18.06.09
16:59
Здравейте на всички!
Вече доста време се чудя по въпроса и се реших да питам въпреки че темата може би е малко неудобна...
Принципно имам диагноза Улцеративен/Язвен Колит(ulcerative colitis/IBD) като при мен проблемът се характеризираше основно с воднисти/диариини изпражнения често през деня понякога до 8-10 пъти.Преди 2 месеца бях в болница и лечението мина добре,но след известно време започнаха да се появяват дни в които проблемите се връщаха.След доста търсения из интернет видях много добри отзиви за Specific Carbohydrate Diet http://www.breakingtheviciouscycle.info/index.htm която е предназначена за хора с диагнози като моята.Започнах тази диета и се върнах в ремисията която постигнах докато бях в болницата и се чувствам добре,връщам изгубените килограми от преди заболяването.Изпражненията ми са оформени и т.н.
Проблемът ми е че все още ходенето до тоалетната е често.Сутрин след ставане ходя поне 3 пъти през 30-40 минути,през деня ходя още 2 пъти да кажем до към 18:00 часа.На ден ходя около 5-6 пъти
Интересно ми е да науча как е при вас? Колко често ходите? Дали голямото количество протеин,високите калории и високият прием на фибри от плодове и зеленчуци е причината да ходя често или това е нещо свързано със заболяването?
Гастроентероложката ми казва че “така ще си остана” със спокоен тон, което ме навежда на мисълта че това е един вид остатък от заболяването.Както казах чувствам ходенето до тоалетна абсолютно нормално,но е доста често което е некомфортно,особено сутрин след ставане
Ям 6 пъти на ден със високи количества протеин,мазнини и плодове/зеленчуци както казах.Не ям никакви комплексни въглехидрати защото диетата го изисква.Чувствам се добре тренирам всеки ден,нямам мазнини и съм релефен поради метаболизма ми.Последното ми хранене е към 21:30.
Всеки отговор е добре дошъл
NOW Foods Omega 3
Омега 3 мастни киселини
Pure Nutrition Power Flex
Комплексна формула за стави и хрущяли
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
18.06.09
21:12
От 1 до 3-4 пъти на ден е нормално.Ако ядеш начесто и по много е нормално да ходиш по-често до тоалетната.
19.06.09
04:25
Зависи от храненето диетата почивката на организма наличието на храносмилателни ензими. При мен е различно, когато бях почити изцяло на протеин в диетата си почити не съм посещавал тоалетната, разни културисти ми казваха, че е нормално храната била качествена и се абсорбирала без отпаден продукт. Сега когато съм на РБД (поне така си мисля), ходя редовно просто храносмилателния ми тракт работи нормално.
казано от Sumalia на 18.06.09, 16:59:
Ям 6 пъти на ден със високи количества протеин,мазнини и плодове/зеленчуци както казах.Не ям никакви комплексни въглехидрати защото диетата го изисква
Коя диета го изисква? Ти всъщност, имаш ли назначена диета от гастроентеролог?
казано от Winnie на 19.06.09, 05:24:
казано от Sumalia на 18.06.09, 16:59:
Ям 6 пъти на ден със високи количества протеин,мазнини и плодове/зеленчуци както казах.Не ям никакви комплексни въглехидрати защото диетата го изисква
Коя диета го изисква? Ти всъщност, имаш ли назначена диета от гастроентеролог?
SCD(Specific Carbohydrate Diet) в първият ми пост има линк към официалната страница.Това не е диета свързана със спортно хранене и т.н. а е специфична диета за хора със стомашно-чревни проблеми.
Гастроентеролога ми казва че в момента мога да ям всичко(като това ми го казва откакто ме изписаха от болницата,но както казах проблемите ми се върнаха и само тази диета ме кара да се чувствам нормално)
20.06.09
15:20
Имам приятел с улцерозен колит. Той отбягва млечни продукти и богати на протеин източници (с изключение на соята), не знам точно защо тях. Не съм много запознат, но със сигурност диетата ще трябва да бъде пригодена според проблема. Все пак ще проуча и може отново да пиша в темата.
За съжаление няма универсален отговор, но и не мисля, че трябва да се сравняваш с хората с нормални черва. Все пак това си е сериозна болест. По принцип нещата стоят така: сутрин хормоните бушуват, серотонина кара червата ти да контрактират, не е ненормално да ходиш по 2 пъти. Всъшност за билдер, който яде по 6 пъти на ден не се знае кое е нормално. Винаги когато стомаха се изпразва и отправя храната към тънките черва едновременно с това разпраща сигнали към дебелото черво да направи място, защото идва още храна. Сигурно сам си забелязъл обаче, че когато ти предстои нещо сериозно на следващия ден ходиш малко по-честичко. Стреса има огромно значение. Всъшност основните ускорители на перисталтиката са:
-мазна храна
-кофеин
-никотин
-неразтворими фибри (целулоза)
-фруктоза (плодова захар)
-вещества като сорбитол (подсладител в дъвките, пастата за зъби и влагозадържащ компонент при много сладкарски изделия)
-алкохол
Ако стоиш далеч от тези и много други неща могат да се променят много навиците на червата ти. Подбирай си хубава храна. Пиците и мазните картофи не ти носят нищо хубаво нито на червата нито на мускулите. Вместо това си вземи пилешко филе с картофено пюре. Експериментирай с добавки - всичко е на проба-грешка. Бягай далече от ядки, боб, леща, зеле и всичко останало, което може да раздразни физически лигавицата на червата. Пази се от ароматизиращи стероиди и други хормонални продукти оказващи влияние на естрогена и прогестерона, червата са много чувствителни към тях. Пий си лекарствата, ако може избягвай кортикостероидите и гледай да контролираш нещата със сулфасалазин и други нестероидни противовъзпалителни. Ако сметнеш потърси психиатър, който да ти предпише антидепресант, също много помага да се регулира перисталтиката. Трицикличните антидепресанти забавят, а селективните серотонинови инхибитори забързват. Не падай духом и не брой посещенията до тоалетната - това само влошава нещата. Големи количества храна, било то и най-безопасната предизвикват позиви за дефекация. Вземи си суроватъчен изолат на NOW без лактоза, овкусители, оцветители и подсладители. Всички тия химии дето слагат карат и нормални хора да строшат кенефа. Взимай си картофено пюре на прах, само сипваш вряла вода и си имаш чудесна порция въглехидрати. Внимавай с диетите, защото много малко наистина ще ти помогнат, не забравяй, че може само да си мислиш, че си по-добре от тях. Чети, чети и пак чети... всичко, което ти попадне за храносмилане, черва, болести... всичко! За сутрешната диария (morning rush) може да пиеш Лопедиум или друго с loperamide ако ти предстои важно събитие. Абе... я вземи да прочетеш това пък ако искаш още ще пишем.
А да, ако питаш мен 1-3 пъти е идеално!
Мнението беше редактирано от Кобра на 25.06.09 17:32.
2 пъти е нормално...аз също имах проблеми със стомаха, но те бяха свързани със зверски натоварвания, когато се съзтезавах професионално...според мен всичко обаче е свързано с храната...но 100% си намери добър гастроентеролог(съжалявам, ако съм объркал названието)...стомашен специалист...
казано от Кобра на 25.06.09, 17:24:
За съжаление няма универсален отговор, но и не мисля, че трябва да се сравняваш с хората с нормални черва. Все пак това си е сериозна болест. По принцип нещата стоят така: сутрин хормоните бушуват, серотонина кара червата ти да контрактират, не е ненормално да ходиш по 2 пъти. Всъшност за билдер, който яде по 6 пъти на ден не се знае кое е нормално. Винаги когато стомаха се изпразва и отправя храната към тънките черва едновременно с това разпраща сигнали към дебелото черво да направи място, защото идва още храна. Сигурно сам си забелязъл обаче, че когато ти предстои нещо сериозно на следващия ден ходиш малко по-честичко. Стреса има огромно значение. Всъшност основните ускорители на перисталтиката са:
-мазна храна
-кофеин
-никотин
-неразтворими фибри (целулоза)
-фруктоза (плодова захар)
-вещества като сорбитол (подсладител в дъвките, пастата за зъби и влагозадържащ компонент при много сладкарски изделия)
-алкохолАко стоиш далеч от тези и много други неща могат да се променят много навиците на червата ти. Подбирай си хубава храна. Пиците и мазните картофи не ти носят нищо хубаво нито на червата нито на мускулите. Вместо това си вземи пилешко филе с картофено пюре. Експериментирай с добавки - всичко е на проба-грешка. Бягай далече от ядки, боб, леща, зеле и всичко останало, което може да раздразни физически лигавицата на червата. Пази се от ароматизиращи стероиди и други хормонални продукти оказващи влияние на естрогена и прогестерона, червата са много чувствителни към тях. Пий си лекарствата, ако може избягвай кортикостероидите и гледай да контролираш нещата със сулфасалазин и други нестероидни противовъзпалителни. Ако сметнеш потърси психиатър, който да ти предпише антидепресант, също много помага да се регулира перисталтиката. Трицикличните антидепресанти забавят, а селективните серотонинови инхибитори забързват. Не падай духом и не брой посещенията до тоалетната - това само влошава нещата. Големи количества храна, било то и най-безопасната предизвикват позиви за дефекация. Вземи си суроватъчен изолат на NOW без лактоза, овкусители, оцветители и подсладители. Всички тия химии дето слагат карат и нормални хора да строшат кенефа. Взимай си картофено пюре на прах, само сипваш вряла вода и си имаш чудесна порция въглехидрати. Внимавай с диетите, защото много малко наистина ще ти помогнат, не забравяй, че може само да си мислиш, че си по-добре от тях. Чети, чети и пак чети... всичко, което ти попадне за храносмилане, черва, болести... всичко! За сутрешната диария (morning rush) може да пиеш Лопедиум или друго с loperamide ако ти предстои важно събитие. Абе... я вземи да прочетеш това пък ако искаш още ще пишем.
А да, ако питаш мен 1-3 пъти е идеално!
Много ти благодаря за компетентното мнение.Част от нещата които каза ги знам,друга не.В момента съм на 5мг преднизолон и гастроентероложката ми е обещала че ще го спра този месец(юли),че вече стана 3 месеца го приемам като се почна от 60мг.Салофалка си го приемам и него редовно.Като цяло доста пари заминават на месец за лекарства,но поне разликата е голяма от преди и сега в състоянието ми.Преди да почна лечението успях да усетя как е да се отбиеш до ада.Определено в момента 90% от проблема си остава на психична основа.Дори физически да се възстановиш,психически времето което си трябва е много повече.
Пожелавам на всички да запазите здравето си.Наистина не осъзнаваме колко е важно докато не го изгубим,а изгубването му е много по лесно отколкото запазването.
Мнението беше редактирано от Sumalia на 04.07.09 05:10.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече