Холестеролът

24.12.05
23:21

В повечето протеини и геинери има холестерол. Пишат някакви стоиности но не ми е ясно това много ли е малко ли е и дали в храната има толкова холестерол и не е ли доста вреден холестеролат ?

25.12.05
10:14

На въпроса ти не може да се отговори съвсем еднозначно, в повечето гейнъри и протеини, които споменаваш, холестеролът е в толкова малки количество, че споменаването му е за да се “похвали” производителя, колко е малко холестеролът в продукта му.
Освен това холестеролът в храната в много по-малка степен вдига холестерола в кръвната плазма, отколкото наситените мазнини, с които трябва да се внимава в много по-голяма степен.
Само мимоходом споменавам, че холестеролът сам по-себе си не е вреден, напротив, необходим е за производство на редица хормони, в т.ч. най-важния анаболен хормон - тестостерона. Холестеролът в кръвта е вреден само е в голямо количество, при това е нужно да се спомене, че има лош холестерол, който затлачва кръвоносните съдове и добър, който отвежда “шлаките” в черния дроб.
Нямаш основания да се притесняваш от съдържанието на холестерол в протеините/гейнърите, нужно е да не прекаляваш с наситените мазнини, ако имаш притеснения все пак можеш да си измериш серумния холестерол във всяка медицинска лаборатория, което е силно препоръчително от профилактична гледна точка, особено ако си в период на масиране и диетата ти включва доста животински продукти - месо, мляко яйца.

25.12.05
10:41

Благодаря за изчерпателния отговор

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1