Дневен план за навициСвали сега 

Мелатонин и високо кръвно налягане

Мелатонин и високо кръвно налягане

Мелатонинът  е хормон, присъстващ в организма в нива, променящи се в ежедневен цикъл.

Произвежда се в епифизата и основно се свързва със съня и регулацията на циркадния ритъм, но сред доказаните ползи е и положително влияние върху сърдечно-съдовата дейност. Каква е връзката между мелатонин и високо кръвно налягане, това разглеждаме в следващите редове

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Мелатонин и сърдечно-съдова система

Малки дози от 1-2 мг мелатонин понижават рязко кръвното налягане при мъже и жени, което се свързва с понижаването на адреналина. Степента на понижаване на кръвното налягане е различно при активност и пасивност и се допуска, че подобно понижаване може да не е релевантно във всяка ситуация. В едно от изследванията върху лица с метаболитен синдром, мелатонинът успешно понижава диастоличото и систоличното кръвно налягане, като това понижаване не е обвързвано с телесното тегло.

Мелатонинът допълнително подобрява кръвния поток и притежава вазорелаксиращи свойства. В случая влияе на кръвопотока към крайниците и бъбреците, но не и на церебралния такъв.

Мелатонин – странични ефекти

Мелатонинът е едно от най-безопасните и нетоксични вещества. Ударни дози до 500 мг, независимо дали се приемат орално или интравенозно, нямат интоксикиращ ефект. Той не е токсичен при възрастни хора над 60-годишина възраст. Дози до 5 мг дневно са безопасни и за деца над 5-годишна възраст, като е възможно и да се приемат от по-малки деца, но само след консултация с педиатър.

Мелатонинът не води до пристрастяване. Няколко подробни, широкомащабни изследвания установяват, че дори при постоянен прием от 6-12 месеца той не пристрастява организма.

Съществуват хипотези, че е възможно да се прояви обратен ефект при спирането на суплементацията с мелатонин. На този етап е доказано, че дози до 2 мг не трябва да имат подобни последствия, но се допуска, че при дългосрочен прием на по-високи дози може да има нежелани ефекти след спирането на мелатонина.

Най-утвърдената хипотеза до този момент е, че евентуална причина не е самото му спиране, а фактът, че организмът се връща в предишния си неправилен режим на сън.

Мелатонин – противопоказания

Мелатонин може да повиши кръвното налягане при хора, които приемат определени медикаменти за контрол на кръвното налягане. В тези случаи е задължителна консултацията с лекуващия лекар.

Мелатонин – дозировка

Мелатонинът не е сънотворно средство, към него няма привикване - той просто синхронизира биоритмите и гарантира спокоен и продължителен сън.

Установено е, че за подобряване на ритъма на съня работят дози между 0.5 мг до 5 мг. Нашата препоръка е да започнете с минималната доза и постепенно да увеличавате при липса на ефект. Ползите от мелатонина не са зависими от дозата, затова и по-висока доза не означава по-силно действие. Единствено по-високата доза би имала ползи за малко по-високи пикове на хормона на растежа.

За осигуряване на по-добро действие се препоръчва да се прилага в доза една таблетка дневно, която да се приема с чаша вода вечер до 30 минути преди лягане. Таблетката не трябва да се дъвче. Не се препоръчва превишаване на дневната доза.

Независимо, че мелатонинът се среща като хранителна добавка, не се препоръчва самолечение преди поставяне на лекарска диагноза!

Заключение

Въпреки че мелатонин понижава кръвното налягане заради понижаването на адреналина, то хората с високо кръвно налягане задължително трябва да обсъдят с лекуващия си лекар терапията, която ще им бъде назначена и дали прием на мелатонин има място в нея, тъй като в тези случаи е по-скоро противопоказно.

Тази статия не е средство за самодиагностициране и самолечение.

 

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Как-да-си-набавим-мелатонин
Как да си набавим мелатонин
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow