Мазнини vs. мускулна маса

27.08.07
11:42

Много се говори за това, как телесната мазнина е по-лека от мускулите. Но никъде не съм срещала точното съотношение между двете. Време е да смъкнем завесата, не мислите ли?

Който знае, нека каже: колко точно мазнината е по-лека от мускулната маса? :coolsmile:

27.08.07
12:22

Плътността е различна до колкото знам аз .
Тфа като кое е по тежко 10 кила вълна или 10 кила камъни :Д

27.08.07
12:47

Е сещаме се, че няма универсална формула. Мазнините в тялото съдържат и определен процент вода, а той може да варира за отделните личности. Пъки мускулите - едно ие миофибриларна, друго е саркоплазмена хипертрофия. Всичко зависи от плътноста. Физиологията не е точна наука. ТОва е като да заковем протеина усвояван на едно хранене на 34,5632 грама и толка - да, ама не става. Същото е и с мазнините и мускулите.

27.08.07
14:08

казано от Lumina на 27.08.07, 11:42:

Много се говори за това, как телесната мазнина е по-лека от мускулите. Но никъде не съм срещала точното съотношение между двете. Време е да смъкнем завесата, не мислите ли?

Който знае, нека каже: колко точно мазнината е по-лека от мускулната маса? :coolsmile:

Здрасти! Ми те и мускулите съдържат доста вода, ако не се лъжа  :red: Тя че маста не е по-лека от месото, ясно. Въпроса е, че е по-обемиста, с по-малка плътност. Примерът с вълната и камъните е красноречив. 1 кило мас/или вълна/, тежи колкото 1 кило месо/или камъни/, но обема е различен а от там и общия вид на тялото е различен при едно и също тегло...
Точно какво е съотношението, обаче, не мога да кажа. Това е загадка и мен.

Мнението беше редактирано от Winnie на 27.08.07 14:11.

27.08.07
14:44

Ха-ха, ще ме скъсате бе, хора! :lol:  Наистина ли смятате, че не съм наясно с разликата между 1 кг. вълна и 1 кг. камъни?
Добре, нека го кажем така: какво е съотношението между масата на мазнините и мускулите в единица обем. Така по-коректно ли се изразих? :coolsmile:
Естествено, че никъде не говорим за абсолютни стойности, ясно е, че никога нямаме чиста мазнина и чист мускул. Има вода и още кой знае какво... Но относителността на променливите не отменя взаимовръзките между тях, иначе цялата математика просто нямаше да съществува.
Между другото, по същия начин, по който се изчислява процентът телесна мазнина, би трябвало да може да се определи (приблизителното) съотношение между двете. Даже подозирам, че това съотношение може да се изведе директно от споменатата формула/формули. Въпросът е, че аз лично не съм изявен математик, а и повечето неща на този свят вече са открити и затова реших, че някой вече се е погрижил за това, а друг е наясно какво се е получило...

Мнението беше редактирано от Lumina на 27.08.07 20:02.

27.08.07
18:37

казано от GH0$T на 27.08.07, 12:22:

Плътността е различна до колкото знам аз .
Тфа като кое е по тежко 10 кила вълна или 10 кила камъни :Д

Според мене образно и доста точно и просто казано.Научни обяснение едва ли е нужно

Красимир Йолов

27.08.07
22:23

...................................

Мнението беше редактирано от Красимир Йолов на 04.10.07 00:30.

Йолов,
Аз схванах... Нещичко от отговора ти... Но дали и другите биха схванали. Съмнявам се.
Малко ми прилича на неясен превод на нещо от неясен източник.
Изказвай се по - ясно... Извинявай за намесата. Виждам добри познания, но много неразбираемо изказани.
Пояснявам, както аз виждам нещата.
Мастите са по - леки и неразтворими във вода - повечето. Мастната клетка е по - бедна на вода и по - богата на мазнини и действително може да се приеме тежест от 08-09 кг/дм3 за съвсем нормална.
Мускулната клетка е по - богата на вода. Но не е само това. Тя е по - тежка по определение - има много повече митохондрии и органели, както за “дишане”, така и за производство на белтъчини и т.н. Те идват още по - тежки от водата. Нейното тегло идва, доколкото съм чувал, около 1,1-1,2 пъти това на водата.
Т.е. може да се допусне, че мускулът е около 4/3 или дори 3/2 от теглото на мазнините.
Значи, че заменяйки килограм мазнини с килограм мускули общо взето губите около 1/3 от обема на мазнините във визията си.

Не забравяйте следните китове обаче:
Добавяйки мускул вие добавяте възможност за горене на мазнини. Т,е, в успешното качване на мускулна маса малко мазнини не са чак толкова проблемни, тъй като мускулните клетки, които развивате, представляват пещтта, готова да изгори мазнините.
Вадейки мускул, вие вадите възможност за горене на мазнини. Т.е. при тежки диети  вие неминуемо губите и мускулна маса. Т.е. губите “пещи” за горене на мазнини и вашият метаболизъм забавя, а възможността ви да стапяте мазнини намалява. При запазване на темпото е възможно да започнете пак да трупате, ако и да сте на диета . За това избягвайте твърде тежки и еднопосочни диети”от утре почвам да ям по 5 ябълки и толкова”. Най - добре адаптирайте постепенно диетите си към периода и времето, от което ги практикувате и не залагайте на постоянни и монотонни диети, ако търсите промяна.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 28.08.07 14:11.

29.08.07
03:35

ДЗВЕР, Красимире,
Добре че има такива като вас в този форум, че иначе работата е много лоша!... :coolhmm:  :-)

казано от Lumina на 29.08.07, 03:35:

ДЗВЕР, Красимире,
Добре че има такива като вас в този форум, че иначе работата е много лоша!... :coolhmm:  :-)

Всички сме започнали от нулата. Тези които днес не разбират, утре ще ни минат по знания  :-)

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 29.08.07 07:26.

29.08.07
09:03

Има едни неща, дето ако не си ги научил в училище, по-късно няма да ги научиш...

01.09.07
07:01

казано от locvs на 27.08.07, 12:47:

Пък и мускулите - едно е миофибриларна, друго е саркоплазмена хипертрофия.

Много ми е интересно на мен, коя хипертрофия от горните изброени дава повече плътност и тежест на тялото. В смисъл, белите или червените мускулни влакна тежат повече?

казано от winnie на 01.09.07, 07:01:

казано от locvs на 27.08.07, 12:47:

Пък и мускулите - едно е миофибриларна, друго е саркоплазмена хипертрофия.

Много ми е интересно на мен, коя хипертрофия от горните изброени дава повече плътност и тежест на тялото. В смисъл, белите или червените мускулни влакна тежат повече?

Миофибриларна - хипертрофия на миофибрилите. Т.е. на мускулните влакна в клетката, в следствие на микроразкъсванията иа зарастванията. Както и увеличаване на броя им. Това е функционален растеж на клетката
Саркоплазмена - хипертрофия на клетъчната цитоплазма. В течната среда между мембраните се задържат хранителни вещества, особено белтъчини, и разбира се вода. Не е функционална и клетката много лесно я губи. Ориентираността на тази хипертрофия е клетката да може да отговори на повишената активност, да има формиран резерв вещества за натоварването!

Т.е. миофибриларната и саркоплазмената хипертрофия нямат нищо общо с т.нар. бели и червени мускулни влакна.

По същество мускулните влакна са си мускулни влакна.
Не са бели, нито зелени.
Като “бели” се означават по  -скоро мускулни влакна, които работят повече експлозивно, кратко и силово, повече анаеробно.
Като “червени” се означават такива, които показват по - голяма издържливост, по - продължителен руд, даже и с малък интензитет, повече участват в аеробните процеси и оттам имат по - голяма издържливост!
Пример: Кокошката и орела.
И двете са птици и имат крила, задвижвано от гръдните мускули.
Но при орела гръдните влакна са преобладаващо червени, при кокошката - бели!
Причина: орелът лети и се рее продължително време, а при петлите и кокошките крилата служат по - скоро за демонстрация на сила, при бой и гонитба и при размахване за кратко.
Което е пряко доказателство и на другата теза: няма бели и червени влакна. Броят и функционалността им зависи от това, как се използват. Броят им е променлива, не константа.

Допускам обаче възможността, червените влакна да са по - тежки. Причина: по - голям брой митохондрии, органели, свързани с аеробното натоварване, които проявяват склонност към увеличаване на броя си при нужда. Белтъчните рибозоми сякаш не са толкова активни.
Има го обаче и момента, че аеробното натоварване не предразполага хипертрофия на миофибрилните влакна и пак белите компенсират разликата. Аеробното натоварване обаче не предполага и саркоплазмена хипертрофия, а това е натрупване на соли, хранителни вещества  ипред ивсичко - вода, която всъщност е по - лека от мускулните органели.

Така че според мен - и да има разлика, тя ще е малка. И в общи линии не търсете еднозначно бели и червени влакна поотделно. Те са смесени.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 01.09.07 10:11.

01.09.07
12:50

D3ВЕР,
Благодаря ти много за изчерпателното пояснение. По-ясно от това описание не бях чела никога. Попитах за влакната, защото последното, което прочетох в “Мускули и фитнес” малко ме озадачи. Там пише точно за тези видове влакна и как може белите да станат червени/ по-точно розови, някаква междинна група/, но обратния вариант е невъзможен. И след като дълго разсъждавах, реших че аз сигурно вече съм ги трансформирала моите влакна до известна степен, съдейки по неуморните кардиотренировки и мижавите килограми на силовите. И трябва да ти кажа, че колкото и да ми се иска, не мога да увелича силата си и съответно тежестите. Просто не става. От март до сега, тренирам с едни и същи килограми и повече не мога да повдигна, каквото и да ям преди това/ нали пояснявам, за да не помислиш, че нещо храната е причина/. Дори и Креатин взех да пия, белким малко се подсиля, никаква полза. На всичкото отгоре, тежа цели 52 кила, а който и да ме погледне, си мисли, че съм доста по-лека. Една приятелка, дори като видя кантара и се изуми :) Значи ли, по пътя на логиката, че имам повече червени, по-тежки мускулни клетки?
Може и да са страшни глупости горните ми обяснения, но ще ми е интересно да разбера защо така се получава,

winnie, на мен просто ми изглежда като застой. Не винаги по-сложното обяснение е по-вярно.

ДЗВЕР, Благодарим за разясненията!

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 01.09.07 14:34.

казано от winnie на 01.09.07, 12:50:

D3ВЕР,
Благодаря ти много за изчерпателното пояснение. По-ясно от това описание не бях чела никога. Попитах за влакната, защото последното, което прочетох в “Мускули и фитнес” малко ме озадачи. Там пише точно за тези видове влакна и как може белите да станат червени/ по-точно розови, някаква междинна група/, но обратния вариант е невъзможен. И след като дълго разсъждавах, реших че аз сигурно вече съм ги трансформирала моите влакна до известна степен, съдейки по неуморните кардиотренировки и мижавите килограми на силовите. И трябва да ти кажа, че колкото и да ми се иска, не мога да увелича силата си и съответно тежестите. Просто не става. От март до сега, тренирам с едни и същи килограми и повече не мога да повдигна, каквото и да ям преди това/ нали пояснявам, за да не помислиш, че нещо храната е причина/. Дори и Креатин взех да пия, белким малко се подсиля, никаква полза. На всичкото отгоре, тежа цели 52 кила, а който и да ме погледне, си мисли, че съм доста по-лека. Една приятелка, дори като видя кантара и се изуми :) Значи ли, по пътя на логиката, че имам повече червени, по-тежки мускулни клетки?
Може и да са страшни глупости горните ми обяснения, но ще ми е интересно да разбера защо така се получава,

Winnie,
Постарах се да прочета внимателно притесненията ти.
Следва да ти повторя отново изказаното от мен нагоре, приеми го просто както си е:
Червените и белите мускулни влакна не са признак за миофибриларна или саркоплазмена хипертрофия.
Т.е. това, че имаш много червени влакна не означава, че не можеш да вдигаш много.
Въпросът ти отива в друга сфера, но:

1. Изчисти се от разбирането, че силата е качество на мускула. Силата е преди всичко качество на нервната система. Голям мускул не значи, че вдигаш повече. Даже без да си тренирала, физическият капацитет на мускулите ти е примерно 200 или повече кг. на лежанка. Това, което ги блокира обаче, е нервната система. Тя подава команда за отказ на мускула, поради опасност от неправилно изпълнение и сериозно нараняване. Тя подава команда за болка, за да те откаже и на съзнателно ниво, макар че няма съответстващо на болката нараняване. Задържането на вода, обема, цвета на мускулното влакно... Всъщност фактори с мионимално влияние върху мускулната сила. Психическата ти подготвеност за тежестта, концентрацията, умението да превъзмогнеш лимита на нервната система и болката - това са ключовите фактори! А вече е ясно, че някой като прави 150 на лежанка, и да не иска, гърдите му ще растат, но това е следствие, а не причина за силата му!

2. Има известен резон в написаното в Мускули и Фитнес, макар че те не са медицинска литература! Червените клетки формират много митохондрии. Които са клетъчни органели и даже когато клетката спре да набляга на аеробните процеси, не се очаква те просто да изчезнат. Остават си в клетката!
Но: за мен червеният цвят на тези влакна не е следствие на митохондриите, а на аеробната им дейност. Те на практика са си нормални клетки, но имат нужда от повече кислород. Оттам от повече кръв. Задържат и повече хемоглобин в себе си. И така стават червени - поне според мен! Това е преодолимо, с физиологична промяна на натоварването им - притокът на кръв с времето ще спадне. Не знам до колко митохондриите ще задържат производни на хемоглобина.
Но какво от това? Вече казах, това са си нормални мускулни клетки с повече митохондрии. Нито имат пречка да се свиват, нито имат пречка да развиват миофибриларна хипертрофия. В никакъв случай не са “инвалиди” с трайно нарушена функционалност и “не могат да вдигат” тежко. Въобще не изхождай от тази връзка. Червени или зелени, те си остават мускулни клетки и освен ако проблема не ти е цветът им, други проблеми в тренировката нямаш. Да, може би временно ще дадат малко по - слаб резултат в анаеробното горене, отколкото една специализирана в него клетка. То ще се изрази в произведената енергия - тяхната ще е по - малко. Но това е временен и преодолим процес.

3. Това, което описваш - лекото тегло - може да произлиза от много фактори, например леки кости. Не е рядко явление при жените.
Връзката с мускулите е проста: не дотам разликата между бели и червени влакна е решаваща за теглото, колкото наличието в и около мускулите на по - леки от мускула като цяло субстанции. Това са:
- мазнини. Може да изглеждаш сравнително добре, но все още да имаш задържано количество от тях. При жените особен проблем са “посбитите” мазнини - целулита
- вода. Задържаната вода никак не е рядко срещано явление в нашия спорт, особено в случаите, когато тренираш за маса или както е при теб - когато си вземала креатин - той задържа вода.
Помисли по - скоро на тази платформа.

4. Силата изисква тренировки за сила. Основните китове в тренировките за сила са:
- правиш движения, а не мускулни групи. Разбирай, предпочитат се комплекснонатоварващи упражнения - тяга, лег, клек, изтласкване и т.н. Другите не се предполага да помагат.
- правиш свободни тежести, а не машини и изолиращи движения. Една щанга ти стига за цялата тренировка
- никога не тренираш под 80-85% от възможностите ти
- правиш малко повторения. Силата е на обратната страна на графиката спрямо издържливостта. Максимума на твоята сила ще е към долната граница на твоята издържливост, и обратно.Графиката сила - издържливост се доближава до графиката на асимптота
Ако така тренираш, дерзай. И не забравяй: човешката сила си има предел, никой не е обещавал,  че ще растеш с еднакъв темп и колкото повече тренираш, толкова повече ще вдигаш с тенденцията след 25 години да правиш 1 тон на лежанката. Колкото повече ти се вдига силата, толкова повече намалява възможността й за растеж, и времето за което тя се вдига се увеличава. Аз за едни 10 кила на лежанката се мъча вече 2 месеца.


Поздрави!

03.09.07
09:05

D3ВЕР, златен си, съкровище! ;-)
Благодаря ти още веднъж, много ти благодаря!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1