06.04.10
15:28
Здравейте!Искам да попитам има ли проблем ако лега си го правя с дъмбели и какви са предимствата и недостатъците на това да го правиш лост или дъмбели? Благодаря предварително :)
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
NOW Foods Omega 3
Омега 3 мастни киселини
Pure Nutrition Power Flex
Комплексна формула за стави и хрущяли
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Още предложения от BB-Shop
06.04.10
16:25
Здравей!Бях прочел нещо подобно в едно друго упражнение,но за трицепс имаше съпоставка между изпълнението с лост и с дъмбели ако ще ти помогне ще ти дам линк към него?Но мисля,че нещата немогат да са чак толкова различни.
06.04.10
17:30
Доколкото знам с дъмбелите можеш да изравниш силата на двете ръце (страни). Да речем ако лявата ти ръка е по-слаба, с дъмбелите ще настигне дясната по-бързо, защото с щангата по-силната ти ръка поема повече от тежестта.
Друго предимство е, че ги пазиш да не паднат на едната страна през цялото време, което напряга още повече.
06.04.10
18:56
значи няма кой знае каква разлика ? пък и моите ръце хармонично вдигат и лоста и дъмбелите
06.04.10
20:20
Според мен щангата развива повече силата, от дъмбела. С щангата вдигаш по-големи тежести, което е предпоставка за повече мускули. Дъмбелите стават за стрес от време на време, но да заместиш щангата, не мисля.
Аз пък мисля, че дъмбелите са по-дбрият вариянт. Това за силата са глупости. Какво като са дъмбели? Пак можеш да правиш тежки серии, че и максове.
06.04.10
21:19
Дам, те стронгмен и трибойците затова само дъмбелчета разметат...
Аз лежанка неправя колега.Разбрал съм че дъмбелите са по добрия вариант,но защо ?
1.Защото на лежанката вдигам много големи тежести (повече от собственото си тегло) което ме предразполага към контузии и то сериозни.
2.Обратното.....с дъмбелите си подбирам значително по малки тежести като увеличавам повторенията (доста по - ефикасно е)
3.Лег преса с дъмбели не само правиш гърди но и ги оформяш много по-добре,докато на лежанката няма как да постигнеш завидни резултати (най много да заприличат на два биберона)
4.С добра тежест (без да се правим на мъже) почти никакви травми,но (станем ли мъже) много сериозни - сккъсване на някой (гръден) мускул да не се изразявам докторски
Е що всеки си мисли, че едва ли не с дъмбели е по-лесно ? Много по-трудно е - пример: 100кг лежанка не е равно на 2х50кг, ами е около 40-45 макс. Както казах може да се правят максове и с дъмбели, да речем вдигнеш 1 път 2х50кг - нищо чудно това да си е 115кг с щанга.
Мнението беше редактирано от Мирослав на 07.04.10 08:14.
казано от Tyrant на 07.04.10, 08:05:
Аз лежанка неправя колега.Разбрал съм че дъмбелите са по добрия вариант,но защо ?
1.Защото на лежанката вдигам много големи тежести (повече от собственото си тегло) което ме предразполага към контузии и то сериозни.
А ако с дъмбели също вдигам повече от собственото си тегло, това предполага ли към контузии или не? :lol:
И щангата и дъмбелите си имат предимства и недостатъци, затова се ползват и двете, според целите и нуждите.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.04.10 08:22.
07.04.10
09:45
Ето ако мога и аз да съм от полза:
Изтласкване с лост - това е масово изпълняваният вариант на упражнението. Лостът Ви позволява по-голям контрол върху тежестта, което означава, че можете да използвате по-големи тежести. Лостът помага за запазване на баланса и по този начин изпълнението става по-лесно и сигурно.
Изтласкване с дъмбели - Дъмбелите Ви позволяват да изравните различията между двете половини на тялото, тъй като не е възможно по-слабата част да помага на по-силната, както това става при лостовете. Тук съществува опасност от травма при неконтролируемо изпускане на дъмбела. Ето защо не е добре да изпълнявате упражнението сам, в отсъствието на партньор.
казано от Петко К на 07.04.10, 08:18:
казано от Tyrant на 07.04.10, 08:05:
1.Защото на лежанката вдигам много големи тежести (повече от собственото си тегло) което ме предразполага към контузии и то сериозни.А ако с дъмбели също вдигам повече от собственото си тегло, това предполага ли към контузии или не? :lol:
И щангата и дъмбелите си имат предимства и недостатъци, затова се ползват и двете, според целите и нуждите.
ХА-ха,ха.Прочети 2-ра точка ! Кое по точно от “подбрана тежест не разбра”.На лежанката ако си правя нормално с 90 то с дъмбелите го правя 20кг !Което означава,че съм далеч от теглото си . А относно твоя въпрос ,че ако с дъмбели вдигаш повече от собственото си тегло дали ще получиш контузии- вече разбрахме че си силов атлет ,вероятно си наясно че лега с дъмбели е доста по-опасно и трудно от лежанката понеже може да настъпе неконтролеруемо изпускане на дъмбелите ако тежеста е прекомерна(както написа колегата) независимо дали има кой да те пази.По тая пътека дето съм вървял аз ти явно сега започваш да вървиш Петко (като спреш за 4-5 месеца със спорта вземи напиши тогава как се чувстваш и дали нещо по теб се обажда,ако тренировките са ти толкова тежки колкото си представям)
казано от Tyrant на 07.04.10, 11:22:
По тая пътека дето съм вървял аз ти явно сега започваш да вървиш Петко (като спреш за 4-5 месеца със спорта вземи напиши тогава как се чувстваш и дали нещо по теб се обажда,ако тренировките са ти толкова тежки колкото си представям)
:lol:
Добре, че ми каза, ще го имам предвид ;)
казано от Петко К на 07.04.10, 11:46:
казано от Tyrant на 07.04.10, 11:22:
По тая пътека дето съм вървял аз ти явно сега започваш да вървиш Петко (като спреш за 4-5 месеца със спорта вземи напиши тогава как се чувстваш и дали нещо по теб се обажда,ако тренировките са ти толкова тежки колкото си представям)
:lol:
Добре, че ми каза, ще го имам предвид ;)
Петко вземи поука от “опитните специалисти” моля те! :lol:
Ето недостатьк на дьмбелите трябва ти партньор за по големи тегести а аз нямам. ;-)
За какво ти е партньор? Ако не можеш сам да вземеш и да си оставиш дъмбелите, значи тая тежест не е за теб.
Немога да стана от леж :shut: анката трябва да ги пусна доло иначе легна ли си ги дигам.Немога да стана и това е
07.04.10
12:57
казано от vatman на 07.04.10, 12:48:
Немога да стана от леж :shut: анката трябва да ги пусна доло иначе легна ли си ги дигам.Немога да стана и това е
Както си легнал, свиваш краката, така че да можеш да подпреш дъмбелите на коленете. След което се изтласкваш напред и ставаш.
Ами пускай ;) Аз принципно лег с дъмбели не правя, само полулег. От полулег е лесно да ги оставям.
от години не правя лег с лост, освен за разнообразие, но рядко. макса ми на лег е 1,5 пъти собственото ми тегло (отпреди година и половина - две), но с дъмбели абсурд да го направя. според мен дали ще правиш с лост или дъмбели, зависи от целите - ако търсиш сила - лост, ако търсиш маса - дъмбели. при дъмбелите усещам много по-добре работата на гръдните мускули. с лост влизат и рамената, и трицепсите (повече отколкото с дъмбели). лег, полулег и обратен лег правя с дъмбели (основно).
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече