казано от nervak на 01.04.23, 00:40:
казано от gotcha на 31.03.23, 17:40:
Като се замисля единствения стил в който без да загряваш специално раменете и с най-малък обхват на движение е бруста. При кроула си се товарят бая и трябва да внимаваш, защото обхвата е сериозен и са постоянно под напрежение. Мисля, че най-добре за напъване ще ти е бруста, а можеш да разплуваш с леко темпо с кроула. Аз не загрявам преди басейна, но е хубаво да се прави.
,Бруста е най-тежкия стил .
Но има най-малък обхват на движенията в горната част на тялото. Освен това е тежък, само ако се плува интензивно - с експлозивно изваждане на главата и раменете от водата и почти без “плъзгане”.
01.04.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
Работни серии (през ~10-15 секунди) :
1. Преден клек - 10х3х90 кг.
2. Набирания с подхват - 10х3.
3. Избутване от лег с прав лост (раменен хват) - 10х3х80 кг.
4. Разтваряне назад с дъмбели с гърди, опрени в коленете - 10х3х22+22 кг.
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Не си взех ластик за лицевите, затова пак правих Лег.
Положително:
- Доста прилично и без някакви оплаквания, освен леко причерняване в края на лега, че малко се увлякох с темпото, преди да съм готов за това.
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
1. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло.
Обобщение за деня:
Пасивна почивка днес. Кучешко училище, после зала. За футбол не ми се говори.
02.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта се вдигнахме до града да гласуваме в посолството. Толкова малко хора не бях виждал там на избори - нямаше никого пред нас, а след нас дойде само един заблуден чичак. Заслужаваме си всичко, което се случва, щом тази безизходица вместо да ни мотивира повече да гласуваме, предизвиква точно обратното и оставя управлението в ръцете на корпоративния и купения вот и полезните идиоти. Единствената надежда е пак отвън - “кукловодът” сам затъна в лайна в Украйна, а комбинацията от европрокуратура и Магнитски може в крайна сметка да струва тиквата на една тиква (надеждата умира последна). Ха дано, ама надали... Междувременно гълъбарникът се завръща в цялата си прелест.
Само си споделям мнението, защото ми е горчиво - моля да не започваме политическа дискусия тук. Ако не сте съгласни, гласувайте си за тиквеници или за фашисти и бъдете живи и здрави.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.04.23 15:32.
03.04.2023 г.
Плуване (25-метров басейн)
2 дължини кроул и 2 бруст за разплуване, после по 4 с максимална интензивност, накрая пак по 2 леко.
Нищо не очаквах и пак съм разочарован от себе си.
Направих и малко обръщания с кълбо - забравил съм ги напълно, ако изобщо някога съм ги можел. Горе-долу уцелвам момента на обръщането, но се оттласквам лошо от стената и отивам надолу.
Добавки:
Обобщение за деня:
Още се разправям с теча в другия апартамент и утре се налага да пътувам до там, за да се оправям с фирма за ремонти. В Лисабон горе-долу говорят английски, но в Алгарв е трагедия и имам чувствато, че си бия главата в стената и се въртя в кръг вече половин година. Добре поне, че тия майстори говорят руски (с португалски имена са и акцентът им е странен, така че каква е руската връзка не знам, но ще се раберем).
Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.04.23 15:41.
Кълбетата са много готини, най-важното е брадичката да ти е към гърдите когато го правиш. Задното кълбо същата работа, брадичката към гърдите максимално. Кълбо напред, кълбо назад.
04.04.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Мъртва тяга - 15 или 16х1х160 кг.
2. Гребане с трап бар от земя - 16 или 17х1х116 кг.
3. Въртене на диск над глава - 20х20 кг,
4. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 15х1+1х60 кг.
5. Бедрено сгъване на машина - 15х1х75 кг.
Днес се престраших да вкарам и малко въртене с диск и рамото се държа доста добре.
Положително:
- Прилично на фона на предишните няколко тренировки.
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта тренирах, следобед - на път. Разправията с щетите от вода в апартамента ще е дълга и епична. :(
05.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта правихме оглед в апартамента с майстори, за да решим какво да правим. После пътувах до Лоуле и обратно за нов бойлер. Следобед теглих една майна на всичко и излязохме с кучето до плажа. Поне има достатъчно място за тичане...
06.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта ми монтираха бойлера и все пак успях да се изкъпя. Монтажът не мина без подобни на нашенските забележки колко зле е новото строителство и как са монтирани грешно всички тръби. А също че ако съм си бил купил бойлера от майстора, щяло да ми излезе със 100 евро по-евтино.
После нарамих сака и се замъкнах до близкия спортен комплекс да тренирам. Имам карта за достъп като притежател на апартамент в градчето. Но сметката беше без кръчмар - залата на стадиона беше пълна с лекоатлети. Рецепционистът ме посъветва да дойда в 9:00 сутринта - докъм 10 можело да се тренира.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.04.23 15:34.
07.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Нещо не ми се получи със ставането рано за зала и реших, че ще тренирам, като се върна в Лисабон понеделник или вторник.
За сметка на това дълга разходка с кучето по плажа при отлив. Следобед разходка из градчето. При всички случаи повече активност от типичния ми работен ден.
Между двете разходки ми се случи една история като от испанския комедиен сериал със съседите с обикаляне по етажите и разправии на висок гляс, като изходът беше, че намерихме със съседите сеньор Джордже, който бил строил сградата и ще ми оправи теча в началото на май...
Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.04.23 21:50.
08.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Още от същото - дълга разходка по плажа с кучето, после из градчето. Не ми се прибира в Лисабон и май ще остана до последния момент преди работа.
09.04.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Клек - 20х1х120 кг.
2. Лег с пауза - 20 или 21х1х100 кг.
3. Набирания неутрален хват (с доп. тежест) - 20х1х20 кг.
4. Разтваряне с дъмбели назад с гърди, опрени в коленете (от седеж) - 15х2х25+25
Днес все пак успях да стана рано и да тренирам в спортния комплекс. Трябваше да си нося не кърпа, а лигавник - около мен тренираха група чешки и група шведски лекоатлетки.
Положително:
- Чувствах се супер днес (представяте ли си аз да го кажа това). Дотолкова, че вдигнах подходите на 20. Рамото след няколко дни почивка е чук. Изобщо не се обади. Кръстът е натегнат, но на клека се държа съвсем приличано, а разтварянето на коленете при пръсти напред много помага
Отрицателно:
- Само неща, свързани със залата - хлъзгав под, лека и незакрепена за пода силова клетка, пренаселена зала.
Добавки:
Обобщение за деня:
Идеално се чувстваме тук с кучето. Щом успях да тренирам, хич няма и да бързам да се прибирам утре, ами направо във вторник.
казано от nervak на 09.04.23, 17:51:
Сготви ли я)
Малко ще хрупа точно тази част, която намерих. :)
Иначе тук сутрин при отлив на плажа е пълно с местни, които събират миди за ядене в пясъка - джапат във водата и ги пресяват с кепчета и нещо като лопатки.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.04.23 18:11.
10.04.2023 г.
1300 (или 1350 - не съм сиурен) метра за малко над 40 минути, поравно кроул и бруст.
За същото време, както обикновено, почти 25% по-голяма дистанция. Доста причини има (отпочинал съм, плувах само кроул и бруст, имах прилични плувци в коридора да ми задават темпо и да не изоставам и само да се изпреварваме), но най-главната е температурата на водата - в Лисабон плувам в 25-метрово джакузи с температура 31-32 градуса, а тук беше най-много 25. Огромна разлика! Всичко е по-лесно, пулсът е по-нисък, не се задъхвам, почти не ми се налага да раздишвам между дължините и никакви по-големи почивки.
Сигурен бях, че прекалено топлата вода има влияние, но не съм очаквал да е чак такова.
Отделно много по-малко химикали има в този басейн и не ми се запушва така носа след плуване, нито пък ме сърби цялото тяло.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта кратка разхода с кучето, след това плувах, после по обяд дълга разходка по плажа. Зверчето се подриска - не съм сменял храната, така че вероятно се е нагълтал с морска вода. Мислех утре преди път да го заведа пак да се порадва още, но не ми се рискува 300 км с куче с разстройство в колата.
Следобед трябва да ходя да измия колата, да си купя моп и да изчистя апартамент, който е целият в косми, пясък и ронеща се мазилка. Плащам си за ваканцията един вид. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 10.04.23 19:08.
казано от Boby_ на 10.04.23, 15:50:
10.04.2023 г.в Лисабон плувам в 25-метрово джакузи с температура 31-32 градуса
Човече, как не си се сварил?
казано от gotcha на 10.04.23, 17:55:
казано от Boby_ на 10.04.23, 15:50:
10.04.2023 г.в Лисабон плувам в 25-метрово джакузи с температура 31-32 градуса
Човече, как не си се сварил?
За сваряване не знам, но дишането е проблем. :)
казано от gotcha на 10.04.23, 19:22:
Мен на 27/28 ми е жега, 25 звучи супер.
Аз днес като видях разликата, питах спасителите. Те взеха да кършат пръсти и да ми обясняват, че по принцип трябвало да е 27, но имали много шведи и холандци от спортния комплекс и било проблем да е топла. :) Аз ги успокоих, че искам да си споделя ентусиазма и да ги похваля, не да се оплаквам, че ми е студено.
А навремето като съм ходил на Спортната палата, беше ледено - около 20-21. Там вече не можеш да спираш, че почваш да посиняваш. :)
Дъщерята сега я питах ...на 19-21 макс са тренирали винаги на Дианабад. ..на 24 на Спартак и ставало лошо, както и тренировка не ставала.
Мнението беше редактирано от nervak на 10.04.23 22:16.
казано от nervak на 10.04.23, 22:15:
Дъщерята сега я питах ...на 19-21 макс са тренирали винаги на Дианабад. ..на 24 на Спартак и ставало лошо, както и тренировка не ставала.
Усещането в 31 е като при интервал - мускулите генерират топлина, която няма къде да отиде толкова бързо и просто няма как да поддържаш темпо. Трябва да спирам и да си показвам горната част от тялото над водата, за да се охладя. После като се натопя пак, водата ми се струва хладна - толкова прегрявам.
От друга страна и това е тренировка. Щом има плуване в студени води, защо да няма и в горещи. Не знам какви точно, но все някакви качества развива. :)
Усещането в 31 е като при интервал - мускулите генерират топлина, която няма къде да отиде толкова бързо и просто няма как да поддържаш темпо. Трябва да спирам и да си показвам горната част от тялото над водата, за да се охладя. После като се натопя пак, водата ми се струва хладна - толкова прегрявам.
От друга страна и това е тренировка. Щом има плуване в студени води, защо да няма и в горещи. Не знам какви точно, но все някакви качества развива. :)
11.04.23
11:24
казано от Boby_ на 11.04.23, 01:38:
Развива...Хипертермията :D
11.04.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Мъртва тяга - 20 или 21х1х160 кг.
2. Гребане с трап бар от земя - 1х1х115, 2х1х125, 18х1х115 кг.
3. Въртене на диск над глава - 20х25 кг,
4. Бедрено разгъване на машина - 1х1х60, 1х1х70, 1х1х90, 2х1х100, 17х1х90 кг.
5. Бедрено сгъване на машина - 20х1х65 кг.
Бях в залата в 9 и 5 и успях да тренирам относително спокойно.
Поради липса на уреди обърнах малко тренировките и правих пак единичните, като вдигнах обема и на тази.
Като си тръгвах, вече нямаше къде да си остави човек водата, камо ли да се вреди за лост.
На бедрените разгъвания и сгъвания основно целене на тежести - съвсем различни машини.
Положително:
- По време на тренировката доста добре - и като сила, и като темпо и то при все, че вдигам обема.
Отрицателно:
- По време на тренировката нищо, обаче вечерта у нас кръстът е натегнат до болка, а нещо слиза и надолу към глутеусите. Очакваше се, де - след заден клек и тяга с увеличен обем през ден, 18-20 хиляди крачки няколко поредни дни, плуване между тях и черешата на тортата, почто четири часа шофиране, не съм и очаквал друго. Даже имах опасения, че ще е по-зле.
Добавки:
Обобщение за деня:
Разходка с куче, тренировка, оправяне на багаж, пътуване обратно до Лисабон... Хубава отпуска си изкарахме само аз и кучето, но сега не искам и да чуя за дълга разходка поне месец.
казано от nervak на 11.04.23, 22:26:
Ебаси и кьопавата зала...
Да, нищо особено не е. Даже стойката за клек не е закрепена за пода и при първия подход щях да я обърна, защото дори не ми е минавало през ум, че някой може просто да я сложи в средата.
13.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Като за първи ден на работа след десетина дни отпуска горе-долу прилично. Докато се опитвах да си спомня какво точно работя, успях да изтрия един MS Teams канал с прилежащия му SharePoint, но за щастие бекъпът си свърши работата и пораженията бяха само морални.
14.04.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
Пробвах лицеви с по-лекия ластик, който имам, но ми е тежно в тоя протокол и си останах на лег засега.
Нещо съм настинал и доста се чудех дали да тренирам, но реших, че не съм достатъчно зле, за да ми минава такова оправдание и все пак се завлякох до залата.
Положително:
- Като цяло прилично.
Отрицателно:
- Рамото малко се обади за разлика от предните 2-3 тренировки.
- Бавно, особено при последноте подходи. На лега почти на отказ и сигурно с над 30 секунди почивка в края.
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо интересно през деня. Успях и да тренирам, и да изляза с кучето следобед. Довечера съм на служебна вечеря, на която (по традиция) никак не ми се ходи, но няма измъкване, защото аз я оранизирам и трябва да се появя, за да платя (като изключим очевидната грубост да поканиш някого на вечеря и да не отидеш :)).
14.04.2023 г.
1000 метра за малко над 40 минути, по 17 дължини кроул и бруст, 6 дължини гръб.
Обратно в джакузито. Днес водата ми се стори малко по-хладна от обикновено, но може и аз да съм си въобразил - настинал съм и цял ден ми е студено.
Чувствах се много отпаднал още от първото загребване - изплувах километър само на инат, за да не си тръгна с трицифрено число в метри.
Добавки:
Обобщение за деня:
Цял ден срещи, по обяд отидох да плувам на сила - бях се отказал, но накрая все пак реших, че ще ме чопли цял следобед и по-добре да почивам утре, вместо днес.
15 и 16.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Имам голям проблем с тоя басейн в Лисабон - освен че е адски топъл, водата е и с много химикали. Ако си позволя да си сваля очилата, за да ги забърша, после два дни очите ми са зачервени и раздразнени. Това се решава лесно, като изобщо не си свалям очилата - замъглени или не. Но за трети път ми се случва като ми влезе вода в синусите, после няколко дни да не мога да се оправя. Съответно в петък добре се “напоих” и после цяла нощ не съм спал от напълно блокран нос. В събота си купих капки, въпреки че последните два-три пъти, когато ползвам ксилометазолин, правя медикаментозен ринит и се бях зарекъл, че повече няма да си ги причинявам.
С две думи май няма да го бъде плуването, поне не и в този басейн. Вариантът да си слагам някаква щипка за нос също не ми допада особено, но може и да пробвам, ако не намеря друг басейн.
17.04.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Мъртва тяга с дъмбели - 10х3x60+60 кг.
2. Въртене на диск над глава - 10х3х15 кг.
3. Силово гребане с дъмбел от земя - 10х3+3х50 кг.
4. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 4х3+3х45, 6х3+3х50 кг.
5. Бедрено сгъване на машина - 3х3х60, 7х3х55 кг.
Заради ваканцията и разместването на тренировките тая тренировка съм я правил за последно преди три седмици и днес много си личеше - все едно за пръв път правя в този обем с такива тежести.
В добавка днес си е направо горещо, а това в този протокол с тройки ме убива направо.
Положително:
- Рамото изобщо не се обади - започвам да усещам известна надежда, че полека ще успея да върна повече упражнения, отколкото си мислех, макар и не с тежестите, с които работех преди.
Отрицателно:
- Никакво темпо не успях да поддържам. Кръстът също гръмна, макар че изглежда по-скоро е умора на еректорите, отколкто да съм направил беля. Много внимавам с формата и мисля, че започва да си личи.
Добавки:
Обобщение за деня:
Срещи от сутринта до вечерта. Все пак си отворих “прозорец” да мина през залата по обяд, че после два дни няма да мога да тренирам.
18.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо за разказване, поне за тук.
19.04.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Клек - 20х1х120 кг.
2. Лег с пауза - 20х1х100 кг.
3. Набирания неутрален хват (с доп. тежест) - 20х1х20 кг.
4. Разтваряне с дъмбели назад с гърди, опрени в коленете (от седеж) - 20х1х27½ +27½
Все пак успях да си разместя така програмата, че да стигна до залата преди офиса, че иначе щеше да остане чак за петък.
Положително:
- Кръстът се държа прилично.
Отрицателно:
- Много ми тежеше и ми беше твърде топлко, за да натискам.
- Радостта ми за рамото беше преждевременна - днес усетих доста ясен дискомфорт, макар не и болка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Нормален “офис” ден с много срещи. “Шокиращо” един швейцарец (ама истински) ми закъсня за една от срещите - после обясни, че забравил, та се наложи да търся друго време след няколко дни, което никога не е лесно с всичко, което става около мен.
20.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта ходене до офиса, следобед се разправях с шведската данъчна декларация. Както е казал Бен Франклин, на този свят само две неща са сигурни - смъртта и данъците. Та и шведското данъчно законодателство ме застигна да плащам безобразните им данъци за период, в който не съм живял там, но съм продал акции, които съм получил като бонус за работа в Швеция. На моменти съжалявам, че се преместих от Швеция, но две неща карат това съжаление да се изпари на момента - прогнозата за времето и данъците.
21, 22 и 23.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Никакви не пия от поне няколко месеца, само копирам и пействам. Трябва поне витамин Д3, магнезий и рибено масло да си поръчам пак.
Обобщение за деня:
В петък ме тръшна някакъв вирус със странни симптоми - главоболие, температура, обща отпадналост и болки в ставите. Наложи се следобед да си отменя всички срещи и да си легна. Събота бях дори по-зле. И двата дни и дума не можеше да става за тренировка.
За неделя ще видя - сутринта се събуждам по-добре и не съм тренирал от сряда, но ще реша малко по-късно дали съм в състояние да се раздвижа в залата.
П. П. Добавям и неделята към поредните дни без тренировка.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.04.23 14:19.
24.04.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Мъртва тяга - 20х1х160 кг.
2. Гребане с трап бар от земя - 20х1х116 кг.
3. Въртене на диск над глава - 20х1+1х30 кг,
4. Бедрено разгъване на машина - 20х1х55 кг.
5. Бедрено сгъване на машина - 5х1х75, 15х1х70 кг.
Първа тренировка след вируса.
Положително:
- Нищо.
Отрицателно:
- Твърде рано беше май за такава тренировка. Трябваше само да се раздвижа, а аз си се захванах с целия обем на интервала, че даже и вдигнах тежестта на въртенето с диск, защото в тази зала няма 25-ци. Съответно едва избутах тягата, после на гребането ми причерняваше след всеки подход от петия нататък, а накрая едва завърших там нещо. Не съм се възстановил, а на всичко отгоре съм изгубил над 2 кг тегло от миналата седмица, което дори да е само вода, пак е съществено.
Добавки:
Обобщение за деня:
Единственото хубаво на днешния ден е, че утре е официален празник. Все някак ще го избутам до довечера.
25.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Почивен ден с разни дребни ангажименти (кучешко училище, после слизане до центъра за нещо, което отпадна в движение).
26.04.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
Като за втора тренировка след толкова дълга почивка доста добре.
Положително:
- Почвиката се е отразила добре както на рамото, така и на кръста - никакви оплаквания днес и от двете.
Отрицателно:
- Почна жегата и в залата се диша трудно. Което не е добро оправдание за лошата ми форма. :)
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Сравнително спокоен работен ден - много хора ги няма цяла седмица.
Довечера трябва да слизам до града да се видя с един стар приятел, с когото годините ни пръснаха по света, а заради стачката на влаковете трябва да избирам или да се изръся за Убер/Болт, или да слизам с колата и да не пия. Кофти избор, но май клоня към изръсването.
Прекратих си членството за плувния басейн - много ми е неприятно, но тия двудневни синузити, съответно безсънни нощи след всяко плуване не мога да си ги позволя. Май назрява моментът за тай-чи, както първоначално си бях намислил. Оправданията се изчерпват.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.04.23 15:31.
27.04.2023 г.
Без тренировка
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Ден в офиса - за щастие единствения за седмицата. Навън умряхме от жега, вътре климатикът пуснат на арктически студ и не може да се регулира адекватно. Не знам кое е по-зле.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.04.23 15:44.
28.04.2023 г.
Раздвижване
Загрявка.
1. Мъртва тяга с дъмбели - 10х3x60+60 кг.
2. Въртене на диск над глава - 10х3х20 кг.
3. Силово гребане с дъмбел от земя - 10х3+3х50 кг.
4. Бедрено разгъване на машина (едностранно) - 10х3+3х45 кг.
5. Бедрено сгъване на машина - 4х3х65, 6х3х60 кг.
Днес се убих направо. Времето захладня в сравнение с вчера, но пак течеше от мен пот като река.
Положително:
- Кръстът е чук - никакви оплаквания. Не знам вече какво му влияе и какво не.
Отрицателно:
- Рамото се обаждаше още преди тренировката. Май е свързано с промяната на времето, защото не стана по-зле по време и след залата, а си усещам едно постоянно тъпо “чоплене” отпред.
Добавки:
Без.
Обобщение за деня:
Няколко срещи, някои от които отпаднаха. Довършвам изостанали неща и мисля да се ориентирам към приключване по-рано. Общо взето спокойствие.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече