Интервю с професор Павел Добрев

Тренировката има положителен ефект върху всеки

Професор Павел Добрев е дългогодишен преподавател в НСА, доктор на педагогичеките науки, специализиран в силовите спортове. В момента е на 77 години, президент е на клуба за ветерани “Ювенис-ювенте” и продължава активно да спортува. Поради проявения интерес публикуваме отново интервюто с него.

Добър ден, професоре. Бихме искали да Ви помолим да представите себе си и организацията, която представлявате.

Аз съм професор в НСА, доктор на педагогическите науки, имам 50 години стаж и сега продължавам да работя като хоноруван преподавател, тъй като преди около девет години се пенсионирах. Завършил съм техникум за физкултура и спорт първи випуск в Пловдив, вече над 60 години се занимавам активно със спортна дейност. Завършил съм 10-ти випуск в НСА – тогава Висш институт за физкултура "Васил Левски". Оттогава се занимавам и с тежка атлетика. Вече 31 години провеждам състезания, на които моят отбор – "Ювенис – ювенте" (клуб към НСА на ветераните-тежкоатлети, на който аз съм президент) е шампион и рекордьор. Занапред предстои да се реализира мечтата на моя живот – построяването на дворец, в който ще се помещава институт по ювенология (наука за младостта), който ще бъде вторият институт в света след този в Москва.

Разкажете нещо за Вашите методики и принципи на трениране.

Методиката е насочена предимно към повишаване на силата и особено на силовата издръжливост, тъй като тя е важна за укрепване на здравето и работоспособността и дори – това е удивително – за профилактика и лечение на определени заболявания, съпътстващи стареенето на организма. Аз съм тренирал хора в напреднала старческа възраст – до 95 години. Всички мои колеги смятаха, че това е опасно, че те се подлагат на стрес и на заплаха, но всички те се подготвиха по моята методика и се явиха и представиха успешно, като при това показаха младежка издръжливост и работоспособност.

Какво бихте споделили от Вашия положителен опит и успешните експерименти, които сте провели?

В продължение на 50 години съм направил 4 експеримента от по две години, като съм изследвал влиянието на силовите упражнения върху всички органи и системи на организма със съвременна медицинска апаратура, включително хората са били подлагани и на изследвания в чужбина. Изводите са, че силовите упражнения имат силно положителен ефект върху организма във всяка възраст, като при това е видимо влиянието дори върху жизненоважни органи като сърцето и мозъка, а старите хора биват видимо подмладени.

Разкажете за някои специфични случаи, с които сте се сблъсквали и при които тренировките са били с положителен ефект?

Положителен ефект тренировката ще има върху всеки, но удивително е колко повече положителният ефект се увеличава с възрастта. Например Филип Ангелов, който тренираше при мен и до 94-годишна възраст се явяваше на състезания, първоначално имаше церебрална склероза и когато при първоначалните изследвания му беше направена електроенцефалограма, професор Чавдаров (с когото работихме заедно) показа графиката на своите студенти и ги пита на колко години е човекът с тези данни. Отговорът беше - около 80 – 85, и наистина, тогава той беше на толкова. Две години по-късно обаче, след усърдни тренировки, направихме пак същия експеримент, но осцилациите вече бяха толкова променени, че студентите определиха рисунъка за принадлежащ на човек на около 30 години.

Изследванията показаха, че не само мозъкът се подмладява вследствие на силовите упражнения, но и зрението се подобрява, координацията, двигателният апарат и т.н., като всичко това е описано и доказано при експериментите. Във връзка с направените изследвания и постигнатите резултати проф. д-р. Драгомир Матеев, тогава директор на институтите по физиология към БАН и по геронтология (наука за старостта) към Медицинска академия искаше да ме предложи за Нобелова награда.

Какво е Вашето мнение за стероидите и мястото им в спорта?

За мен това е голямо престъпление и извращение, уронващо престижа на спорта въобще. Политиката на Евросъюза в тази насока ще бъде към ограничаването им. Тези медикаменти, включително и допингът, се ориентират към създаване на определен продукт – по-точно шампиони в лицето на определени спортисти. В истинския спорт няма място за такива рекорди. Тук най-важен е рекордът на здравето. Затова спортът се е практикувал масово и продължава да се практикува. От стероидите произлиза и политиката (особено в медицинските среди) да се твърди, че спортът вреди. Той не вреди. Когато натоварването е дозирано правилно и отговаря на възможностите на човека, спортът води до удължаване на живота. Когато обаче се прескачат нормалните граници, също както с лекарствата – ако в определена дозировка нещо е спасително за живота, предозирането му може да доведе до отравяне. Същото е и със спорта.

Как гледате на прилагането на определени хранителни режими?

Аз не искам да говоря за тежката атлетика въобще, тъй като там има и категории, и други цели, но ще говоря за групите за здраве, с които работя. За хората от моя клуб хранителните режими, дори и при необходимост, са труднодостъпни – повечето хора тук са пенсионери. За нас храната е много важна, както автомобилът не може без бензин, така и организмът без храна, но не е в основата. За диетолозите е най-важно храненето; според лекарите лекарствата са важни. За нашата методика на първо място е тренировката. Дори и при системно преяждане организмът може да страда от недостиг на вещества, които всъщност се приемат с храната. Именно тренировката е в основата на регулярното доставяне на хранителните вещества до клетките в организма, подобряването на системите и функциите на организма. За членовете на моя клуб имам съвсем прости изисквания: те трябва да намалят до минимум пиенето и пушенето, тъй като те противодействат максимално на поставените ни цели.

По отношение на храненето самите членове много често ме питат, ако имат възможност, с какво и как да се хранят и аз им помагам. Тук се тренира и се спазва режим адекватно и според индивидуалните възможности на всеки. Всичко тук се прилага постепенно, системно и посилно за практикуващия го. За здравето трябва да се тренира още от ранна възраст, тъй като там се поставят основите на здравето и дълголетието. Високото спортно майсторство е едно, здравето е съвсем друго нещо. Резултати в спорта трябва да има, но не на всяка цена и то резултати, постигнати по естествен физиологически път – без стимули, които да ускорят този процес.

Каква точно тренировъчна методика като упражнения, повторения и натоварване прилагате?

Нашата методика е уникална, но е и модификация на известната пирамидална тренировка, в момента нямам възможност да го изразя графично, но натоварването се увеличава постепенно – например тежести 70%, 75% и т.н. до пик и след това обратно надолу. Обикновено избягваме да стигаме до максимуми, правим го само на състезание. Като стигнем до 95% например, прекъсваме пирамидата и я уравняваме (задържаме натоварването). Растежът нагоре води до мобилизация на нервната система. При падането надолу трениращият е мобилизиран и се справя много добре. Трениращите правят по малко повторения, но поради малката взривност са способни да направят и множество повторения; това е специфичен феномен, който се възпитава и от тренировката, но е открит от мен и се влияе от възрастта – в по-напреднала възраст при еднаква максимална сила възрастните хора са способни на повече повторения, повече силова издръжливост.

Това е полезно и в живота – трябва да си по-дълго време работоспособен. Освен това с напредването на възрастта галопира атрофията, и няма друго средство за противодействието й, освен силовите упражнения. По този начин ние постигаме спортни резултати, чувстваме се добре, повишаваме работоспособността и забавяме процесите на стареене.

Според Вас какви са основните грешки при начинаещите спортисти?

Първата и най-често срещана грешка е, че бързат. Макар че са млади и имат възможността да тренират постепенно и да работят усърдно, те бързат да постигнат високи резултати. Организмът им няма време да се адаптира, ако и да е по-млад и по-сигурен (макар и при нетренираните да не е точно така) и следват реакции върху здравето, контузии и т.н. Втората често срещана грешка е, че не разгряват добре. При недостатъчни разгрявки може да се травмира човек при тренировката, ако са прекалени – силите не могат да се проявят на големите тежести. Именно тук е голямо значението на треньора. Разбира се, не всички треньори са достатъчно квалифицирани, но все пак е добре някой с опит да наблюдава и да управлява процеса. Важно е също така не само да се тренира и да се гони просто ефект на вдигането, но правилно да се осмислят упражненията. В културизма се преследват упражненията, изолирани за определена група.

Това има ефект върху мускула. Но най-важните упражнения остават три: повдигане от лег, клек, и теглене с тесен хват (мъртва тяга). Специалисти от Беларус доказаха, че мускулите не са само мускули и не извършват само двигателна дейност, но и транспортна дейност на кръвта. Те наричат всеки мускул периферно сърце. Те доказаха също, че колкото повече мускули участват в упражнението, толкова по-значим е ефектът върху кръвоносната система; при лега участват мускули от ръцете и гръдния пояс, над 100 мускула, при клека – дори няколко пъти повече, още повече мускули участват при тегленето. И се получава, че в процеса на натоварване на мускулите се постига разтоварване на сърцето. Много важна за правилната, научно обоснована и методически полезна тренировка е ролята на активния отдих: тя е доказана експериментално от академик Иван Сечинов, бащата на руската физиология. Той практикувал силови упражнения с пудовка. Може да сбъркам бройката, но примерно той вдигнал пудовката 20 пъти. После починал малко и вдигнал пак със същата ръка (пасивен отдих) – този път 15 пъти. И така все по– и по-надолу. После веднъж случайно вдигнал пудовката с лявата ръка, като направил 20 повторения (т.е. приложил активен отдих – нетренирала ръка).

Така констатирал ролята на отдиха. Активният отдих е много по-важен за мускулите от пасивния отдих. Друга често срещана грешка е тренирането в силови тренировки на сходни мускулни групи, например тренировка лег, полулег, рамо и т.н. Всяка мускулна група си има своя амбасада (представителство) в мозъка. Когато доминантата на възбуждане се вдигне много върху определен дял на мозъка, възбудата се разпространява и умора обзема целия организъм. Като се тренират обаче далеч отстоящи мускулни групи, работоспособността се съхранява.

Какво е според Вас състоянието на силовите спортове в България?

Ние сме генетически изключителен народ. Вижте само колко пъти сме били на върха в художествената гимнастика и колко пъти в тежката атлетика. Сега икономическото положение е лошо, а спорт се гради и с база, но въпреки това успехите са неоспорими и днес. Ние сме силен народ и ще жънем още успехи.

Как виждате мястото на едно електронно издание като BB-Team в българския спорт?

Мисля, че има голяма нужда от такива издания, защото много труд предстои в изясняването на значението на спорта, в изясняването на методиката и мястото на спорта в засилването на организма, повишаването на силата, съхраняването на здравето и увеличаването на дълголетието. Спортът е най-мощното средство в тази насока. Вашият метод за разпространяване на информацията за това между хората е без алтернатива.

Какво бихте искали да кажете за потребителите на електронното издание BB-Team?

Аз бих искал първо да им пожелая много щастие и здраве през новата година. Независимо че празникът е важно нещо, ще бъда малко краен – нека имат по-малко празници и повече делници, защото трудът е най-важното нещо, дадено на човека. На хората като цяло пожелавам да започнат да тренират и да съхранят здравето си, защото на България е нужен един здрав народ, а българският народ в момента загива. Катастрофата, която засяга България в момента, е в два аспекта: морален и здравен. Именно спортът е единственото средство, което е ориентирано не само към лечение на болести, но и към съхраняване на здравето. Хипократ е поставил медицината в услуга на здравия човек, но към настоящия момент тя е дерайлирала от тази си роля. Здравето, силата и дълголетието остават атрибути на спорта. Нека хората да мислят повече за здравето си и да правят нещо за него, а не просто да обявяват, че "Здравето е злато". Здравият и силен човек е полезен за себе си, полезен за околните, полезен за обществото.

Шампионите са хубаво нещо, но нямат социален ефект. Здравите хора имат положителен социален ефект. На институциите и държавата пожелавам да се заемат по-сериозно с отношението си към спорта, да започнат да строят зали и спортни съоръжения, с които да се погрижат за здравето на хората, а не просто да превръщат спорта в шоу или маркетинг. Още в Древна Гърция при спор дали да се превърне едно селище в град, един от опонентите е казал така: "Но какъв град ще бъде това? Той няма нито театър, нито стадион!" Пожелавам на вашата електронна медия, както и на нас, да продължаваме все така успешно да пропагандираме успешно тази идея, да печелим все повече и повече привърженици на делото, и искам да ви кажа, че при нужда винаги ще бъда на ваше разположение.

Екипът на BB-Team ви благодари за вниманието и ви пожелава нови успехи!

Благодаря. Искам само да добавя, че ви се възхищавам изключително много за това, че отделяте внимание на сериозни проблеми, свързани със спорта и здравето, като методика, тренировки, цели, постижения. Това е показателно, че още отсега се замисляте сериозно върху въпросите на спорта и според мен определено имате бъдеще!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1