Зехтин или олио ?

24.09.07
20:51

Бих искал да се консултирам с Вас за нещо,което ме притеснява.Значи изготвил съм си хранителен режим спазвам го стриктно но когато ям варени картофи или салата ги овкусявам с олио.Дали е грешка и трябва ли да заменя олиото със зехтин или не е от чак толкова голямо значение?

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 19.04.11 13:41.

TB

24.09.07
20:56

Едно време може и да е имало качествено олио, но вече е далееееч от истината. Слагай на салатата 2 пъжици студено пресован зехтин.
Аз с 500мл зехтин карам 100 години.

FZ

25.09.07
08:48

казано от ivailo bojinov на 24.09.07, 20:51:

Бих искал да се консултирам с Вас за нещо,което ме притеснява.Значи изготвил съм си хранителен режим спазвам го стриктно но когато ям варени картофи или салата ги овкусявам с олио.Дали е грешка и трябва ли да заменя олиото със зехтин или не е от чак толкова голямо значение?

Мани го това олио слагай зехтин.

25.09.07
10:40

Може, но със студено пресовано олио - всичко е въпрос до технологията.

04.10.07
13:00

Студенопресования зехтин е по-добрия избор.

11.10.07
23:42

ЗЕХТИН !!

Владимир Недков

13.10.07
19:24

Ако искаш омега 6 и омега 9, слагай студено пресовано слънчогледово олио в салатите, но го съхранявай в хладилник щото лесно гранясва. Купувай си скъпо олио, на чийто състав са отбелязани големи %-ти на олеични и линолеични киселини. Ако ще пържиш (термична обработка) ти трябва студено пресован зехтин или по-скъпия вариант за месо кокосово масло (забележи кокосово, а не палмово!!!).

13.10.07
20:28

1 въпросче ако някои знае дали студено пресования зехтин мирише остро на маслини че иам един вкъщи ма е целия в гръцки “иероглифи” и нищо немога да хвана :) .

13.10.07
21:14

казано от GH0$T на 13.10.07, 20:28:

1 въпросче ако някои знае дали студено пресования зехтин мирише остро на маслини че иам един вкъщи ма е целия в гръцки “иероглифи” и нищо немога да хвана :) .

Аз си взех един студено пресован, ама чак пък остро да мирише на маслини не е.
Мирише, ама не много. В салатата не му усещам вкуса, освен ако не сложа повечко де :)

13.10.07
21:43

Остро смисъл не като сяра :P , просто се усеща дори в салатата се едно ям маслини с маруля а не маруля с зехтин :) .

ИВ

14.10.07
06:05

Нещо интересно за видовете зехтин :

- Virgin се нарича всеки зехтин, получен от пресоването на маслини само чрез механични действия и техника, наречена „студено пресоване“. Това означава, че по време на екстракцията на маслото маслиновата паста се поддържа при температура по-ниска от 27С. Увеличаването на температурата повишава добива, но пък влошава вкуса. За извличането на този зехтин не се използват никакви химикали, а той само се декантира, центрофугира и филтрира. В зависимост от качеството, тоест според съдържанието на свободни мастни киселини (тъй като те оказват голямо влияние върху вкуса), Virgin зехтинът може да бъде „extra virgin“ (със свободни мастни киселини до 0,8мг на 100гр.), “virgin“ (със свободни мастни киселини до 2мг на 100гр.), „ordinary virgin“ или „semi-fine virgin“ (със свободни мастни киселини до 3,3мг на 100гр.) и „lampante virgin“ (със свободни мастни киселини над 3,3мг на 100гр.) Последният зехтин не е за консумация, а за рафиниране или индустриални цели.

- Refined или рафиниран е зехтинът, извлечен от Virgin зехтин чрез рафиниращи методи, тоест третиране с химикали, за да се неутрализират силният вкус и съдържанието на свободни мастни киселини. Този зехтин е с по-ниско качество от Virgin зехтина.

Когато на етикета пише само Olive oil, означава, че това е смес от рафиниран и Virgin зехтин, а съдържанието на свободни мастни киселини е до 1мг на 100гр.
- Pomace е зехтинът извлечен чрез химични разтворители (главно хексан) или чрез топлина от вече изцедената маслинова паста. Той обикновено се смесва с Virgin зехтин, за да се придаде все пак някакъв вкус. Той може да съдържа свободни мастни киселини до 1мг на 100гр.

Някои от надписите обаче са доста заблуждаващи, като например 100% Pure Olive Oil, което звучи като продукт с много високо качество, но често това е зехтинът с най-ниско качество. Той се използва главно за печене и пържене, тъй като високата температура може да съсипе аромата и вкуса на extra virgin зехтина.
- Lite (или Light) – асоциира се с по-ниско съдържание на мазнини, но това просто означава, че цветът е по-светъл.
- Made from refined olive oils – означава, че вкусът и киселинността са получени по химичен начин.

Дата на производство – всъщност по-важна е датата на реколтата, тъй като зехтинът може да чака с години да бъде бутилиран и в действителност може да си купиш стар зехтин, вместо нова реколта, а това се отразява върху качеството.


Цялата статия може да разгледате тук : http://gorichka.bg/index.php?p=34&l=1&id=332

14.10.07
07:37

Мерси много , следващия път като купувам ще гледам по внимателно от до сега :) .

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1