Тема за Света днес - Население, Екология, Замърсяване и Общество

02.12.08
10:26

Ал Гор взе с неговата програма и изследвания “Неудобната истина” както знаете Нобелова Награда за Мир, което e показателно. Защото в 21век проблемът може да се обобщи, но той е много обширен и сложен дори за осъзнаване. От една страна седи проблема със замърсяването, натрупването на парникови газове, разрушаване на атмосферата и отслабване естествената защита на земята. От другата страна стои причинителя – нарастващото население, икономическите общества, държавните и общностните политики.

Държави като Индия, Китай и Америка хем замърсяват с вредни емисии атмосферата, хем с естествен отпадък създаден от хората и промишлен такъв. Държавите и народите с голям и дори малък естествен прираст стават заплаха за Планетата.

Това реалността, докато държави в Европа като нашата имат отрицателен прираст, програми за екология като Швейцария, Норвегия и т.н. Държави като Турция имат увеличаване на промишленото замърсяване, бум на естествения прираст, вълни от имигранти към останалия свят.  Без да бъда обвиняван в расизъм мога много отговорно да заключа че хора от дадени националности днес са в тежест за планетата. Това е самата истина и в частта от планетата с натежала урбанизация и експлоатация вече се е превърнала в пустиня, вече почти няма природен ресурс, който да се черпи. В близкото бъдеще тези региони ще бъдат абсолютно невъзможни за живот. 

В България днес се получава, че поради слабата правовост и законност, върху държавата и региона е надвиснала тъжна статистика. Хората самоопределящи се като част от мнозинството (Българи) в момента намаляват прогресивно за разлика от малцинствата в България. Статистиките сочат, че поради намаляване на естествения прираст и продължителността на живот, България в близките години ще бъде около 5-6млн население, като процента на хората самоопределящи се като част от малцинствата ще нараства. Без да се включва възможност от вълна имигранти, или връщане на Български такива.

Статистиките за света и в частност България са много тревожни. Явно системата в Китай работи, защото ограничава разрастването на населението и засилва държавата. От това става ясно, че политиката и нормите в Обществото играят изключително важна роля за състоянието на света днес, за ограничаването на болестта, която хората причиняват върху планетата.

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/james-lovelock-the-earth-is-about-to-catch-a-morbid-fever-that-may-last-as-long-as-100000-years-523161.html James Lovelock: The Earth is about to catch a morbid fever that may last as long as 100,000 years

http://cow.neondragon.net/index.php/climate-change-the-real-inconvinient-truth Climate Change: The Real Inconvinient Truth

http://www.epa.gov/climatechange/ САЩ – Агенция за Защита на Природата
http://www.globalwarming.org/

http://www.foreignaffairs.org/20080301faessay87206/scott-g-borgerson/arctic-meltdown.html The Arctic Meltdown
http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1111569,00.html

http://i.treehugger.com/images/2007/10/24/arctic melting-jj-001.jpg
http://science.nasa.gov/headlines/y2004/images/arctic/ice_animation1_med.gif
http://zar.bg/uploads/news_images/200805/photo_verybig_667.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/00cz42kb2F8e6/340x.jpg

Темата беше редактирана от Emil_mlo на 02.12.08 12:43.

Много голяма тема, Емо.
В смисъл, много дълбока, обширна и интересна... Но за съжаление освен да изнесем някои факти ние нищо друго не можем да направим...

За съжаление безогледното ипзползване на ресурсите е първата и основна причина за това унищожение.
И това е статут, който нарочно се поддържа, от силните на деня.

Отдавна можеше да има ново, безопасно и евтино гориво. Но какво се случва тогава с концесиите върху находищата и силните в автомобилостроенето?
Отдавна можеше да има евтини и общодостъпни лекарства.. Но как фармацевтичните компании тогава ще правят милиарди, ще измислят индустрии и ще контролират правителства? Как цял живот ще ти взимат парите, ако могат да те излекуват отведнъж?
Отдавна можеше да има общи граници и да няма войни. Но как тогава големите държави щеха да поодържат икономиките си, в които имат само по един, реално ефективен отрасъл: военната промишленост?
Отдавна потреблението на ресурси можеше да намалее. Но защо, след като за САЩ е много по - лесно да опрат автомата на Конго и оттам да им намалят 10 пъти цената на дървесината, отколкото да работят като Япония: за един лист хартия да харчат 4 пъти по - малко дървесина. Да, ама за да работят като Япония трябва и да инвестират.
И тъй и тъй нататък.

За съжаление този... паразитизъм е доста силно изразен в човешката същност...
И според мен няма да се оправим още дълго.
Още дълго светът ще се управлява от лъжи, измами и частни интереси.

Въпросът е природата да устои.
Защото никой не знае коя точно точка е критичната.

Поздрави, братле!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 02.12.08 12:10.

02.12.08
13:10

Както имаше една приказка другаря Мау Дзе Дун: “Женският полов орган е по-голямо оръжие от атомната бомба.”

По-горе съм написал нещо за Китай на бързо, тази държава си остава една от 3ти най-големи замърсители. Но какво ли щеше да стане, ако беше със системата на Индия и Америка... направо не ми се мисли.

Човешкият паразитизъм е в основата на сегашното състояние. Но дали защото просто на някои хора така им е заложено в гена и националността, или защото това е критична маса от политика, икономика, алчност и човешка глупост? Сегашния модел не е от скоро, състоянието е следствие на народопсихологията в някои региони, народи и т.н. 

Идеалите върху които се градяха предишните тоталитарни и кастови общества днес липсват, заменени са от икономически интереси с хубав етикет на загрижени за света общности и силни на деня. Заменени от материален упадък. 

Всички велики диктатори - добри или лоши са имали висш идеал и цел, които са запленявали и вдъхновявали хората да служат на нещо по-голямо от личния си интерес. Сега разни войници отиват да се бият на другата страна на света за пари, а не за държавата си. Терористи убиват хора с пари идващи от народите чийто граждани убиват. Човека има все повече ненужни неща в живота си, повече удобства и все по-зле и по-нещастен се чувства от тях.

На системи като комунизма проблема беше, че липсва и се изкоренява духовното… но сега когато си принуден да работиш за разни материални неща, да си покриваш необходимостите и т.н. духовното въобще отсъства. Създават се промишлености и работни места, които не са от полза на никой.

Интересно как в страни като Ирак ще продължат да живеят хора, като сега лятото имаше рекордни температури до 60градуса на сянка... след 5-10 години... как тези хора ще продължат да живеят там? Ами в Африка...

02.12.08
13:28

Темата е наистина необятна, сложна и пълна с всякакви вътрешни и външни, морални и научни, малки и големи противоречия.
Дори глобалното затопляне не само не е факт, а е доста спорно. Ето на какво попаднах днес, ако ви се чете, някои от препратките са интересни:
http://www.extremecentrepoint.com/?p=2199

Хаха... “Нов ледников периоТ” :)

Боби, винаги е имало две теории. В науката.
Глобалното затопляне - парников ефект
Глобално застудяване -замърсяването в атмосферата да образува фин слой, който за слънчевите лъчи да дйства като огледало: прозрачен и по - непрозрачен атмосферен слой, който ги връща.

А в близката геологична история на земята познва ледникови, не пустинни периоди. И при условие, че за кратко време са били над 10, няма защо да не са и още един.

Това, че се хвана глобалното затопляне и само то се тиражира, за мен пак е индустриална измама... Сори за лошото мнение, но...
Веднага водещите автопроизводители въведоха скъпи автомобили по евро 3. евро 4, скоро и евро 5…
Каква е разликата? По - малко СО2, който ша предизвика парниковия ефект.
В некои страни конкурентите с по малко Евро даже ги забраниха.

Всичките климатизатори въведоха без - или нискофреонни технологии.. Хладилници, климатици... Пак на великански цени.
Що - щото фреона  събарял озона и имало озонова дупка и глобално затопляне...
Друг въпрос, че според мен и озоновата дупка е евтина измам за лековерните...

Така че... Какво ще бъде, не е сигурно.
Н окаквото и да е, няма така да го разберем... Глобалното затопляне ще дойде с временни студове на места, може и по цялата земя...
Глобалното застудяване ще има моменти на затопляне.
Просто това са течения, въздушни и водни, циклони, слънчево греене.... Не се обръщат еднопосочно и право надолу или нагоре, предизвикват колебания.

02.12.08
14:33

DЗВЕР, за съжаление нещата опират много повече до политика, популизъм и бизнес, отколкото до наука и реалност. Точно затова американците така и не подписаха протокола от Киото, точно затова Гор беше на гребена на вълната... Абе сложна работа общо взето и не знам какво и как можем да направим ние като изводи, при положение, че не разполагаме и с една стотна част от наличната информация, а това, което ни подават, е много съмнително като достоверност.

02.12.08
14:48

Гледах на скоро едно предаване по дискавъри, на тема магнетизъм на планетата Земя. Там обясняваха, че постоянното изместване на полюсите водело до тяхната смяна. Което било циклично, според някаква част от учените ставало заради магнетичността на ядрото, което вероятно променяло на някакъв период от време въртенето си и с това променяло магнетизмът на Земята. И според тях до 20 години било вероятно да се променят полюсите, което щяло за някакъв период да отслаби атмосферата. Учените предполагали, че и това убила Марс, защото ядрото на Марс станало твърде тежко за да създава магнетизъм. Интересен филм, но само хипотези.

А Дзвер, сигурно си гледал на Ал Гор филма, там обясняват, че в следствие на затоплянето могло да се изменят теченията, които пак носят топъл фронт към северните региони и това да доведе до създаване на ледници в северната част на планетата. Което пак щяло да наруши водния баланс, някои региони да са бяла пустиня, други без капка вода.

поздрави

Не, не съм, Емо, но ако имаш линк, дай...

02.12.08
15:49

http://arenabg.com/download.php?id=627bcc3e7b2d9d96cb80d4302197bc85bed8e693&f=An.Inconvenient.Truth.2006.DVDRip.XViD.AC3.BGSUBBED-FL.torrent
“An inconvenient truth” - интересен филм, заслужава си. Наистина отваря очите относно екологията и последиците.

02.12.08
19:57

Аз гледах филм за това . Първо ще започва да се затпля климата. След това къто се стопят ледниците сладката вода ще стане повече от солената и течението гълфстрийм (май така се пишише) щяло да изчезне или да си промени посоката нещо такова и  от там ще започне да се застудява в Европа и по целия свят.

П.п.Може и да греша но това си спомням

02.12.08
20:23

В общи линии е това. Не е приятно :)

02.12.08
21:01

Ozo е дал линк, но ето в арената, дано има сийд
http://www.arenabg.com/details.php?id=2d800b47328044b65bc3641cc98c0f78d4650b81 - An Inconvenient Truth

Малко линкове към други добри филми:

http://zamunda.net/details.php?id=97769&hit=1 - Peaceful Warrior (2006)  Игрален филм с йога философия

http://zamunda.net/details.php?id=122230&hit=1 - The Secret / Тайната (2006) малко квантова физика и холивудски маниери


http://www.arenabg.com/details.php?id=5f44cf2eeb6fcb25d031c28a97f5961500cd1488 - The Secret / Тайната (2006)

http://zamunda.net/details.php?id=14300&hit=1 - What The Bleep Do We Know (2004)<Какво знаем ние?> За квантова физика пак и начина на работа на мозъка и психиката, взаимодействието на съзнанието ни със заобикалящия свят

Има и други добри филмчета и за състоянието на пленетата, как се променя природата и т.н.

http://kolibka.com/

02.12.08
21:33

Да, спре ли Гълвстийма и замръзваме. Хубавото е, че “само” за около 1000 години :)
После ще се стоплим.
А озоновата дупка, между другото, се затвори именно благодарение на взетите мерки за намаляване на газовете “рушащи” озона.
Ако ограничат и емисиите на СО2, както е предвидено в договора от Киото - за 20-на години Земята ще се съвземе.
Ама шибаните американци, австралийци и китайци са на друго мнение. Сега, като смениха малоумника в Белия дом може и да се постигне нещо градивно по въпроса - ще поживеем и ще видим, както казват руснаците...
И садете дървета, в тоя ред на мисли. Аз това и правя. Последно си посадих две гигантски секвои на вилата. Те са съвсем мънички още, но дано ги видите след около 1000-2000 години в пълният им ръст от 100+метра!
А аз кротко ще си пия кафенцето в тяхната сянка...

02.12.08
23:28

Нашата фондация “Изкуството Да Живееш” заедно с ООН направихме тази есен една кампания http://www.standagainstpoverty.org/ http://www.standuptakeactionaolun.com/ засадихме 100милиона дървета тази есен, както и в България и 116 милиона хора от цял свят се включиха.

Митак, аз лично по едно време доста се интересувах от “озоновата дупка”.
Знаеш ли какво установих?
Че всичките “замервания” на дупки са правени около полюсите.... В малък радиус.
Във времето на - забележи - полярната нощ...
Поне аз други замервания не открих.

А това, което знам е, че озонът в атмосферата е нестабилен.
Но абсолютно сигурен, докато има: забележи: кислород и слънчево греене.
Има ли ги тях двете, и озонът се появява. Няма ли ги, изчезва.
Такива ми ти работи...

Поздрави!

03.12.08
06:56

До колкото ми е известно всички вредни газове утиват над антарктида. Гледах някаде карта на кълбото и беше обозначено само там как през годините се разширява дупката

03.12.08
08:28

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=2853
много интересни мнения има в тази тема, цитати и препратки.

04.12.08
14:45

http://video.nationalgeographic.com/video/player/environment/global-warming-environment/global-warming-101.html Филм Nationa Geographic за глобалното затопляне

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1