24.03.2020 г.
Тренировка В
Загрявка.
Работни серии:
1. Изхвърляне от вис с две пудовки (през 10 секунди) - 10х1х32+32 кг.
2. Лицеви опори с ластик (през 6-7 секунди) - 20х1 със сив Pro Resistance Band Extra Heavy.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с прибиране на колене към гърдите - към 20.
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Чисто време за интервалите - 06:56 мин.
Първи плахи опити с изхвърляне с две двупудовки. Слаб съм, куца ми координацията, идея си нямам какво правя, но врътнах там десет врътки.
После снимах и това (disclaimer: в края на интервалите няколко от повторенията се получиха по-добре).
Не се смейте (много). Приемам съвети и насоки за изпълнението.
Положително:
- Днес по-малко болки в лактите. Каквото и да ме е “тресяло” миналата седмица, отминава (лимфните възли също се прибират вече).
Отрицателно:
- Сега пък нов проблем - на лицевите ластикът много опъва китките назад и ме болят. В някакъв момент обърнах на юмруци.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3, 3 таблетки Orange Triad.
2. По обяд - 3 таблетки Orange Triad.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Започваме вече да си подреждаме дните - гледам да събера повечето срещи сутрин, да отворя прозорец за тренировка към 11:30, после да обядвам и следобед да свърша нещо. Също така сутрин се обличам с дрехи като за в офиса (е, поне от кръста нагоре) и си пускам камерата по време на телеконферентните разговори. Нагласил съм си работно място в детската на единственото бюро от нас.
През това време Зозо работи от масата в хола.
Училищата все още работят и целият този дневен режим ще отиде по дяволите изведнъж, когато 13-годишният пубер си поиска обратно бюрото и стаята, за да може да учи през деня.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.03.20 12:39.
24.03.20
14:33
Не правиш подем, не можеш да ги стабилизираш. Събери ги хубаво между краката и дай засилка с таза, като за суинг. Стабилизацията ще си дойде с времето сама.
А сега си представи горилата с това движение и тия гюленца... :D
казано от James Hinks на 24.03.20, 14:33:
Не правиш подем, не можеш да ги стабилизираш. Събери ги хубаво между краката и дай засилка с таза, като за суинг. Стабилизацията ще си дойде с времето сама.
Благодаря. Стартовата височина тази ли е или съм прекалено наведен?
казано от James Hinks на 24.03.20, 14:33:
А сега си представи горилата с това движение и тия гюленца... :D
Да си представя, ама като не знам какво е горила... :)
24.03.20
14:44
Стартовата височина е тази, която ти е удобна.
Пиши горила снач в ютуб и ще видиш какво е...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 24.03.20 14:44.
казано от James Hinks на 24.03.20, 14:44:
Пиши горила снач в ютуб и ще видиш какво е...
Оххх.... Бая хляб имам да изям до това с 2х32. :)
Ако позволите да кажа и аз :)
При старта гледай да не си приведен,а приклекнал и таза назад,пудовките още малко пред теб. Като тръгнеш за засилката (суинга) се стреми да ги дръпнеш максимално бързо и да отидат под и зад гъза. След това е ясно :)
Още нещо важно,което много хора ( в това число и Барт ) правят. Когато ги спускаш за следващо повторение, не трябва да ги спускаш под коленете,а пак под гъза,максимално близо !
Дано ме разбереш :)
24.03.20
14:59
Доста по-малко отколкото си мислиш.
Пак гледах клипа, при теб се получава от кръста, а трябва да е от таза. Тоест не се навеждай толкова, а дай таза назад с хубава екстензия в гърба.
Писали сме заедно с Иво.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 24.03.20 15:00.
казано от Гюлето на 24.03.20, 14:59:
Ако позволите да кажа и аз :)
...
Дано ме разбереш :)
За разбирането те разбирам, друг е въпросът дали мога да го направя (на мен и суингът ми е кажи-речи от кръста). :) Ще го улуча рано или късно. Благодаря за включването - не само позовлявам, ами приветствам.
казано от James Hinks на 24.03.20, 14:59:
Доста по-малко отколкото си мислиш.
Пак гледах клипа, при теб се получава от кръста, а трябва да е от таза. Тоест не се навеждай толкова, а дай таза назад с хубава екстензия в гърба.
Писали сме заедно с Иво.
Ще опитвам, ще се снимам, ще се псувам - ще стане накрая.
Благодаря!
Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.03.20 20:19.
казано от kaloyan на 23.03.20, 17:29:
казано от Boby_ на 23.03.20, 14:55:
Обобщение за деня:
В офиса или от вкъщи, понеделникът си е понеделник... Тия дни трябва да напиша нов анализ за епидемията, защото забелязвам някои интересни неща в данните, които се виждат само в динамика, а повечето хора се вторачват само в последните няколко дни. Ще видим дали ще имам време и желание - разочарован съм от егоизма на някои хора и не съм сигурен, че ми се влиза в каквито и да било дебатаи с тях и подобните им.Ами пиши ги, понеже е единствената добре събрана информация която аз чета, иначе само глупости срещам. Поне за мен е интересно и върши работа, ако ти се занимава така на добра воля, защото по принцип за това се плаща :)
Да кажа и аз за пудовките, без да съм специалист.
Тия двете 32-ки отиват над глава само и еднствено, защото си много як.
Ако хванеш суинга ще хванеш и всички останали. Всичко е в таза и краката, ръцете са само лост, с който държиш гюлето. Пускането към и под задника е голям жокер. Едно минимално залюляване между краката, така че пудовките да отидат малко напред и тогава назад под г*за, откъдето да започне същинското движение, също ще улесни техническото изпълнение.
Лично на мен извхърлянето винаги ми е било много по-лесно като го правя едностранно - технически имам предвид. За да не остана неразбран - много по-лесно ми да е правя едностранно изхвърляне с една 16-ка отколкото с две много по-малки. В един момент хванах техниката с една ръка и вече беше лесно да го правя и с двете едновременно. Обръщането пък с една пудовка ми е супер неестествено и го правя много криво.
Споделям нещо, което на мен ми помогна много. В начална позиция не хващай пудовките, както го правиш сега, а опитай хват с обърнати ръце. Палците са назад, дланите са обърнати с опакото една към друга - това начално положение позволява да теглиш пудовката нагоре много по-близо до тялото, лактите да са насочени нагоре и просто да обърнеш ръката при достигане на височина.
Не знам дали го обясних разбираемо, но това на мен ми помогна много в началото. Казвам го от позицията на двете си 16, де. За по-големи гюлета не съм дорасъл.
Сега пък ново 20 - днес ми пуснаха мейл от залата, че от утре отварят...
Тъкмо купих гюлетата. Мисля усилено колко егоистично ми се иска да пипна лостове и дали социалната ми отговорност все пак няма да надделее и да си тренирам на поляната, докато малко се поразминат нещата. Май клоня към второто. Останал ми е повече разум, отколкото на шведските власти.
Все пак така се изкушавам...
25.03.20
13:52
Ако си прекратиш договора, няма да има къде да ходиш и ще тренираш само с плудовки ;)
Мнението беше редактирано от CottageCheese на 25.03.20 13:57.
25.03.20
13:58
Ебавай ги, взимай 48-ците и си ти.
25.03.20
14:05
казано от James Hinks на 25.03.20, 13:58:
Това заради риска от епидемията в момента или просто си на мнение, че с гиревой спорта, с правилната постройка, схема и движения, ще извлече повече ползи съобразно целите си.
25.03.20
14:10
Тая епидемия няма да мине от днес за утре. Така че, с тях ще може дълго време да има сериозна активност.
С пудовки може да извлечеш много ползи, а в неговите тренировки няма нещо, което да налага точно щанга, а не примерно пудовки, всичко може да замести с тях, халките и ластика. Или почти всичко засега и съвсем всичко след време.
казано от Маданеца на 25.03.20, 13:44:
Да кажа и аз за пудовките, без да съм специалист.
Тия двете 32-ки отиват над глава само и еднствено, защото си много як.
...
Не знам дали го обясних разбираемо, но това на мен ми помогна много в началото. Казвам го от позицията на двете си 16, де. За по-големи гюлета не съм дорасъл.
Благодаря за включването, Ефо! Доста добре го обясни - ще помогне.
С две 32-ки правех преди време раменна преса за бройки (6-8), така че наистина не ми е проблем да ги бутна горе по някакъв начин. Сега това колко як ме прави е отделен въпрос. По стандартите на кварталната зала може би, но по всякакви нормални стандарти за човек, трениращ толкова време, е нещо, което се очаква да го правиш и на сън. :)
казано от CottageCheese на 25.03.20, 13:52:
Ако си прекратиш договора, няма да има къде да ходиш и ще тренираш само с плудовки ;)
Той е платен за много време напред - взех вече годишните пари за фитнес от фирмата за 2020, така че това не стои на дневен ред. :)
казано от James Hinks на 25.03.20, 13:58:
Чакай да преглътна двете 32-ки първо, че още ми държат влага. :)
Друг проблем също ме притеснява - нося ги от мазето до поляната, което са едно 300 метра (може и по-малко, но ми се струват като 300) в посока. 32-ките биват, но ако трябва да нося тях И 48-ци, ще трябва да се връщам на два пъти и да си имам пазач да стои при тях. И после идва шведската зима, когато навън няма как да стане поне в 3-4 месеца от годината (изключвам тази, щото нямаше изобщо зима). Оправданията са като задника. :)
казано от James Hinks на 25.03.20, 14:10:
Тая епидемия няма да мине от днес за утре. Така че, с тях ще може дълго време да има сериозна активност.
С пудовки може да извлечеш много ползи, а в неговите тренировки няма нещо, което да налага точно щанга, а не примерно пудовки, всичко може да замести с тях, халките и ластика. Или почти всичко засега и съвсем всичко след време.
Няма да мине скоро, така е. Моделирам си в excel, разписах си на python SIR модела, колкото да си проверя заключенията (много е лесно, като може някой друг да ти решава диференциалните уравнения) - при R0 от 2-2,5 в неконтролирана обстановка са нужни около 100-120 дни за достигане на плато за България при начална точка 100 заразени. При мерки за карантина, които да намалят R0 на малко над 1 ще е доста по-дълго. Ако го свалим под 1, тогава вече е друго - можем да разчитаме, че епидемията ще затихне. Но на този етап не смея да предоплагам дали това е възможно изобщо и как ще се отразят сегашните мерки.
В крайна сметка все някога ще се върна към тренировките за сила или поне така си мисля. :) Още искам да бутна 200, а в последно време само се отдалечавам от това. :)
В горна позиция не преобръщаш пудовката над пръстите, а я завърташ около китката. Ако се загледаш добре, ще видиш, че никаква част от гюлето не минава над ръцете, а се завърта около тях. Няма никакво преобръщане, това е общо взето техника за същото движение с дъмпел. Затова и изходната ти позиция е такава, по ти е удобно. Поизгледай клипчета, не е зле от някое състезание по гиревой спорт, по мое мнение там е най-добре.
Едит.Съвсем произволен клип, но жените са по-стриктни в техниката.
https://www.youtube.com/watch?v=bnNjLf13VjQ
Мнението беше редактирано от StefanR на 25.03.20 14:54.
25.03.20
14:56
казано от StefanR на 25.03.20, 14:49:
В горна позиция не преобръщаш пудовката над пръстите, а я завърташ около китката. Ако се загледаш добре, ще видиш, че никаква част от гюлето не минава над ръцете, а се завърта около тях.
Дейба, това що не съм го забелязал по-рано :D
Аз всеки път като изхвърлям, засилвам пудовката да “прелети” над ръката ми и да иде отзад, при което заради инерцията й, прихващането горе ми е най-трудната част.
25.03.20
14:57
казано от Boby_ на 25.03.20, 14:42:
С две 32-ки правех преди време раменна преса за бройки (6-8), така че наистина не ми е проблем да ги бутна горе по някакъв начин. Сега това колко як ме прави е отделен въпрос. По стандартите на кварталната зала може би, но по всякакви нормални стандарти за човек, трениращ толкова време, е нещо, което се очаква да го правиш и на сън. :)
На сън ще потрошиш леглото така :D
Чакай да преглътна двете 32-ки първо, че още ми държат влага. :)
Лесно се преглъщат. И мен ми викаха “Тоест искаш да кажеш, че си си купил още един такъв джип, само във вид на старо желязо в залата? :D”, ама сега питат колко струва да ги пусна...А и знеш ли какъв кеф е като направиш нещо с големите гюлета и знаеш, че 99% от трениращите не могат и да си го помислят :D
Друг проблем също ме притеснява - нося ги от мазето до поляната, което са едно 300 метра (може и по-малко, но ми се струват като 300) в посока. 32-ките биват, но ако трябва да нося тях И 48-ци, ще трябва да се връщам на два пъти и да си имам пазач да стои при тях.
Чанта за пазаруване с колелца и проблемът ти е решен.
И после идва шведската зима, когато навън няма как да стане поне в 3-4 месеца от годината (изключвам тази, щото нямаше изобщо зима).
Може и коридора, може и на терасата, а в крайна сметка може и в снега, не пречи, бъди сигурен.
В крайна сметка все някога ще се върна към тренировките за сила или поне така си мисля. :) Още искам да бутна 200, а в последно време само се отдалечавам от това. :)
Те щото с две 48-ци тренировките не са за сила, нали? :D
казано от Alexander Krastev на 25.03.20, 14:56:
Аз всеки път като изхвърлям, засилвам пудовката да “прелети” над ръката ми и да иде отзад, при което заради инерцията й, прихващането горе ми е най-трудната част.
Защото ги стискате. Като опитен трудовак ще ви кажа една основна техника, научена от стар майстор - инструмента трябва да играе в ръката, не да го мачкаш. То това беше за мотика, лопата, кирка и брадва, но важи и за пудовките.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 25.03.20 15:03.
Сашо, нали се сещаш, че в момента се опъвам от принципни съображения - да покажа характер. :) Започвам да си мисля, че няма измъкване от тия 48-ци. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.03.20 15:00.
25.03.20
15:03
Само така, покажи характер и си вземи 48-ци :D Тъкмо са и на промоция... :D
Това е инвестиция,която винаги си заслужава :) Купувай,няма да сбъркаш.
Скоро,като усвоиш добре упражненията,ще видиш какъв е кеф.
И друго,с пудовките може да развиеш повече качества,умения,сила и т.н , отколкото с щанга.
25.03.20
16:04
казано от James Hinks на 25.03.20, 14:57:
Чанта за пазаруване с колелца и проблемът ти е решен.
Дано не се повтарям, че се изчерпвам откъм истории. Нощувам веднъж в голф хотел във Франция и наблюдавам един пенсионер, слиза от миниатюрна кола тип 106, вади от багажника една лъскава чанта за стикове с колелца, сложи си тоукън на колана и тръгна по тясна пътека от сгурия, а количката сама върви подире му.
Та Боби, виж ги тея 48ци дали се побират в такава чанта/количка :)
25.03.20
16:21
Извинявайте, че се бутам и аз в разговора ви, но откакто сме заедно с Донка учудването ми, че успявам да се натоваря яко е голямо.
Аз всъщност винаги съм имал влечение към пудовката(която скоро рсзбрах къде е ударението).
Като видях 50-ката във флайса и я обикнах от пръв поглед.
казано от Alexander Krastev на 25.03.20, 14:56:
казано от StefanR на 25.03.20, 14:49:
В горна позиция не преобръщаш пудовката над пръстите, а я завърташ около китката. Ако се загледаш добре, ще видиш, че никаква част от гюлето не минава над ръцете, а се завърта около тях.
Дейба, това що не съм го забелязал по-рано :D
Ъъ, извинявам се, това горе беше наблюдението ми как изпълнява движението Боби, не съвет за изпълнение. Аз убивам инерцията с рязко повдигане на дръжката малко след преминаването на мъртвата точка с доизпъване на ръката и повдигане на пръсти.
25.03.2020 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
1. Обръщане с две пудовки от земя (през 10 секунди) - 10х1х32+32 кг.
2. Кофи на халки с доп. тежест (през 6-7 секунди) - 20х1х32 кг.
Допълнителни упражнения:
3. Планк с повдигане на разноименни ръка и крак - 1:00 мин.
Чисто време за интервалите - 06:07 мин.
Обръщането с две 32-ки не е баш като с една. Все пак май се справям по-добре, отколкото с изтласкването. Утре ще е купон на тръстърите. :)
Положително:
- Каквото ми е казано, това правя - държа да се отчета. :)
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3, 3 таблетки Orange Triad.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Като гледам из форума как някои хора си тренират с лостове и дискове, май ще започнем да се делим скоро на плебеи и патриции според достъпа до тренировъчни съоръжения. :)
Двете 48-ци стоят в количката на датския сайт за пудовки и чакат да натисна бутона...
казано от Boby_ на 25.03.20, 17:25:
Като гледам из форума как някои хора си тренират с лостове и дискове, май ще започнем да се делим скоро на плебеи и патриции според достъпа до тренировъчни съоръжения. :)
Преди месец, месец и нещо ми беше писнало да е студено в гаража и бях на ръба да разпродам всичко и да ходя на зала. Добре, че не го направих :)
Мнението беше редактирано от Боян на 25.03.20 17:57.
Двете 48-ци стоят в количката на датския сайт за пудовки и чакат да натисна бутона...
Ами... поръчах. Чакам ги след 5-7 работни дни. Тежко му на куриера, който ще ми ги доставя (ама буквално тежко му). :)
25.03.20
18:57
НАТИСНИ ШИБАНИЯ БУТОН
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 25.03.20 18:59.
25.03.20
19:02
казано от Boby_ на 25.03.20, 18:09:
Ами... поръчах. Чакам ги след 5-7 работни дни. Тежко му на куриера, който ще ми ги доставя (ама буквално тежко му). :)
Ще хванат някой местен стронгмен да ти ги подхвърли пренебрежително от разстояние.
казано от Joe Musashi на 25.03.20, 19:02:
Ще хванат някой местен стронгмен да ти ги подхвърли пренебрежително от разстояние.
Магнус Самюелсън е дърт вече, а новите не струват. :)
25.03.20
22:36
.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 25.03.20 22:36.
Shit just got serious! :(
Тази сутрин човек от отдела ми и (смея да твърдя) приятел беше приет в болница със силно затруднено дишане и вече е с потвърден COVID-19. Стискам му палци за бързо възстановяване без повече усложнения. И не, не е на 85 и не е с компрометирана имунна система. Здрав млад мъж малко под 40, в прилична форма и трениращ редовно. :(
Та така. Стойте си вкъщи и се пазете!
Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.03.20 12:48.
26.03.20
10:58
Дано да няма усложнения и да се възстанови бързо! Боби, помня смътно, че беше споменал нещо за съсед по офис, запознат със ситуацията с вируса. Той беше казал, че нещата са преувеличени. Интересно ми е, дали все още смята така.
Мнението беше редактирано от Aleks Sandra на 26.03.20 11:01.
казано от Aleks Sandra на 26.03.20, 10:58:
Дано да няма усложнения и да се възстанови бързо! Боби, помня смътно, че беше споменал нещо за съсед по офис, запознат със ситуацията с вируса. Той беше казал, че нещата са преувеличени. Интересно ми е, дали все още смята така.
Не помня да съм казвал, че нещата са преувеличени. По-скоро обратното - винаги съм твърдял, че са сериозни и трябва да се взимат нужните мерки спокойно и контролирано.
26.03.20
12:18
И от обикновен грип може да развиеш тежки симптоми, стига се навивахте излишно. Ще се оправи младежа, щом е млад и сме горе долу набори.
казано от Brown Bomber на 26.03.20, 12:18:
И от обикновен грип може да развиеш тежки симптоми, стига се навивахте излишно. Ще се оправи младежа, щом е млад и сме горе долу набори.
Разбира се, че можеш и от сезонен грип да направиш усложнения. На този етап обаче сравненията са излишни, просто защото не знаем достатъчно. За COVID-19 тепърва ще си изясняваме какви, колко, кога и как се развиват усложнения.
26.03.20
13:03
А знаеш ли как носех 80 килограмовите дъмбели като пристигнаха от паркинга до залата, а? :D Със сигурност ще му е по-лесно...
Пудовките съвсем удачно заместват щангата, даже дават и допълнителни неща, така че, да, вероятно ще има деление, ама май няма да са баш така разделени...
Плюс това, ти с тия два комплекта, особено с 48-ците, си поне Сенатор или Трибун. А ако направиш и някаква серия тръстър и изхвърляне с двете направо ставаш Император :D
Мнението беше редактирано от James Hinks на 26.03.20 13:10.
26.03.2020 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
1. Тръстъри с пудовка (през 10 секунди) - 10х1х32+32 кг.
2. Набирания на въже с доп. тежест (през 6-7 секунди) - 20х1х16 кг.
Допълнителни упражнения:
3. Описване на цифрите от 0 до 9 с прави крака във въздуха от лег - два пъти.
Чисто време за интервалите - 08:36 мин.
Днес доста промени - тръстърите с две двупудовки, вместо с една, а набиранията - на въже, вместо на халки.
Въжето на клона даже привлече двама шведи, които дойдоха да се възхищават колко просто и готино решение е за набирания.
Положително:
- Ами... май нищо.
Отрицателно:
- Тръстърите голяма мъка - тия 10 секунди горе са колкото да не си призная колко беше почивката някъде след 4-5 врътки. Два-три пъти даже се наложи да хвърлям пудовките на земята, а после на втория път едва ги обърнах до начална позиция. А на краката - пак нищо (и то при хубав, дълбок почти ATG клек и кратка пауза долу, за да не правя “бъмп”). Нещо не правя като хората и не използвам инерцията от клека - трябва да снимам да се видя. А уж е просто технически упражнение.
- Набиранията на въже ми смляха кутретата - въжето ми е ленено и хлъзгаво и ръцете ми се смъкват до възлите. А ако махна възлите в края, никакъв шанс да се удържа за повече от 1-2 набирания. Съответно и там интервалът отиде по дяволите. Криво-ляво дръпнах 20 пъти за НЯКАКВО време, де. Може би си струва да оставя въжето за постоянно.
Добавки:
Обобщение за деня:
По-горе вече се оплаках за човека от отдела ми, който постъпи в болница. Това моментално се отразява и върху мен - трябва да поема огромна част от неговата работа за неопределен период от време. Съответно трябва да си налегна малко парцалките и да си изкарам заплатата, вместо да пиша анализи за COVID-19.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.03.20 13:50.
26.03.20
13:14
казано от Boby_ на 26.03.20, 13:09:
Въжето на клона даже привлечени двама шведи, които дойдоха да се възхищават колко просто и готино решение е за набирания.
Просто е я, умен човек го е измислил все пак :D Да не говорим пък и колкото е ефективно.
Едни работни ръкавици, от тези с гума на дланта ще ти свършат много добра работа.
казано от Boby_ на 26.03.20, 13:09:
Тръстърите голяма мъка - тия 10 секунди горе са колкото да не си призная колко беше почивката някъде след 4-5 врътки. Два-три пъти даже се наложи да хвърлям пудовките на земята, а после на втория път едва ги обърнах до начална позиция. А на краката - пак нищо (и то при хубав, дълбок почти ATG клек и кратка пауза долу, за да не правя “бъмп”). Нещо не правя като хората и не използвам инерцията от клека - трябва да снимам да се видя. А уж е просто технически упражнение.
Това, че е просто технически съвсем не го прави лесно. Но бързо ще му свикнеш.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече