Дневен план за навициСвали сега 

Основната причина популярните диети да не работят за теб

Основната причина популярните диети да не работят за теб

Преди да започнат работа с нас, повечето (ако не и всички) хора са опитвали една или повече популярни диети с цел да се научат да се хранят по-добре, да отслабнат и да са в по-добра физическа форма, а често и за да се справят с някакъв здравословен проблем.

Очевидно, щом са стигнали да това да ни потърсят за помощ, значи предишните им опити са били неуспешни. Или ако са постигали някакви резултати, то те са били краткосрочни.

Защо това е така?

Причините не са една или две и за множеството недостатъци на готовите хранителни режими и диети сме писали и преди.

Тук ще обърнем внимание на може би най-основната причина - ригидността, липсата на гъвкавост и ограниченията. Звучат като три различни причини, но са под една шапка. :)

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

В стремежа си да се натикаме в чужда рамка

Повечето популярни диети и хранителни режими са фиксирани и се градят на строго определени правила, които трябва да спазваш.

Например, трябва да се храниш по минимум 5 пъти на ден. Или задължително трябва да закусваш. Или не трябва да ядеш след 18:00 часа.

Някои от тях дори определят строго специфични храни, които трябва да консумираш. За закуска задължително овесени ядки. На вечеря сьомга с броколи.

Наред с определянето на храни, които трябва да ядеш, често се срещат правила и за това какво не трябва да ядеш. Без млечни, без глутен, без захар, без плодове…

Определят се системи за структурирането на отделните хранения, чрез смятане на блокове, точки или калории.

Причината за всичко това е, че по този начин се създава впечатлението у човек, че доброто хранене се гради на някаква тайна организация на менюто. Някаква уникална стратегия.

И човек си казва: “Аха! Ето защо не ми се получаваше досега. Аз съм ял(а) след 18 часа, а това не било правилно. С тази уникална стратегия, сега най-после ще сваля тези проклети 5 килограма!”

Мотивацията е на максимум, съветите се следват, изчезват няколко излишни килограма, чувствате се по-добре, но идва един момент, в който все по-трудно и все по-рядко спазвате препоръките на диетата, връщате си част от загубеното тегло, започвате да губите мотивация, волята се изпарява, дисциплината също и не след дълго пак сте в начална позиция, с онова познато до болка усещане за провал.

Честно казано, голяма част от този тип съвети сами по себе си не са проблем (макар някои да крият рискове). Нищо няма да стане, ако последното хранене на човек е в 17:00, вместо в 21:00. Или ако не консумира млечни храни. Или ако яде по 6 пъти на ден.

Проблемът идва от това, че хората трябва да адаптират ежедневието и живота си спрямо всички тези правила и органичения.

Някои успяват, но животът на повечето не позволява да го правят за дълго.

Колко дълго ще може да пазарувате и готвите две различни менюта - едно за вас и едно за съпруга си и двете си малки деца?

Колко дълго ще може да вечеряте в 17:00, понеже не трябва след 18:00, когато по това време сте на път от работа за вкъщи и ще имате възможност да ядете най-рано в 19:00?

Колко дълго ще може да се храните по 5 пъти на ден, когато цял ден сте в срещи и в движение и едва намирате време за 2 хранения?

Колко дълго ще може да ядете сьомга за вечеря, преди да ви втръсне (или да се разорите :))?

За да бъде едно хранене устойчиво дългосрочно, то трябва да може да бъде адаптирано спрямо ежедневието, предпочитанията и възможностите ви, не обратното.

Колкото повече свобода и избор има човек, толкова по-добре.

Дори и да приемем, че практика А ти носи 100% ефективност, но можеш да прилагаш само за 6 месеца, а практика Б ти носи само 40% ефективност, но нея можеш да прилагаш до края на живота си, коя според теб ще ти донесе повече успехи в общ план и дългосрочно?

Да прилагаш неоптимална практика дългосрочно е по-добре отколкото да следваш перфектната само краткосрочно. Но повечето популярни диети изискват от теб да следваш неотлъчно перфектната практика. Дали наистина е перфектна тази практика е друг въпрос.

Промяната е необходима, трудна, но постижима

Сега, не оставайте с впечатлението, че можем да си правим какво си искаме и да се храним с каквото ни падне, без да се ограничаваме от каквото и да било, понеже така ни е най-удобно и приятно и това да доведе до постигането на целите ни.

Ако текущите ни навици са довели до текущото ни състояние и го поддържат, трябва да има някаква промяна, често и някакво ограничение, за да променим и състоянието си.

Айнщайн добре е казал, че е лудост да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат.

Когато обаче следваме принципи и концепции, а не строги правила и догми, можем да се храним добре в повечето ситуации, в които се намираме, без значение дали живеем сами, дали имаме четиричленно семейство, дали работим в офис на стол или пътуваме десетки километри ежедневно.

Правилното хранене не е толкова сложно. Просто голяма част от източниците в интернет го правят да изглежда такова.

Това се стараем да покажем на хората, с които работим в нашата абонаментна програма.

Стараем се да ги научим на тези базови принципи и концепции, на което се гради едно пълноценно хранене и в комбинация с някои други полезни практики и навици, да постигат целите си. Устойчиво в дългосрочен план.

Можете да започнете сами, като разгледате нашите безплатни ръководства за начинаещи, както и множеството други безплатни материали на сайта ни.

Ако прецените, че имате нужда от допълнителна помощ, може да научите повече за нашата абонаментна програма тук, както и да си запазите час за безплатна консултация по телефона, чрез която да обсъдим с какво, как и при какви условия можем да сме ви от помощ.

🙌

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Хранителни-режими-6-причини-защо-не-работят
Хранителни режими – 6 причини защо не работят
Хранене-и-хранителен-режим-каква-е-разликата
Хранене и хранителен режим - каква е разликата?
Отърви-се-от-лошите-хранителни-навици-с-този-доказан-метод
Отърви се от лошите хранителни навици с този доказан метод
Хранителен-дневник-първата-стъпка-към-по-добри-хранителни-навици
Хранителен дневник: първата стъпка към по-добри хранителни навици
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow