Загрявката, стречинга, дишането и другите малки елементи

Обръщате ли внимание на малките елементи от тренировката - загрявката, стречинга, правилното дишане, правилната стойка... Събрани в едно те трябва да са неразделна част от всяка ваша тренировка.
Моите наблюдения са, че под 30% от хората загряват качествено. Аз го правя всеки път. Разтягам доста често, а напоследък и преди лягане 10 минути и ефекта е супер. Дишането е винаги приоритет по време на серия.

Как е при вас? Бъдете честни ;)

31.10.07
10:37

Зависи какво точно имаш предвид, но винаги преди тренировки разгрявам добре онсовните стави. Когато имам гърди или рамо - малко преси с гирички, когато имам гръб - загравям допълнително кръста с хиперекстензии. Под стречинг имаш предвид преди тренировката ли? Ако да, значи не ;) Виждал съм много хора, които “изпъват” мускулите след всяка серия, мисля, че е с цел по-добро кръвообращение в мускула. Звучи логично, не знам до колко е ефективно...  Дишането го следя винаги, въпреки че на някои по-засукани упражнения имам чувството, че ми трябва метроном...  :lol:

31.10.07
10:54

Аз преди да започна с упражненията правя 5 мин. на крос тренажора и 1 серия от 30 повторения за мускулната група която, ще тренирам. Стреченг правя задължително след като съм свършил с упражненията - по 1 мин, например за гръб набирам се пред гърди и задържам в горно положение.

31.10.07
11:33

Загрявам повечко ако е студено в залата (зимата), дишането ми е приоритет от самото начало.Стречинг не правя.

31.10.07
11:44

Да,разбира се,че загравям.Правя стречинг.Стремя се да правя правилната стойка и самото упражнение.Само мога да добавя  към поста на Жорку и един друг елемент-чийтинг.Не виждам смисъл от него,не го и правя естествено,сложи си малко по-малки килограми,прави упражнението както трябва,а не да залиташ с тежеста като пиян морков.
Забравих за дишането-да,то е много важно в изпълнението на серията,дишам правилно.

Мнението беше редактирано от Финдо на 31.10.07 11:45.

31.10.07
11:46

Не.
Най-много, първата серия да е с малко по-малко кила.

31.10.07
11:47

Винаги загрявам много добре , загрявката ми е около 20-25 мин. Правя махове , ротации с ръцете загрявам кръста , врата , краката (всичко) независимо какво ще тренирам и накрая вартя 5мин. велоергометър (тука имам и един бърз въпрос как е по добре първо вело после ротации или ротации и после вело ? аз не намирам разлика , но вие какво мислите - и се извинявам на автора за въпроса ми)

П.п. а иначе и сутрин правя една добра загрявка + 15-20 мин. вело за “добро утро” и вечер преди лягане малко разтягане и корем + душ и голям сън

Мнението беше редактирано от bezstrashen на 31.10.07 11:52.

Само малко преди тренировка разгрявам с кръгови движения с ръцете и това е ...И понякога малко китките.Знам че е добре цялото тяло да бъде загрято обаче или времето ме притиска или ще ме домързи което най-много ме дразни.

31.10.07
12:21

Също загрявам добре. В началото 5-10 мин на някой от кардио уредите. Ротации на основните стави (китка, лакът, рамо, врат, кръст) и стречинг. Преди всяка мускулна група 1-2 серии с малка тежест и 15тина повторения. За завършек на тренировката стречинг гърди, гръб, крака. Дишането и стойката следя, преди всяка серия отделям по 30тина секунди за наместване и концентрация.

Отрелям приблизително 10 минути на загрявката, като се старая да загрея цялото тяло, без значение какви упражнения ще правя след това.
Правилната стойка при изпълнението на различните упражнения е от първостепенно значение за мен. Предпочитам по-малко килограми, но чисто изпълнение. Дишането също смятам за изключително важно (особено при лега).
Стречинг правя, но за съжаление недостатъчно. Просто не се сещам. Това обаче смятам да го коригирам.

SO

31.10.07
16:55

ще може ли да ми кажете упражненията които правите за загрявка ? иии това с дишането да ми го обясните малко че немога да се ориентирам кога да поемам и кога да изпускам въздуха при изпълнението на дадено упражнение ...

31.10.07
17:35

Загрявам ок. 15 минути с въртеливи движения от китките, лактите, раменете, кръста и краката (не не винаги). В тези 15 минути включвам и стречинга, който е според мускулната група, която ще тренирам. Примерно, ако правя гърди - стречинга е преди (съответно след) всяка серия и накрая на тренировката. Понякога с цел да “завъртя” кръвооборота завъртам 5 минути колело или кростренажор. Гледам да не минавам 15-те минути, а това при мен е задължителен минимум, защото съм леко предразположен към травми.

ZO

31.10.07
18:54

Загрявам винаги в две части-първо с малко стречинг/разтягане и въртене на рамене,лакти и китки и после вече с две леки серии на първото ми упражнение.Принципно дори при две групи(примерно гърди и бицепс) не загрявам отделно за бицепса защото след гърдите той и лактите ми са загрели достатъчно и няма нужда от повече.Дишането-да,много внимателно следя дали дишам правилно,защото това е много важно за правилната форма и натоварване.Колкото до самата форма-там малко ми се пропуква понякога дисциплината :red: и при най-тежката серия последните повторения на на някои упражнения не са ми от най-стриктните,но дори тогава усещам натоварването.Все пак внимавам за опасно отклонение от правилната стойка примерно,или нещо друго,което може да предизвика травма.

31.10.07
19:19

Загрявам винаги, стречинг не правя. Дишането винаги ми е правилно на 100%! Пия доста вода!

TB

31.10.07
21:39

Не загрявам.
Правя само 2-3 мин. ставни ротации и се мятам.

FZ

01.11.07
10:29

казано от Георги Гайдов на 31.10.07, 10:14:

Обръщате ли внимание на малките елементи от тренировката - загрявката, стречинга, правилното дишане, правилната стойка... Събрани в едно те трябва да са неразделна част от всяка ваша тренировка.
Моите наблюдения са, че под 30% от хората загряват качествено. Аз го правя всеки път. Разтягам доста често, а напоследък и преди лягане 10 минути и ефекта е супер. Дишането е винаги приоритет по време на серия.

Как е при вас? Бъдете честни ;)

Аз винаги загрявам
И стречинг правя
Винаги гледам да дишам правилно
Правилната стойка е задължителна при мен.

01.11.07
13:40

Загряването за мен е изключително важно. Понеже имах и проблеми с кръста от чукчета на 2пъти ! отделям много внимание преди тренировка за гръб. Всеки път загрявам цялото тяло поне 15минути. Стречингът също е важен.  Стойката се старая да е правилна винаги, за дишането - и него го напасвам ;)

01.11.07
16:03

Винаги загрявам преди тренировка.Махове с ръцете,рамена,лакти,китки.Врата също гледам да разцъкам.Преди да правя някоя мускулна група винаги правя с малко килограми няколко загряващи серии.
Стречинга обаче не ми е много ясен...нyaкой би ли могъл да даде някаква cxема на по-известнтие упражнения за стречинг...че четох статии на сайта,но не ми стана много ясно...ако има картинка-нещо  око да види добре ще е :)

*Ronnie Coleman*

10.03.08
06:07

Аз по принцип правя 5 минути загрявка.Стречинг не правя,правилното дишане го спазвам и правилната стойка и нея.Предпочитам по-малки тежести с правилна стойка от колкото големи тежести със не правилна стойа(махове).А и да ви кажа че преди тренировка правя една малкa обиколка вън (кардио).

Мнението беше редактирано от *Ronnie Coleman* на 10.03.08 07:15.

10.03.08
08:18

Загрявка - да (и на цялото тяло и специално на мускулните групи и ставите които ще натоварвам)
Стречинг - рядко. Предимно на упражненията за гръб, ръце и крака. При краката само е редовен. Трябва да отделям повече време за стречинг.
Правилна стойка ... да! Гледам да е правилна, и рядко пропускам. По-големия ми проблем, е че често с цел да тренирам по-тежко, скъсявам амплитудата и го правя несъзнателно. Като някой ми каже отстрани, коригирам движението и ... установявам, че килата ми тежат :-)
П.С. Дишането смятам, че е изключително важно!

Мнението беше редактирано от hridi на 10.03.08 08:19.

DiaVolLo

10.03.08
11:31

Загрявам единствено мускулната група която ще тренирам, а с дишането не съм запознат как трябва да става и за това... както дойде дишам :D

10.03.08
17:27

1.Загрявка - 2-3 минутка загрявка за цялото тяло, след което следва една лека серия в която влагам също толкова внимание както и в последната.Виждал съм как при загрявка някой започват да свалят бързо нагоре надолу, а целта на загрявката е да направи връзката между мускул-мозък-нервна система.
2.Водата - винаги пия вода, средно по 500-700 мл
3.Стретчинг - правя от скоро ..чуствам се по-добре след него :)
4.Правилно дишане - приоритет ми е било винаги
5.Правилна стойка - също ми е приоритет

10.03.08
17:56

1.  3 мин. на колело
2.  3 загряващи серии
3.  правилно изпълнение винаги(кг не са ми толкова важни)
4.  дишането е страшно важно
5.  вода около 500мл.
6.  стречинг отдавна спрях да правя.Това си е вид упражнение за мускулите и не трябва да се меша с тренировката.От както спрях ,ставите не ме болят.Евентуално след завършване на сериите от определено упражнение малко,но доста рядко.

10.03.08
18:51

Загрявка, пиене на вода и стойка са ми добре, но дишането по време на серия понякога ми е доста зле... Случва се когато правя с тежко да правя по 2-3 повторения без да издишам. И аз трябва да опитам да го коригирам.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1