Широк хват = широки перки, да ама не!

28.08.09
20:23

Какво мислите за това, което намерих в нета:

“В залата често може да чуете, че ако искате да разширите гърба, трябва да използвате широк хват. Това е абсолютно погрешно. Широкият хват всъщност компресира широките гръбни мускули навътре, а не ги разтяга на­вън. Тесният хват стимулира разширяването им и води до така желаните „пер­ки”. Ако видите някого да позира опитвайки се да демонстрира тези мускули забележете, че за да постигне това, той слага ръце на кръста (някой състезатели дори поставят ръце пред коремните си мускули). Това се прави поради въз­действието, което оказва широкият гръбен мускул върху лопатката.”

Е, как ще коментирате това обяснение?

Източник - http://www.fitnes-bg.com/

Темата беше редактирана от El padre на 28.08.09 20:29.

28.08.09
20:33

чел съм го и аз тва в фитнес.бг..  мисля е че вярно...  не е необходим супер широк хват  да станеш много широк...  прекалено широкия е доста трудно и едва ли има по голям ефект ... аз прая с нормален широк хват и съм доволен

28.08.09
20:42

Наистина интересно :D Разбиват мита, че широкият хват разширява гърба и в същото време изказват също толкова грешно твърдение - може да ти свие гърба. Поне аз така го разбирам, въпреки че не са го казали директно.

Промяната на хвата оказва влияние само върху разпределението на натоварването между различните мускули. Нито разпъва нито “компресира” перките :D

Супер широкият хват може и супербързо да те контузи :)
Колкото до горния цитат - бицепсовото сгъване със щанга компресира бицепсите навътре, следователно по тая логика то е много лошо :lol:

28.08.09
20:45

Затова сменяйте хватовете постоянно и сте в “джаза” .
Oranje - То и за бицепс може с по-тесен и по-широк хват ;)

Мнението беше редактирано от btkadsl на 28.08.09 20:47.

28.08.09
20:55

Че, грешно е, ами. От първото си набиране до ден днешен съм правил 1/10 от набиранията, които изобщо някога съм правил, с широк хват. Всякакви, ама всякакви вариации съм правил на набиранията, но почти никога не съм правил с широк хват. Дори “почти никога” е много, но резултатите са налице. Снимка в профила. Гръб - 110, +/-. Ако бях правил с широк хват набиранията гърбът ми щеше да е 120 ли? Та 120 е обиколката на Сашо Маринов. Ако ще да се бях насрал от набирания с широк хват нямаше да съм се справил по-добре. Глупости на търкалета.

Абе и аз почнах да се обяснявам пак.. Накратко “добро утро” и толкоз, пък и аз.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 28.08.09 20:58.

28.08.09
20:55

Какво да кажем освен че бъркат и продължаваме да правим набирания с  широк хват :)

28.08.09
21:05

казано от vlad-o на 28.08.09, 20:55:

Какво да кажем освен че бъркат и продължаваме да правим набирания с  широк хват :)

За да няма объркани, широкия хват е 10-20 или повече сантиметри по-голям от раменния хват, а раменния и всеки по тесен от него се шчита за тесен хват в този случай тук... В крайна сметка кое е вярно и кое не е?

Питбула

28.08.09
21:13

На мен тесния хват ми действа повече на перките.

28.08.09
21:13

казано от Pandiz на 28.08.09, 21:05:

казано от vlad-o на 28.08.09, 20:55:

За да няма объркани, широкия хват е 10-20 или повече сантиметри по-голям от раменния хват, а раменния и всеки по тесен от него се шчита за тесен хват в този случай тук... В крайна сметка кое е вярно и кое не е?

Като излезем от сантиметрите, за широк хват смятам една педя по широко от рамения, което си е пак там някъде.Принципно ако се прави както трябва, натоварването се усеща в перките главно.

28.08.09
21:14

Тесния хват товари повече латисимус дорси (перките), а широкия набляга на тересите (горната част на гърба).

28.08.09
21:23

Моя широк хват е съвсем малко по-широк от раменния.

28.08.09
22:28

Ами най-достоверния източник :)
Щом му вярваш ...

28.08.09
22:39

казано от mitaka101 на 28.08.09, 22:28:

Ами най-достоверния източник :)
Щом му вярваш ...

Не му вярвам, просто придоставям тази информация за обсъждане, защото знам, че тук сме най-големите разбирачи и трябва да се разбере, истина или лъжа пишат там... :)

TR

29.08.09
06:16

Между другото и аз съм си мислил за това.. Тоест някакси усещам го така.

Мнението беше редактирано от TrainHard на 29.08.09 06:17.

29.08.09
06:23

Не му вярвам, просто придоставям тази информация за обсъждане, защото знам, че тук сме най-големите разбирачи и трябва да се разбере, истина или лъжа пишат там...

То отдавна е ясно какво пишат там ...
А по въпроса - имаш изчерпателен отговор 4 мнения по-нагоре:

Тесния хват товари повече латисимус дорси (перките), а широкия набляга на тересите (горната част на гърба).

А ако изпитваш някакви съмнения - пробвай напрактика в залата и ще откриеш топлата вода за 23456789123 път.
И набирай “информация” от такива “достоверни” източници - след няколко седмици може да прочетеш, че лежанката (например) не е за гърди - а за прасец. И ще ти обяснят защо. А ти си вЕрвай ....

29.08.09
21:54

Значи сега последно - по-тесен захват на набиранията за по-широки перки ?
П.С.Не се сърдете бавно загрявам :)

TR

30.08.09
04:38

казано от mitaka101 на 29.08.09, 06:23:

Не му вярвам, просто придоставям тази информация за обсъждане, защото знам, че тук сме най-големите разбирачи и трябва да се разбере, истина или лъжа пишат там...

То отдавна е ясно какво пишат там ...
А по въпроса - имаш изчерпателен отговор 4 мнения по-нагоре:

А ако изпитваш някакви съмнения - пробвай напрактика в залата и ще откриеш топлата вода за 23456789123 път.
И набирай “информация” от такива “достоверни” източници - след няколко седмици може да прочетеш, че лежанката (например) не е за гърди - а за прасец. И ще ти обяснят защо. А ти си вЕрвай ....

Мисля ,че добре знаеш ,че лежанката обхваща в по-голяма част предното рамо и трицепса отколкото само гърдите.

30.08.09
20:02

аз пък най-много набиранията ги усещам в перките когато ги правя в раменен подхвад... тогава се помпи гарбината на макс;Д

30.08.09
20:11

TrainHard - лежанката влиза там, където я вкараш. Опита те учи дори със свободна тежест да изолираш мускулните групи. Ако ти не можеш, тогава не вини упражненията, че са базови за предно рамо и трицепс, вместо за гърди.

30.08.09
21:06

Така е, с лежанката могат да се “изолират” перфектно гърдите.
Колкото до набиранията, много добър вариант е успоредния хват със средна ширина.

TR

31.08.09
07:19

казано от Thrashmetal на 30.08.09, 20:11:

TrainHard - лежанката влиза там, където я вкараш. Опита те учи дори със свободна тежест да изолираш мускулните групи. Ако ти не можеш, тогава не вини упражненията, че са базови за предно рамо и трицепс, вместо за гърди.

Не виня упражнението. Няма изолиране , при всички движения участват няколко мускула. Дали ще са динамисти или синергисти няма значение.

31.08.09
09:14

Няма пълно изолиране, има само максимално акцентиране.
Ако искаш пълно, или почти пълно изолиране, заставай под смит машината.

31.08.09
09:17

казано от Thrashmetal на 31.08.09, 09:14:

Няма пълно изолиране, има само максимално акцентиране.
Ако искаш пълно, или почти пълно изолиране, заставай под смит машината.

Trainhard, Trashmetal, 2мата близнаци, стига сте се карали и отклонявали от темата. Направете си една отделна тема за пресите от лежанка и обсъждайте.

31.08.09
09:22

Ами това се отнася и до набиранията - някои дърпат с бицепса, други с гърба : ))

TR

31.08.09
09:48

Пандиз - Никъде не се караме , а не сме и близнаци щото той май е по-малък от мен. И под смит машината е същото.

31.08.09
10:09

казано от TrainHard на 31.08.09, 09:48:

Пандиз - Никъде не се караме , а не сме и близнаци щото той май е по-малък от мен. И под смит машината е същото.

Знам, че не сте близнаци, просто много си приличате, и имената са ви сходни.. :lol:

TR

31.08.09
14:02

Стига си писал глупости..

31.08.09
14:17

казано от Петко К на 30.08.09, 21:06:

Така е, с лежанката могат да се “изолират” перфектно гърдите.
Колкото до набиранията, много добър вариант е успоредния хват със средна ширина.

Имаш предвид с такава ръковатка, или лоста да е с успоредни тръби? Това го няма във фитнеса за сажаление, но има в парка едни пейки с извити тръбички, ако ги знаеш на тях същото ли е?

31.08.09
14:19

Може би китките ще са извити леко на една страна, но хвата си е пак неутрален. Същата работа, според мен.

31.08.09
15:53

казано от Thrashmetal на 31.08.09, 14:19:

Може би китките ще са извити леко на една страна, но хвата си е пак неутрален. Същата работа, според мен.

Не, не има друго в предвид и аз го разбрах. Набираш се все едно са на успоредка тръбите - неутрален хват.

31.08.09
20:33

казано от Ivan Boichev на 31.08.09, 15:53:

казано от Thrashmetal на 31.08.09, 14:19:

Не, не има друго в предвид и аз го разбрах. Набираш се все едно са на успоредка тръбите - неутрален хват.

Точно така, такива уреди има по училищните дворове, те са един вид висилки...

Ето нещо подобно, само че се набираш на успоредните тръби.

Мнението беше редактирано от Azazel на 31.08.09 20:33.

31.08.09
20:37

аз мисля че е най - добре с на прав лост да се набираш не с извити китки !  не може да няма в фитнесите ви  прави лостове

31.08.09
20:46

казано от radoslav1 на 31.08.09, 20:37:

аз мисля че е най - добре с на прав лост да се набираш не с извити китки !  не може да няма в фитнесите ви  прави лостове

Може! На един прав лост, с преплетени пръсти и главата от ляво или от дясно, и се набираш! :)

TR

01.09.09
05:06

Аз разбрах какво има предвид Иван.

01.09.09
05:22

Винаги съм правил набиранията с хват по широк от раменете пред врат.Смятам че така се развива най добре външната горна част на гърба.

03.09.09
19:24

Най добре всякакви набирания да се правят , разнообразието е важно..

Мнението беше редактирано от Георги на 03.09.09 19:25.

Георги Николаев

03.09.09
21:21

казано от Георги на 03.09.09, 19:24:

Най добре всякакви набирания да се правят , разнообразието е важно..

Именно!
Но аз също имам усещането, че тесния хват доста добре развива ширината на гърба! Никога не съм правил с прекалено широк хват, или по-точно доста рядко. Аз правя с 5 основни хвата. Но ако варирам и позицията на китките, което също има значение - 10.

RO

06.09.09
00:06

Естествено че захвата има значение...колкото по широко толкова по широко поне при мен е така а аз ходя само на лостове...

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1