Дневен план за навициСвали сега 

Какво да (не) очакваш от работата с личен треньор

Какво да (не) очакваш от работата с личен треньор

Работата с личен треньор може да е от голяма полза за много хора. За мнозина обаче все още е неясно каква точно е тази полза.

Други имат представа, но тя е много по-различна от това, което реално могат да очакват.

В този материал накратко ще внесем повече яснота по тези въпроси, за да може, ако решите да работите с личен треньор, да извлечете максималното и да останете доволни.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява личният треньор

Нека започнем от там какво точно представлява личният треньор.

Личният треньор е нещо подобно на личен асистент, но вместо да ви помага да организирате ежедневието и ангажиментите си, ви помага основно в областите на храненето, движението в ежедневието, спорта и хранителните добавки, но потенциално и в други аспекти на здравословния живот като сън и стрес.

Личният треньор е като пътеводител. Помага ви да виждате не само накъде да вървите, но и отделните стъпки, които да предприемете, за да стигнете там максимално ефективно, бързо и безопасно.

За разлика от груповите треньори, личният се стреми да ви дава препоръки съобразени с вашите лични цели, предпочитания и възможности.

Различните треньори могат да разполагат със строго специфична експертиза, да предлагат различен тип услуги и да следват различен подход на работа.

Например, някои може да ви помагат само в храненето или само тренировките, но не и в двете. В нашия екип например предлагаме комплексно решение в по-важните сфери на здравословното.

Някои може да ви изготвят готов хранителен режим и да ви казват конкретно какво, кога и по колко да ядете. В тези случаи вашата задача е просто да изпълнявате, без да се налага да мислите много-много.

Други пък, както в нашия екип например, може да не са окей с идеята за готовите хранителни режими и да имат за цел да ви научат как сами да изграждате менюто си. В този случай от вас се изисква много повече усилие.

Кой подход е правилен и кой не толкова не се наемаме да твърдим, тъй като е логично за всеки треньор неговият подход да е най-добрият, иначе вероятно няма да го практикува.

В края на деня вие сте този, който определя какво е най-добре за него и кой подход на работа му резонира по-добре.

Затова е важно, когато си търсите личен треньор, внимателно да обсъждате какво точно предлага като услуга и помощ и какъв е неговият подход и процес на работа.

Как да сте сигурни, че правите правилния избор? За съжаление няма как, особено ако сте по-начинаещ. Това се разбира в процеса на работа, но в самото начало разчитате преди всичко на интуицията си и на предишния си опит с други треньори, ако имате такъв.

Ако не получавате желаните резултати, това не значи непременно, че треньорът е некомпетентен. Може и да е така, но може и самият подход и процес на работа да не е подходящ за вас конкретно.

Много често е и въпрос на повече време. Първите няколко седмици работа обикновено са опознавателни. През този период личният треньор постепенно научава все повече неща за вас и колкото по-добре ви опознава, толкова по-добре успява да прецени как да ви помогне най-добре.

Затова е препоръчително и много важно, да не съдите за резултатите от съвместната ви работа с треньор още през първите седмици. Дайте време и на треньора, и на себе си.

При всички случаи нещо наистина важно, което да помните, е че личният треньор може да ви даде напътствия и съвети, но изпълнението им е изцяло във ваши ръце. Няма как той да яде вместо вас или той да тренира вместо вас.

Разбира се, ако срещате трудности с прилагането и изпълнението на съветите, един добър треньор ще е на разположение да обсъждате заедно как да разрешите тези проблеми.

Но ако нещата не се получават и резултатите не са тези, които очаквате, бъдете честни пред себе си и помислете дали причината е в подхода на треньора или това, че вие не влагате нужните усилия.

Ползи от работата с личен треньор

Да работиш с личен треньор може да бъде от голяма полза за повечето хора, без значение от тяхното ниво и опит. Дори и най-големите професионалисти в света разчитат на помощта и напътствията на личен треньор.

Ангажираност и отговорност

От опита ни до момента в работата с клиенти на нашата абонаментна програма, оставаме с впечатлението, че това е една от най-големите ползи от работата с личен треньор.

Неведнъж са ни казвали: “Дори и с нищо друго да не ми помагахте, това, че поемам ангажимент и отговорност към някого, ми дава сили да продължавам да се грижа за себе си”.

Да, знаем какво си мислите. В идеалния случай всички ще намираме волята и мотивацията да се грижим за себе си, заради себе си, не заради някой друг.

За съжаление реалността е такава, че това не е достатъчно за много хора. За мнозина това да бъдат ангажирани и отговорни пред някой друг е необходимост, за да могат да прогресират и постигат целите си.

Друго е, когато станеш сутрин и всяка частица от тялото ти крещи да си останеш в леглото, но намираш силата да станеш и отидеш във фитнес залата, защото знаеш, че там те чака треньорът, с когото имате уговорка и не искаш да го разочароваш, като не отидеш.

Друго е, когато за пореден път имаш желанието да изядеш някоя боклучава храна, но те спира това, че ще трябва да споделиш този избор с треньора си, а вече ти е трудно да си намираш извинения.

Подкрепа

Промяната не е лесен процес. Изграждането на нови навици и промяната на стари изисква много време и усилия. И е съвсем нормално да не се справяме перфектно с всичко от първия път.

Мнозина от хората, с които работим, са много самокритични. При всяко кривване от планирания път, започват да се самообвиняват и ако в тези моменти няма кой им каже “Всичко е наред.”, е много лесно да се откажат.

Много хора срещат съпротива и не получават подкрепа дори от близките си хора, на които се очаква да могат да разчитат най-много.

Индивидуален подход и съвети

Думичката “личен” пред “треньор” е там, защото съветите и напътствията, които получаваш от треньора си, са съобразени с твоите индивидуални цели, възможности и предпочитания.

Възможно е да се започне с по-общи съвети, като отправна точка, но в последствие е важно те да бъдат адаптирани според индивидуалния човек.

Този индивидуален подход е от значение не само, за да може да се постигнат по-добри резултати, но и за да бъдат те устойчиви във времето.

Обучение

Макар да не е типично само за личните треньори, а и за много групови такива, някои от тях предлагат и някакъв тип обучение на клиентите си.

Такъв е и подходът с повечето хора и в нашия екип. Повечето, а не всички, защото има и такива, които идват при нас с вече достатъчно знания и умения, но дори и те научават по нещо ново от съвместната ни работа.

Според нас е важно човек не просто да знае какво да прави, а и защо и как да го прави.

Стремим се да увеличаваме неговата компетенция. Освен за устойчивостта на резултатите в дългосрочен план, това е важно и за поддържането на висока мотивация.

Спестяване на време

Живеем във време, в което технологиите позволяват всеки да може да споделя знание и опит публично и то да достига до всеки един човек на Земята.

Интернет прелива от информация и можеш да намериш такава практически за всичко, което те интересува.

Това обаче е нож с две остриета, защото за един начинаещ, който започва от нулата, това може да е изключително объркващо.

Преди да започнат работа с нас, повечето хора са прекарали минимум 1-2 години в търсене и пробване на различни съвети и идеи намерени в интернет, за съжаление без особено добър резултат.

Работата с личен треньор може да спести много време и усилия. Треньорът може да ти каже директно какво е добре за твоята индивидуална ситуация, какво работи и какво не работи.

Треньорът може да ти помогне да отсееш зърното от плявата и да се фокусираш само върху това, което има най-голямо значение за теб.

Може да ти помогне да разбереш и научиш по-лесно сложни концепции, като ти ги представи в синтезиран формат - кратко, точно и ясно. Това е пряко свързано и с обучението, за което споменахме по-горе.

Проследяване и адаптиране на плана

Една от основните задачи на личния треньор е да следи как се справяш, какви трудности срещаш, какви резултати постигаш и на база тази и друга информация, да адаптира плана за действие така, че той да бъде успешен и устойчив във времето.

Ако даден подход и стратегия не дава резултат, това не значи непременно, че е грешен или неефективен. Може би за теб конкретно не е добър избор. Личният треньор в тези ситуации може да предложи нова стратегия и по-различен подход.

Животът е динамичен. В един или друг момент може да нямаш времето да тренираш 4 пъти седмично или да спазваш всички препоръки за добре балансирано и пълноценно хранене.

Може би имаш изключително важен проект в работата, за който се налага да работиш извънредно. Може би ти се ражда дете. Може би ти предстои дълга командировка. Може би трябва да започнеш да се грижиш за болен човек. Може би претърпяваш инцидент или се контузваш по време на тренировка.

Тези и много други ситуации са само примери за изненадите и препятствията, които животът ни поднася. И в тези моменти е от критично значение да знаем как да пренаредим нещата така, че да се справяме с всичко, включително това да се грижим И за себе си.

Особеното в тези и много други ситуации е, че когато сме сами и под напрежение, нашата преценка за това какво е най-добре да направим може да не е особено добра, например, заради различни пристрастия или предразсъдъци, които имаме.

Личният треньор е насреща да сподели безпристрастно мнение и да даде съвет, за който често сами не бихме се сетили или не бихме одобрили.

Недостатъци при работата с личен треньор

Според нас ползите от работата с личен треньор превъзхождат многократно недостатъците, но нека все пак спомем и някои такива.

Цена

Може би основният недостатък на работата с личен треньор е, че услугата струва пари. При това често немалко пари.

Както и при много други неща и тук невинаги високата цена значи по-добра услуга или гарантирани резултати, но при всички случаи се подгответе, че няма да бъде евтино.

Цените варират значително според това какво се включва в услугата, която се предлага, затова обсъдете добре какво точно ще получите.

Хубаво е заедно с треньора да обсъдите и колко горе-долу време ще е необходимо, за да постигнете целите ви, защото това ще е от значение за общата сума, която ще трябва да предвидите и отделите.

От опит можем да кажем, че е много трудно да се направи абсолютно точна преценка, защото резултатите зависят от изключително много фактори, които няма как да се предвидят още от самото началото, преди да сте започнали работа с треньора, но може да се направи груба сметка.

Нещо важно, което да имате на ум. Въпреки, че харчите пари за работа с треньор, ако той е добър, реално това може да ви спести пари в дългосрочен план.

Защото да се лутате из купища информация със съмнителна надеждност, да плащате за безрезултатни готови хранителни режими и тренировъчни програми, да купувате хранителни добавки, от които нямате нужда, също е немалък разход не само на пари, но и на време и усилия. А накрая може дори да не получите нищо съществено в замяна.

Разглезеност

Когато работите с личен треньор, е лесно от самото начало или в процеса на работа да разчитате твърде много на него и много по-малко на себе си. Един вид да се разглезите. ?

Вече го споменахме, но е важно да бъде повторено. Не очаквайте личният треньор да върши нещата вместо вас. Той може да ви насочва и да ви дава съвети какви стъпки да предприемете и как да подходите с изпълнението им, но действието е във вашите ръце.

Ако поради една или друга причина не успявате, не се колебайте да споделите този проблем с треньора. Той не е там, за да ви сочи с пръст и да ви критикува, че не може да се справите. Ако го прави, то е хубаво да помислите дали да не потърсите друг.

Вие и треньорът сте екип и заедно трябва да намирате решения на проблемите и препядствията по пътя към постигането на целите.

Попадане на гуру треньори

Това не е толкова недостатък от работата с личен треньор, колкото риск. Риск да попаднете на така наречените гурута - “експерти” - от тези в кавички.

В добрите случаи ще се отървете само със загубени време и пари, но понякога, ако треньорът наистина не знае какво прави, може и да ви навреди здравословно.

За съжаление, както споделихме по-горе, е много трудно предварително да знаете дали сте попаднали на читав треньор, особено ако сте начинаещ.

Това, което все пак може да направите, е да подхождате внимателно и да проучвате добре хората, на които доверявате здравето си.

Други важни съвети

Не очаквайте бърз и лесен процес

Треньорът може да ви спести време и усилия, но промяната не е лесна за постигане. Бъдете нащрек, ако някой ви обещава невероятна трансформация само за няколко седмици.

Бъдете проактивни

Опитайте да вникнете дълбоко в това, което правите. Задавайте въпроси. Споделяйте трудностите, които срещате.

Треньорът не може да чете мисли. Ако не знае, че нещо не ви е ясно или имате проблем, няма как да ви помогне.

Бъдете търпеливи

Дайте време на процеса, за да сработи и треньорът да може да разгърне и неговия, и вашия потенциал.

Не очаквайте невероятни резултати още от първия ден. Или дори първите няколко седмици. Рядко нещата заработват на пълни обороти още от самото начало. Колкото повече време минава, колкото повече треньорът научава за вас, толкова по-добре ще се справя да ви помага.

Разбираме, че е в човешката природа да искаме да постигнем целите си възможно най-бързо, особено когато заплащаме с време, усилия и пари, но бързането няма да помогне.

Просто се отпуснете и се пуснете по течението. ?

Бъдете честни

И пред себе си, и пред треньора.

Честно казано в работата ни досега не сме срещали хора, които съзнателно и умишлено да ни лъжат за това какво правят. И никога не бихме обвинили някого, че го прави.

Все пак е важно да отбележим, че не бива да се страхувате или срамувате да споделяте с треньора грешките, които допускате. Ако ги прикривате, това не помага по никакъв начин.

Треньорът няма как да ви помогне, ако не знае за тях. Помнете, че вие сте екип, а хората в екип се подкрепят и в добро, и в лошо.

Давайте обратна връзка

Ако не сте доволни от работата ви с треньора, от резултатите или от подхода му, споделете му.

Най-лошото е да си мълчите и да се надявате, че той сам ще се усети. Или да изчакате да минат X месеца, за които сте се разбрали да работите, и накрая да сервирате “Не съм доволен от това и онова.”

Често треньорът може да промени подхода си и да адресира грешките, които допуска навреме, но трябва да знае за тях. Ще се повторим, че треньорът не може да чете мисли.

Не се притеснявайте, че ще го обидите или нараните чувствате му. Ако е професионалист, следва да знае как да приема градивна критика. Стига, разбира се, критиката да е поднесена градивно, а не “Не ставаш!”. ?

От друга страна, не пропускайте и да го похвалите, ако сте доволни от работата и резултатите. Може да го направите и публично, като оставите ревю в уебсайта му, социалните мрежи или на друго място.

Освен че ще се почувства по-добре, така треньорът ще знае, че всичко върви както трябва.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Фитнес-тренировки-как-да-започнем
Фитнес тренировки - как да започнем?
Колко-често-трябва-да-променяме-тренировъчната-си-програма
Колко често трябва да променяме тренировъчната си програма?
Да-тренираме-ли-когато-сме-болни
Да тренираме ли, когато сме болни?
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow