Овесени палачинки

06.02.08
19:11

Една сутрин ми се ядяха палачинки и измислих тая рецепта(не претендирам за авторство, може и някой друг да се е сетил за нея).Много е проста- това са обикновенни палачинки само че вместо бяло брашно се взимат финни овесени ядки или овесено брашно.Аз ги правя с ядки защото не мога да намеря никъде овесено брашно в магазините.И така 100-120 грама овесени ядки се заливат с 300-400 мл. мляко, разбъркват 4-5 белтъка и 1 жълтък и прибяваш млякото и овеса към тях.Разбърква се докато се получи хомогенна смес и се слага на тефлоновия тиган без мазнина и се оформят палачинки.Перфектна закуска която става и за нвд(като намалиш овеса).Аз лично не ги овкусявам с нищо, но ако намерите нещо диетично няма лошо да ги потсладите(сладко или шоколад не става защото няма да са диетични).Накисвайте овеса в млякото поне 30 минути преди да се смесят с яйцата(аз го правя вечер за да не чакам сутрин), иначе овеса ще остане на дъното и няма да се получи хомогенна смес следователно няма да се оформят хубави палачинки(този проблем отпада ако се прави с овесено брашно).Отнема време, но е добър вариант за разнообразно хранене и е вкусно(поне на мен ми е вкусно).

Темата беше редактирана от Aquiles на 17.02.08 21:09.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

Глас от мен за рецептата. Опитвах преди много време да заменя брашното с протеин ... голяма грешка. :)

07.02.08
11:21

Аз много отдавна си правя палачинките така на тефлонов тиган. Според мен е по-добре вместо овесени ядки да се сложат овесени трици защото са по финни.

07.02.08
17:43

Сега ако дадете и предложения за овкусяване цена няма да имате :)

07.02.08
18:23

в диетичните магазини има сладка ... може и с извара ;Д

08.02.08
12:36

жалко че в моя град не знам диетични магазини

20.02.08
12:58

може да прекарате овесените ядки през кафемелачката  и стават по финни

Мнението беше редактирано от DOUBLE_B на 20.02.08 13:02.

___ZOB___MACHINE___

21.02.08
16:29

Днес пробвах рецептата.Страхотна е :)

24.02.08
20:41

Ето една модификация на рецептата подходяща за НВД(без мляко):
10 белтъка,2 жълтъка,100 грама овесени ядки,половин степ без захар(по ваш вкус),1 ванилия.Всичко се разбърква в купа(получава смес с гъстотата на боза) и се оформят палачинки на тефлоновия тиган.Днес я пробвах с вкус на портокал и стана много добре.Тоя степ и ванилията правят чудеса много ми се услади.По скоро има вкус на посладено хлебче ,а не на палачинка(все пак отсъства млякото, а палачинка без мляко.....).
Ето от тук я разбрах.Драганички каза че така консумирал яйцата в предсъстезателната си диета.Предполагам че тая рецепта е известна на много хора ама все пак да я постна.

Мнението беше редактирано от Aquiles на 24.02.08 20:43.

13.03.08
11:57

Палачинките са много добри, сега в момента си хпвам и овесът не им се отразява зле на вкуса, даже са по-хубави от купешките. Аз им сложих и 1 ванилия.
пп. Имам чувството, че съм сложил повечко яйца.

Мнението беше редактирано от expl0der на 13.03.08 11:58.

17.03.08
00:20

Колко палачники се получават от съответните количества? (100-120 грама овесени ядки, 300-400 мл. мляко, 4-5 белтъка и 1 жълтък)
С какво предлагате да се комбинира това хапване сутрин?

17.03.08
01:54

Аз сложих 100 грама ядки, 300 мл. мляко 1жълтък и 4 белтъка(по-добре 3 белтъка иначе мн вкус на яйца имат) и станаха 5 или 6, но моите бяха дебелички, понеже за първи път правя палачинки, а и овесените ядки като не са смелени с миксер не позволяват да са тънки.
Аз си сложих и по малко мед на всяка, понеже сега не пазя някъв сериозен режим, може извара да се сложи за най-безкалорично(обаче друго си е с мед).

Мнението беше редактирано от expl0der на 17.03.08 01:57.

17.03.08
03:26

Зависи колко са дебели.Иначе на мен ми се получават 5-6 тънки почти като обикновените от това сътношение на съставките.Предполагам че под комбинация имаш предвид овкусяване.Аз ги овкусявам с банан.Режа 1 банан на колелца реда няколко върху палачинката завивам и хапвам.На мен ми е вкусно предполагам че става и с други плодове.Иначе за друго подходящо овкусяване не се сещам.

17.03.08
03:53

Да, и на мен ми се получиха толкова - пробвах рецептата пред час-два :)

19.03.08
17:24

овесени ядки-38-55 в зависимост от това колко по фини са
пшенично брашно-гликемичен индекс 70
овесено брашно -гликемичен индекс 69

    момчета нали знаете,че гликемичния индекс се променя в процеса на обработка и рафиниране на един продукт(например смилане-колкото по ситно смлян,толкова по-бързо се усвоява,толкова по висок гликемичен индекс) и с % на съдържание на вода бял ориз-70,разварен ориз 87 и тнт.

извод-овесените палачинки(с овесено брашно) са със 1% по-диетични от нормалните :-)

19.03.08
17:42

Дори да е така както пишеш(което много ме съмнява), овесеното брашно е в пъти по-добър избор от бялото, а овесените ядки са стократно по-добър избор от бялото брашно(няма да обяснявам защо).

19.03.08
18:24

19.03.08
19:40

Овесени ядки-богати са на витамините B5, а ако се консумират сурови съдържат големи количества от витамините В1 и В9;
богати са на минералите фосфор, магнезий, калий желязо и мед.За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.
Бялото брашно е преработен и рафиниран продукт без никакви полезни хранителни вещества(няма витамини,няма минерали)-това са “празни” калории.
Щом искаш хапвай си продукти от бяло брашно, но недей да пишеш че почти няма разлика между него и овесените ядки.
За ГИ-то съм достатъчно запознат и съм се информирал отдавна, но на теб ти куца математиката - разликата между 70 и 69 не е 1%, а около 2%, 1% щеше да е ако числата бяха 99 и 100.

Първо пишеш..

казано от малкия113 на 19.03.08, 17:24:

пшенично брашно-гликемичен индекс 70
овесено брашно -гликемичен индекс 69

След това..

казано от малкия113 на 19.03.08, 17:24:

момчета нали знаете,че гликемичния индекс се променя в процеса на обработка и рафиниране на един продукт

И накрая правиш извод че ги-то им почти еднакво.Е как разбра че след обработка ги-то на овесеното и бялото брашно се повишава по еднакъв начин, а не примерно ги-то  на овесеното брашно след обработка да е по-ниско от това на бялото?

Мнението беше редактирано от Aquiles на 19.03.08 19:56.

19.03.08
20:27

казано от Aquiles на 19.03.08, 19:40:

Овесени ядки-богати са на витамините B5, а ако се консумират сурови съдържат големи количества от витамините В1 и В9;
богати са на минералите фосфор, магнезий, калий желязо и мед.За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.
Бялото брашно е преработен и рафиниран продукт без никакви полезни хранителни вещества(няма витамини,няма минерали)-това са “празни” калории.
Щом искаш хапвай си продукти от бяло брашно, но недей да пишеш че почти няма разлика между него и овесените ядки.
За ГИ-то съм достатъчно запознат и съм се информирал отдавна, но на теб ти куца математиката - разликата между 70 и 69 не е 1%, а около 2%, 1% щеше да е ако числата бяха 99 и 100.

Първо пишеш..

казано от малкия113 на 19.03.08, 17:24:

пшенично брашно-гликемичен индекс 70
овесено брашно -гликемичен индекс 69

След това..

казано от малкия113 на 19.03.08, 17:24:

момчета нали знаете,че гликемичния индекс се променя в процеса на обработка и рафиниране на един продукт

И накрая правиш извод че ги-то им почти еднакво.Е как разбра че след обработка ги-то на овесеното и бялото брашно се повишава по еднакъв начин, а не примерно ги-то  на овесеното брашно след обработка да е по-ниско от това на бялото?

:-)

ghettoking

24.03.08
19:38

Ае мен лично не ми бяха вкусни скоро ще провам с степче да видя как е

28.03.08
09:53

Сериозно ли говориш за степчето?

09.04.08
11:15

Идеята е идеална.Ще го пробвам и с мед и с извара

30.06.12
12:04

Напълнете палачинката с плодове и няма да ви липсва вкус :)

За тези който ползват суроватъчен протеин - вземете 1 доза и я сложете в няква малка купичка, след това добавяйте съвсем малко мляко на око и бъркайте, целта е да стане гъсто като течен шоколад. Накрая намазвате палачинката със ‘’сместта’’ и получавате палачинка с шоколад, особено ако протеина ви е шоколадов. :)

А ако протеинът ми е с вкус ванилия колко време трябва да го бъркам, че да стане на течен шоколад?

Не мога да ти кажа време, на око трябва да гледаш, иначе схемата е същата - и аз за първи път като го пробвах това бях с ванилов протеин. :)

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1