5 мита и заблуди за храненето, в които още вярвате

5 мита и заблуди за храненето, в които още вярвате

Писнало ли ви е да спазвате съвети за това как да се храните, които не само, че не ви помагат, а и ви карат да се чувствате ужасно?

В тази статия ще научите кои са 5-те топ заблуди и митове за храненето, в чиито капани вероятно сте попадали и как да ги избягвате занапред.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

През годините, от нещо обикновено, част от ежедневието на всеки човек, храненето се превърна в нещо като мистерия. В нещо, което крие в себе си магическа сила, но за да бъде отключена тази сила човек трябва да знае “тайната комбинация”.

И макар наистина да има много неща, които все още не знаем за храненето и как храната влияе върху тялото и организма ни, много твърдения и схващания, правени във време, в което информацията е била кът, се срещат и до ден днешен, макар информация за тези неща да има отдавна.

В тази връзка, в тази статия ще разгледаме основните заблуди и митове около храненето, в които все още твърде много хора вярват.

Тези заблуди и митове са твърде много, за да можем да разгледаме всички сега, затова подбрахме 5-те най-често срещани и най-популярни.

Ще обсъдим:

  1. Въглехидратите;
  2. Забранените храни;
  3. Специалните храни;
  4. Честотата и времето на хранене;
  5. Най-добрият хранителен режим.

Преди да продължим обаче, нека изясня следното. Въпросните митове, или поне тези, които ще разгледаме днес, на практика не са такива, които биха довели до пълна липса на резултати.

Определено може да постигнете много както по отношение на външния си вид, така и по отношение на здравето си, дори и да вярвате и следвате един или повече от тези митове.

Проблемът е, че вярвайки в тези заблуди и митове, човек няма възможност да живее и да се храни пълноценно - не и така, както би могъл, ако разбира нещата по-добре.

Също така, тези вярвания създават много лоши взаимоотношения с храната, а това е и един от основните фактори за проблеми с теглото и липсата на контрол върху него.

И тъй като една от основните цели на нашия екип е да помага на хората да живеят по-пълноценно и да изграждат своята най-добра версия, решихме да отделим време, за да внесем малко повече яснота по тези въпроси.

№1 Въглехидратите са най-големият враг на човека

На първо място - въглехидратите.

Няма човек, който да не е чувал за въглехидратите, а в съзнанието на повечето хора те все още са най-големият враг на човека.

За въглехидратите се твърди така най-вече, защото имат способността да стимулират един хормон в нашето тяло наречен инсулин.

Вероятно сте чували за инсулина, но с две думи, той се смята за много лош, тъй като една от задачите му в организма ни е да подпомага и стимулира съхранението на излишна енергия.

Едната му функция е да помага за усвояването на кръвната захар от клетките, които имат нужда от такава, за да генерират енергия чрез нея, но също така стимулира и съхранението на мазнините в мастните ни клетки.

По-простичко казано - има способността да ни прави по-пълни, когато е в по-високи нива и концентация. Това обаче е на теория.

Проблемът на практика е, че това е само малка част пъзела и нещата, от които зависи дали и какво тегло ще качваме (или сваляме).

На първо място е важно да знаете, че това дали ще пълнеем или слабеем зависи най-вече от това колко енергия (калории) си набавяме и колко изразходваме, а това зависи от всички храни, които консумираме, не само от тези съдържащи въглехидрати. 

Ако приемаме повече енергия, отколкото изразходваме - ще пълнеем. И обратното - ако изразходваме повече отколкото приемаме - ще слабеем.

Независимо дали и колко въглехидрати сме изяли. Толкова е просто.

Също така, какво се случва около храненията ни в рамките на 3-4 часа през деня, съвсем не определя задължително какво ще се случи в края на всичките 24 часа от деня.

Дори и инсулинът да е повишен за няколко часа около основните ни хранения, то през останалите часове от денонощието не е. Тогава са по-активни и в по-високи количества други хормони и процеси, които правят обратното на инсулина и стимулират освобождаването на мазнините от мастните депа и използването им за енергия. Така се създава баланс в организма ни.

insulin_fat_gain_fat_loss

Митът за вредата от въглехидратите е толкова силно внедрен в човешкото съзнание, че едва ли ще успея да ви убедя в обратното само с тези думи, но съм наясно, че всички подобни “открития” отнемат време. Преди много години по същия начин сигурно на хората им е било трудно да повярват, че Земята не е плоска. :)

Съветът ми е все пак да не се страхувате от въглехидратите и да си хапвате спокойно такива. Изключение правят единствено хората със сериозно наднормено тегло, тъй като при тях е по-вероятно инсулинът да не “работи” оптимално и това потенциално да доведе до проблеми, но останалите хора, особено физически активните такива, няма от какво да се притесняват.

№2 Ако искаме да сме здрави, не трябва да консумираме "Забранените храни"

Друго много популярно схващане и вярване в днешно време е, че има забранени храни, има и позволени такива.

Това, разбира се, ако човек иска да е здрав и да изглежда добре, иначе ако не иска - всички храни са позволени. :)

Не може да не сте чували, че ако човек иска да е в добра форма и добро здраве, задължително трябва да спре тестените храни, сладките храни, газираните напитки и какво ли още не.

Факт е, че някои храни са по-богати на хранителни вещества от други и могат да се нарекат по-полезни, но да се гледа на останалите храни като вредни, които е задължително да изключим напълно от храненето си съвсем не е добра идея.

Нека първо повторя това, което споменах преди мъничко. Това дали ще слабеем или ще пълнеем не зависи от вида храна, а от количеството ѝ и нейната калорийна стойност.

На практика може да ядете само тесто или само шоколад и въпреки това да отслабвате, стига обаче в края на деня, като се тегли чертата, да сте изразходили повече калории отколкото сте приели.

Такъв тип хранене разбира се е силно непрепоръчителен, но го давам просто като пример, който е напълно възможен.

Относно здравето, може би сте чували мъдростта, че дозата прави отровата. При храненето и нетолкова полезните храни важи същото.

Основният проблем на споменатите “забранени” храни не е, че в тях има нещо наистина наистина вредно и отровно за организма ни, а че няма особено много полезни неща.

Ако тези храни преобладават в храненето ни, не остава място за други, които ни носят ползи и съдържат важни хранителни вещества и оттам във времето може да се стигне до здравословни проблеми.

И не на последно място по важност, да се гледа на храните като “вредни” и “полезни”, без средно положение и без контекст, създава много лоши взаимоотношения с храната и научната литература показва, че хората, които гледат на храната по този начин, са най-застрашени от това да имат проблем с тегло и здравето. (1)

Затова, забравете думичката “забранено”, когато става дума за храна. Всичко е въпрос на количества и баланс с останалите храни, както и на контекст.

№3 Ако искаме да сме здрави, трябва да консумираме много от "Специалните храни"

special_foods

След “забранените” храни минаваме на “специалните” храни.

Под специални храни визирам такива, за които хората твърдят, че притежават специални качества и възможности.

И наистина, много храни притежават свои специфични свойства и оказват специфично влияние върху тялото ни, но това на практика може да се каже едва ли не за всяка една натурална храна.

В нашата сфера, най-често срещаните твърдения са, че определени храни подпомагат за отслабването и го правят по-ефективно.

Този мит донякъде се припокрива с предишния за забранените храни, като разликата е предимно в начина, по който се гледа на храните и твърденията, които се отправят зад тях.

Забранените храни предимно пречат на отслабването и по-доброто здраве, докато специалните ги подпомагат. Поне така се твърди.

bad_foods_vs_special_foods

И точно както при забранените храни, и на специалните съвсем не трябва да се гледа като на специални.

Няма специални храни!

Важно е да се гледа общото хранене, а не само индивидуалните храни. И най-най-полезната храна, претъпкана с какви ли не полезни вещества, няма да може да компенсира нещата, ако останалите поне 80% от храненето не са окей.

И все пак да уточня, ако все още не е станало ясно. Няма храни, които ще засилят метаболизма ви, ще ви превърнат в супер мощна машина за горене на мазнини и с тяхна помощ за нула време ще се отвървете от онези няколко излишни килограма, с които се борите вече няколко години.

Нещата за съжаление не са толкова прости.

№4 Хранене с определени честота и време на хранене

meal_time

Следващия мит е свързан не със самата храна, а с начина на хранене - по-конкретно с честотата и времето на хранене.

Не може да не сте чували твърдения от вида, че трябва да ядем по-често през деня, тъй като това засилва метаболизма ни.

На това твърдение и на честото хранене през последните години се появи нов опонент в лицето на периодичното гладуване.

Противоположно на честото хранене, за периодичното гладуване се твърди, че ако човек си изяжда храната в по-кратък времеви интервал, а през останалото време “гладува”, това би имало повече и по-добри ползи за регулирането на телесното тегло и здравето.

За черешка на тортата добавяме и твърденията, че няма значение колко често се храниш, просто е важно да спазваш някои “закони”, като например задължително да закусваш и вечерята ти да не е по-късно от 6 часа вечерта.

И после се питаме защо при това море от единодушна и припокриваща се информация, хората не знаят и не са сигурни как да се хранят. :)

И знаете ли всъщност къде е “истината”? Да, точно посредата.

На практика вече знаем, че нито честотата, нито времето на хранене имат особено значение за това как ще изглеждаме, колко бърз ще е метаболизмът ни, дали ще сме в добро здраве и каквото още се сетите. (2)

Затова и съветът ми към вас е същият, който даваме и на всички хора, с които работим по линия на услугите ни. Хранете се, когато ви е удобно и напасвайте храненията си според ежедневието си. В това отношение, нещата наистина са толкова простички, колкото звучат.

№5 Най-добрият хранителен режим

best_meal_plan

И на финала стигаме до най-задавания въпрос, зад който се крият куп неправилни и подвеждащи отговори.

Твърде много хора силно вярват, че има най-добър хранителен режим. Някаква специална комбинация от храни и специално време и начин, по който да бъдат консумирани.

Уцели ли се тази комбинация, перфектната физическа форма и желязно здраве са гарантирани.

Кетогенно хранене, разделно хранене, детоксикиращи режими, 90-дневни диети, лунни диети, гладуващи диети… какви ли не видове диети и хранителни режими могат да се срещнат.

И разбира се, всеки един от тях е “най-добрият”... като това зависи естествено и кого попиташ.

И ако иронизирането ми не ви е подсказало, нека ви кажа кой е най-добрият хранителен режим - няма такъв!

Всъщност, има, но едва ли е този, който вие си мислите.

Най-добрият хранителен режим е този, който може да следвате дългосрочно и същевременно с това да сте в добри взаимоотношения с храната, която консумирате.

Проблемът е, че докато някои от начините на хранене, които споменах преди мъничко са окей и нито ще ви помогнат, нито ще ви навредят, то други от споменатите могат, малко или много, да бъдат опасни, ако се следват в дългосрочен план.

Съветът ми е, за да не се подвеждате по шарлатански препоръки и съвети, инвестирайте от времето си, за да се запознаете с основите на храненето, с това кои хранителни вещества са важни за организма ни и как можем да си ги набавяме. Това е най-добрият начин да не попаднете в нечий капан и да имате пълен контрол върху храненето си.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Забранени-храни-има-ли-смисъл-от-поставянето-на-такива-етикети
Забранени храни - има ли смисъл от поставянето на такива етикети?
Тапиока-Tapioca
Тапиока (Tapioca)

Екзотичният хляб на тропиците

От-кое-пълнеем-най-много-въглехидрати-протеин-или-мазнини
От кое пълнеем най-много - въглехидрати, протеин или мазнини?

Черната овца не е тази, която си мислите.

Забранени-разрешени-храни
"Забранени / разрешени" храни

Подвеждат ли такива определения и правят ли ни „екзотичните“ храни по-здрави?

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow