За тези сините колани за стопяване на мазнини по корема

Прескочи до:

16.03.07
23:19

[quote author=“D3BEP”]Не може да се разглежда от термодинамична гледна точка, TPD, пък и се отделя пот, а не вода.
Има друг момент при негрите според мен; мазнините са чудесен източник на вода, а негрите нямат къде да я складират и затова просто не натрупват ,а вероятно бързо ги разграждат :) Те имат и физиологични разлики, да кажем в броя на потните жлези, доколкото знам...

Според мен всичко материално на земята може да се изкаже чрез науките химия, математика и физика. Както и прозводните им, в това число и термодинамира. Просто в някои случаи това е доста комплексно.

И не виждам защо детайлизираш пот-вода. Потта е в голямата си част вода, полус малко NaCl и CON2H4.

И продължавам да не виждам резона в това, защо аджиба тялото ще изразходва запасите си от енергия, ако седнем яко да му внасяме още енергия. /Изключвам хипотезата да стане ‘чудодейта’ оптимизация на метаболизма от няколко сесии с почка на задника.
:wink: /

@ TPD,
Потта ти я конкретизирам ,защото тя съдържа мастни остатъци. Кетони също мисля се изхвърлят чрез нея. Т.е. опростяването й до “вода” не е решение на въпроса с отслабването, ама въобще. Ако гледаме наедро, и организмът каот цяло можем да го обобщим до “вода” - повечето в него си е това.

Обяснението с термодинамиката съм го дал аз. Нарича се осмоза/ускоряване на частиците, разширяване на порите, както увеличаване на хидролитичната способност на молекулите.
Но в организма не е само това. И термодинамиката не е цялата физика. А химия въобще не е.
Имаш транспортни молекули. Не им стига термодинамика.
Имаш регулируема пропускливост на мембраната. Докато клетката не умре и мембраната не загуби свойствата си, остава основна бариера, независимо от температурата.
И отделно имаш цифра химични реакции на митохондриите например.
Така че, погледът ти, без да е грешен по принцип, в случая е доста опростена.
Веднага ти го доказвам:

И продължавам да не виждам резона в това, защо аджиба тялото ще изразходва запасите си от енергия, ако седнем яко да му внасяме още енергия.


Абсурд! Веднага ти отговарям с въпрос: наистина ли мислиш, че тялото използва получената отвън топлинна енергия за поддържане на основните си функции? Аз не познавам такъв процес.
Ето ти пример за опростено гледище. Внасяш енергия, защо да произвеждаш.
За изстрелян куршум в равноускорително движение може и да е вярна логиката ти, за организма обаче е далеч от истината.
Ако имахме процеси на усвояване на топлинна енергия, нямаше да ядем и да отделяме, щяхме да киснем по печките :)
Майтапа настрана. Най - голямото, което външната температура може да направи, е да наруши хомеостазата наорганизма и да го принуди да се мъчи да я компенсира. Даже и да има някакво приложение някъде на тази топлина, то е пренебрежимо малко.

@VictuS,
Чак пък денатурация на белтъците.... Не е шоково състояние, това си е смърт. При висока вътрешна температура например се получава.
Да, има опасности от тренировката с колан.
Например:
- обезводняване
- топлинен удар в жегите
- свръхстрес и преумора.
При все това, ако е умно направена, не е по - опасна, отколкото Якият Бик примерно ако сложи 200 на лежанката и почне да прави с тях. Винаги има опасност от секване, схващане или от заболяаване, което още не си усетил. Така че, риск има, но който се бои от мечки, казвам аз, не ходи в гората.

dickhead

17.03.07
13:53

Процесът на разграждане на мазнините сигурно по някакъв начин е свързан с водата. Но това което ти казваше е, че в мазнините (или мастните клетки) имало вода, което не е вярно. Тялото не може да използва получената топлинна енергия отвън директно, но тя му влияе. Като навън е топло тялото няма нужда да изгаря толкова голямо количество калории за топлина и гори по-малко. Затова се препоръчва да се прави аеробика в студени помещения (не в топли).

“Сигурно по някакъв начин”....
Прочети поста ми отново, dickhead. Не бъди дебела глава :)
За втори път правиш коментар на нещо, коеот нямам в постовете ми, а си написал 1-2 изречения.

Но това което ти казваше е, че в мазнините (или мастните клетки) имало вода, което не е вярно.

Не знам начина ти на мислене, обаче мога да кажа, че не е верен.
1. Във ВСИЧКИ клетки има вода, не знам кой ти каза, че в мастните няма?
2. Какво значи в мазнините “да има вода”? Въпросът е дали от мазнините може да се получи, а не да се изсмуче вода.
3. Ето какво съм писал аз:

мазнините са чудесен източник на вода,

И помисли дали наистина няма как от тях(мазнините) да се стигне до разграждане на вода?

Ха сега ми кажи къде съм писал казаното от теб?
Смея да добавя - и да си го знаеш обаче, че не всички мазнини са олио и някои - например глицеридите мисля - са разтворими във вода.

По другия въпрос: логиката ти може да е вярна по принцип, но е неправилно отнесена към разглеждания случай.
Ако тренираш на много топло, действително, организмът ти няма да има нужда от пълното количество енергия за поддържане на телесната температура. Въпреки това според мен този процес е заменен от други, консумиращи енергия, но:
Един термоколан почти не повлиява на телесната температура. Измерете си я, ако искате. С и без колан. Та даже и да е верен по принцип, случаят не е такъв. Едно е горещо помещение, друго е термоколан.
Разгледай обаче посочените от Митака реакции. Макар и - пак да казвам - няма такова нещо като “сърцето изпомпва кръв към отделно място” е прав по принцип, а посочените от него процеси също ще искат енергия, вместо тези по телесната температура. Коя е повече ми е трудно да кажа на око.

dickhead

17.03.07
17:03

Това че аеробиката се прпоръчва да се прави на по-студено е факт, не съм го измислил аз, прочел съм го. Да, във всички клетки има вода, но за да е вярно изреченито ” мазнините са чудесен източник на вода” значи че в тях трябва да има повече вода от другите клетки и тая вода да може да се освободи за употреба в кръвообращението.
“мазнините са чудесен източник на вода, ”  -  “Но това което ти казваше е, че в мазнините (или мастните клетки) имало вода” Ок, щом не е едно и също (аз все още си мисля че е) как по друг начин ще са източник на вода?

“И помисли дали наистина няма как от тях(мазнините) да се стигне до разграждане на вода? ” - Дори и да има някакъв магически начин, тая вода ще дойде пак някъде от организма, няма да се появи просто така че не може да се нарече “източник”.

Владимир Недков

17.03.07
17:41

Не е магически начин, а метаболитен път. От мазнините се прави вода, макар и в малки количества. Причината разбира се е, че окислените мазнини са в малки количества. Отклоняваме се от темата, обаче.

17.03.07
18:18

ха тва е пълна простотия ... ама пълна, както всичките буклуци които се рекламират (обикновенно)
Та на майка кво и хрумна че е пълна и реши да си го купи тоз колан ... (сауна билд/белд неми се търси ся) и реших и аз да го пробвам . единствено ми загря корема дори не се изпотих  :? . Реших да пробвам какво е и на максимална степен и отново нищо единствено кожата по корема ми почна да се зачервява но не и капка пот... Всичко по тв е трик да си продадът лай*ата  :wink:

27.03.07
07:00

:)

Мнението беше редактирано от mitaka101 на 16.10.07 22:42.

Митак, много уважавам мнението и познанията ти.
На мен обаче това изследване ми се струва ... Хм. Несериозно.
Изследвали 10 мъже, които направили едно упражнение еднократно за 30 минути... Браво!
Като студент бих измислил и по - сериозни опити.
За 30 минути много хора не биха стигнали до липолиза, камо ли да им се мери.
Отгоре на това с физическо упражнение , изолиращо, силово, макар и с малка тежест.
За кръвният ток - може. Но нека направим разликата. По - горе отрекох факторът “разширяване на кръвоносните съдове от топлината” като фактор на увеличена липолиза.
Тук по - скоро имаш разширяване на кръвоносния съд в следствие на физическото упражнение на мускула! Кръвоносните съдове представляват гладка мускулна тъкан и са напълно споосбни да се повлияят от “нацепването” и наложените им промени от околната мускулатура, а не чисто и просто физически да се увеличат от увеличаването на температурата. В случая далеч не е само температура фактора.
И освен това терминът отгоре беше “сърцето изпомпва повече кръв към”....
Сърцето изпомпва по артериите. Оттам нататък кръвта се разпределя по каналите, като количеството, което ще мине по един канал зависи изцяло от ширината му, не от сърцето. :)

Както и да е. Макар и статията да е поддръжник на идеята за частична редукция, за което сме на едно мнение, не мисля, че е нещо повече от журналистическо чесане на езика.
Но пък е излишен спора, защото сме на едно мнение :)
Няма тука 5 човека 9 мнения да даваме :) :) :)

Поздрави!

27.03.07
07:48

Дискусия за точковата редукция “доказана” от Университета в Копенхаген
Тук е текста в оригинал. Да се знае от къде преписват “Мускули и Фитнес” и не само преписват, ами направо преразказват. Отново виждам, че “Мускули и фитнес” пишат в любимото си глаголно време “изследвали”, “трябвало” и тн. Все едно чета събраните приказки на Ангел Каралийчев.

The researchers concluded that while specific exercises caused increased blood flow and fat breakdown in adjacent fat stores, it wasn’t known whether the fat was restored after exercise. So spot reducing occurs during exercise, but we don’t know how long it lasts. Also, the study used men as subjects, so the results may not apply to women.

Половинчати научни изследвания. “Не се знае, дали загубата на мазнини се запазва след края на тренировката” Мдааа...  Когато проведат изследване от 10 седмици и приложат поседмично мерене на мазнините на няколко различни места от тялото, включат контролна група и тн. тогава да пишат резултати!

Добро попадение.
Или, както е казал съвсем правилно един от участниците в тази дискусия:
“What a waste of printed paper”

01.04.07
07:09

Определено потенето и топенето са неразривно свързани и това всеки тренирал бокс, кикбокс, борба и т.н. сериозно ще го потвърди. Преди състезание не влезеш ли в категория треньорите ги държат в сауни до 101 и обратно. Аз лично съм свалял за двучасова тренировка 1.5-2кг. ама съм се увивал здраво с такива неопрени. Така, че не го подценявайте и този метод, напротив, това е най-бързият начин за сваляне. Естествено да се увиеш с колана и да седнеш пред телевизора да ядеш няма ефект, но съчетано с интензивна кардио дейност си е ключ.

10.04.07
11:25

казано от Topolata на 01.04.07, 07:09:

Определено потенето и топенето са неразривно свързани и това всеки тренирал бокс, кикбокс, борба и т.н. сериозно ще го потвърди. Преди състезание не влезеш ли в категория треньорите ги държат в сауни до 101 и обратно. Аз лично съм свалял за двучасова тренировка 1.5-2кг. ама съм се увивал здраво с такива неопрени. Така, че не го подценявайте и този метод, напротив, това е най-бързият начин за сваляне. Естествено да се увиеш с колана и да седнеш пред телевизора да ядеш няма ефект, но съчетано с интензивна кардио дейност си е ключ.

Топола тука се говори за изгаряне на мазнини не за сваляне на кг.Аз напълно подкрепям DZVER убеждава ме.Браво за познанията.

09.09.08
12:42

Ползвам неопренов колан за кръста по време на тренировка от известно време, но със съвсем различна цел. Трудно ми е да кажа какво е отношението му към топенето на мазнини, но качествен и добре сложен колан има много ценна укрепваща роля за кръста - не колкото кожения, но пък позволява да се запази повече подвижност. Общо взето откакто го ползвам, забравих, че по някое време в началото на годината ме болеше кръст. А ако стопи нещичко, стопи - ще е просто допълнителна полза, макар че не съм забелязал подобен ефект досега.

11.09.08
14:44

казано от Йосиф В. Сталин на 14.03.07, 14:37:

Аз не мога да видя връзката между горене на мазнини (енергия) и колан, който затопля.

тогава не би трябвало да видиш и връзката м/у бърнарите/термогените и загубата на мазнини.

11.09.08
15:55

На кви ли не щуротии съм се нагледал...Подобни колани,увиване на кръста с найлон.В залата има един пич,дето варви с една ролка найлон преди тренировка :O

12.09.08
05:44

Мога да ти кажа следното: не знам какъв е физиологическият ефект от подобни неща, но ако психологическият е положителен, значи си струват. :-)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 12.09.08 05:44.

ArnoldPl

12.09.08
06:36

казано от Финдо на 11.09.08, 15:55:

На кви ли не щуротии съм се нагледал...Подобни колани,увиване на кръста с найлон.В залата има един пич,дето варви с една ролка найлон преди тренировка :O

Прав си, самовнушението е много важен момент!

17.06.10
20:44

Можеш ли да си навредиш с такъв колан ?

18.06.10
06:31

Мен лично повече ме затопля, потя се доста повече около корема като съм с него. Не знам дали свалам от него. Преди винаги правех кардио с колана не знам, дали от него, но свалих от паласките най-вече и от корема по-малко. Не съм ползвал добавки :)
Също така ми придържа кръста да не го изкривявам  до известна степен при упражненията за гръб. Абе според мен има полза от него. Дори и да си внушавате (”Е, сега съм с колана, ще отслабна повече”), пак е добре, допълнителна мотивация, аз така правя :)

ПП. Сещам се, че хората с гипс, като го носят много време примерно на едната ръка след това им е много по малка от другата.
Резултат от запарването, а дори хората със счупвания не спортуват. Следователно може да има ефект според мен :)

Мнението беше редактирано от Julius на 18.06.10 06:33.

18.06.10
06:35

Зимата като тренирах на -5 градуса :D слагах найлони и т.н.  Ама в теа жеги.. мерси. Потим си се достатъчено, и тялото се затопля достатъчно още от първите метри/врътки (кой квото прави) :)

18.06.10
08:20

ПП. Сещам се, че хората с гипс, като го носят много време примерно на едната ръка след това им е много по малка от другата.
Резултат от запарването, а дори хората със счупвания не спортуват. Следователно може да има ефект според мен :)

 

  При хората с гипс резултата е намаляне на ръката/крак заради атрофията на мускула от обездвижване а не заради запарване.

18.06.10
10:52

  При хората с гипс резултата е намаляне на ръката/крак заради атрофията на мускула от обездвижване а не заради запарване

Съгласен съм с тебе, очаквах някой да ме порпави, защото просто така мислех, мерси :)

18.10.10
05:35

Искам розово коланче!:)

Мнението беше редактирано от Rapyncell на 18.10.10 18:31.

Ще говоря от личен опит. Ползвам съм колани и найлони и е имало ефект поне по отношението за загубени сантиметри. Веднъж една колежка даже ме беше попитала къде ми е изчезнал гъза(понеже ми е малко изпъкнал като надал, а от найлона беше се постопил). Не съм сигурен обаче дали това се е дължало на точкова редукция, точкова дихидратация, или някаква комбинация от двете. Факт е че сантиметрите се вазвръщаха след това(макар че това съвпадаше с продължително прекратяване на тренировките, а не само с носенето на неопрените).
На мен ми звучи по-убедителен довода че няма точкова редукция, за което свидетелства и факта че когато отслабваме се усеща първо в лицето. Едва ли подлагаме лицевите си мускули на някакво супер различно натоварване, но понеже там има сравнително малко мазнини, то при общата им загуба - в лицето се усеща много по-видимо от колкото по корема примерно.
Така или иначе обаче при мен имаше краткотрайна загуба на сантиметри,(и то видима), донякъде това може да бъде обяснено именно с тренирането на тези мускули, които придават по-грациозна форма на тялото, донякъде може да има и дехидратация в дадената област, и не на последно място топене на мазнини, което обаче пак няма логика да е точково.
Все пак обаче е логично да има общо увеличаване на енергоразхода след употребата на такива колани, не заради потенето, а заради по-голямата енергия която тялото би изразходвало да подържа хомеостаза.
Нека не забравяме че енергия се изразходва както при затопляне, така и при охлаждане(това обяснява защо и печката и хладилника черпят ток). Така при един човек който има генетична предупределеност да трупа на дадено място, и сравнително ниско количество мазнини в останалата част на тялото, при употреба на един неопренов колан, увеличавайки енергииния си разход би топил повече мазнини на всякъде, като проблемната област също ще има видимо подобрение. Така виждам нещата аз, но не твърдя че съм прав.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1