Дневен план за навициСвали сега 

Протеин за отслабване - какво всъщност означава това

Протеин за отслабване - какво всъщност означава това

Протеин за отслабване – съчетанието от тези 3 думи се среща в речника на не един начинаещ, поел по пътя към мечтаното тяло.

Но каква всъщност е ролята на протеина при отслабване, от колко протеин се нуждаем, за да постигнем целите си и какви са разликите при мъже и жени? Да разберем!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Протеин и отслабване

Протеин и отслабване са често употребявани в едно изречение думи и това не е случайно. Протеинът е макро хранително вещество, което има основна роля в процеса на отслабване и всъщност е едно от най-важните, ако не дори най-важното вещество, което си набавяме с храната.

Причината да е важен за отслабването не е, че той притежава сам по себе си магически свойства, а защото:

  • е засищащо вещество - протеините притежават висок фактор на засищане, а това е важно за отслабващите, поддържащи калориен дефицит;
  • помага да се възстановяваме добре от тренировките и след спортните дейности, които е хубаво да присъстват в процеса на отслабването;
  • помага да губим по-малко мускули и повече мазнини, докато сме в калориен дефицит;
  • регулира усещанията за глад и ситост.

Ето защо, когато стане дума за отслабване, на първо място се препоръчват хранителни режими с по-високо съдържание на протеин.

Колко протеин за отслабване

Нека уточним, че от основно значение за отслабването е калорийният дефицит – да приемаме и усвояваме по-малко калории, отколкото изразходваме.

След това идва нуждата от набавяне на достатъчно количество протеин.

Протеинът е основно макро хранително вещество, което си набавяме от храната и тъй като тялото ни няма функцията да трупа запаси от него, е критично важно да го поддържаме в достатъчни нива, когато отслабваме, за да не се наложи тялото да черпи от наличните мускули и други тъкани в организма.

Нуждите от протеин могат да варират значително при различните хора, но около 1.6 до 1.8 грама протеин за всеки телесен килограм би следвало да са напълно достатъчни за постигането на положителен азотен баланс при трениращи с тежести, което е важно в процеса на отслабване, за да няма или да са минимални загубите на мускулна маса.

При маратонците и други подобни спортове с предимно аеробен характер е необходим малко повече протеин, но при всички случаи, нуждите рядко надвишават 2 г/кг.

При прием на протеин между 1.2 и 1.4 г/кг, голяма част от хората успяват да запазят неутрален азотен баланс, а количества под 1 г/кг могат да са достатъчни най-вече за хора с много заседнал начин на живот, които не са в калориен дефицит.

Протеинова диета за отслабване

Трябва да се прави разлика между хранителен режим с достатъчно количество протеин и хранителен режим, основан изцяло от протеин.

Често начинаещите попадат на информация за протеинова диета за отслабване (може да се срещне и като диета на Пиер Дюкан или други разновидности). Този тип диети падат в графата на опасните режими, защото са небалансирани, не водят до трайни резултати и крият здравословни рискове.

Така например диета със силно завишен протеинов прием крие рискове от отключване на алергия или бъбречни проблеми, при увеличен прием на белтъчини за дълги периоди от време.

Високопротеиновите диети на месна основа, при които са изключени големи групи други храни и не се консумират фибри, храни с високо водно съдържание и мазнини, могат да доведат до запек.

Протеин за релеф

Протеин за релеф, макар и да звучи добре, за съжаление на мнозина начинаещи протеинът не допринася за постигането на релеф, тъй като сам по себе си няма такова свойство, независимо дали под формата на храна или хранителна добавка.

Релеф се наблюдава при по-нисък процент подкожни мазнини и вече изградена мускулна маса.Това се постига с добре преценен калориен дефицит  и тренировки със съпротивление.

Протеин за отслабване за жени

Протеин за отслабване за жени може да се срещне на пазара като отделен продукт, насочен към дамите, но е важно да уточним, че няма спортни хранителни добавки за мъже и за жени и протеинът на прах не бива да се разделя по пол.

На практика всеки протеин е подходящ за дамите, като приемащият продукта трябва да се съобрази с личните си нужди и подходящата доза според тегло и толеранс.

И отново, добавянето на такъв продукт – независимо дали маркетиран за жени или не, не носи със себе си вълшебен ефект по отношение на отслабването.

То е резултат от постигнат калориен дефицит, който пък от своя страна зависи от общото количество приети калории и общата изразходвана енергия.

Протеин за отслабване за мъже

Въпреки че на пазара може да се срещнат продукти обявени като протеин за мъже, то на практика не е редно да се прави такова разделяне и подобно при темата с жените, всеки протеин на прах би свършил работа.

Протеинови шейкове за отслабване

Протеинови шейкове за отслабване са третата възможна опция на съществуващите продукти на пазара, свързани с темата за протеина и свалянето на тегло.

Въпреки че на практика те са маркетирани като шейк за отслабване, на теория няма разлика между стандартен протеинов шейк и този, на чийто етикет пише „за отслабване“.

Често това е способ с цел продажбата на даден продукт.

Добавянето на протеинов шейк само по себе си не е действие, водещо до редуциране на теглото, т.е. може да се сваля тегло и без присъствието на този шейк, а може да се качва тегло, въпреки че даденият човек го приема.

Протеин след тренировка за отслабване

Важно е в следтренировъчното хранене да присъства протеин, независимо дали под формата на храна или протеинова пудра. Това обаче не е с цел отслабване, а по-скоро ситост и възстановяване.

На практика за отслабването значение има не дали ще имате протеин след тренировка, а дали на дневна/седмична/месечна база постигате калориен дефицит.

Консумирането на протеин е важно във всички основни хранения, защото засища, а това индиректно може да спомогне процеса на отслабване, тъй като човек приема по-малко калории, а в същото време е сит за по-дълго време.

Заключение

Протеинът е важно макро хранително вещество, което трябва да присъства в адекватни количества независимо дали човек е в процес на сваляне, качване или поддържане на тегло.

Протеинът, особено под формата на добавка, няма магически свойства да води до отслабване, но помага, защото засища, а при набавяне на необходимото количество белтъчини, както и при наличието на съответните тренировъчни стимули, пречи на загубата на мускулна маса в периода на отслабване.

Въпреки че на пазара съществуват продукти, рекламирани като протеин за отслабване за жени, протеин за отслабване за мъже или протеинови шейкове за отслабване, на практика няма разлика и протеинът не се дели по пол. Дали ще включите такъв продукт не е основен фактор за свалянето на тегло и е по-скоро въпрос на личен избор и бюджет.

 

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Суроватъчен-протеин-част-втора
Суроватъчен протеин (част втора)

Съпоставка, предимства и ползи

Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow