09.04.10
08:19
Здравйте :)
Храненето освен здравословно , трябва и да е вкусно !
Пълнозърнестите спагети и макарони са супер , но с какво ги комбинирате?
Аз си сварявам по 250 гр. и ги ям 2 обяда
Вчера бяха с нискомаслен кашкавал , малко сирене и пикантна лютеница , пилешко.
Какви други сосове и допълнения към спагетите може да се направят , какви са вашите експерименти в кухнята :)
та “хем” да е здравословно “хем” вкусно ?
П.С. ако има такава тема се извинявам (уШ търсих)
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
NOW Foods Omega 3
Омега 3 мастни киселини
Pure Nutrition Power Flex
Комплексна формула за стави и хрущяли
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Още предложения от BB-Shop
Аз си купувам готови сосове Барила, супер вкусни са , но не знам доколко са “здравословни” :) Иначе запържвам бекон в масло и стържа кашкавал, това е.
Ориенталски сос
пилешко месо
лук, нарязан на филийки
пилешки бульон
кисело мляко
шипка кимион
шипка кориандър
магданоз, ситно нарязан
сол на вкус
черен пипер на вкус
Нарежете лука на филийки и го сварете в 2 ч.ч бульон. Махнете от огъня и смесете със киселото мляко(да бъде със стайна температура). Прибавете пилешкото. Подправете със сол, черен пипер, кимион и кориандър на вкус. Поръсете със ситно нарязания магданоз.
аз ще пропусна подправките , че ги нямам ... но след малко ще пробвам :)
преправих рецептата за да е по-здравословна
09.04.10
12:23
Специално за макароните, напоследък забърквам една щуротия, която всъщност първия път направих от мързел да измисля нещо по-оригинално. В каната на миксера слагам 2 варени яйца, 1 супена лъжица лютеница и капвам малко прясно мляко (40-50 ml). Случвало се е да ми се намира някакво месо (филе, например), слагам и от него. “Обработвам” ги с миксера докато получа кремче. След това натрошавам с вилица поне 100 g сирене (обикновено е повече) и разбърквам с кремообразната смес (вече с лъжица). Толкоз... после следват сварените макарони, които старателно разбърквам с адската смес и хапвам. :-P
09.04.10
12:29
Опитай със соса Болонезе, популярен е и много вкусен. При това може да се приготви така, че да е здравословен. :) За вкуса гарантирам.
аз не много “на ти ” в кухнята ( това го казвам с доза срам) и сос болонезе знам само на маги ....а той определено не е здравословен . Разбира се с едно “търсене” в Чичка Гугъл ще намеря рецептата и ще я преобразя в здравословна . Мерси !
09.04.10
12:44
казано от anniNP на 09.04.10, 12:28:
и спагетите биха станали добре :)
Вероятно... ама аз лично не правя добра асоциация между спагети и сирене... Разбира се - това е въпрос на лични предпочитания.
Сос Болонезе си е класика за спагетите и определено не е трудно да го приготвиш така, че да бъде и здравословна храна. Вариациите са толкова много (включително с моркови, гъби, вино и прясно мляко), че на практика не е никакъв проблем да “напипаш” това, което ти е най-вкусно и да си го разнообразяваш без да “кръшкаш” от правилното хранене.
P.S. И аз не съм на “ти” с готварството, ама... знаеш ли неволята колко много помага? :lol:
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.04.10 12:45.
09.04.10
12:49
На бързо ти пиша как:за двама човека: голяма глава лук, 2 моркова, на ситно, в тефлонов тиган се пекат, за да не залепнат, защото няма да слагаш мазнина. Като се поизпекат почват много хубаво да миришат, слагаш каймата- 300 гр - обаче не готова, а от магазин, където ти мелят месото на място, слагаш каймата, слагаш и малко топла вода, за да я раздробиш хубаво. Като я надребниш, добавяш червено вино - 50 мл., доматено пюре или сок, червен пипер, шипка захар, че иначе е кисело от доматите, кимион, сол, черен или бял пипер, босилек и това е. Оставяш на бавен огън. Изчакваш колкото и хубаво да миреше :) Когато соса се сгъсти е готово.
Всяко порция се поръсва с кашкавал.
Ето това са моите спагети Болонезе
Мнението беше редактирано от Кифла на 09.04.10 12:56.
Пилешко накълцано на дребно вместо кайма :) кимиона , белия пипер едвали ще ги купя, но останалото звучи супер :))))) Оooo твоите изглеждат МНОГО МНОГО вкусни :P
Мнението беше редактирано от anniNP на 09.04.10 13:03.
09.04.10
13:10
Сигурно ще стане и с пиле, но пък малко няма да се връзва с червеното вино, което се слага на червени меса по принцип. Но опитай.Кимиона си е основна подправка за тази рецепта. Белия пипер го споменах като възможност, не е задължителен. :)
Малко сме скарани с подправките :D , но щом е основна ще я взема :) щом червеното вино е за червени меса , бялото за бели ли е (дано не ми е мн тъп “?” ) ? :D Аз червени меса не обичам много , май само пилешко месо обичам като се замисля ... и на баба кюфтенцата от мляно месо .. с тази тема и твоята снимка пак огладнях ;) и нямам търпение да опитам предложенията ви с останалия пакет пълнозърнести спагети!
Най-елементарния начин за приготвяне на спагети е със сос Песто - в България знам че има песто на Барила. Няколко вида са - зелен, червен, оранжав... Просто сваряваш спагетите и слагаш е порцията около 1/3 от бурканчето. Не трябва да се прекалява защото вкуса е много силен. разбърква се добре и отгоре се настъргва цирене чедър...или просто кашкавал...пармезан също става. Това го правя, когато мноооого ме мързи, но е много вкусно.
и аз до сега използвах такъв тип готови сосове , но сега се опитвам да ги избягвам и да си приготвям сосове , за да знам от какво са направени :). Ще ми е инт. да разбера какво пробваш, когато не те мързи ... или как си приготвяш сос Песто
А това каза чичо Гугъл (нали ми стана любопитно...)
Продукти:
60 г листа от босилек
4 едри листа от спанак (бланширани 30 сек. в гореща вода)
1 суп. л. нарязан на ситно магданоз
1 ч.л. сол
3 счукани скилидки чесън
60 г настъргано сирене (пармезан)
55 г ядки (по избор)
150 мл зехтин
Начин на приготвяне:
•Босилекът, спанакът, магданозът, солта и чесънът се разбиват с пасатор до гладка маса.
•Прибавят се сиренето, смлените ядки и зехтинът и сместа се разбива отново.
•За да се съхрани сосът по-дълго време, се слага в чист стъклен буркан и отгоре се налива тънък слой зехтин.
•Захлупва се и се държи в хладилник.
Мнението беше редактирано от anniNP на 12.04.10 14:22.
12.04.10
17:23
Ще ти кажа аз как си правя спагетите(пълнозърнести естествено).
Необходими продукти:
Около 300 грама пилешко филе
2 глави лук
Доматен сок
Подправки по избор
Начин на приготвяне:
Нарязваш пилешкото на малки парченца и го мяташ в тигана. Бъркаш известно време и когато станат “полу-готови”, добавяш лука, да се запече и той. По желание може да се добави и капка зехтин / масло. През това време сипваш доматения сок (моят е био - от баба ми) в една тенджера и добавяш готовото пилешко и лука. 5-10 минути го оставяш на не много силен огън, колкото да ври, като от време на време разбъркваш, защото иначе месото ще загори (освен ако тенджерата не е някаква специална). Общо взето това си е нещо като сос “Болонезе”, само че с пилешко, не с гадната кайма, която се продава. Бон Апети.
Мнението беше редактирано от Георги Владимиров на 12.04.10 17:24.
казано от anniNP на 09.04.10, 09:56:
Ориенталски сос
пилешко месо
лук, нарязан на филийки
пилешки бульон
кисело мляко
шипка кимион
шипка кориандър
магданоз, ситно нарязан
сол на вкус
черен пипер на вкус
Опитах този сос и ми хареса но го правя без бульон и слагам малко пресен лук вместо стар и е по добре отколкото преди само спагети и пилешко :)
02.05.10
18:27
Така... тази вечер ме домързя да готвя и си купих готово пилешко бутче (печено на грил) с ясната мисъл, че все нещичко ще си измисля за гарнитура към него. Огледах кухнята и погледът ми случайно попадна върху пакет спагети (пълнозърнести, разбира се). Моментално ми се приядоха и преди да премисля с какво ще си ги подправя, водата в тенджерата вече вреше и аз блъснах желаното количество от тях там. В този момент се оказа, че имам 8 минути, за да измисля сос за спагетите, а предварителни идеи и подготовка - никакви. Взех миксера и каната му (моите верни помощници в кухнята и протеиновия бар!), след което започнах да си съчинявам:
- пилешко бутче на грил - така или иначе беше обречено, обезкостих го и го метнах в каната
- варени яйца - винаги ми се намират, обелих 2 бройки и ги запратих при пилешките мръвки
- маслинена паста - скоро я “открих” и не я жаля, сложих 1 чаена лъжичка (не много пълна)
- фикс за спагети Болонезе (Maggi Малки тайни) - открих го в шкафа (явно запаси за черни дни), загребах 2 чаени лъжички
Долях малко вода (абсурд е да преценя колко беше) и се пипнах за миксера.
След 1-2 минути имах готов сос за спагети, който на всичкото отгоре се оказа и много вкусен! :lol:
Ясно ми е, че рецептата е далеч от кулинарните върхове на изтънчения вкус, но пък се приготвя буквално за броени минутки, съдържа читави съставки (хайде простете ми за фикса на Maggi, де... знам, че е по-добре с истински подправки!) и е вкусничко! Обещавам, че когато усетя пристъп на кулинарна “абстиненция” ще направя нещо много по-добро! :-P
Bon appétit! :coolsmile:
03.05.10
06:19
Кольо Пияндето, всички фиксове на Маги и универсалните подправки(не само на тази марка, а по принцип) са направени с идеята да преминат термична обработка. До колкото аз разбрах от твоята рецепта това не се е случило, но препоръчвам на всички, които ще пробват да сварят готовия сос (след намесата на миксера), за да имаме здравословна рецепта. Пък и няма да увеличи времето за приготвяне кой знае с колко...
Колкото да маслинената паста - ммм, и без това много обичам маслини, пък за паста или маслинена салата да не говорим...проблем, че е доста солено.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече