06.02.08
19:11
Една сутрин ми се ядяха палачинки и измислих тая рецепта(не претендирам за авторство, може и някой друг да се е сетил за нея).Много е проста- това са обикновенни палачинки само че вместо бяло брашно се взимат финни овесени ядки или овесено брашно.Аз ги правя с ядки защото не мога да намеря никъде овесено брашно в магазините.И така 100-120 грама овесени ядки се заливат с 300-400 мл. мляко, разбъркват 4-5 белтъка и 1 жълтък и прибяваш млякото и овеса към тях.Разбърква се докато се получи хомогенна смес и се слага на тефлоновия тиган без мазнина и се оформят палачинки.Перфектна закуска която става и за нвд(като намалиш овеса).Аз лично не ги овкусявам с нищо, но ако намерите нещо диетично няма лошо да ги потсладите(сладко или шоколад не става защото няма да са диетични).Накисвайте овеса в млякото поне 30 минути преди да се смесят с яйцата(аз го правя вечер за да не чакам сутрин), иначе овеса ще остане на дъното и няма да се получи хомогенна смес следователно няма да се оформят хубави палачинки(този проблем отпада ако се прави с овесено брашно).Отнема време, но е добър вариант за разнообразно хранене и е вкусно(поне на мен ми е вкусно).
Темата беше редактирана от Aquiles на 17.02.08 21:09.
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим06.02.08
20:12
#1
Глас от мен за рецептата. Опитвах преди много време да заменя брашното с протеин ... голяма грешка. :)
07.02.08
11:21
#2
Аз много отдавна си правя палачинките така на тефлонов тиган. Според мен е по-добре вместо овесени ядки да се сложат овесени трици защото са по финни.
може да прекарате овесените ядки през кафемелачката и стават по финни
Мнението беше редактирано от DOUBLE_B на 20.02.08 13:02.
21.02.08
16:29
#7
Днес пробвах рецептата.Страхотна е :)
Ето една модификация на рецептата подходяща за НВД(без мляко):
10 белтъка,2 жълтъка,100 грама овесени ядки,половин степ без захар(по ваш вкус),1 ванилия.Всичко се разбърква в купа(получава смес с гъстотата на боза) и се оформят палачинки на тефлоновия тиган.Днес я пробвах с вкус на портокал и стана много добре.Тоя степ и ванилията правят чудеса много ми се услади.По скоро има вкус на посладено хлебче ,а не на палачинка(все пак отсъства млякото, а палачинка без мляко.....).
Ето от тук я разбрах.Драганички каза че така консумирал яйцата в предсъстезателната си диета.Предполагам че тая рецепта е известна на много хора ама все пак да я постна.
Мнението беше редактирано от Aquiles на 24.02.08 20:43.
Палачинките са много добри, сега в момента си хпвам и овесът не им се отразява зле на вкуса, даже са по-хубави от купешките. Аз им сложих и 1 ванилия.
пп. Имам чувството, че съм сложил повечко яйца.
Мнението беше редактирано от expl0der на 13.03.08 11:58.
Колко палачники се получават от съответните количества? (100-120 грама овесени ядки, 300-400 мл. мляко, 4-5 белтъка и 1 жълтък)
С какво предлагате да се комбинира това хапване сутрин?
Аз сложих 100 грама ядки, 300 мл. мляко 1жълтък и 4 белтъка(по-добре 3 белтъка иначе мн вкус на яйца имат) и станаха 5 или 6, но моите бяха дебелички, понеже за първи път правя палачинки, а и овесените ядки като не са смелени с миксер не позволяват да са тънки.
Аз си сложих и по малко мед на всяка, понеже сега не пазя някъв сериозен режим, може извара да се сложи за най-безкалорично(обаче друго си е с мед).
Мнението беше редактирано от expl0der на 17.03.08 01:57.
Зависи колко са дебели.Иначе на мен ми се получават 5-6 тънки почти като обикновените от това сътношение на съставките.Предполагам че под комбинация имаш предвид овкусяване.Аз ги овкусявам с банан.Режа 1 банан на колелца реда няколко върху палачинката завивам и хапвам.На мен ми е вкусно предполагам че става и с други плодове.Иначе за друго подходящо овкусяване не се сещам.
овесени ядки-38-55 в зависимост от това колко по фини са
пшенично брашно-гликемичен индекс 70
овесено брашно -гликемичен индекс 69
момчета нали знаете,че гликемичния индекс се променя в процеса на обработка и рафиниране на един продукт(например смилане-колкото по ситно смлян,толкова по-бързо се усвоява,толкова по висок гликемичен индекс) и с % на съдържание на вода бял ориз-70,разварен ориз 87 и тнт.
извод-овесените палачинки(с овесено брашно) са със 1% по-диетични от нормалните :-)
Дори да е така както пишеш(което много ме съмнява), овесеното брашно е в пъти по-добър избор от бялото, а овесените ядки са стократно по-добър избор от бялото брашно(няма да обяснявам защо).
Овесени ядки-богати са на витамините B5, а ако се консумират сурови съдържат големи количества от витамините В1 и В9;
богати са на минералите фосфор, магнезий, калий желязо и мед.За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.
Бялото брашно е преработен и рафиниран продукт без никакви полезни хранителни вещества(няма витамини,няма минерали)-това са “празни” калории.
Щом искаш хапвай си продукти от бяло брашно, но недей да пишеш че почти няма разлика между него и овесените ядки.
За ГИ-то съм достатъчно запознат и съм се информирал отдавна, но на теб ти куца математиката - разликата между 70 и 69 не е 1%, а около 2%, 1% щеше да е ако числата бяха 99 и 100.
Първо пишеш..
казано от малкия113 на 19.03.08, 17:24:
пшенично брашно-гликемичен индекс 70
овесено брашно -гликемичен индекс 69
След това..
казано от малкия113 на 19.03.08, 17:24:
момчета нали знаете,че гликемичния индекс се променя в процеса на обработка и рафиниране на един продукт
И накрая правиш извод че ги-то им почти еднакво.Е как разбра че след обработка ги-то на овесеното и бялото брашно се повишава по еднакъв начин, а не примерно ги-то на овесеното брашно след обработка да е по-ниско от това на бялото?
Мнението беше редактирано от Aquiles на 19.03.08 19:56.
казано от Aquiles на 19.03.08, 19:40:
Овесени ядки-богати са на витамините B5, а ако се консумират сурови съдържат големи количества от витамините В1 и В9;
богати са на минералите фосфор, магнезий, калий желязо и мед.За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.
Бялото брашно е преработен и рафиниран продукт без никакви полезни хранителни вещества(няма витамини,няма минерали)-това са “празни” калории.
Щом искаш хапвай си продукти от бяло брашно, но недей да пишеш че почти няма разлика между него и овесените ядки.
За ГИ-то съм достатъчно запознат и съм се информирал отдавна, но на теб ти куца математиката - разликата между 70 и 69 не е 1%, а около 2%, 1% щеше да е ако числата бяха 99 и 100.Първо пишеш..
казано от малкия113 на 19.03.08, 17:24:
пшенично брашно-гликемичен индекс 70
овесено брашно -гликемичен индекс 69След това..
казано от малкия113 на 19.03.08, 17:24:
момчета нали знаете,че гликемичния индекс се променя в процеса на обработка и рафиниране на един продукт
И накрая правиш извод че ги-то им почти еднакво.Е как разбра че след обработка ги-то на овесеното и бялото брашно се повишава по еднакъв начин, а не примерно ги-то на овесеното брашно след обработка да е по-ниско от това на бялото?
:-)
24.03.08
19:38
#19
Ае мен лично не ми бяха вкусни скоро ще провам с степче да видя как е
30.06.12
12:04
#22
Напълнете палачинката с плодове и няма да ви липсва вкус :)
12.08.12
22:34
#23
За тези който ползват суроватъчен протеин - вземете 1 доза и я сложете в няква малка купичка, след това добавяйте съвсем малко мляко на око и бъркайте, целта е да стане гъсто като течен шоколад. Накрая намазвате палачинката със ‘’сместта’’ и получавате палачинка с шоколад, особено ако протеина ви е шоколадов. :)
13.08.12
11:07
#24
А ако протеинът ми е с вкус ванилия колко време трябва да го бъркам, че да стане на течен шоколад?
13.08.12
14:43
#25
Не мога да ти кажа време, на око трябва да гледаш, иначе схемата е същата - и аз за първи път като го пробвах това бях с ванилов протеин. :)
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече