Дневен план за навициСвали сега 

Хранене и хранителен режим - каква е разликата?

Хранене и хранителен режим - каква е разликата?

Много от хората, които идват при нас и търсят помощ в подобряване на хранителните им навици, най-често споменават понятието “хранителен режим”, а не “хранене”.

За мнозина става дума за едно и също нещо и е въпрос на семантика. И макар донякъде това да е така, според нас хората трябва да спрат да използват понятието “хранителен режим” и да се научат да мислят и говорят за “хранене”.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Режимът се гради на строг контрол и правила

Хранителният режим обикновено се свързва с някакви ограничения, често с някакви крайности. Самата думичка “режим” се свързва с налагането на някакъв ред и строги правила, които трябва да се спазват.

Хранителният режим най-често се свързва с това да следваш строго определено меню, което рядко имаш възможност да адаптираш и променяш, когато обстоятелствата го изискват.

Трябва да ядеш точно определени храни, приготвени по точно определен начин, в точно определени количества, в точно определено време.

Режимът води до лоши взаимоотношения с храната

Режимът и неговата рестриктивност и липса на гъвкавост често води до лоши взаимоотношения с храната, както и до моменти на безконтролно преяждане.

Може би ти се е случвало да си на строг и ригиден хранителен режим и постоянно да мислиш не толкова за това, което ядеш, а за всички други храни, които не може да си позволиш и са ти забранени.

И докато за известно време успяваш да се въздържаш да посягаш към нещо друго, то в един момент волята рухва и за отрицателно време поглъщаш огромни количества шоколад, бонбони, торти, сладоледи, пици, дюнери или нещо друго от този сорт.

Тези моменти биват последвани от отрицателни емоции и самообвинение. Това поведение се повтаря във времето и тъкмо, когато започнеш да постигаш резултати, се връщаш обратно в начална позиция.

Режимът води до неприятни емоции

Като стана дума за емоции, хранителният режим рядко се свързва с приятни такива.

Много често е съставен от храни, които не са ни особено по вкуса, а понякога дори мразим. Ядем ги по-скоро насила, защото така ни е казано, че трябва, а не защото искаме.

Кара ни да се чувстваме зле, когато заради натовареното ни ежедневие и непредвидени ангажименти, не успеем да изпълним всичко точно така, както ни е казано, че трябва.

Често в такива ситуации се изричат и думи като “Ето пак! Провалих си режима! Как може да съм толкова зле?! Никога няма да успея да…”

Режимът е нещо краткосрочно

Хранителният режим обикновено е краткосрочен и подтиква към краткосрочно мислене. Рядко хората си задават един много важен въпрос, а именно “Как ще продължа, след като приключа с този режим?”

Затова и резултатите обикновено са такива - краткосрочни. Минат ли онези “вълшебни” 90 дни или колкото време е определено, за да се постигнат целите, моментално се връщаме към старите си навици, а с тях и резултатите лека полека започват да се изпаряват.

Нека говорим за хранене

За съжаление понятието “хранителен режим” се използва в сферата на уелнеса и здравословния начин на живот вече твърде дълго време и е дълбоко насадено в съзнанието на повечето хора. Ако искаш да постигнеш нещо, трябва да спазваш хранителен режим.

И ние сме били сред тези употребяващи това понятие, но постепенно видяхме, че то и подходът, който стои най-често зад него, не води до добри, дългосрочни и устойчиви резултати.

Затова не предлагаме хранителни режими.

Затова, когато помагаме на хората чрез нашата абонаментна програма, наша цел е да ги научим как да изграждат и структурират своето хранене, а не своя режим. Да изградят навици и умения и да разширят знанията си.

Храненето е нещо нормално, нещо естествено. Нещо, което е за цял живот и нещо, което не те кара да се чувстваш като затворник, чието меню зависи от други, а не от самия него.

Когато говорим за хранене, ти диктуваш какво да има в чинията ти и не си зависим от някой друг.

Храненето е нещо, което не правиш като по задължение. Нещо, което ти носи удоволствие и не ти пречи да излезнеш на вечеря с приятели или семейство.

Не е нужно да си на режим, за да бъдеш в добро здраве и да изглеждаш добре.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

От-кое-пълнеем-най-много-въглехидрати-протеин-или-мазнини
От кое пълнеем най-много - въглехидрати, протеин или мазнини?

Черната овца не е тази, която си мислите.

Преработените-храни-и-преработката-им-от-организма
Преработените храни и преработката им от организма

За тялото има значение!

Зеленчукови-соленки-с-овче-сирене-и-овесени-ядки
Зеленчукови соленки с овче сирене и овесени ядки

Следобедна закуска или леко междинно хранене

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow