Дневен план за навициСвали сега 

Хранителни режими – 6 причини защо не работят

Хранителни режими – 6 причини защо не работят

Индивидуалният хранителен режим и до днес е най-търсеният инструмент човек да свали няколко килограма, да покачи мускулната си маса, да реши даден здравословен проблем или просто “да влезне в релси”.

Много от хората, които проявяват интерес към услугите ни, питат дали предлагаме такива готови хранителни режими. И когато им кажем, че не го правим, в първия момент остават малко озадачени. Сякаш логично изниква въпросът “Ама, то и друг начин ли има?”.

Има друг начин и ние го предпочитаме. Но преди да ти разкажа за него, нека ти споделя защо не харесваме готовите хранителни режими.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Не дават знания и умения

Пълноценното хранене се гради на определени принципи. Когато човек получи готов хранителен план, който да следва, той рядко получава и описание на принципите, на които е изграден този план.

Той просто получава списък с храни, които да яде в определени дни и часове и толкоз. Защо обаче са избрани точно тези храни, защо в тези количества, защо в това време от деня, за човека си остава мистерия.

“Ама, Тишо, ако ми се развали колата, не ми е нужно да знам как сам да си я поправя. Затова са автосервизите и автомонтьорите.”

Да, но при храненето тази логика не приляга добре и ще ти кажа защо. Защото за разлика от автомобила ти, който (по всяка вероятност) нямаш нищо против да си караш такъв, какъвто е поне няколко години напред, то при храненето рядко може да се храниш само по един начин за дълго време, без да ти писне. Защото, повярвай ми, рано или късно ще ти писне.

И ако не разполагаш с необходимите знания и умения, животът става по-сложен.

Ако искаш да излезнеш с приятели на заведение? Ами ако там не предлагат това, което е записано в хранителния ти режим?

Ами ако събота сутрин искаш да си хапнеш от палачинките, които по принцип са приготвени за децата, но обстановката е такава, че много ти се иска да хапнеш заедно с тях? Да, ама в хранителния ти режим пише овесени ядки. Как да постъпиш?

Тези и много други ситуации изискват човек да направи някаква модификация в храненето си и да се съобрази според текущите условия. Изискват подходящи знания и умения, които едно готово меню не дава.

Вечно зависим

Ето още една аналогия, пак автомобилна, въпреки, че нищо не разбирам от коли. 🙂

Да използваш готов хранителен режим, за да се научиш да се храниш добре и да постигнеш целите си, е като да се возиш в автомобил на автопилот, без да знаеш как да шофираш. Ти само задаваш дестинацията, а маршрутът, скоростта и всичко останало, се избира от компютъра. И си представи, че на половината път автопилотът се повреди. Какво правиш?

Може би ще си кажеш “Обаждам се на автомонтьор.”. Иначе казано, допитваш се до създателя на режима и си доплащам за тази услуга.

Това обаче може да не е възможно. В много от случаите индивидуалният хранителен режим не включва допълнителна помощ при срещане на трудности.

Да прием, че включва. Добре, но така докога? За следващите 3 месеца? Или да предположим, че си от по-заможните и можеш да си плащаш за тази услуга през следващите 2-3-5 години? Хубаво, но животът ти вероятно ще продължи и след тези 2-3-5 години и ще продължиш да се храниш и да искаш да поддържаш постигнатите резултати.

Факт, този подход често е по-лесният вариант. Не се занимаваш да умуваш какво и кога да ядеш, всичко ти е написано и ти само изпълняваш. Но пак - това е краткосрочно мислене и също такова решение. Работи докато има възможност за поддръжка. След това се чупи и спира да работи.

Не е ли в менюто, значи е забранено

Друг голям проблем на готовите хранителни режими е, че насажда у човека, че храната в списъка е позволена, а всичко останало е забранено.

Което всъщност съвсем не е така. Хич не харесвам думичката “забранено” в контекста на храненето. Освен ако дадена храна не е крайно противопоказна за здравословното състояние, то всичко е позволено и може да бъде част от едно добре балансирано и пълноценно хранене. Независимо дали човек цели да отслабне, да покачи мускулната си маса, да си намали “лошия” холестерол и прочие.

Всяка храна може да бъде част от храненето ни, но когато следваме готов хранителен режим, сме ограничени до това, което ни е написано.

Щом нещо е режима, значи има причина да е там. Щом нещо не е - също. Както споменах още в самото началото обаче, в повечето случаи не е ясно защо точно тези, а не други храни са включени в хранителния режим.

Да, в такъв случай можеш да попиташ тренера, но дали той ще е на разположение в следващите 15 минути, докато са топли палачинките? А може би е събота и той не е на разположение през уикенда. Може би е на почивка за следващите 10 дни. Може би не предлага допълнителна помощ като част от услугата.

Един съвсем пресен пример от практиката. Един от хората, с които работим, дойде при нас с точно такъв проблем. Сподели “Купих си кето хранителен режим, но в него има храни, които не харесвам и не мога да ям, но не знам с какво да ги заменя и няма кой да попитам.”. Това е типичен пример не само за този, но и за част от останалите проблеми на хранителните режими, за които ще прочетеш.

Или съм на хранителен режим, или не съм

Подобно на усещането за забранени и позволени храни, следването на готови хранителни режими често води до бинарното мислене, че ако в един или друг момент не съумееш да следваш предписанията буква по буква, всичко отива по дяволите.

Създава се усещането, че винаги трябва да си на 100%, за да работят нещата. Или си на режим, или не си.

И когато не си на хранителен режим, всичко е позволено. Особено всички онези неща, които не са в списъка. И то в по-големи от обичайното количество, та да може после като се върнеш на режима, да не те блазнят толкова. Поне за известно време, докато не рухне волята и отново излезнеш извън режима.

Ограничен до възможностите на треньора

Когато даден треньор трябва да напише хранителен режим, често е ограничен до това какво той предпочита да яде, до неговите готварски възможности и умения да планира и структурира храненията. Дори до неща като семейния му статус и ежедневие.

Рядко някой те пита какво обичаш да ядеш и какво не. Или какво имаш финансовата възможност да си купиш и какво не. Дори и случайно да има такива въпроси, те пак са ограничени до това да избереш до предварително написан списък, който е удобен най-вече за самия треньор.

В практиката си сме виждали множество хранителни режими, в които ден след ден, седмица след седмица, се въртят овесени ядки и пиле с ориз и броколи, понеже дотолкова са били знанията и уменията на треньора за изграждане на разнообразно хранене.

Или менюта, които са непостижими за семеен човек, който се очаква да готви не само за себе си, а за цялото си семейство.

Липса на гъвкавост и адаптивност

Дори и треньорът да е много добър готвач и да има страхотни идеи за рецепти, които да ти предложи, проблемът е, че той не може да е запознат на 100% с твоите индивидуални нужди и различните ситуации, в които ще се намираш през следващите дни, седмици и месеци.

Да, ако работиш с треньор дългосрочно, той ще има известно количество информация за теб, но тя никога няма да е достатъчно, освен ако той не жовее твоя живот заедно с теб и не е на разположение до теб буквално 24 часа в денонощието.

Той няма как да знае в кое заведение ще решиш да излезнеш с приятели или семейството си и каква храна ще се предлага там. Няма да знае какви възможности за обяд в офиса имаш тази седмица. Ами другата седмица? Ами ако отидеш в командировка и излезнеш от нормалната си среда? Ами ако решиш да отидеш на почивка? Ами ако се разболееш и изгубиш апетит? Ами ако не успееш да си напазаруваш и трябва да си приготвиш нещо с ограничен набор продукти?

За бъде един хранителен режим устойчив дългосрочно, треньорът, който го пише, трябва да е предварително запознат с всичко това, че и отгоре. Това на практика е невъзможно.

Храненето на човек е динамично, защото и животът е такъв. Дори и най-еднообразното ежедневие е податливо на известна динамика, дори и да е по-рядко сравнено с други хора. Готовият хранителен режим е статичен. Това значи, че макар да действа добре от време на време и да може да бъде следван така, както е написан, това не продължава за дълго.

За да бъде едно хранене устойчиво дългосрочно, за да води до определени резултати и да можеш да поддържаш тези резултати във времето, то трябва да е гъвкаво и трябва сам да можеш да го адаптираш във всеки един момент.

Какъв е нашият подход

Индивидуалните хранителни режими не работят в дългосрочен план. Годините практика ясно ни го показаха.

И виждаме, че и хората, които се допитват до нас го знаят. В първоначалната информация, която събираме за тях се вижда, че почти всички са опитвали един или повече хранителни режими. И все пак, продължават да търсят подобно решение, понеже това е статуквото.

Очакват същото и от нас - поредният хранителен режим. Ние обаче ги изненадваме, като им казваме, че не предлагаме такова нещо. Че следваме друг подход.

Подход, чрез който им даваме две неща - знания и умения. Правим това чрез уроци, практически задачки и обосновани съвети.

Факт, този подход изисква повече време и усилия. Този път нещата не са само в ръцете на треньора, а дори напротив - повече са в ръцете на човека отсреща, защото той трябва да взима основните решения, а не ние.

Самите принципи за изграждане на пълноценно хранене не са чак толкова сложни. Интернет ги прави да изглеждат и звучат такива, но реално са доста простички. По такъв начин ги поднасяме и ние.

По-трудното е да започнеш да ги прилагаш и да го правиш редовно и постоянно.

Ние ти даваме насоки и препоръки, една добра стартова позиция, която обаче зависи от теб да я напаснеш според твоите индивидуални възможности, предпочитания и ежедневие.

При всички положения, ние сме до теб. Когато срещаш трудности или имаш въпроси, сме на линия да помагаме. Но е важно по-голямата част от решенията да се взимат от теб. Уменията се градят с практика.

Опитваме се да научим хората, с които работим, че те не са на режим. Даваме им пълната свобода да избират измежду всички възможни храни, според това какво харесват, какво могат да си купят, какво могат да си сготвят. Храненето си е хранене и може да се мени според ситуацията, но това в никакъв случай не значи, че минаваш от един режим в друг.

Хубавото на това е, че се отплаща в дългосрочен план. И след като усвоиш съответните знания и умения, тогава ставаш независим и можеш да продължиш самостоятелно.

Особено полезно е, че имайки тези знания и умения, можеш да приготвяш пълноценно меню не само за себе си, а и за семейството си, защото тези принципи важат за почти всички хора.

Ако ти е любопитно да научиш повече за нашия подход, може да го направиш на тази наша страница.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Хранене-и-хранителен-режим-каква-е-разликата
Хранене и хранителен режим - каква е разликата?
Отърви-се-от-лошите-хранителни-навици-с-този-доказан-метод
Отърви се от лошите хранителни навици с този доказан метод
Хранителен-дневник-първата-стъпка-към-по-добри-хранителни-навици
Хранителен дневник: първата стъпка към по-добри хранителни навици
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow