Как да освежиш храненето си бързо и лесно

Как да освежиш храненето си бързо и лесно

Защо да освежим храненето си

Едва ли вече е тайна за някого пряката връзка между храната и здравето ни, наред с други важни фактори.

Чрез изборите, които правим ежедневно и натрупвайки се във времето ние неусетно можем да подобрим или не състоянието си.

В условията на извънредното положение преобладаваха повече пакетирани храни и полуфабрикати, а пресните сезонни плодове и зеленчуци, както и цели непреработени храни бяха оставени на по-заден план.

От една страна заради по-краткия срок на годност, а хората нямаха възможност да пазаруват всеки ден. Това налагаше запасяването с продукти с по-голяма трайност, с които да запълним кухненските шкафове и килери.

От друга страна, въпреки че ни казваха, че нямаше спекулиране с цените, лично за себе си видях осезаемо поскъпване на плодове и зеленчуци, особено тези, за които се знае, че са с високо съдържание на витамин C и антиоксиданти.

Всичко това до известна степен направи храненето еднообразно и по-бедно на микро хранителни вещества, на онези витамини, минерали и фитонутриенти, за които на теория знаем много, но не прилагаме на практика.

Е, вече можем да излизаме по-често, в магазините не се наблюдава положението „бий се за тоалетна хартия или смърт“, хората не се презапасяват.

Появиха се повече родни плодове и зеленчуци, цените започнаха се нормализират.

Все условия, които ни позволяват да заменяме полуфабрикатите с богати на хранителни вещества продукти.

А защо да го направим? Ето 3 важни според мен причини:

 1. Удоволствието от „модерната диета“ излиза скъпо за имунната система – в крайна сметка около 70% от имунните ни клетки се намират в храносмилателната система и по този начин те са в директен контакт с храната, която ядем всеки ден;
 2. За тялото има значение дали ще му дадем преработена или непреработена храна – първата изисква по-малко енергия за храносмилане и усвояване, а втората освен важните макро хранителни вещества, носи и ценните микронутриенти, които обичайно отсъстват от преработените продукти, а в същото време индиректно участват в редица важни процеси в организма;
 3. Храната не е просто „гориво“, а човешкото тяло не е просто „автомобил“ – сравнения, върху които все още се оповават някои хора. Не, човешкото тяло не работи така, колкото и да ни се иска.

Много хора погрешно разбират важността на това да обръщаме внимание върху избора на хранителни продукти. За тях е достатъчно да имат някакви източници на мазнини, на протеини и на въглехидрати, но не се интересуват от качеството им.

А всъщност то е от изключително значение и колкото е по-добро, толкова по-добър ще бъде и физиологичният отговор на тялото, когато храната се храносмели. И точно тук схващането, че храната е просто гориво, губи своя смисъл. Защото храната е и информация.

Как да го направим, без да ни отнема много време

Чувала съм, че „да се храниш добре е скъпо“ и „отнема много време“.

Това може да е колкото вярно, толкова и невярно и зависи от фактори като:

 • Проучване на пазар и конкурентни цени;
 • Съобразяване на продуктите със семейния бюджет;
 • Предварително планиране;
 • Добра организация на пазаруване;
 • Базови умения в кухнята по линия на заготовки.

За да излиза по-бюджетно едно хранене с цели и непреработени продукти, според мен не трябва да се попада в капана на, както обичам да ги наричам, без да искам да засегна никого – „био-мио-еко-фръц“ индустрията.

Да се храниш така не е лошо, ако можеш да си го позволиш, но това не означава, че не можеш да намериш качествена сезонна храна без етикет „био“.

За да е пълноценно храненето ти, не е необходимо да търсиш продукти, за които „баба ти не е чувала“ и които не са традиционни за нашите ширини. Напротив. Това съвсем не е сред „задължителните“ фактори за богато на ценни хранителни вещества меню.

За да не ни отнема много време освежаването на храненето, е добре да вложим усилия в заучаването на навици като планиране, организирано пазаруване и направа на заготовки в кухнята.

И съвсем не е нужно да правиш засукани рецепти, за да постигнеш вкусно ястие.

Ето няколко материали по темата, които ще ти бъдат полезни, ако си начинаещ:

Бонус идея: включете децата във всичко това

В идеалните ми представи за живот с деца влиза идеята, че могат да бъдат въвлечени в приготовленията на храната – от една страна, за да има възпитателен и образователен характер, а от друга – за да прекараме по забавен начин времето в кухнята.

Някои хора го постигат, други не искат или не могат, за трети е глупаво.

Но ако и ти смяташ като мен, ти давам идея да освежаваш пролетно храненето на цялото семейство, докато даваш подходящи за възрастта и опита на детето/децата задачи.

Такива например могат да са:

 • Разбъркване на салата;
 • Създаване на образи чрез хранителни продукти (животни, предмети, лица);
 • Приготвяне на лесни рецепти (объркване на кисело мляко с предварително приготвени плодове, ядки, семена и др.).

Ако ти липсват идеи за рецепти, отскочи до нашите предложения, а аз отивам да си нарежа една цветна салата, защото докато споделя размислите си с теб, стана обедно време.  ☺ 

Научи още

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1