Креатин – всичко за него (актуализирана на 15.07.2016)

Прескочи до:

23.07.14
12:48

Благодаря много за точния отговор.. точно от това имах нужда да знам.. значи ще си го разтварям в 1 чаша вода просто. Което ме улеснява в пъти повече.
И другия въпрос който снощи забравих да задам, а мислих толкова време; Креатина мога ли да го взимам с Л–карнитин ? Например разтварям креатина в водата и си изпивам Л-карнитина с тази вода ( л-карнитина е на капсули ). Прочетох и знам, че креатина може да се съчетае с всякакъв тип добавки, но аз да си питам за съчетанието му с л-карнитин понеже си мисля, че си противоположат и не е хубаво да се взимат двете на веднъж понеже ще отслабят ефекта едно на друго ?

Спокойно можеш да приемаш двете добавки заедно.
Защо мислиш, че си влияят негативно? :)

23.07.14
13:47

Защото едното изгаря мазнини и сваля тегло г/д .
А другото мисля, че е точно обратното.. покачва тегло.
Ако все пак ел-карнитина ще отслабва ефекта на карнитина изобщо няма да взимам ел-карнитин..

Дали ще отслабваш и за сметка на какво ще отслабваш, както дали ще качваш и какво ще качваш - това зависи почти изцяло от хранителния и тренировъчния режим, не от приема на карнитин и креатин. Прочети материалите за креатина - тук и тук. Тихомир Велев е разписал добре нещата тук.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.07.14 14:20.

казано от KalZasar S на 23.07.14, 13:47:

Защото едното изгаря мазнини и сваля тегло г/д .
А другото мисля, че е точно обратното.. покачва тегло.
Ако все пак ел-карнитина ще отслабва ефекта на карнитина изобщо няма да взимам ел-карнитин..

Хаха,както каза Колето,почти всичко опира до това колко калории вкарваш и от колко се нуждаеш,съответно,дали си под или над и с колко.Още повече ,че Карнитин и Креатин се срещат в доста храни-едновременно и няма абсолютно никакъв проблем да се приемат и двете.Креатинът сам по себе си не покачва теглото,ами допринася за по-бързото възстановяване на АТФ,оттам повече издръжлост и сила,съответно ако си на + калории и вдигаш по-здраво,нормално е да качваш повече с него.

Карнитинът е чудесна,малко по-скъпа от креатина и прекалено рекламирана добавка,в следствие на което някои хора си мислят ,че като пиеш л-карнитин и лежиш на дивана и си сваляш,а нещата изобщо не са така. Всъщност нещата пак опират до калориите и тук.Ако си на отрицателен калориен баланс и тренираш,да л-карнитинт ще ти позволи да сваляш съвсем леко по-ефективно,тъй като позволява да включиш по-лесно подкожните мазнини за енергиен източник,тоест ще те подбутне лекичко,но ако си на + ефект от него в това направление,няма да забележиш. Аз лично уважавам карнитинът,като добавка и то не само използван към режим за сваляне,ами дори и на положителни калории,поради това че доста изследвания потвърждават,че има положително влияние върху тестостерона(лек бууст) при много хора и също така дава някаква по различна силова издръжливост,на съвсем различен принцип от тази на креатина или бета аланина.

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 23.07.14 14:42.

На Now креатина Creapure ли е ???

12.09.14
00:06

казано от Божидар Божидаров на 11.09.14, 19:39:

На Now креатина Creapure ли е ???

Не, креатинът на NOW не е CreaPure ...

 


В този ред на мисли - току-що ми избликна следната идея в главата:
-> Защо не споменете отдолу в темата всичките видове креатин монохидрат, които използват CreaPure суровина?.
Аз наскоро правих проучване по въпроса (за собствени цели) и мога да ви споделя кои са марките, чиито монохидрати са такива. Те са:
-> AllMax Nutrition, Universal Nutrition, Reflex, Myprotein, Bulk Powders, iSatori, Nutrex, OLIMP, CytoSport, Kaizen, SportPharma, Integrated Supplements, Blade Nutrition, Kinetica, ABB, PVL, Syntech, Athletic Xtreme ...
* Сигурно има и други марки, но аз от проучването и търсенето, което направих - не намерих. Ако все пак някой се сети или знае друга - нека ме поправи.
-> Последно, но не и на последно място - Optimum Nutrition, Weider и Ultimate Nutrition, вече не използват CreaPure технологията в своите монохидрати.

Дано идеята се хареса и дано се реализира! :)

Поздрави! :)

Мнението беше редактирано от THAIS на 12.09.14 00:09.

27.11.14
05:51

А има ли значение дали ще го разтворя в 2 литра или в 100 мл. ? Предполагам не е пречка, понеже е препоръчително в 300-400 мл ?

Мнението беше редактирано от Дuд0 на 27.11.14 05:51.

Не, няма значение в колко вода ще разтвориш креатина.
Колкото ти е удобно и приятно - толкова. :)

27.11.14
11:04

казано от THAIS на 12.09.14, 00:06:

-> Защо не споменете отдолу в темата всичките видове креатин монохидрат, които използват CreaPure суровина?.

Weider ползват креапюр със сигурност :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.11.14 11:17.

27.11.14
13:00

казано от Кольо Пияндето на 27.11.14, 07:16:

Не, няма значение в колко вода ще разтвориш креатина.
Колкото ти е удобно и приятно - толкова. :)

Мерси за отговора.

16.02.15
16:15

Може ли да ме посъветвате дали е рано да почна с креатина. Преди години тренирах и имах не лоши резултати. После спрях за около 4г, никакви тренировки. Вече съм в залата от месец и половина. Рано ли е да почна да помагам на организма с креатин или не пречи да го побутвам?

16.02.15
18:17

Може да се изчака още малко, примерно да станат 3 месеца в залата, след това да се започне с креатина.

Мнението беше редактирано от 4oKuTo на 16.02.15 18:18.

17.02.15
10:39

Благодаря за съвета.

06.03.15
19:00

Когато креатина се пие по 5 гр. без зареждаща дозакога (след колко дни прием ) се дистига оптимално насищане на организва с креатин и реално тялото е в опитмална форма и креатина започва само да се подържа.

казано от avirex на 06.03.15, 19:00:

Когато креатина се пие по 5 гр. без зареждаща дозакога (след колко дни прием ) се дистига оптимално насищане на организва с креатин и реално тялото е в опитмална форма и креатина започва само да се подържа.

Необходим е период от около 1 месец.

Това ниво на грамотност НЕ е приемливо.
Да се счита за предупреждение.

07.03.15
03:49

Здравейте понеже имам проблеми със стомаха (язва) ,проблем ли е да приемам креатин ,би ли повлиял негативно ?

казано от LnG1 на 07.03.15, 03:49:

Здравейте понеже имам проблеми със стомаха (язва) ,проблем ли е да приемам креатин ,би ли повлиял негативно ?

...моя корем е много капризен и много лесно се дразни така да го кажа...особено рано сутрин е ужас след първото хранене всичко минава.
Приемах Кре Алкалин от Pure nutrition и нямаше никакви проблеми ... даже напротив с него имах голям апетит и много енергия.Така ,че би трябвало даже да ти повлияе добре.След първото приемане или най-много след второто може да се направи една пауза от 1 месец аз го приемах само 1месец ,че така се случиха нещата.Това е моето мнение

09.04.15
11:45

Започнах да приемам Креатин по 5 грама преди около месец и половина всеки ден. Общо взето съм доволен усетих ефекта. Проблема е че понеже го пия за първи път и реално съм слагал по малко от 5 грама защото след месец и половина имам още за може би 10-15 дни. А 227 грама ги бях изчислил, че са за точно за месец и половина.

Та въпроса ми е проблем ли ще е да продължа приема и да направя около 2 месеца на краетин, дали не натовармам организма, макар и да е по малка от 5 грама дозата. И ако направя почивка от няколко дни и след това довърша остатъка дали ще се отрази?

11.04.15
20:26

Креатина е безспортно една от най-ефективните добавки и в същото време най-достъпната заради ниската си цена,но и една от най-вредните.Когато и да съм употребявал съм бил доволен,било със зареждаща доза или без.Най-добре е без ,по 10 грама ден.1 месец и почиваш поне 2 . При мен абсолютно винаги се появява тежест в бъбреците към 30тия ден употреба.Различни марки съм взимал и все същото.За това почивам 2 месеца .Ефекта ,който се изразява в малко повишение на силата и поиздуване на мускулите,се задържа горе долу 2 месеца,така ,че мисля,това е оптималния вариант.

03.07.15
21:17

Водна задръжка, технически погледнато, значи вода под кожата - креатинът увеличава водата в мускулните клетки, а не под кожата, както прави примерно солта/натрият. Тук причината се крие в механизма на действие и факта, че креатинът се задържа най-вече в мускулните тъкани, а не в други части на организма. Това дори е положителен ефект, защото обемът на мускулите се увеличава, започват да изглеждат по-топчести и по-големи.

Това вярно ли е ? И при задържането на вода в следствие прием на много въглехидрати задръжката отново ли е в мускулните клетки или под кожата - както при солта ?

12.07.16
16:43

Съдейки по коментарите креатина не е за дългосрочна употреба. За мен това е по-скоро стероид отколкото хранителна добавка.

казано от Break Team на 12.07.16, 16:43:

За мен това е по-скоро стероид отколкото хранителна добавка.

По-скоро е нещо средно между стероид, хормон и диуретик. (dull)

Защо употребявате думи без да знаете значението им...

Стероид ли е креатинът?
Креатин и водна задръжка
Трябва ли да почиваме от креатина?
Нужно ли е да правим зареждаща фаза?
Трябва ли да приемаме креатин преди тренировка?
Трябва ли да пием креатина с въглехидрати?
Креатин и оплешивяване - имат ли връзка?
Креатин монохидрат и други, “пантентовани” форми - кои са по-добри?
Креатин и рак?
В колко вода да се разтворят 5 г креатин?
Креатин и отслабване? Възможно ли е?
Креатин и кофеин? Удачна ли е тази комбинация?
Какво ще стане, когато спра креатина?
На мен креатин монохидратът не ми действа! Защо?
Вреден ли е креатинът?

Отговори на тези въпроси: ТУК

Здравейте искам да попитам с креатина колко вода трябва да се сипе? Аз съм напълно начинаещ.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 03.10.16 08:45.

17.01.17
20:31

Понеже съм пълен новак по отношение на добавки, а не открих отговора на моя въпрос в статията, която е линкната в началото, да попитам :
Студент съм и понякога (разбирай веднъж, максимум 2 пъти на месец) пия, но това е само тези един или два пъти. Би ли имало някакъв негативен ефект ако да кажем изпия 400гр алкохол и в същото време си пия креатина ?
И колко време би бил нужен на организма, за да намали нивата на креатина в тялото и съответно да нямам проблеми (разбирай колко време преди пиене да спра да приемам креатин) ?

17.01.17
22:59

казано от TaZZ на 17.01.17, 20:31:

Понеже съм пълен новак по отношение на добавки, а не открих отговора на моя въпрос в статията, която е линкната в началото, да попитам :
Студент съм и понякога (разбирай веднъж, максимум 2 пъти на месец) пия, но това е само тези един или два пъти. Би ли имало някакъв негативен ефект ако да кажем изпия 400гр алкохол и в същото време си пия креатина ?
И колко време би бил нужен на организма, за да намали нивата на креатина в тялото и съответно да нямам проблеми (разбирай колко време преди пиене да спра да приемам креатин) ?

Нищо няма да ти стане, даже не е нужно да го спираш. Единствено може да му се намали ефекта.

18.01.17
21:05

казано от TaZZ на 17.01.17, 20:31:

И колко време би бил нужен на организма, за да намали нивата на креатина в тялото и съответно да нямам проблеми (разбирай колко време преди пиене да спра да приемам креатин) ?

Ами 4-5 дни преди пиенето е добре да спреш креатина. Запазва се някаква концентрация, но поне няма да бъде максималната, както при скорошно вземане на препарата.Разговарял съм в залата хора, които са повръщали след подобна комбинация алкохол+креатин монохидрат взет същия ден.

18.01.17
23:07

казано от Миро на 18.01.17, 21:05:

казано от TaZZ на 17.01.17, 20:31:

И колко време би бил нужен на организма, за да намали нивата на креатина в тялото и съответно да нямам проблеми (разбирай колко време преди пиене да спра да приемам креатин) ?

Ами 4-5 дни преди пиенето е добре да спреш креатина. Запазва се някаква концентрация, но поне няма да бъде максималната, както при скорошно вземане на препарата.Разговарял съм в залата хора, които са повръщали след подобна комбинация алкохол+креатин монохидрат взет същия ден.

Дали от креатина са повръщали :D Аз познавам такива дето и без креатин повръщат :D

22.01.17
18:40

^^
Благодаря
Други мнения по въпроса ми дали има?

Carbohydrate

22.01.17
18:44

казано от TaZZ на 22.01.17, 18:40:

^^
Благодаря
Други мнения по въпроса ми дали има?

предполагам, че всичко зависи от това, колко бързо креатина се абсорбира от организма, преди да се срешне с алкохола в храносмилателния тракт. Какво ще се случи, ако се срещнат? И на мен ми е интересно)

Здрвейте имам язва на дванадесетопръстникът. Мога ли да приемам креатин монохидрат?

Carbohydrate

31.01.17
20:44

казано от Ангел Стефанов на 31.01.17, 20:19:

Здрвейте имам язва на дванадесетопръстникът. Мога ли да приемам креатин монохидрат?

няма изследвания, които да се изкажат положително или отрицателно. Креатина е белтъчна храна и ако не се злоупотребява с продължителността на употреба и дозите, то възможно е и да не окаже никакъв отрицателен ефект. Но употребата на креатин и усвояването му зависи и от това, каква храна употребяваме и взаимодействието й с добавката...общо взето, нямо доказателствена база за да ти се отговори конкретно....

05.04.17
15:17

Много е дълга темата и не е изчетох цялата, но се чудя кое да избера... дали монохидрата на “Now Foods” или “Creapure Myprotein” ?? Те като цена са еднакви горе-долу ама коя марка е по надеждна от към качество ?

06.04.17
00:00

Now Foods. Макар, че за креатин няма голямо значение. А и креапюр е една от най-добрите суровини.

06.04.17
11:43

Allmax Creapure creatine e един от най-добрите като цена-качество на пазара

06.04.17
20:49

Взех един “Now Foods” че най много положителни коментари изчетох за него... За пръв път тествам такава добавка и след месец ще драсна да споделя усещането 🙂

08.06.17
21:45

Забравих да дам мнение и те минали вече 2 месеца 🙂

Абсолютно нищо не разбрах от приема на креатин! Мисля, че избрах марка, на която може да се разчита и очаквах да усетя нещо ама не.

Покачване на сила - Не!
Покачване на телесни килограми - Не!
Водна задръжка - Не!
По добро възстановяване - Не!
Странични ефекти - Не!

Предполагам, че за хора с кофти хранене би дало резултат... както и за хора с голям аванс за разтеж при различните упражнения, но при мен тези 5 грама прах не промениха нищо 🙂

И все пак ще продължа да го приемам ей така от тъпотия 😄

Carbohydrate

09.06.17
05:56

казано от zvvsip на 08.06.17, 21:45:

Забравих да дам мнение и те минали вече 2 месеца 

Абсолютно нищо не разбрах от приема на креатин! Мисля, че избрах марка, на която може да се разчита и очаквах да усетя нещо ама не.

Покачване на сила - Не!
Покачване на телесни килограми - Не!
Водна задръжка - Не!
По добро възстановяване - Не!
Странични ефекти - Не!

Предполагам, че за хора с кофти хранене би дало резултат... както и за хора с голям аванс за разтеж при различните упражнения, но при мен тези 5 грама прах не промениха нищо 

И все пак ще продължа да го приемам ей така от тъпотия

Е, генерален извод направи вече))! Креатина, като вещество, е върха на сладоледа))....сега, ти какъв боклук си си купил ние не знаем....дали тренираш подходящо за да видиш ефекта, ние също не знаем, как то и дали си употребявал за това време аминокиселини - режим!....и т.н. Креатина не е вълшебен прах!)...просто трябва да знаеш как, кога и защо, как то казва Джеймс 🙂

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1