Упражнения за изправяне на гръбнака

23.09.07
12:59

Значи имам изкривяване и искам компетентни мнения кои упражнения допринасят за изправянето и по-специално за хлътналите рамене.
Благодаря предварително.
Другата тема я изтрийте че се прецака нещо

23.09.07
17:19

Ако можеш дай малко по - добро обяснение на стойката ти. Като застанеш прав и се отпуснеш къде е проблема. Издадена ли ти е главата напред или са ти изпъчени гърдите? Аз разбирам така хлътналите рамене. Имаш ли чупка в кръста(заден наклон на таза) или издаден корем (преден наклон)? Обясни пък ще опитаме да намерим някакво решение евентуално.

23.09.07
17:38

казано от Radoslav_S на 23.09.07, 17:19:

Ако можеш дай малко по - добро обяснение на стойката ти. Като застанеш прав и се отпуснеш къде е проблема. Издадена ли ти е главата напред или са ти изпъчени гърдите? Аз разбирам така хлътналите рамене. Имаш ли чупка в кръста(заден наклон на таза) или издаден корем (преден наклон)? Обясни пък ще опитаме да намерим някакво решение евентуално.

Значи ходя на фитнес от 1 година.Преди бях много изгърбен и затова почнах да ходя.Преди рамената и врата ми бяха хлътнали надолу.Сега малко се пооправих,но рамената ми все още седят малко надолу.На 16 съм тежа 60кг и сам висок 1.75

Ако имаш изкривяване на гръбнака,примерно кифоза или едно друго (не се сещам името му), тогава във фитнеса няма да промениш нищо,по-скоро да се “довършиш”.Ако просто си изгърбен и се чудиш как да ходиш изправен,тогава прави упражнения за заякване на гърба - набирания,придърпване на скрипец с неутрален хват към тялото,чукове от легнало положение и т.н. (тягата и мечката биха били много добри, но смея ли да ти ги предложа,вземеш се контузиш..)

24.09.07
11:25

Лицеви рентгенограми на прешлените от торакалния и лумбалния гръбначен сектор представиха съвсем незначителна дясноконвексна сколиоза в тораколумбалния преход
Това ми е диагнозата.Моля някой специалист да помогне.

24.09.07
16:30

С укрепянето на гърба мога да препоръчам и стречинг на предната част на рамото но незнам дали е уместно тъй като не мога да го съобразя с диагнозата ти.Така че нека по-добре някой ако разбира какво точно ти има да каже ...

24.09.07
19:16

и аз бях прегърбен,от както направих гърба,извадих преките на преден план и гърдите ми се поуправиха и раменете се изправиха и аз самия ходя изправен,сега единственото което е,че точно при лопатките ми е село С-образен гърба,но иначе е прав,но това май се дължи на т’ва,че направих и корем ;)

25.09.07
22:09

ок тогава поне кажете кои упражнения да не правя...

25.09.07
22:54

казано от p0w3rslav3 на 25.09.07, 22:09:

ок тогава поне кажете кои упражнения да не правя...

Т’ва е доста сложен въпрос... просато гледай да не се прегърбваш,гледай да не се навеждаш много с тежести,т.е такива дето те дърпат на долу,дето са ти тежки.Казвам го защото имам един фр дето редвно “блъска” във фитнеса и дига непосилни кила за него,пука вени кво ли не прави,ръката му е колко мойта,айде да не е като мойта с 2-3 см по - голяма,та мисълта ми е,че прави глупости и тия тежести го карат да се прегърбва,ако и ти си правил такива неща,но ако пък си много висок,понеже си израстнал бързо и за т’ва си се прегърбил,аз лично точно заради т’ва се изгърбих.Общо взето както казах въпроса ти е със сложен отговор,даже дали има,просто внимавай,мисли за гърба,мисли да ходиш изправен и си прави упражнения(да речем за гръб и таркане върху топка) и резултатите сами ще дойдат ;)

25.09.07
23:15

Мъртва тяга може ли да правя.Почнах да я правя отскоро защото ми казаха,че ако я правя правилно може да ми помогне

26.09.07
10:01

казано от p0w3rslav3 на 25.09.07, 23:15:

Мъртва тяга може ли да правя.Почнах да я правя отскоро защото ми казаха,че ако я правя правилно може да ми помогне

Никога не съм я правил,никога не съм намирал смисъл в тва упражнение,но ако ти го е казал човек дето разбира навярно ще ти помогне :)

LA

26.09.07
20:28

значи ходих на ренген и ми казаха че съм имал леко изкривяване нз дали е като твойто, но при мене като се опитвам да ходя изправен се напрягам и ме стяга кръста от това и нз вече се чудя кфо да правя казват ми че тягата помагала ама па аз не я правя заради кръста такаче се чудя кфо да правя като ходя на фитнес се чудя кръста ли да си пазя или гърба направо съм доста объркан приемам съвети всякакви...

26.09.07
20:32

казано от Pipo43346 на 26.09.07, 10:01:

Никога не съм я правил,никога не съм намирал смисъл в тва упражнение,но ако ти го е казал човек дето разбира навярно ще ти помогне :)

Ето ти го смисъла чети - http://www.bodybuilding.com/fun/randy51.htm тягата без преувеличение е най - доброто упражнение от всички, странно как всички намират смисъл във вдигането от лег но някак си им се губи при клека и тягата :)

27.09.07
18:33

Пич и аз имам сколиоза.. Започнах лечебна физкултура ли и аз нз точно как се казва.. Отидох в Горна Баня ( там са най-добрите специалисти ) започнах физиотерапия, упражнения вкъщи и след 6 месеца изкривяването намаля с четири градуса и вече си е почти нормално- така ми казаха. Попитах дали може да се занимавам с фитнес и те ми казаха - да НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ МЪРТВА ТЯГА.. НИКАКЪВ СЛУЧАЙ !!! Това ми го каза предполагам най-добрия специалист в тази област в България.. професор, който е “шеф” на това отделение.. Предлагам ти да отидеш на лекар, да те снимат на рентген, да видят какво е изкривяването и ще ти препоръчат лечебна гимнастика или нещо друго.. Но пак повтарям в никакъв случай мъртва тяга защото се натоварва гръбначния стълб, което при човек със сколиоза е... меко казано лошо

27.09.07
19:29

Ако е в следствие на неправилно седене, упражнението се казва правилна стойка..

27.09.07
19:31

казано от laina на 26.09.07, 20:28:

значи ходих на ренген и ми казаха че съм имал леко изкривяване нз дали е като твойто, но при мене като се опитвам да ходя изправен се напрягам и ме стяга кръста от това и нз вече се чудя кфо да правя казват ми че тягата помагала ама па аз не я правя заради кръста такаче се чудя кфо да правя като ходя на фитнес се чудя кръста ли да си пазя или гърба направо съм доста объркан приемам съвети всякакви...

че аз още си го имам тва напрежение като ходя  кръста хаха като седя съм изгърбен пак,но като цяло стойката си ми е нормална вече(като съм прав и като седя от време на време...)Ще се пъчиш и т’ва е,най - много някъде да решат,че се правиш на тарикат и да те набият ама да не ти пука хаха ;)

28.09.07
04:58

Аз имах същия проблем но от както почнах да ходя на фитнес се оправи! Просто си ходи и тренирай и след време ще видиш,че ще се оправи... ГАРАНЦИЯ  :coolsmirk:

Мнението беше редактирано от mazster на 28.09.07 04:59.

Бихте ли ми помогнали? Нямам чупка в кръста и таза и не мога да свивам раменете си, така че да си давам врата назад. Твърде скована съм и това ме затормозява. Ходих на преглед и физиотерапевтът ми каза, че нямам гръбначно изкривяване, но не ми се вярва, понеже и главата ми е често издадена напред. Дължа тези проблеми на това,че не съм тренирала и стойката ми е неправилна,но ми е трудно да я коригирам и да стоя изправена,а съм на 23 години. Можете ли да ми кажете дали е възможно да поправя това на тази възраст и какво да направя за целта моля ви

Мнението беше редактирано от Мерилин Шишманова на 10.01.18 09:44.

09.01.19
19:24

На мен лично много ми помогна ходене 4 5 пъти седмично по 1 час като постоянно се старая да гледам напред и леко нагоре. След 5 6 такива разходки се оправих.

14.02.19
18:13

Не можеш да правиш никакви упражнения с тежести.Не можеш защото не можеш да подържаш правилна стойка,ако продължиш да ходиш и да дигаш ще си усложниш положението. Например ориентирай се към у-я от гимнастиката,със собствено тяло. Правилните клякания изправят гърба, има и терапия с клякания, особенно клякания пред стена.подобни неща.

14.02.19
18:15

Мисла че се казва Самсон стретчинг, той също се прави регулярно

14.02.19
19:06

казано от Miroslav Vasilev на 14.02.19, 18:15:

Мисла че се казва Самсон стретчинг, той също се прави регулярно

Да, прави се например 30 сек.  с упора на единия крак и 30сек. на другия. (снимка⬇) Основно разтяга долната част ( глутеус, хип флексори, квадрицепс и хамстринг), второстепенно бицепс, рамене и прасци. За гърба и раменете биха помогнали други упражнения.

Мнението беше редактирано от Дени на 14.02.19 19:08.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1