09.01.10
18:52
казано от Martin Tomov на 09.01.10, 17:23:
Ако не си получил вече мейл, че ти пращат поръчката не би трябвало да е проблем да я откажеш.
По принцип си прав, но все пак зависи и от условията на сайта от където е направена поръчката. :)
казано от DorianX на 07.01.10, 22:18:
казано от smacker на 07.01.10, 20:57:
той хипотетично задава въпроса човека! ако мине за едно нещо, може и за 100
Един път може да мине, един път не! Зависи изцяло от митницата. Дали служителя е на кеф или друг не е и ред други знайни и незнайни евентуални проблеми..... Всичко пак ще опира до късмет за в бъдеще. Дори хипотетично - вариант да носиш добавки от тук там - няма място за сравнение. Всичко се докзва с фактура от къде е. Знаеме законите и правилата, но може да гадаеем само дали ще мине метър доставката.
Казусчето е много интересно според мен. Какво зависи от митницата? Аз си мислех че зависи от закона, а митническите служители трябва да го упражняват в/у нас. Какво означава “Дали служителя е на кеф” че той може и да му хареса пратката и да ми я конфискува тогава?
Вариянта за носене на добавки в USA може и да няма място за сравнение, но определено е възможен!
Разбира се, че може да ти я конфискува без ти да разбереш. И кофтито е че нищо няма да направиш... колко продукти са ни заминали като дарения в най-различни насоки :)
Малко опит да ви споделя - това което е преживял пича с тениските на митницата към пощата е абсолютно нищо на фона на висенето и разправиите които са неизбежни ако упражняваш редовен и постоянен внос...
10.01.10
17:22
казано от kao на 10.01.10, 12:15:
Разбира се, че може да ти я конфискува без ти да разбереш. И кофтито е че нищо няма да направиш... колко продукти са ни заминали като дарения в най-различни насоки :)
Малко опит да ви споделя - това което е преживял пича с тениските на митницата към пощата е абсолютно нищо на фона на висенето и разправиите които са неизбежни ако упражняваш редовен и постоянен внос...
Макар и да нямам желание да го изпитвам на гърба си ми е интересно какво повече може да изпитвате.Ако статията на момчето с тениските е един малък ад то вашето трябва да е доста голям ад ... :(
В интерес на истината това през което е минало това момче не е кой знае какво... пообикалял е малко и голяма работа :) има далеч по-сложни казуси в които губиш доста повече време и се срещаш с доста “странни” хора :) И се изнервяш пъти повече, но това е положението.
10.01.10
20:36
казано от kao на 10.01.10, 18:50:
В интерес на истината това през което е минало това момче не е кой знае какво... пообикалял е малко и голяма работа :) има далеч по-сложни казуси в които губиш доста повече време и се срещаш с доста “странни” хора :) И се изнервяш пъти повече, но това е положението.
Еми щом при вас положението е по-тежко е нормално да кажеш за момчето, че малко е пообиколило, но като цяло било то за вносители или дребни потребители като това момче не трябва да има толкова бюрукрация и разкарване насам-натам...процедурите по мито/ддс са много забатачени и се обикаля на доста места... :(
10.01.10
20:42
Нали са се ангажирали от началото на седмицата, т.е. от утре, да направят така, че пратките с нищожна стойност да се освобождават от едно гише. Което би трябвало все още да означава пратки под 150 евро, нали? Въпреки, че аз лично не храня особена надежда да се случи това...
11.01.10
12:05
казано от Martin Tomov на 10.01.10, 20:42:
Което би трябвало все още да означава пратки под 150 евро, нали?
Това ли са обещали? Ама и за ДДС ли става дума?
11.01.10
12:08
казано от Warrior Within на 11.01.10, 12:05:
казано от Martin Tomov на 10.01.10, 20:42:
Което би трябвало все още да означава пратки под 150 евро, нали?
Това ли са обещали? Ама и за ДДС ли става дума?
Ще рече, че ще освобождават от митница по-лесно пратки до 150 евро, а не, че ще има осовбождаване от плащане на ДДС
FedEx България по принцип са си редки идиоти. Мен ме занимаваха 1 месец за един часовник да освободят. Сякаш е бомба.. Накрая се стигна до там, че служителя на митницата в Бургас му писна и по телефона им се накара, обяснявайки им, че правят безплатни консултации..С UPS е далеч по-лесно и бързо.
11.01.10
12:31
казано от velislavs на 11.01.10, 12:23:
FedEx България по принцип са си редки идиоти. Мен ме занимаваха 1 месец за един часовник да освободят. Сякаш е бомба.. Накрая се стигна до там, че служителя на митницата в Бургас му писна и по телефона им се накара, обяснявайки им, че правят безплатни консултации..С UPS е далеч по-лесно и бързо.
Нямам думи за FedEx. По-големи идиоти не съществуват от тях.
11.01.10
12:57
току-що си взех пратката от нетришън без проблем и без ддс
11.01.10
15:28
казано от newgirl90 на 11.01.10, 12:57:
Браво и на теб!Относно въпроса какво съм си поръчала:
1. Meltdown - VPX
2. Omega - 3 - 200 softgels - NOW
3. Daily Vits - 100 tabs - NOW
4. Elastamine - PRIMAFORCE
11.01.10
20:26
Тя на каква стойност Ти беше пратката, че прерових 2-3 страници назад в темата и не видях дали си писала.Просто ми е любопитно.Как минаха нещата при теб?Питаха ли те какво има вътре, от фирма или физическо лице е, съответно ако са питали какво има искаха ли да отварят колета?Май много ми станаха въпросите, но карай.. :)
11.01.10
21:22
казано от GRAH на 11.01.10, 20:40:
Нещо любопитно : http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=150636
Ами няма лошо.То крайната цел дали не беше да стане към 17% след време, но да видим. :)
http://www.standartnews.com/news/details/id/55108/Носят-до-дома-ни-стоки-от-Америка
Малко улеснение на процедурата - еорита и други простотии отпадат за малки пратки, даже и до вас ще ти я донесат без да висиш на митницата(на това ми е трудно да повярвам) :) .
12.01.10
06:18
казано от Aquiles на 12.01.10, 06:11:
http://www.standartnews.com/news/details/id/55108/Носят-до-дома-ни-стоки-от-Америка
Малко улеснение на процедурата - еорита и други простотии отпадат за малки пратки, даже и до вас ще ти я донесат без да висиш на митницата(на това ми е трудно да повярвам) :) .
Ако това е вярно, то процедурата изключително много ще се улесни,плащаме си ДДС-то без да се разправяме с банки, митнически агенции,такси за транзакции и др.
Днес ми пристигна една пратка от САЩ - 91$, поръчана миналата година.
п.с. не са добавки, много малък пакет, всичко мина гладко.
И на мен днес ми е пристигнала пратката(98$) от netrition.com в пощата.
Взели са я без да се плаща нещо допълнително :)
казано от korpusito на 11.01.10, 18:04:
Попаднах на статия по темата : Цък
Явно трябва просто някой да вдигне шум:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/06/838566_evala_be_mitnica/
http://capital.bg/show.php?storyid=839768
12.01.10
13:29
Ами относно това от СтандартНюз е супер, но ако примерно пратката ми е 90$ и в митницата в Сливен не са сигурни дали е от фирма или физ. лице предполагам, че пак ще искат да отида там на място.Предполагам, че ще е така, защото в Нова Загора вече дори няма митническо бюро/агенция или както искайте го наричайте там.Аз поне така мисля, защото не съм сигурен.Нека ако има някой като мен който трябва да се разкарва за такива пратки до съседния областен град да каже при него как е. :)
казано от FrankQ на 13.01.10, 21:06:
Каква е цената на доставката до България, ако поръчаш от Netrition?
Сам можеш да провериш ! Зависи от теглото !
Моля без “ламерски” въпроси и четете 1ия пост !
14.01.10
14:44
казано от incessantforce на 11.01.10, 20:26:
Тя на каква стойност Ти беше пратката, че прерових 2-3 страници назад в темата и не видях дали си писала.Просто ми е любопитно.Как минаха нещата при теб?Питаха ли те какво има вътре, от фирма или физическо лице е, съответно ако са питали какво има искаха ли да отварят колета?Май много ми станаха въпросите, но карай.. :)
105лв..мисля че беше около 78$. :)
14.01.10
17:13
Днес бях до митницата, за да си взема пратката. Около 2 часа ми отне цялата процедура, ако ти е за първи път е малко по-бавно и дразнещо. Ако на някого му се наложи да ходи до там и не знае точно каква е процедурата, може да ми пише да му обясня... :) Иначе голяма част от времето се губи в изваждането на EORI номера. Добрата новина е, че от идния понеделник за пратки до 150 евро няма да се вади EORI. Информация от първа ръка от митницата :) На въпроса ми дали ще се осъществи идеята такива пратки да се освобождават от 1 гише ми отговориха, че в момента се чудят как точно да го направят... Но и само да махнат ЕОРИ-то пак е добре, в такъв случай става около час работа (ако няма много хора и опашки съответно). Губенето на време в голяма степен е в резултат на факта, че отивайки там, човек не знае за какво става въпрос.
14.01.10
18:13
Ами то процедурата не ми е проблем да я напиша. Просто ако тръгна да обяснявам по кой коридор към кое гише да се отиде, на никой няма да му говори нищо..
Все пак ще я напиша, пък ако някой има допълнително какво да пита, да заповяда.
Пратката ми беше с брутно тегло 2,2 кг (1кг е само опаковката, казвам го защото за пратки над 2кг шансът да те викат на митница е доста голям - по принцип за пратки над 2кг и/или 15 евро с дребни изключения викат на митница). Цена - 120 долара с доставка. Платих 33лв ДДС, 8лв за митническа декларация, 3лв такса на банката и 4лв такса ценности. ДДС-то естествено се смята по актуалния курс на митницата - към днешна дата 1,37лв за долар.
Получих известие да отида да си прибера пратката от митницата. Ако имате такова известие няма нужда да се чака на “Справки”. Да уточня, че аз влязох през задния вход, откъм калната уличка зад Централна Автогара :) Ако се влезе през централния вход се влиза направо в Салона, за който ще стане дума след малко. Така, влиза се в един къс коридор, вляво е касата и “справки”. Продължава се надясно, после наляво, минава се покрай гишета 28-31 и в дъното на коридора е стая/гише 32. Там се носи известието. Една от жените ви завежда да си видите и отворят пред вас пратката. Оттам отивате към гише 17 - Деловодството, за да си извадите ЕОРИ номер. Най-вероятно няма да трябва, но все пак ще го опиша. Минава се вдясно покрай стая 32, той коридора си води натам. Въпросното деловодство се намира в така наречения “Салон”, официалната и доста по-представителна част на митническата дирекция :) Дават ви да попълните една декларация с данни от личната карта. Има два варианта - временен или постоянен номер - ако имате само една пратка и не се очертава да има втора, най-добре временен. Постоянният по-принцип се вади за 1 ден, трябва на следващия ден да отидете пак да си го вземете. Освен ако не убедите жената да ви го извади на момента. Аз го направих и ми го извадиха за 15 минути, не знам защо по принцип се чака цял ден...... От деловодството ви посочват едни стълби и ви казват да се качите на 3-тия етаж в стая 13, където се чака въпросните 10-15 минути. Оттам обратно към “Салон”-а, кабинет 1 - кабинета на управителя. Слагат ви подпис и печат. Оттам се отива към гише 28 (горе съм казал къде е) за митническа декларация. Тук поне не попълвате нищо лично, което е предпоставка обаче служителката да попълни по невнимание неверни данни. Погледнете дали очевидните неща са както трябва - личните данни, сумата (трябва да е пълната, включително доставката). Освен хартиените документи ви качват всичко и на чудото на съвременната техника - дискетата. Оттам - обратно към салона - гише 10. Там има около 5 минути работа ако няма опашка. Пращат ви до гишето на Булбанк, на 20 метра оттам, точно до Деловодството. Плащата си ДДС-то + 3 лв такса, връщате се да оставите малко документи на гише 10 и се връщате към стая/гише 32, където слагате 1-2 подписа и отивате да си вземете пратката.
Цялата процедура ако няма много хора може да отнеме и 1/2 - 1 час, особено ако направят незадължително изваждането на ЕОРИ. Ако някой, който също е наясно има някакви забележки да ме поправи, опитах се да съм изчерпателен, дори прекалено на места. Надявам се да е от полза на някого.
Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 14.01.10 18:16.
14.01.10
19:35
Не, от Orbit Nutrition. От netrition чакам една друга поръчка, за нея ще видим, но най-вероятно същата работа ще е :)
14.01.10
20:45
казано от Martin Tomov на 14.01.10, 19:35:
Не, от Orbit Nutrition. От netrition чакам една друга поръчка, за нея ще видим, но най-вероятно същата работа ще е :)
Интересно ми е как е минало при митничаря който е освобождавал пратката.Любопитен съм питаха ли те какво има в кашона и дали искаха да го отварят? :)
14.01.10
21:29
казано от incessantforce на 14.01.10, 20:45:
Интересно ми е как е минало при митничаря който е освобождавал пратката.Любопитен съм питаха ли те какво има в кашона и дали искаха да го отварят? :)
Питаха ме, казах хранителни добавки и го отвориха да търсят фактура вътре. Не са гледали шишенце по шишенце дали всичко отговаря на фактурата чак де (имаше 2 мостри като подарък). Просто го отвориха, дадоха ми фактурата да обикалям с нея по гишетата и го прибраха пак. Не са се заяждали.
14.01.10
21:52
казано от Martin Tomov на 14.01.10, 21:29:
казано от incessantforce на 14.01.10, 20:45:
Питаха ме, казах хранителни добавки и го отвориха да търсят фактура вътре. Не са гледали шишенце по шишенце дали всичко отговаря на фактурата чак де (имаше 2 мостри като подарък). Просто го отвориха, дадоха ми фактурата да обикалям с нея по гишетата и го прибраха пак. Не са се заяждали.
Еми супер.Иначе не те ли питаха от фирма ли е или от физическо лице или то си личеше предварително?
Просто съм любопитен, защото мен до сега винаги са ме питали от фирма ли е или от физическо лице. :)
15.01.10
09:38
Амиии, май ме питаха. Нещо от сорта на “Т’ва Орбит Нутришън фирма ли е?”. Иначе доколкото разбрах ако е от фирма се плаща ДДС и на доставката, а ако е от физическо лице - само на собствената стойност, без доставка. Бяха ми объркали сумата на митническата декларация - пишеше сумата без доставката и после като ме върнаха да си я оправя, беше с думите - “Щом пратката ти е от юридическо лице, трябва да пише цялата сума, с доставка”.
Интересно ми, ако стоката ти е до 30лв, сложна ли е процедурата или като преди си я взимаш от пощата?
Също така в тези 30 лева влиза ли доставката или само стойноста на продукта?
Защото примерно ADAM Multi-Vitamin for Men 120 tablets е под 30 лева (с доставката надминава 30 лева) и ако процедурата не е голяма философия е добре щото спестявам 27 лева в сравнение с бг цените. и тук е важно да се знае със сигурност дали 30-те лева включват транспорта за да не се нахендриш!!!
Иначе примерно ADAM Multi-Vitamin for Men 90 tablets и с доставка и без, си е под 30лв и там със сигурност няма да имаш проблеми, интересно, че спестяваш 13 лв и ако трябва да се разходя само до пощата, то за мен не е проблем. Въпроса е да не ме карат да хода до митницата за да се удостоверява какво е съдържанието, че тогава за 13 лева си е прецакване!?
15.01.10
17:13
Ами допреди да променят закона се гледаше сумата без доставката да е до 150 евро. Сега това не мисля, че се е променило (като изключим, че сега сумата е 15 евро). И даже и да не се разкарваш до митницата за 13 лева или за 27 лева няма много смисъл да се поръчва. За да спестиш 20 лв да чакаш месец и половина да ти дойдат нещата... Аз нямаше да тръгна да се занимавам с тия поръчки ако разликата в цената не ми беше 200+ лв. И вече като му сложиш ДДС-то + разходката до митницата в София, която ако не си оттам си е проблем, + неизвестното количество време, прекарано в чакане и разликата в цената за мен става твърде малка, за да си струва. Което би трябвало да е било и целта на промяната в закона - да се намали търговията по интернет от чужбина с цел парите, които се дават да остават в България...
По-скоро парите да си остават в ЕС, а не специално в България ;)
Мнението беше редактирано от Конан на 15.01.10 22:42.
16.01.10
01:41
казано от Конан на 15.01.10, 22:40:
По-скоро парите да си остават в ЕС, а не специално в България ;)
Така се получава според закона, но на практика за реални резултати може да се говори като мине поне едно тримесечие и съответно съм 90% сигурен, че няма да има някакви осезаеми разлики в полза на България, но нали трябва да сме прецакани. :)
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече