Проблем с кръстни връзки на коляното

07.05.09
04:17

Здравейте,
нов потребител съм тук и не съм писала досега.
При каране на ски скъсах връзка, правих и ЯМР, която потвърди съмненията на лекаря.
Сега, имам два проблема, които трябва да реша: Първо, къде и при кой ортопед да отида за консултация и евентуално за операция? И второ, понеже имам ве4е лека атрофия на бедрения мускул какви упражнения бихте ме посъветвали да правя, както в къщи, така и във фитнес зала за този мускул, но без да се натоварва колянната става,  защото и тя е леко увредена. Ако има значение, при пълно сгъване/разгъване - имам болка в коляното.
Чакам Вашите мнения!

07.05.09
10:46

Здрасти!
Мисля най-големият специалист по коленни травми в момента в България е Антони Георгиев - болница св. Панталеймон - звънни възможно най-бързо защото за преглед се чака по 2-3 седмици...
Колкото до упражненията, незнам - евентуално хиперекстензии за задно бедро, иначе квадрицепса без участието на колянната става идея си нямам как ще тренираш...Но не мисля, че има и някакъв смисъл в момента, понеже след евентуална операция, пак ще си обездвижена...
Бързо и успешно възстановяване!

Мнението беше редактирано от mbarton на 07.05.09 10:48.

Здравей!Аз имам същия проблем ..единия вариант е при Тони Георгиев.Другия е придоктор Хубенов.В последно време се чуват,все хубави неща за него!В понеделник ми правят операцията..!Клиниката е в Дианабад точно до басейна!След операцията може пак да пиша тук ..за да ти разкажа как е минало (дай-боже добре) .Успех!

17.05.09
18:54

Здравей,

По време на студентските ми практики, докато учех кинезитерапия, съм работил с доста пациенти на д-р Хубенов и на д-р Георгиев и всички бяха много доволни, а си възстановяваха бързо. Мисля, че операция при някой от тях двата ще е най-добрия вариант.
Относно атрофията - много добър и 100% нетравматичен вариант за изометричните упражнения т.е. упражнения, при които не се променя дължината на мускула, а само неговото напрежение. Хубавото е, че могат да се правят от различни изходни положения, със и без съпротивление, което дава големи възможности. Можеж да ги правиш при напълно екстензирано коляно, както и от флексия под различен ъгъл. Важното е да няма движение, в противен случай не е изометрично упражнение.
Тези упражнения ще ти помогнат да съхраняваш силата на мускулите, както и да ги предпазиш от атрофия, доколкото това е възможно.

Друг вариант са хиперекстензиите и флексиите в коляното - респективно натоварващи разгъвачите и сгъвачите в коляното. Последните често са пренебрегвани, но максимално запазване на силата и обема им ще ти е от полза след операцията. Такива упражнения можеш да правиш с тежест или без тежест, както и на машина. Не знам какво е моментното ти състояние и дали го позволява, затова е добре да се консултираш с ортопед предварително. Съмнявам се да има проблем при добър контрол от твоя страна. Функцията на предна кръстна връзка е да ограничава ротацията в коляното, а тя е възможна когато то е предварително сгънато, така че според мен подобни упражнения няма да ти навредят или да те травмират допълнително.
Все пак се консултирай с лекар.

Успех и бързо възстановяване,
TS

Здравей,

аз имам скъсани връзки и минискус на лявото коляно (и аз минах през ЯМР, макар че д-р Хубенов ми постави абсолютно точна диагноза без да го гледа).
В интерес на истината отлагам операцията от над една година, а всъщност се оказа, че съм ги скъсал още през 2002. Минах през св. Панталеймон при д-р Георгиев и после през д-р Хубенов, понеже Георгиев ми отдели минута и половина, като през последните 30 секунди ми обясняваше как да си намеря 6000лв и да идвам и ме изрита през вратата. Чувал съм, че и двамата имат златни ръце и ако правиш коляно - при някой от тях трябва да се ходи, но аз си избрах Хубанов заради вниманието и времето, което ми отдели като ми обясни всичко за травмата ми, как ще се развива, какви са ми опциите ако не я оперирам и тн.
Това е моят опит ... иначе имах и трета консултация и в крайна сметка изводът ми е:
Ако не се занимаваш професионално със спорт, може и да не се оперира връзката, но забравяш за всякакви странични натоварвания на коляното, както и клекове - аз лично тичам и карам колело без проблем, но с годините проблемът се задълбочава - мускулите отслабват и дори елементарни усукващи движения (слизане от кола например) крият риск от сериозен проблем и последваща много по-тежка и опасна операция.
Иначе пълното възстановяване е в рамките на 6 месеца, като само първите 2 седмици са по-проблемни (легло и патерици) - това го знам от приятел, който се оперира и от 3мата лекари, с които се консултирах.

Успех, надявам се да съм бил поне малко полезен!

25.06.10
15:46

Може ли да попитам как мога да разбера дали сам скасал колянна връзка . Защото преди месец и половина във футболен мач контузих коляното .И оттогава не ми се е оправило напално. Започнах да се притеснявам, за него .Ако може някои да ми каже какво да правя.Благодаря предварително .

Ами единият вариант е като ни питаш нас и ние ти отговорим на хвърляне на боб.
Другият е да отидеш при лекар, да ти пробва движенията и да ти направи снимка.
Аз бих избрал втория вариант.

20.07.10
17:44

извинявам се искам да попитам само след като са ме оперирали от кръстна връзка на дясно коляно и сега съм с тази шина с градуса ще мога ли след време да сваля шината за да спя вечерта без нея или ще я махна направо след месец?

21.07.10
19:46

Здрасти! И аз се чудех същото докато бях с шина, мисля, че на някои хора разрешават, но на мен специално не :) Почнах да я махам нощно време чак като тръгнах на рехабилитация, т.е. след месец и половина някъде. А и на мен ми беше по-спокойно така, поне не се притеснявах, че може да си свия рязко крака без да искам през нощта и да стане някоя беля...

btw и аз съм с дясно коляно :)

Бързо възстановяване!

Мнението беше редактирано от Giggerotta на 22.07.10 08:19.

21.07.10
21:54

Модерация: нарушена точка 1.0 от условията за ползване.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 22.07.10 06:16.

29.05.11
14:11

ас се оперирах миналата седмица в испаниа.На мен не ми слагаха шина даже когато биях още с дренажа доктора ми каза да си движа крака колко може повече да не атрофира мускола .шина не се слага  да знаете и колко повече джижениа правите толко по добре.

Здравейте !  И аз имах същия проблем , скъсах кръстни в края на април , което се видя и на магнитния резонанс, но в последствие по време на реконструкцията лекаря е видял и разкъсани менискуси. Взех мнение от всички по-добри специалисти в София , но накрая реших да се оперирам при доктор Захариев във втора травматология към Пирогов и съм много доволен от него като специалист и отношение към пациентите(изключвам болничната среда в Пирогов). Днес е седмица след операцията и вече мога да стъпвам, да го разгъвам и да го сгъвам до 90 градуса, имам болка от мястото където е взет материала за новата връзка и не мога да стегна задния бедрен мускул от залежаване. Махам конците в понеделник и ще видя къде ще започна рехабилитация тук в София. Иначе съм без шина и поне от това което лекаря ми каза не е хубаво да се слага шина , дори гледах клип за точно тази операция от университет и казаха че пациентите се слагат на машина, която движи кракът им в продължение на 23 часа след операцията.

Искам само да ви кажа да не ходите в  ГОРНА БАНЯ...там са най големите слабаци в цял свят не разбират грам от ортопедия.там правих предна кръстна връзка + менискус и вече 4 месеца сам зле много правих даже втора операция и пак не стана нищо едвам крака го свивам до 70 градуса...НЕ ХОДЕТЕ В ГОРНА БАНЯ още страдам от тия кавали.

17.05.18
00:48

Здравейте,

нека ви споделя моя опит с така често срещаната за съжаление травма - скъсана предна кръстна връзка.Историята е доста дълга, ще я поставя на колкото си може повече места, за да може повече хора да я прочетат и да не повтарят моите грешки.

Ноември месец - 2016, тогава на 28г при игра на футбол и балтия тип- неизживян селски футболен талант , паднах на земята, усещайки пареща болка в коляното. Тъй като до този момент, нямах никакви контузии и реално не осъзнавах сериозността на тази, реших да си доиграя мача на врата и след това се прибрах с колелото.. Болки имаше доста, сложих лед и реших, че на другия ден ще съм ок.. Да, ама не ! На сутринта се беше получил оток и коляното беше блокирало под прав ъгъл. Пуснах си отпуск и се запътих към болница Каспела в гр. Пловдив, за преглед при “Д-р” Георги Петров. Прегледът продължи около 2 минути, след като опита да ми разпъне крака докрай(болезнено и неуспешно) при което заключи - скъсан менискус..Все пак каза да се изчака 3-4 дни да спадне отока и да отида на вторичен преглед за окончателна диагноза. На втория преглед го попитах има ли нужда от ЯМР за да се подсигури, при което започна да повишава тон, едва ли не подлагам на съмнение качествата му..Доверих му се, понеже бях чул добри отзиви за него.. Насрочихме дата за операцията,която щеще да бъде с пълна упойка.

След като се събудих - на другия ден мина анестезиологът и вметна, че съм имал WPL синдром на сърцето и можело да ми се наложи да се подложа на сърдечна операция. Още в шок , отварям телефона, за да прочета за какво иде реч и влиза Георги Петров. Каза ми набързо, че контузията била малко по-сериозна и освен, че съм имал разкъсани два менискуса се оказало че и леко била разтегната предната кръстна връзка. Попитах как е протекла операцията, при което получих отговор : “Ок си, ще ходиш - в крайна сметка не си спортист, не си изкарваш хляба с футбол”  . Останах озадачен от този отговор, но нямах шанса да попитам какво има предивид, понеже вече беше забегнал от стаята.

Ден 2: За сутрешната визитация си бях подготвил въпроси, на които вечно изнервеният Петров не отговори, каза че ще мине по-късно, но това така и не се случи.

Ден 3: Изписаха ме (неофициално), като пак нямах шанс да поговоря с някой. Казаха ми само да закупя определена инжекция (на стойност 120лв) и да се разбера с доктора, кога да ми я сложи.


Уговорихме се и седмица след операцията отидох в кабинета му. Започнах с въпросите си, обяснявайки, че съм млад човек и активно спортувам различни спортове и че ми е важно да се възтановя напълно. На въпроса дали връзката е окей - бил се погрижил за всичко - щял съм да си спортувам спокойно и да не го мисля. Каква рехабилитация да проведа - нали съм бил млад човек, щял съм да ходя - това било достатъчно. На останалите си въпроси ми отговори по меко казано неадекватен начин - беше очевидно, че изобщо не помнеше какъв ми е случаят (пак казвам - действието се развива 1 седмица след операцията).

Понеже ежедневието ми е доста натоварено, както на повечето хора (работа, дете и най-различни ангажименти), не потърсих второ мнение тогава и започнах тренировки, набавяйки информация от нет-а. След това реших, че не достатъчно и минах 2 курса рехабилитации. Близо 3-4 месеца по-късно си ходех без никакви проблеми, но усещах нестабилност. Реших, че е нужно още време.. Минаха още 7-8 месеца, в които вече активно си карах колело из планините, играех скуош , но някак ме беше страх от футбола. В крайна сметка на 11-тия месец реших да пробвам и съответно при първия по сериозен спринт, коляното някак се изопна и аз паднах.. Изпитах сериозно отчаяние, но поне вече знаех, че трябва да си обърна наистина сериозно внимание.

Отидох при Д-р Тарълов в гр. Пловдив, който с теста тип “Чекмедже”  ми каза, че имам скъсана връзка и гледайки разрезите на коляното ми - нямало как да ми е правено нещо по нея. Отидох и на втори преглед при завеждащия ортопедия на Каспела - Др Генов. Той потвърди диагнозата, но по-интересното беше, че като видя в епикризата кой ми е правил операцията, каза “Ейй, ти пък точно на него (Георги Петров) си попаднал...”

Започнах да чета вече сериозно за Скъсана предна връзка и така достигнах до заключението, че всичко трябва да се случи в София, избрах си Д-р Хубенов. Обадих се за час за преглед и с очудване разбрах, че няма свободен в следващите 2 месеца. Както и да е, запазих си час. Дойде време за прегледа и преди да вляза минах през ЯМР-то в клиниката на Папрат 7 (270лв). Д-р Хубенов провери коляното, както и ЯМР-то и даде диагноза Скъсана предна кръстна връзка. Разбрахме се за ден за операцията - още 2 месеца след прегледа.

Операцията беше със спинална упойка, доста неприятно е, но поне си в съзнание и виждаш какво става на монитора. Докторите Хубенов и Атанасов бяха много внимателни и ми показаха и обесниха какво точно се случва по време на операцията (дава се и диск със запис).

Тук дойде и може би най-интересния момент от всичко - съобщиха ми, че менискусите ми са и са били напълно здрави и по-тях изобщо не е работено. Дефакто излиза, че Георги Петров - богът на колена е предположил, че имам скъсан менискус, отворил е, но е видял, че е в грешка и е затворил, без да ми се обеснява после какъв всъщност е бил проблемът. В епикризата ми от Каспела пише - “извършена беше менисцектомия” 😄 Това е - просто поредният случай на източване на касата, но поне можеше да ми се каже, че имам проблем с връзката, а не да си губя времето в тренировки, рехабилитации и празни надежди.

Както и да е, гледаме напред както казват нашите спортисти. Имаше доста болки след операцията и самото излизане от упойката беше неприятно, но поне този път бях убеден, че си заслужава. В клиниката на ул.Тракия 46 (там се провеждат операциите)  - целият екип беше много внимателни, отзивчиви. Отговориха ми на всички въпроси, без да нервничат и да бързат. На следващия ден ме накараха да си вдигна крака, който беше с шина - успях, въпреки че доста болеше откъм самия разрез. На другия ден ме изправиха на крака и ме разходиха из коридора. След като изтече престоя ми там, се разбрахме да се върна в СФ на 12-тия ден, за да ми махнат конците и да започнем рехабилитация. Междувременно ми дадоха списък с упражнения, които да правя вкъщи - сутрин, обед и вечер, за да възтановя малко от малко мускула.
Физиотерапията на място представлява : 1) Електро-стимулация, Ултразвук, Масаж, Леки упражнения във фитнеса, както и магнит с лед за изпроводяк. След тези процедури се чувствам като прероден - определено помагат и днес (3-ти ден откакто ги започнах) виждам стабилен напредък и ходя сравнително свободно.Надявам се да се възтановя напълно.

Тук е моментът да спомена, че операцията е едва половината работа, другата половина зависи от вас и последователността ви. Слушайте докторите, физиотерапевтите и изпълнявайте! В цената от 2800 лв влизат : имплантите,операцията, 5 дни рехабилитация и инжекция с кръвна плазма. Нека да ви сумирам грешките си :

1) Бързане и подценяване на ситуацията.
2) Недостатъчно четене по въпроса.
3) Сляпо доверие на неправилен човек.
4) Лягане на операционната - без ЯМР.

Такива контизии е имало и ще има, надявам се повече хора да прочетат това и да разберат, че такива травми не са за подценяване и сериозно могат да ви объркат живота.

P.S : Диагнозата за синдрома на сърцето, която ми беше дадена в Каспела се оказа неправилна. Правете си изводите за въпросната болница, след като и самият завеждащ на отделението по Ортопедия знае какви кретени работят под него, но нищо не прави..

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1