Интерсна статия за креатина.

http://www.t-nation.com/readTopic.do?id=459369
Които разбира нещичко от английски да прочете и да изкоментира, ако има желания.
Има интересни твърдения, които имат логика.

27.01.07
17:39

Значи малко солчица да слагаме в чашката с креатина:

“Adding a little sodium to your creatine containing drink may enhance its uptake.”

При положение, че вътре вече съм сложил и 30-тина грама глюкоза, да се надяваме, че няма да стане манджа с грозде :x

Незнам колко е вярно това твърдение. Има хора, които могат да кажат вярно ли е или не и се надявам да го направят.
Иначе, доколкото ми е известно натрии хлорид (може и да греша), които се съдраржа във солта, предизвиквал задържане на вода, което знае какъв ефект има за покачване на мускулна маса (Не твърдя, че всичко това е 100% вярно). Това съм чувал и чел на някои места.

InDaHEad

27.01.07
18:05

Натриев хлорид или готварска сол...засилва водната задръжка,но не в мускулите а основно под кожата,така че си правете изводите...

02.02.07
20:34

По принцип, освен задържане на вода, натрият помага за по-доброто вкарване на креатина в мускулите.

Мен повече ме спира това, че сол + захар (глюкоза, мед, плодов сок - каквото и да е) е убийствено гадна комбинация :x

Всъщност за какви количества сол говорим? Ако е една щипка, ще го преживея, но ако е една чаена лъжица - мерси, ама друг път :roll:

02.02.07
20:47

Това със солта го бях пробвал... чак да не повярваш колко солено става. Както го изпробвах след една по-силна тренировка и леко ми се гадеше, като сложих една равна чаена лъжица сол в чашата, в която бях сипал глюкозата... за малко да върна поръчката :lol: .Иначе това за натрия на много места го казват.

02.02.07
21:09

Щадете си очите, какви са тия, една чаена лъжица сол... :shock:

Sportex

02.02.07
21:16

Да прекаляваш със солта(натрия по конкретно) е лошо. Цял свят дава пари за калиева сол, а тук нарочно пиете обикновена готварска такава. :shock:

03.02.07
02:32

Тази чаена лъжичка сол всеки от нас я приема дневно с храната, така или иначе. Верно, че прекаляването с нея не е желателно, но натриевият хлорид е необходим на всички живи организми на планетата, така че не я отбягвайте като чума.

Мен ме интересува някой знае ли точно колко готварска сол се препоръчва в креатиновия шейк :?: Цяла чаена лъжица няма да мога да понеса.

03.02.07
04:09

В статията пише и друго интересно - като например, че и по 3 гр. креатин на ден са достатъчни и всичко над това е вече в повече. просто се развалят транспортните белтъци на тялото, които вкарват креатина в клетката - тялото ги намалява за да ограничи креатина в клетките. Друго пишат за No Explode в коментарите и казват, че съдържа две съставки, които са споменати в статията и вместо да са полезни са всъщност вредни и те правят по-слаб и летаргичен. Логиката на производителите била, че от тези съставки тялото си прави креатин и вместо да поемаш креатин е по-добре да му дадеш градивен материал и то само да си го прави, но се е получил обратен ефект и всъщност тези две съставки действат отрицателно на тялото. Сега им намерих и имената - Guanidinopropionic Acid (GPA) and Glycocyamine (G-amine). Та това е в общи линии. Споменават и за това, че креатина влияе на сърцето и на мозъка и не е хубаво да се взима в прекалено големи дози.

03.02.07
09:54

[quote author=“Louie”]Тази чаена лъжичка сол всеки от нас я приема дневно с храната, така или иначе. Верно, че прекаляването с нея не е желателно, но натриевият хлорид е необходим на всички живи организми на планетата, така че не я отбягвайте като чума.

Мен ме интересува някой знае ли точно колко готварска сол се препоръчва в креатиновия шейк :?: Цяла чаена лъжица няма да мога да понеса.

Едно на ръка, е че я поемаш през деня тази лъжица сол съвсем друго да приемеш още една такава с креатиновия шейк.  :wink:

03.02.07
22:43

[quote author=“Azazel”][quote author=“Louie”]Тази чаена лъжичка сол всеки от нас я приема дневно с храната, така или иначе. Верно, че прекаляването с нея не е желателно, но натриевият хлорид е необходим на всички живи организми на планетата, така че не я отбягвайте като чума.

Мен ме интересува някой знае ли точно колко готварска сол се препоръчва в креатиновия шейк :?: Цяла чаена лъжица няма да мога да понеса.

Едно на ръка, е че я поемаш през деня тази лъжица сол съвсем друго да приемеш още една такава с креатиновия шейк.  :wink:

Някъде бях чел, че креатина може да се поема и поръсен върху ядене - просто солиш яденето на вкус, поръсваш с креатин и вместо да пиеш гаден шейк със солен вкус просто го поемаш със солта и храната. В статията хората казват съвсем малко сол, а не по 1 лъжица - това е направо убийство.  :shock:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1