Дневен план за навициСвали сега 

5 капана по време на отслабване

5 капана по време на отслабване

Отслабването е топ приоритет на редица хора, но подходът и пътят, които човек ще следва, са от съществено значение.

В следващите редове ще ви споделим за някои от най-често срещаните капани, в които виждаме хората да попадат в стремежа си да отслабнат.

И не, че тези капани са най-голямото зло на света, но в нашите очи могат да носят повече вреда, отколкото полза.

Попадайки в тези капани, някои хора променят изцяло вижданията си и някои дори се отказват напълно.

Ако думи като “Явно не ми е писано да отслабна” или “Как хората въобще се справят по този начин”, то е много вероятно да сте попаднали в някои от капаните, за които ще споделим.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Не на готовите диети!

Нека започнем с може би най-голямата грешка, която срещам сред целящите да отслабнат - следването на готови “магически” диети.

Твърде много хора вярват, че има най-добър хранителен режим.

В интернет ще срещнете какви ли не “патентовани” диети, препоръки за специални храни и чудотворни комбинации от храни и всички те обещават уникални резултати в кратки срокове.

И макар повечето от тези диети да доведат до резултати, мога да се хвана на бас, че в 99% от случаите, те едва ли ще са това, което очаквате. Дори и да са, едва ли ще успеете да ги задържите задълго.

И причината е, че да следваш сляпо меню, написано от някой друг, не те учи на правилни хранителни навици, а необходимостта от отслабване много често е породена именно заради тази липса.

Когато изтече 90-дневният срок на диетата и не знаеш как да продължиш напред, най-логичното е да се върнеш към старите си хранителни навици, които правят същото както преди - карат те да трупаш излишни килограми.

Решението не е от най-простите, но пък е най-сигурното, че ще постигнете дългосрочни резултати - инвестирайте от времето си и научете основите на храненето. Именно такъв е и подходът ни с клиентите на нашите услуги. Готови хранителни режими ние НЕ предлагаме, а учим хората как сами да изграждат своето меню според своите цели, възможности и предпочитания.

Бавно, но славно!

Друга грешка, която е често срещана сред отслабващите е, че бързат твърде много. И разбирам напълно желанието за бързи резултати, но е важно да бъдем реалисти и да осъзнаваме, че годините липса на грижи за тялото ни, не могат да бъдат неутрализирани само в рамките на 2-3 месеца.

Отслабването често изисква придобиването на нов набор от умения и навици, а това е бавен и неособено лесен процес. Трябва време, затова се заредете с търпение. Не си поставяйте срокове. Просто се фокусирайте върху отделните стъпки и оставете на времето да се погрижи за резултатите.

Бързото отслабване крие и редица потенциални “странични ефекти”. Най-малкото е много изтощително психичеси и физически. Ако сте човек, който има куп други отговорности в ежедневието си като работа и семейство например, е хубаво да разпределите силите си равномерно.

Бързото отслабване крие по-висок риск от повече загуба на мускулна маса и друга органна тъкан. Липсата на енергия и сила ще пречи и на производителността в тренировките ви, а често може да доведе и до липса на желание за тренировки.

Затова и препоръчвам да гледате на процеса на отслабване като дългосрочна цел. Както се казва - бавно, но славно.

Не гледайте само общото тегло

Друга твърде често срещана грешка, която целящите да отслабнат допускат, е че тълкуват своя прогрес само според промяната в общото си тегло.

Много хора не са познати с термина “телесна композиция”, съответно и “телесна рекомпозиция”.

Пропуска се фактът, че общото ни тегло е изградено от много различни вещества и тъкани и всички те оказват влияние върху промяната в общото ни тегло.

В общия случай за нас най-важни са две от тях - мускулната маса и телесните ни мазнини. Те и тяхното съотношение са много по-важни за нашето здраве и за това как изглеждаме от общото ни тегло.

Двама човека, от един и същи пол, с еднакъв ръст и еднакво общо тегло, могат да изглеждат коренно различно. И почти винаги този с повече мускулна маса и по-малко мазнини ще изглежда по-добре, а потенциално ще е и в по-добро здравословно състояние.

Особено ако сте начинаещ и особено ако отскоро практикувате тренировки със съпротивление, е важно да знаете, че първите няколко месеца при вас почти със сигурност ще се наблюдава така наречената положителна рекомпозиция.

Това означава, че едновременно ще покачвате мускулната си маса и ще намалявате телесните мазнини. И това много често води до ситуация, която демотивира много хора.

Тренират няколко пъти седмично, гледат да се движат повече, хранят се по-добре и с по-малко храна, а когато се качат на кантара, теглото не мърда. Понякога дори върви нагоре, вместо надолу.

Разбира се, има и други потенциални причини това да се случва, но много често е следствие именно на телесната рекомпозиция. Ако например сте качили 1 кг чисто тегло и едновременно с това сте загубили 1 кг телесни мазнини, кантарът няма да отчете промяна в общото тегло, но това не е липса на прогрес. Напротив - постигнали сте страхотни резултати и вървите в правилната посока.

За съжаление това е много трудно да се забележи в самото начало и трябва да минат поне няколко седмици, докато тези промени станат по-изразени и видими, но ако сте в подобна ситуация или попаднете в такава, то проявете търпение и си дайте още малко време.

В нашата практика сме имали случаи, при които общото тегло на клиент може да не помръдва с месеци наред, но същевременно той да започва да изглежда и да се чувства по-добре, както и да усеща дрехите си по-широки.

Затова и караме всичките си клиенти да ползват и шивашки метър като средство за следене на прогреса, а не толкова срамежливите качват редовно и снимки. И разбира се, независимо какво показват обективните метрики, за нас е важно да знаем как тези промени карат клиента да се чуства.

Не всичко е калории

Трябва да си признаем, че едно от нещата, които държим клиентите ни да знаят, е че калориите са важни. И ги запознаваме с понятието калориен баланс, ако вече не го знаят.

Стремим се обаче да ги научим също, че не само калориите са важни. Въпреки, че те имат най-голяма тежест върху това дали, в каква посока и с колко човек променя общото си тегло, то характеристиките на храната, която избират, имат влияние върху други важни неща.

Най-важното от тях, особено в процес на отслабване, е усещането за ситост, до което храната води. Защото, отслабването е свързано с глад (не гладуване). И ако човек не съумява да подбира храната си така, че тя да води до повишаване на ситостта, то гладът рано или късно ще спечели битката.

Изборът на питателна храна с висок индекс на засищане, е от съществено значение.

Спирам всичко “вредно” и “забранено”!

Като под “вредно” или “забранено” най-често се разбира едно или повече от следните:

  • тестени храни
  • млечни храни
  • храни съдържащи захар
  • храни съдържащи глутен
  • пържени храни

И често това дава резултат. Теглото започва да намалява.

Важно е обаче да разбираме точната причина за ефективността на този подход. И тя не е, че във въпросните храни има нещо конкретно, което блокира отслабването, а защото по този начин човек намалява значително калорийния си прием и настъпва калориен дефицит.

На същия принцип ще постигнете резултат ако орежете каквато и да е друга храна или хранителна група, която иначе редовно присъства в менюто ви.

Всъщност, това е и една от основните причини да запознаваме клиентите си с понятието “калориен баланс”. Искаме да им покажем, че за да отслабват, не е нужно да се отказват от любимите си храни. Да, по всяка вероятност ще се наложи някои от тях да бъдат намалени за сметка на други, които в такъв период имат по-висок приоритет (с висок индекс на засищане например), но реално няма нищо забранено.

В заключение

Отслабването има своите тънкости и сред нас върлуват много митове и капани, които да повишат нивото на трудност на задачата да се отървем от някой друг излишен килограм.

Споделихме едни от най-често срещаните капани, заблуди, митове или както искате ги наречете, но реално списъкът е далеч по-дълъг.

Ако сте успяли да избегнете гореописаните, но въпреки това не ви се получава, свържете се с нас.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Как-да-отслабнем-Примерен-процес-на-отслабване
Как да отслабнем? | Примерен процес на отслабване.
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow