Изследване на калоричност

16.02.09
08:34

Къде може да се направи изследване на някой продукт за калоричност и колко горе-долу струва това, някой знае ли?

16.02.09
12:09

какво представлява това изследване...

16.02.09
17:57

Ами, един от параметрите на хранителните (и горивните) продукти е калоричността - колко енергия дават при изгаряне. Това се мери, както и всеки друг параметър от състава им. Въпросът е къде става това и колко струва. Тук съм чела, че билдъри дават за изследване добавки, например протеини, за да видят отговаря ли обявеният процент на състава и т.н. Предполагам, че по същия начин се процедира и с калориите...

17.02.09
19:18

наясно съм какво е калоричност...питането ми е какво представлява самото изследване. Ами преди време членове на форума даваха различни марки протеини за изследване, нека те да кажат каде и как става.

17.02.09
19:30

Да кажат, ама не казват...

18.02.09
04:35

Калоричността на храната се измерва с калориметър - някакъв уред(не съм го виждала), в който тя изгаря и се измерва колко килоджаула топлина ще отдели при горенето си за единица тегло. Може и да не е 100% вярно отчетеното, но все пак е някакъв ориентир. Къде обаче има? Гледах по телевизията за едни умни глави в БАН, които правеха анализ на храните и които храни се оказа, че е по-добре хич да не ядем. Там може и да имат калориметър.
Какво искаш да изследваш? :)

18.02.09
13:21

Със сигурност има такова място, защото производителите, които трябва да сложат състава на продукта си (и калориите му) на опаковката, трябва някъде да направят това изследване... Пък и то си има стандарти и норми, които те са длъжни да спазват, само че не знам дали в тях влиза и това, да се знае калоричността...

Иначе, искам да видя “Стойка”-та и един гръцки растителен кашкавал.

18.02.09
15:05

Здравей, Lumina,

Изследването или по-точно измерването, от което се интересуваш, се нарича калориметрия, а уредът бомб калориметер. Повече можеш да прочетеш тук, ето и снимка как изглежда. Базира се на отделената при горене на продукта топлина в келвини, след което по определена формула се изчислява неговата калоричност. Не знам обаче къде в България се прави подобно нещо, възможно е някои големи производители на хранителни продукти да имат такъв уред - не е кой знае колко голям и сложен, така че се съмнявам да струва много. Може би някакви лаборатории към БАН разполагат с него, нямам идея.
Аз съм използвал такъв уред в Университетът, в който учих в Холандия. Трябваше да изследваме влиянието на една диета върху мишки и монеже имаше проблеми с резултатите трябваше да проверим дали доставчиците дават верни данни. Е, оказа се че не, но това е друг въпрос.
Методът е изключително точен, уредите се калибрират преди всяко изследване посредством изгаряне на вещество с точно известна калорийност, така че място за съмнения няма. Въпросът е само къде!

Дано имаш успех в търсенето,
TS

18.02.09
20:15

Благодаря ти, Тс.:)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1