компания на пържени картофи.

Виж, проблем би било ако последните преобладават в храненето ти. Тогава, дори и да се намираш в калориен дефицит, няма да се чувстваш добре.

Прочети повече

Подготвили сме кратък списък с няколко полезни за теб четива. Обърни им внимание:

Използвани източници

(1)Food Faddism: Its Determinants, Prevalence and Practices among Adult University Students in Ghana, Frederick Vuvor*, Linda Fabea and Obed Harrison

(2) Memon KN, Shaikh K, Khaskheli LB, Shaikh S, Memon S (2014) Food Faddism; Its Determinants & Health Outcomes Among Residents of Taluka Latifabad, Hyderabad. Professional Med J 1: 21.

(3) Roberts IF, West RJ, Ogilvie D, Dillon MJ (1979) Malnutrition in infants receiving cult diets: a form of child abuse. Br Med J 1: 296-298.

(4) Bhutta ZA, Haider BA (2009) Prenatal micronutrient supplementation: Are we there yet? CMAJ 180: 1188-1189.

(5) Malhotra N, Puri R, Malhotra J, Malhotra N, Rao JP (2010) Maternal-Fetal Work-up and Management in Intrauterine Growth Restriction. Donald School J Ultrasound Obstet Gynecol 4: 427-432.

Duggan C, Watkins JB, Walker WA (2008) Nutrition in pediatrics: basic science. clinical applications, USA.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Още утре вече ще се чувстваш по-добре, ако започнеш днес!

Виж услугите ни
Научи още
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1