ЗА и ПРОТИВ CrossFit - всичко позитивно срещу всичко негативно само тук

Прескочи до:

30.10.11
20:33

казано от slavko на 22.03.10, 18:35:

натам биеш с тъпия си пост, че да предизвикаш люти псувни...
и колко БГ хип-хоп си слушал...
Аватар, Фармвил...недоумявам...обясни ми....МОЛЯ...

Що се хабиш... Пусни го където му е мястото и след него пусни и водата ;-)

03.11.11
09:19

В тази си статия Юли дава отговор на някой от въпросите разисквани в темата.

25.01.12
10:11

http://www.trifuel.com/training/triathlon-training/crossfit-is-it-a-safe-program

Сега, срещал съм и други публикации на този автор и останах с впечатление, че си разбира от работата(описана е каква е, не е да създава олимпийци със сигурност), но сега оставам учуден от агресията която проявява тук срещу КФ и мисля, че наистина доста функционални “треньори” почват свирепо да се нахвърлят срещу КФ, не защото чак толкова я намират за “неподходяща”, а защото КФ почва да заема все по-голямо място в света на фитнеса.

Злостни отговори (в същия стил) бих могъл да дам на всяко едно изречение, но искам повече хора да го изчетат и тогава да обсъдим, на кой, какво му е направило впечатление.

Краткият ми коментар е : Наистина има “треньори”, които са тотални негодници, отиват на един Level 1,  сертифицират се(разбират се имат финансовата възможност), отварят “фенси” зала и чакат зяпналите с уста хора, гледащи клиповете на Рич Фронинг и Спилър да ги смачкат от бърпита, лицеви, бътърфлай набирания и тежки преси над глава, БЕЗ никой да говори за биомеханика на основните движения, за активации, разтягане, възстановяване и т.н. Копират, прекрояват WOD-ове от тук и там, без никакъв подход и ХОП-”контузих се заради КФ”...
По друг начин виждам аз нещата и се припокриват с това, което казва и Мат Чан : “техника, постоянство и чак тогава интензивност”...
С рамене на второкласник не е безопасно да се хвърляш на хай-репс бътърфлай набирания...
С техника на клоун, не можеш да се мъчиш да обръщаш 100+ кг...
Няма как за един уикенд, да те направят (и то хора, които имат много да учат) щангист или спринтьор...

Всеки иска, за един месец плочки и да ходи да се перчи с 200 тяга и Фран за 5 мин., като в същото време не може да си завърже обувките от болка.

Това на кратко от Славко...

Мислете, четете, питайте...

Мамка му!!!

Мнението беше редактирано от slavko на 25.01.12 10:14.

25.01.12
12:12

казано от slavko на 25.01.12, 10:11:

http://www.trifuel.com/training/triathlon-training/crossfit-is-it-a-safe-program
...

Славе,

Винаги ще има “специалисти”, които дълбокомислено и мъдро ще загатват, че при тях и само при тях ще получите най-разумното и най-ефикасно трениране, а останалото е боклук, който днес може и да носи резултати, но утре, най-късно след 2 дни ще ви контузи и ще занижи чувствително качеството ви на живот... Да си призная, разбирам ги. Не е лесно да се конкурираш с ефикасна опън сорс тренировъчна методика, която проповядва минимализъм в необходимия спортен инвентар, безплатно публикува тренировъчни комплекси и се разпространява със скоростта на степен пожар.

Ама едикой си се контузил - ами случва се. Никой не е застрахован. И йога или тай чи да правиш, пак можеш да се контузиш. И начинаещи се контузват и сериозни напреднали атлети също. Един път ще е заради неизползването по предназначение на междуушното пространство, друг път ще е заради спад в биоритмите. Ако пък някой треньор твърди, че негов трениращ никога не се е контузвал, ще ти посоча един лъжец.

Искаш високи резултати, искаш да стигнеш границите на възможностите си? Бъди готов да платиш цената.

П.П.
Интересно, авторът цитира WOD, но никъде не споменава, че това всъщност е заключителната част от тренировката. Къде останаха загрявката, заучаването/изчистване на техника, вработване, скалиране? Ако някой ги пропуска, треньор или трениращ, заслужава последиците.

Мнението беше редактирано от Vic на 25.01.12 12:13.

Славко и аз като Вик не разбирам защо се чудиш. Винаги ще има доброжелатели винаги ще има и НЕ доброжелатели. И във форума е така и във спорта и в живота.
Даже по тия ширини вторите са повече от първите което е спирачка за много неща, но знаеш как е имаш ли желание работиш с квот имаш:).

25.01.12
16:15

Аз не се чудя, споделям и коментираме:)

Ето една прекрасна статия от един прекрасен и лесен за асимилиране блог... http://lablaundry.blogspot.com/2012/01/are-you-exercising-too-hard-hell-no.html

Комепентен човек, кратко, точно и ЯСНО казва почти всичко:)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.01.12 16:16.

06.05.12
15:09

06.05.12
15:51

Хахах, другите от поредицата са много яки!

06.05.12
19:39

казано от Puppy на 06.05.12, 15:09:

...

Повечето съм ги гледал поотделно. Някои от тях са включени в компилацията без всякакъв смисъл, т.е. няма нищо грешно в тях. А имаше и две сцени от клип, където НАРОЧНО се бъзикат с кипинга, т.е. съвсем съзнателно изпълняват движенията гротескно.
Има и идиотщини, естествено.

06.05.12
23:25

казано от Vic на 06.05.12, 19:39:

Има и идиотщини, естествено.

Частта от клипчето, в която се показва функционално трениране за сила с права лопата е едно от най-великите неща, които съм гледал в скоро време :D

07.05.12
09:30

Мен ме кефи клякащия... дори и трибоец не съм виждала да кляка така хахах :)
И тоя, дето дърпа тяга и си слага щангата на колената да си почива е номер 1.

07.05.12
10:30

леле тоя на клипа м/у 30 и 40 секунда какъв бек скуот прави....
що не го коригират човека малко?!?!...той ще се очисти...

27.05.12
19:28

Малеее, тоя с пищова и пудовката ме кефи много, мисля и аз да го пробвам тоя workout

19.07.12
00:01

казано от Redalex на 07.05.12, 10:30:

леле тоя на клипа м/у 30 и 40 секунда какъв бек скуот прави....
що не го коригират човека малко?!?!...той ще се очисти...

Повечето аргументи, които съм чел срещу кросфит са именно в тази насока - компромиси с формата в името на бързината на базови упражнения са толерирани

19.07.12
16:33

казано от Lachezar Tomov на 19.07.12, 00:01:

Повечето аргументи, които съм чел срещу кросфит са именно в тази насока - компромиси с формата в името на бързината на базови упражнения са толерирани

И аз май съм на същото мнение (че това е най-честата критика), но пък във фитнесите като не бързат с упражненията кланицата е същата, че и по-голяма. Абе то глупостта си е глупост и няма преборване, винаги ще има хора, които да хранят кросфит (лоша техника), културизма (грозно, нездравословно), бокс (несиметричност), колоездене (слаба горна част)... винаги ще има и хора, които се вживяват прекалено много от всяка гилдия... всеки трябва да разбере за какво става дума и да избере сам
Смирение трябва.

21.07.12
00:12

Смирението е една от най - трудните цели за постигане

23.07.12
15:28

В събота сутрин го дават

17.08.12
17:42

Неизбежно беше...

17.08.12
17:48

http://www.miscupload.com/upload/135398968420492142573057.gif
http://gifsforum.com/images/gif/did not read/grand/n’t-doing-crossfit-did-not-read-eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3-73.gif
http://www.gifsoup.com/view/249705/squat-semi-fail-o.gif

:d no offense
едитче http://2.bp.blogspot.com/-pkiAMBhrWEc/T_y-AbQSygI/AAAAAAAACJg/RPEc5b-PHN8/s1600/slmhwx.gif
http://www.miscupload.com/upload/201908178327439749132927.gif
http://i.imgur.com/HsFq0.gif

Мнението беше редактирано от umad brah на 17.08.12 18:06.

17.08.12
18:02

казано от umad brah на 17.08.12, 17:48:

http://www.miscupload.com/upload/135398968420492142573057.gif
http://gifsforum.com/images/gif/did not read/grand/n’t-doing-crossfit-did-not-read-eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3-73.gif
http://www.gifsoup.com/view/249705/squat-semi-fail-o.gif

:d no offense

1. За Continental Lift чувал ли си?
2. Вторият линк не се отваря.
3. Каква е връзката с Кросфит на този клек?

И за пореден път - безопасната техниката е лична отговорност на всеки атлет, независимо по каква методика тренира. Треньорът може да покаже, да настоява да повтаряте едно движение до безсъзнание, но не може да го направи вместо трениращия.

17.08.12
23:04

казано от umad brah на 17.08.12, 17:48:

...
едитче http://2.bp.blogspot.com/-pkiAMBhrWEc/T_y-AbQSygI/AAAAAAAACJg/RPEc5b-PHN8/s1600/slmhwx.gif
http://www.miscupload.com/upload/201908178327439749132927.gif
http://i.imgur.com/HsFq0.gif

Едитче, а? 8-)

4. Kipping Pullups. Смешни ли ти се струват? Колко си мислиш, че можеш да направиш от тях? Отговор, придружен с клипче, моля.
5. Ако си беше написал домашното, щеше да знаеш, че това са кадри от една пародия, а не реална ситуация.
6. Това вече нямам представа какво е... И пак ще те питам, какво общо има това с методиката?

17.08.12
23:13

Това с противогаза не го разбирам много. С каква цел го правят? Симулират тренировка на 5000 метра височина?
Какво целят VO2 max? Повече червени кръвни телца?

Ivaylo Stefanov

18.08.12
07:55

6. Това вече нямам представа какво е... И пак ще те питам, какво общо има това с методиката?

Това е спомагателно движение за ,,потапянето” на гиревиците. Освен,че натоварва краката и корема,развива гъвкавост в кръста и хип флексорите.

18.08.12
11:19

С цялото ми уважение към кросфита и последователите му, но кипинг набиранията са си просто чийтинг набирания (личен опит)

казано от Vic на 17.08.12, 23:04:

4. Kipping Pullups. Смешни ли ти се струват? Колко си мислиш, че можеш да направиш от тях?

със сигурност повече бройки, отколкото ако прави стриктни...
между другото не се бях замислял, но наистина ако гледам двама души един до друг, единия да прави стриктни, а другия да се мята като риба на сухо с кипинг набиранията - да, тогава кипинга ми изглежда смешен (ти го каза първи, иначе нямаше да се сетя да употребя тая дума)
както и да е, не искам да почвам тоя спор, че сега ще ми наскачат веднага двама трима от кросфит-фанатиците :) разбирам, че има тежки хора, на които са им трудни стриктните, разбирам, че някак звучи по могъщо да си запишеш в постиженията в серия 30 бройки примерно, отколкото 10, пък дали са кипинг или стриктни - на кой му пука, важното е че са 30, а не 10 :)
както и да е... нека всеки прави каквото му харесва и да има свободата да си изрази мнението! :)

18.08.12
13:29

Аз съм сигурен, че “Стриктните” ви набирания ще ме зарадват доста, така че ако имате желание, моля за клип :) Особено ако са от онези широките...супер гледка..
Попринцип са си доста весели Гиф-овете дето ги прати момчето : )) Трениращите са доста тъпи, но това е нормално, навлиза някакъв тренировъчен метод, нашумява, всеки иска да тренира - тренировъчния им бекграунд е никакъв....получава се интересно...Иначе за кипинг набиранията на единия клип...еми те тия двете и едно валидно набиране не направиха...Та ако оставим американската опаковка на кросфита..като идея и спорт си е интересно...нещо ново..трудно е да се наложи нов спорт в днешно време, това е като да пуснеш електрически коли в америка или саудитска арабия.

Georgi Ivanov

18.08.12
13:36

Едно въпросче към кросфитърите(аз си нямам халхабер от това нещо) за 3та световна война ли се готвите с тези противогази :D :D :D ,че ако имате инфо да се задава казвайте и аз да си взема :D

18.08.12
13:41

Искрено се радвам, че съществува кипа, но да кажа, че има доста хора, които не могат да хванат движението ‘kipping’, което автоматично ги праща в трета глуха, ако се прави комплекс, в който има 100 набирания примерно или увеличава времето на Фран...

18.08.12
14:02

С нетърпение очаквам клиповете на Dani и ”Трениращ” на 30 кипинг набирания в серия. Дотогава коментарите ви са... просто чесане на езици. ;)

Vic, защо подскачаш като ощипана госпожица, когато някой има мнение различно от твоето за кросфита? Искаш всички да харесват кросфита или може би да започнат да го практикуват?

Първо, ти мислиш ли сериозно, че ще ти играя по свирката да ти правя клипове? И то забележи - с нещо което съм заявил че не ми харесва! Всеки в тоя форум ли ти дължи клипче, към мнението си? При все че нито аз, нито младежа преди мен, който си цитирал е казал - “аз правя толкова и толкова кипинг набирания”, че да искаш да го доказва! Хората си казват мнението - нали за това е темата, или бъркам??? Или може би предпочиташ да променим леко заглавието на темата в “ЗА Кросфит - всичко позитивно тук”.  :)

И второ - момчето като гледам не е вложило никакъв лош умисъл в анимацийките (даже е написал “no offence”). Забелязвам, че само ти си се почувствал засегнат... Светът около теб е разнообразен, хората не са еднакви и понякога трудно се общува с тях, всеки си има свой характер и особености.. Научи се да приемаш различните от твоите мнения по-умерено, както всъщност би отивало на опита ти!

казано от Georgi Ivanov на 18.08.12, 13:36:

Едно въпросче към кросфитърите(аз си нямам халхабер от това нещо) за 3та световна война ли се готвите с тези противогази :D :D :D ,че ако имате инфо да се задава казвайте и аз да си взема :D

Тренирането с противогаз, шнорхел или други подобни, направени на същия принцип, се използва в тренирането от десетилетия, т.е. много преди основателят на кросфит да се е родил.
Днес ММА бойците ги използват много например, докато в кросфит залите изключително рядко може да видиш да се тренира с противогаз.
Та противогазите, както ударите с чук по гума, въртенето на бг торби и т.н. са просто част от тренировъчните уреди и похвати, които се използват от атлети в различни дисциплини.
И спрете да спорите като деца от детската градина, че по Нова година очаквам да си организирате бой до смърт, за да докажете щангата кросфит уред ли е, бодиболдинг уред ли е, на щангистите ли е...

18.08.12
17:31

казано от Трениращ на 18.08.12, 16:07:

Vic, защо подскачаш като ощипана госпожица...

Трениращ,

Бъркаш ме с някого. Аз съм от малкото тук, които не изпадат в ярост, когато срещнат противоположно мнение и се старая да се аргументирам за всяко мое твърдение и съвет. Също така съм от тези, които използват истинското си име и реално доказват постиженията си. Освен гореизброеното, имам дългогодишен състезателен и тренировъчен опит (по всяка вероятност повече от всеки тук) и имам възможността да сравнявам на практика различните подходи в тренировките.

Всеки има право на мнение, както и да си го отстоява, но ако иска то да важи, нужно е повече от това да го заяви. Точно това очаквам от вас - да докажете позицията си на практика. Не ми дължите нищо - вие си решавате дали твърденията ви ще си останат само думи. Все пак имате реалния шанс да ми докажете, че греша - клипче с нищо и никакви 30 набирания с кипинг техника.

Поздрави!

Аз мога да направя 30 кипинка с бая клатене. Някой който не го харесва (кипинга) ще каже че е смешно. Но мога да направя към 20 и малко кипинг без половината във форума да разберат че са такива без почти никакво клатене. Ще изглеждат като стриктните с малко повече ряз и по-голяма скорост. Идеята ми е че нещо изглежда смешно правено от някой не значи че е такова. Друго че и аз не съм Кросфитър, но има много неща които ми харесват :). Та другата ми идея ако нещо не ти харесва не го правиш. Ако ти харесва само определени неща взимаш ги и правиш само тях. Важното според мен е да се тренира няма значение какво... И разбира се ако може да ни доставя удоволствие е още по-добре. И да се лъжем ако нещо го правим насила рано или късно ще го зарежем...

19.08.12
00:26

Трениращ,

в кросфита се търси скорост.Както много пъти е споменавано,стандарта за набирането е - заключени лакти в долно положение и брадата минава над лоста в горно.Дали ще го правиш стриктно,с мах или коремно възлизане ако щеш,ще ти го зачетат като 1 бройка.Да,много хора не са съгласни с това,но такива са правилата.От друга страна,ако трябваше задължително да се правят само стриктни набирания...вземи комплекс,който се прави много скоростно - фран е първият,който ми хрумва.Как точно ще следиш дали всеки прави набирането си абсолютно стриктно или малко се свива и добутва с краката.Никой няма и изгода от това,хората искат да гледат по-бързи  и по-бързи времена.Да вземем пример с друго движение - ХСПУ, там стандарта е главата да опира пода в долно положение, а ръцете да са заключени в горно.Не се изключва помощ с краката,но никой от елитните кросфитъри и не прави въпросното бутане с краката...защо ли ? Защото губи време. Бъди сигурен,че те могат да направят и много стриктни набирания,но просто с кипинга се пести време.

пп: А поста ти към Вик меко казано ме озадачи,имайки предвид, че по-толерантен човек в интернет обществото от него не съм срещал.

19.08.12
14:52

Бързото и бавното изпълнение на дадено упражнение,са два  различни метода на трениране ,така че да ги сравняваш кое е по-добро
е меко казано тъпо....все едно да критикуваш спринта като неефективен метод за бягане на 42 км маратон,,Поздрави

казано от Vic на 18.08.12, 17:31:

казано от Трениращ на 18.08.12, 16:07:

Vic, защо подскачаш като ощипана госпожица...

Бъркаш ме с някого. .....

В случая, за конкретната ситуация хич не бъркам - за мене не е нормално човек да се впряга така (Справка - Vic, виж си реакцията в пост #502) от едни нищо и никакви анимацийки, които дори пък не го засягат лично, и даже не виждам нищо пряко обидно спрямо кросфита да има в тях!!! Какво толкова видя в тях не знам...

...Все пак имате реалния шанс да ми докажете, че греша - клипче с нищо и никакви 30 набирания с кипинг техника.

Аз в предния си пост обясних нещо, но едно си баба знае, едно си баба лае... Аз слагам точка...

Желая всичко най!

едит: като го написах, усещах, че нещо не е баш така в поговорката... :D нека има поводи да се усмихваме ;)

Мнението беше редактирано от Трениращ на 20.08.12 12:55.

казано от Intolerante на 19.08.12, 00:26:

Трениращ,

пп: А поста ти към Вик меко казано ме озадачи,имайки предвид, че по-толерантен човек в интернет обществото от него не съм срещал.

Подкрепям. В известна степен и аз това съм искал да покажа с моя пост - учудване от реакцията му...

Живи и здрави...!

20.08.12
11:56

казано от Трениращ на 20.08.12, 11:46:

...
В случая, за конкретната ситуация хич не бъркам - за мене не е нормално човек да се впряга така (Справка - Vic, виж си реакцията в пост #502) от едни нищо и никакви анимацийки, които дори пък не го засягат лично, и даже не виждам нищо пряко обидно спрямо кросфита да има в тях!!! Какво толкова видя в тях не знам...

Мне... Доста ще трябва да се постараеш с интонацията при четене на поста ми, за да го изкараш “впрегнат”. 8-)

казано от Трениращ на 20.08.12, 11:46:

...Все пак имате реалния шанс да ми докажете, че греша - клипче с нищо и никакви 30 набирания с кипинг техника.

Аз в предния си пост обясних нещо, но едно си баба знае, едно си баба лае... Аз слагам точка...
...

Бау! :D

казано от Vic на 17.08.12, 23:04:

Едитче, а? 8-)

4. Kipping Pullups. Смешни ли ти се струват? Колко си мислиш, че можеш да направиш от тях? Отговор, придружен с клипче, моля.
5. Ако си беше написал домашното, щеше да знаеш, че това са кадри от една пародия, а не реална ситуация.

Ако за теб това е остра реакция, значи имаш проблем :D

20.08.12
12:56

Ако днес вляза в залата с камера мога да снимам много клипове на фитнес маняците, които правят упражненията смешно дори на уреди, където е доста трудно да сбъркаш в изпълнението, но ако ги питаш какво, кога и как да взимаш, ще са повече от компетентни, а тренират по дънки и чехли, за повечето е много странно да се изпотиш докато “тренираш”.
  Сами преценете кое е смешното и кое трагичното. По-здрави !

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1