НВД - формули?

12.02.06
15:38

Здравейте!
От известно време чта форума ви, защото мисля пак да се захвана да си поддържам тялото. Преди време спортувах баскетбол, ходех на фитнес и т.н и бях супер добре. Всички виждаха промяната. Та аз бях стигнал 102кг в 8ми клас(сега съм 12ти)....след това, за едно лято стигнах до 84 и се задържах там до преди година ,когато дигнах на 95 отново. Не си личи много, на външен вид, но аз забелязвам разликите. Пуснал съм корем(не голям, но ме дразни). Конструкцията ми, като цяло и ми е генетично да съм с по-голямо задно окачване, но знам, че мога пак да го коригирам(Защото преди успях). Та съм решил първо да се подложа на споменатата от вас НВД. Четох много за хора,които я ползват, комбинират с кардио и т.н и съм много зарибен, но не разбрах по какви формули(имало ги на сайта, но е разбрах къде) пресмятатте точно колко калории ще са ви нужни на ден? Моля дайте линк към тях, за да подготвя програма и вие да я оцените:)
Възнамерявам за няколкото месеца до абитюрентския си бала да посваля някое и друго кило и да се постегна. Не очаквам чудеса, но мисля, че 10тина кила не са непостижими, а на мен толкова ми трябва.
Та, както казах, мисля да се захвана с НВД(няма да ми коства много), а ато се постопли малко още да тръгна на фитнес и да отделям малко време за бягане.
Висок съм 190см(189) и тежа 95кг.
Предварително ви благодаря за помощтта и се извинявам, ако съм пропуснал якоя очеизбождаща статия с зададения от мен върпос за формулите:)

12.02.06
17:08

Има различни формули за изчисляване на необходимите ти калории за изчистване на мазнините. Няма особено значение коя ще използваш, тъй като резултатите им обикновено са сходни, а и те дават само приближение от което да започнеш и да нагласиш калориите спрямо особеностите на твоя собствен метаболизъм.
Можеш да използваш примерно следната - килограмите ти в паунди /разделени на 0,453/, умножено по 12, или в твоя случай:
95/0,453*12=около 2500 ккал.
Ако установиш, че на седмица сваляш повече от 1-1,5 кг, увеличи калориите, ако напротив-не сваляш - намалявай ги за седмица с по 100, докато достигнеш до задоволителен резултат. Успех и се стягай, че до абитюрентския ти бал не остава много време... :D

12.02.06
17:29

Значи няма нищо общо с ръста?
Между другото, сега виидях, че съм си объркал ръста:) 189см(190) съм. Сега ще коригирам и в първия пост.
Благодаря ти:) До няколко часа ще си изготвя диетата и ще я пусна за “одобрение” тук:)

12.02.06
20:33

Ама ти хубаво четеш форума ама не е лоша идея да прочетеш и статията в сайта за НВД ( http://bb-team.org/nutrition/000176.php ). А тук ( http://bb-team.org/nutrition/000192.php ) може да си изчислиш необходимите ти калории за деня, като си направиш НВД, гледаш да е някаде -500 калроии за да отслабваш ... ;-)

12.02.06
22:48

Човек, златен си!
Тия теми не знам как са ми убягнали:) ОК....като си напоравя програма ще я пусна тук....

13.02.06
00:05

Те помагат да намериш необходимите калории но трябва после да ги донгодиш, защото математиката не се връзва с “мисленето на организма” всичко е индивидуално.С малки стъпки в калорийния прием ще намериш количеството при което сваляш

13.02.06
00:19

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Те помагат да намериш необходимите калории но трябва после да ги донгодиш, защото математиката не се връзва с “мисленето на организма” всичко е индивидуално.С малки стъпки в калорийния прием ще намериш количеството при което сваляш

Ами, аз ще постъпя както ме посъветва Pars:) Внимателно ще следя по колко свалям и т.н....
Аз хубаво съм направилк тия сметки, ама е голям зор да смятам калории и т.н за да си зиградя меню....отделно не разбрах нещо - най-добре е да следя в диетата ми да има 70% белтъчени,20%въглехидрати и 10% мазнини, така ли?
Че и това ако смятам....взех да се пообърквам:) Ползвам тази http://www.bb-team.org/nutrition/000197.php и тази http://www.bb-team.org/nutrition/table.php?t=1 таблици, но въпроса е по колко от всяка храна взимам, релано....не се очаква да тръгна с кантара:)Не, че сметките ми пречат, но е объркващо:)

Друг проблем е, че трябва да предвидя меню сега в няколкото седмици в които няма да тренирам и за после, като ще почна да ходя на фитнес, да правя кардио и т.н.....Ще мога да ходя на фит. към 17:00, а тогава трябва да си сместя храненията.....Има да се мисли:)
P.S: Адски много ви благодаря, че ми отделяте време и отговаряте в темата. Видях, че има още много подобни теми тук и съзнавам, че е досадно да отговаряте едно и също навсякъде, но има и начинаещи:) Какво да се прави:)
Благодаря отново:)

13.02.06
02:19

Виж ся, тия сметки са само орентировачни, също и таблиците със съставките на храните ги гледай само за ориентировка, щото тая диета ще ти мине в смятане  :lol:  както е тръгнало, а от тва файда няма ... примерно тва за калориите винаги го смятай +-300/400 щото всеки организъм си е различен, с различен метаболизъм и т.н., както каза Пирес, пробвай с няква -500 калроии ако не сваляш достатъчно, извади още примерно 200 и готово.

Аз също наскоро почнах ( преди 2 месеце някаде ) да обръщам внимание на теглото си и начина си на хранене и отначало се бях забъркал с тия сметки, ама след време вече не обръщаш внимание и се храниш правилно, пък и нищо няма да ти стане ако хапнеш примерно някое шоколадче от време на време, пък и трябва да внимаваш да не ти пада кръвната захар щото става лошо! Също така трябва да спреш солта, и първите 3-4 кила което ще свалиш ще е вода ... а пък и доколкото знам мазнинките по корема накрая се свалят така, че не трябва да се бърза, с търпение и воля всичко става ... а и пии по 3-4 литра вода на ден ...

13.02.06
15:33

ОК...ето какво измислих и моля за вашия коментар:)
Това са данните за калориите, които трябва да приемам, за да поддържам тегло...което значи, че искам да приемам по-малко.
Harrys –Benedict: BMR(basal metabolic rate)=2131,7ccal
Без тренировки индексът на активност ->1,2 =>1,2x2131,7=2558,04ccal
Когато тренирам – индекс на активност-> 1,375=>2931,087ccal
А диетата, която сътворих, е тази
1. 7:00 две филийки ръжен хляб или „Бонус”+2 яйца+ябълка
2. 11:40 – ниско-калорични бисквити(за които спомена Stell в една друга тема) или солети(или ако докопам нещо ниско калоирично):)….а може и без тях
3. 15:30 пилешко/телешко месо+някакъв натурален сок+портокал
4. 17:30 кисело мляко с или без ядки...зависи дали ми се яде това;) и портокал или ябълка...
5. 20:00 сирене и/или кашкавал, но в умерени количества. За разнообразие може с яйца да сменя
По-късно една кофичка кисело мляко към 23:00

Как ви се струва това? трябва ли да добавя нещо или да махам?
Нека да поясня, че не искам да употребявам каквито и да е странични продукти на химическа или неестествена основа:) Само храните и тренировка, когато почна с нея....Естествено, ако видя, че свалям повече или по-малко, от колкото трябва ще променя менюто:)

13.02.06
16:57

Ето ти един лек коментар какво не е наред според мен:

1. 7:00 две филийки ръжен хляб или „Бонус”+2 яйца+ябълка - добре, горе долу.

2. 11:40 – ниско-калорични бисквити(за които спомена Stell в една друга тема) или солети(или ако докопам нещо ниско калоирично)….а може и без тях - това не става, сложи истинска храна - с повече белтъчини. Не може от 7 до 15,30 да нямаш никакви белтъчини. Не е въпроса нещо да е нискокалорично, а да е качествена храна.

3. 15:30 пилешко/телешко месо+някакъв натурален сок+портокал - никакъв натурален сок и портокал. Плодове само сутрин, а сока изобщо го махни. Сложи зеленчуци за гарнитура.

4. 17:30 кисело мляко с или без ядки...зависи дали ми се яде това и портокал или ябълка... - без плодове толкова късно. И млякото е добре да се измести по - рано, или да се махне изобщо.

5. 20:00 сирене и/или кашкавал, но в умерени количества. За разнообразие може с яйца да сменя - Месо и салата е по - добре, но и омлет със яйца и сирене (извара) върши работа, само че ползвай тефлон и пържи без мазнина.

По-късно една кофичка кисело мляко към 23:00 - мляко вечер не е добра идея, в една друга тема се обсъждаше това, и то тези дни беше.

Въглехидратите е добре са ги приемаш само сутрин или след тренировка. Ако не тренираш - само до обед. Раздели си дневната доза въглехидрати (около 1 гр. на кг. за НВД) на две, едната задължително да е сутринта, а другата след тренировка или до обед. Вечер не. С напредването на деня трябва да приемаш все по - малко калории, а вечер яж само белтъчна храна в неголямо количество. Като цяло наблягай на белтъчната храна. В менюто ти има прекалено малко белтъчини - не си споменал количества, но според мен не приемаш повече от 100 грама дневно, а ти трябват поне 160 - 180.

Не отлагай много фитнеса, почни го възможно най - бързо, защото освен да отслабваш, трябва и да запазиш и стегнеш мускулите, за да изглеждаш добре ;) Не виждам какво ти пречи студа на фитнеса. Бягането може да го отложиш, макар че в повечето зали си има пътечки и велоергометри.

13.02.06
17:42

7:00 - запазва се
11:40 - това е като съм на даскал...та там избора е много богат, откъм junk-food…. освен да си взимам някой кроасан с филе или кашкавал(ама там ме притеснява самият кроасан...малък е, ама е тесто). Някакви идеи...?

15:30 - махаме сока:) Няма проблеми. зеленчуци - също не е проблем:) Ще си намеря нещо:) Краставици и домати, най-вероятно;)
16:30 а ако изместя киселото мляко тук? Така е малко по-рано;) Мога и на училище да го сложа? плодът отпада... А добавям един кремвирш, за да добавя белтъци....за калориите не се притесняам, защото като цяло май съм с по-малко от колкото трябва(не съм смятал, естествено).
20:00 - ОК:) Омлет или същите пържоли като на обяд(демек, пилешко или телешко, без излишна мазнина:) каквото има за деня)
Така по-добре ли е?
А за фитнеса - не е студа. Аз затоплянето го давам, като време, когато ще мога;) Сега имам разни документи и глупости на главата си;) Нека да минат и стартирам(вероятно другата или по-другата седмица):)

13.02.06
17:47

Киселото мляко за училището наистина е по - добрият избор, може и ядки да добавиш.

13.02.06
17:49

[quote author=”Петко К”]Киселото мляко за училището наистина е по - добрият избор, може и ядки да добавиш.

А Другото добре ли е? Ако исакш, предложи нещо да променя тук-там? Или така е добре(стига да не се налага редуциране или увеличаване на дажбата, но това ще се разбере):)

13.02.06
17:56

Аз искам само да добавя - да не приемаш заедно яйца и плодове, защото усвояването на плодовете ще клони към нула. ;)

13.02.06
17:58

А ако ябълката/портокала ги взема около половин час по-рано от яйцата и т.н? Достатъчно ли е или да местя за училище.....където малко ще се претрупа с тях:)

13.02.06
18:01

Morrowind

Не е проблем да хапваш и мазничко, не бягай толкова от него, като се има предвид, че при НВД се приемат повечко мазнини и белтъци за сметка на въглехидратите, това не означава да пиеш олио де  :lol: , но примерно сперед мен не е проблем да пържиш месото, но задължително със зехтин, салатката също може да я поливаш с зехтин и вобще освен закуската другите ядения ги приемай със салатка, 1-2 домата+лук, краставичка и т.н..

Петко К

”Въглехидратите е добре са ги приемаш само сутрин или след тренировка.”

Ако не е кардио!!

За другото дето си го писъл съм съгласен, ама трябваше да доуточниш за тва, значи ако се прави кардио - задължително след 45мин. - 1час след тренировката, а ако се тренира вечер, задължително се хапва някви белтъци иначе ще се гори ММ ( мускулна маса ).

13.02.06
18:09

[quote author=“Morrowind”][quote author=”Петко К”]Киселото мляко за училището наистина е по - добрият избор, може и ядки да добавиш.А Другото добре ли е? Ако исакш, предложи нещо да променя тук-там? Или така е добре(стига да не се налага редуциране или увеличаване на дажбата, но това ще се разбере):)

Добре е мисля, като начало. С времето ще си го изчистиш и нагодиш, от първият път не става ;) Дори и да не е идеален, пак ще сваляш в началото, така че пробвай и нагласяй в движение.
Между другото, храните не е задължително да са ти константа всеки ден. Може да правиш еквивалентни замени - месо с млечни (сирене, извара), млечните с риба или месо и т.н. Важен е принципа, не конкретните храни.

Аз от 3 седмици също се опитвам да спазвам някакъв режим за чистене, и тепърва почвам да влизам в час кое как трябва да е. Аз лично гледам да ям основно месо, яйца, риба, зеленчуци, сирене или извара (не ми харесва, ама май ще я почна, щото е евтина ;)) и ограничено количество плодове и мляко и засега всичко върви по план. Не смятам проценти, само следя горната граница на калориите и гледам да приемам достатъчно белтъчини.

П.П.
Lord_Bane - съгласен съм, въглехидратите до 1 час след тренировка (силова) ;) И естествено, с бетъчини. 
За пърженото аз имах предвид да не ползва олио, а и в тефлонов тиган си става перфектно и без нищо.

13.02.06
18:25

ОК, момчета. Обобщавам вариантана диета, с който ще започна:
1. 6:30 плод(ябълка или портокал)
2. 7:00 две филийки ръжен хляб или „Бонус”+2 яйца
3. 11:40 – кроасан с филе или кашкавал
4. 15:30 пилешко/телешко месо+зеленчуци(краставици, домати и т.н)
5. 16:30 кисело мляко+/- кремвирш
6. 20:00 омлет(може със сирене или извара, но без мазнина) или телешко/пилешко месо

Тренировката, която ще почна до седмица, е три-дневната(http://bb-team.org/women/000293.php) и ще я позлвам:) Харесва ми разпределнието, дано ме свърта. А коремни и лицеви си правя допълнително вкъщи. Малки серии, всеки час или през час...като се сетя:)
Когато я започна, ще си слагам въглехидрати и един час след тренировка, както казахте, но умерено количество.
От време на време ще разнообразявам:)
П.С: знам, че въпроса не е за тук, но като съм почнал.....тая три-дневна програма дали натоварва и задните части(не видях с какво, но....). Че искам да свалям и там, а не знам, дали ще трябва да добавя още нещо:)

13.02.06
18:45

Дали натоварва или не няма голямо значение! Като правиш примерно нон-стоп коремни преси не означава, че ще топиш мазнинки там, в общ смисъл това, че тренираш даден област не означава директно, че точно там ще сваляш ... плода в 6:30 не е зле да е киселичак, а ако е грейпфрут - идеално! Екстракт от грейпфрут има във всички бърнари ( хапчета за подпомагане на горенето на калории ), просто плодът сутрин си е задължителен, поне 30мин. преди ядене за да активира стомахчето ( киселото ) и по-бързо да обработи приетата храна ( въг. задължително )! И както казах - не е проблем да ядеш мазничко стига да се вписва в небоходимите ти калории!!

Друго - наясно ли си със коремните преси? В смисъл не се разбира от това дето си писал, но корема се тренира 2-3 пъти на седмица! Коремни до откат, много е важно да ги правиш правилно, другата тренировка е след като ти мине мускулната треска - иначе не правиш нищо!!

Ми тва е май за сега, ако се сетя още нещо ще пиша пак - УСПЕХ! :-)

ЕДИТ : Тоя кремвирш в 16:30 не е никак добра идея, и вобще не е зле да спреш тия вариции на джънк фууд- а, кремвирши, салами, луканки, пушените меса и другите такива ‘имитации’ на месото, така де, особенно в кремвиршите не знаеш месо ли ядеш, кво ли ядеш! Личното ми мнение е че това са изкуственяци и боклуци и хич не са за ядене! ... :roll: ...

13.02.06
19:18

Просто се чудя как да си вакарам белтъчини в менюто:) Не става само ня яйцата и пържолите да разчитам;) Ама може да го махна...ще видим как ще върви експеримента ми;)
Относно киселия плод - грейпфрут не понасям, затова ябълка или портокал съм писал:) Ако се сетя нещо по-кисело....освен да пробвам с лимон, ама то тва ще ме убие:) ахахха
А за пресите - в програмата има серии всеки тренировъчен ден, като аз ще ги правя мааааалко повече;) Да речем, с още една серия плюс:) После денят за почивка и пак;) Сега ги правя по подобен начин, но в домашни условия няма къде да си захвана добре краката и правя разни домашни вариации, които видях по сайта или тук-там оригиналното изпълнение:)
Бе, като цяло, програмата ми се струва доста балансирана, а и е точно за човек кат мен, който няма 7/7 свободни дни;) така си уплътних програмата;)
Благодаря отново на всички, които писаха в темата;) При първи резултати, или при нужда от помощ пак ще пиша:) До тогава, ще чета всичко написано;)

13.02.06
19:44

Ами аз примерно за белтъци ям сирене, кашкавал, яйца ( белтъка само ), бяла риба ( дъ бест просто ) и най-вече - пилешко! Червени меса не понасям и не ям от мноого време! Ама тва е друга тема де!

Ами и аз много неща не понасях ( овесени ядки ) като почнах с НВД ама с времето се свиква ( даже и вкусно ти става ), пък и ти го ядеш с миселта, че ти помага да отслабнеш, а не дали е гадно или не ... така де ... ама това си е лично твое решение де!

За коремните - вече написах, едва ли има кво още да се добави, а ако нещо греша се надявам някои да ме поправи!

Малко са хората които имат 7/7 свободни дни, а повечето от тях се движат някаде с около 150 излишни килца,  :lol: , така де, в смисъл, мине ли 1-2 седмици вече няма да обръщаш внимание и се храниш здравословно и механично, не се замисляш чак толкова! Диетата пък, в каквото и форма да е, не би трябвало да ти бъде проблем никога, както и фитнеса, това са странични работи, вярно не е като да искат 10-15 мин. на ден, но пък всеки изгубен ( спечелен :?: ) час в залата си заслужава ... с други думи не търси оправдание, а решение ...

19.02.06
21:13

Когато съм на НВД мога ли вместо мултивитамини да пия бирена мая?Тя съдържа всичко необходимо-витамини, минерали и прочее...но съм чувала, че се пълнее от нея!!!!!!!!!!!! :( Посъветвайте ме!!!!Да я изхвърля ли??? :roll:

19.02.06
21:32

не не се дебелее от бирената мая ... тя е витамини и малко амино и тем подобни
има слухове за повдигнат апетит които за мене са абсурдни, но според мене и от бирената мая няма смисъл ...

19.02.06
22:15

SpiRTeR, прочетох, че при НВД трябва да се пият витамини, затова питам, а тъй като си взех бирена мая реших да се поинтересувам да не би да не се връзва с НВДто.Защо казваш,че няма смисъл от нея??  :wink:

23.02.06
18:26

защото в днешно време има много по-добри мултивитаминни препарати и бирената мая не може да се мери с тях

AL

02.03.06
20:05

Ми и аз имам 1-2 въпроса свързани с тая тема , та за да не пускам нова питам направо тук :

1. Кисело мляко - може ли да се пие DanUp например ??? или плодово ???
2. За луканката и кренвиршите - защо да не се ядат - месо са все пак - може би имат повече мазнини само , но за въглехидрати се съмнявам.

02.03.06
21:27

2 неща не трябва да виждаш как се произвеждат за да ги консумираш - кремвиршите и законите (закон на Мърфи)  :D

кремвиршите - говори се че използвали соя при приготвянето им да не говорим за останалия процес на приготвяне и сичката химия вложена за да се докара познатия вкус (по-добре яж фекали по-полезни ще дойдат)
а за луканката - прекалено много мазнини и незнаен състав и начин на създаване (не бих рискувал)

ДанЪП-а го махай това е толкова импровизирано че просто не си струва парите, ако ти се пие айрян просто си вземи едно кисело мляко и си го раздрусай - нито ще има захар нито нишесте, нито сухо мляко (продуктите на данон)

винаги чети етикетите и гледай състава (дай боже да е съвпадат с истинския състав на продукта)

AL

02.03.06
23:22

Аз за ДанЪп-а имах надежди , че може да се пие , но като е пълен с боклуци ще трябва да се отказвам (не че сега го пия де , но няма  чисто кисело мляко в училище).
За луканката знам , че има мазнини , но като направи човек 2-3 седмици пилешко и му писва , а сега и грип има. Кремвиршите на пръв поглед нямат нищо вредно , но те затова са толкова добре смляни.
А етикетите , на които пише кое колко В/Б/М/ккал има едва ли са много верни. Едни само си ги пишат , за да има нещо , други знаят какво избягват хората и го изпускат.

23.03.06
13:25

При колбасите верно не знаеш какво има вътре, карай си наистина на чисто месо, и то пилешко, това с грипа е спорно дали нещо вярно има изобщо. Чистото месо е много добър източник на висококачествен протеин така че не се бягай от него

DunevmotorSport

23.03.06
14:29

А преди фитнеса какво да приемам за да не се чувствам отпаднал?

24.03.06
21:11

100-150 грама извара с 1 обезмаслено кисело мляко 30-40 мин. преди тренировка с тежести идва добре :)

DunevmotorSport

24.03.06
22:07

Е каде да я ям тая извара пич по време на учебни занаятия

25.03.06
00:09

[quote author=“DunevmotorSport”]Е каде да я ям тая извара пич по време на учебни занаятия

Ако искаш ще намелиш време

DunevmotorSport

25.03.06
09:42

А само киселото мляко става ли?

26.03.06
13:30

Ами зависи от човека бе ... мене 1 кисело мляко за никъде не може да ме зареди, най-малко пък за тренировка ... носиш си от вкъщи на даскало после след школото бягаш при желязата ако нямаш много енергия вкарваш още малко извара примерно ... винаги има решение ... но наизуст да ти говори някой няма смисъл, пробвай се да усетиш как стоят нещата и да ги нагодиш така че да имаш добри резултати

Със здраве ...

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1