сос за спагети

09.04.10
08:19

Здравйте :)
Храненето освен здравословно , трябва и да е вкусно !
Пълнозърнестите спагети и макарони са супер , но с какво ги комбинирате?

Аз си сварявам по 250 гр. и ги ям 2 обяда

Вчера бяха с нискомаслен кашкавал , малко сирене и пикантна лютеница , пилешко.

Какви други сосове и допълнения към спагетите може да се направят , какви са вашите експерименти в кухнята :)
та “хем” да е здравословно “хем” вкусно ?

П.С. ако има такава тема се извинявам (уШ търсих)

09.04.10
09:44

Аз си купувам готови сосове Барила, супер вкусни са , но не знам доколко са “здравословни” :) Иначе запържвам бекон в масло и стържа кашкавал, това е.

09.04.10
09:56

Ориенталски сос

пилешко месо
лук, нарязан на филийки
пилешки бульон
кисело мляко
шипка кимион
шипка кориандър
магданоз, ситно нарязан
сол на вкус
черен пипер на вкус
Нарежете лука на филийки и го сварете в 2 ч.ч бульон. Махнете от огъня и смесете със киселото мляко(да бъде със стайна температура). Прибавете пилешкото. Подправете със сол, черен пипер, кимион и кориандър на вкус. Поръсете със ситно нарязания магданоз.

аз ще пропусна подправките , че ги нямам ... но след малко ще пробвам :)
преправих рецептата за да е по-здравословна

Специално за макароните, напоследък забърквам една щуротия, която всъщност първия път направих от мързел да измисля нещо по-оригинално. В каната на миксера слагам 2 варени яйца, 1 супена лъжица лютеница и капвам малко прясно мляко (40-50 ml). Случвало се е да ми се намира някакво месо (филе, например), слагам и от него. “Обработвам” ги с миксера докато получа кремче. След това натрошавам с вилица поне 100 g сирене (обикновено е повече) и разбърквам с кремообразната смес (вече с лъжица). Толкоз... после следват сварените макарони, които старателно разбърквам с адската смес и хапвам. :-P

09.04.10
12:28

и спагетите биха станали добре :)

Кифла

09.04.10
12:29

Опитай със соса Болонезе, популярен е и много вкусен. При това може да се приготви така, че да е здравословен. :) За вкуса гарантирам.

09.04.10
12:32

аз не много “на ти ” в кухнята ( това го казвам с доза срам) и сос болонезе знам само на маги ....а той определено не е здравословен . Разбира се с едно “търсене” в Чичка Гугъл ще намеря рецептата и ще я преобразя в здравословна . Мерси !

казано от anniNP на 09.04.10, 12:28:

и спагетите биха станали добре :)

Вероятно... ама аз лично не правя добра асоциация между спагети и сирене... Разбира се - това е въпрос на лични предпочитания.
Сос Болонезе си е класика за спагетите и определено не е трудно да го приготвиш така, че да бъде и здравословна храна. Вариациите са толкова много (включително с моркови, гъби, вино и прясно мляко), че на практика не е никакъв проблем да “напипаш” това, което ти е най-вкусно и да си го разнообразяваш без да “кръшкаш” от правилното хранене.

P.S. И аз не съм на “ти” с готварството, ама... знаеш ли неволята колко много помага? :lol:

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.04.10 12:45.

Кифла

09.04.10
12:49

На бързо ти пиша как:за двама човека: голяма глава лук, 2 моркова, на ситно, в тефлонов тиган се пекат, за да не залепнат, защото няма да слагаш мазнина. Като се поизпекат почват много хубаво да миришат, слагаш каймата- 300 гр - обаче не готова, а от магазин, където ти мелят месото на място, слагаш каймата, слагаш и малко топла вода, за да я раздробиш хубаво. Като я надребниш, добавяш червено вино - 50 мл., доматено пюре или сок, червен пипер, шипка захар, че иначе е кисело от доматите, кимион, сол, черен или бял пипер, босилек и това е. Оставяш на бавен огън. Изчакваш колкото и хубаво да миреше :) Когато соса се сгъсти е готово.
Всяко порция се поръсва с кашкавал.
Ето това са моите спагети Болонезе

Мнението беше редактирано от Кифла на 09.04.10 12:56.

09.04.10
13:01

Пилешко накълцано на дребно вместо кайма :)  кимиона , белия пипер едвали ще ги купя, но останалото звучи супер :))))) Оooo твоите изглеждат МНОГО МНОГО вкусни :P

Мнението беше редактирано от anniNP на 09.04.10 13:03.

Кифла

09.04.10
13:10

Сигурно ще стане и с пиле, но пък малко няма да се връзва с червеното вино, което се слага на червени меса по принцип. Но опитай.Кимиона си е основна подправка за тази рецепта. Белия пипер го споменах като възможност, не е задължителен. :)

09.04.10
13:29

Малко сме скарани с подправките :D , но щом е основна ще я взема :) щом червеното вино е за червени меса , бялото за бели ли е (дано не ми е мн тъп “?” ) ? :D Аз червени меса не обичам много , май само пилешко месо обичам като се замисля ... и на баба кюфтенцата от мляно месо .. с тази тема и твоята снимка пак огладнях ;) и нямам търпение да опитам предложенията ви с останалия пакет пълнозърнести спагети!

11.04.10
10:04

Най-елементарния начин за приготвяне на спагети е със сос Песто - в България знам че има песто на Барила. Няколко вида са - зелен, червен, оранжав... Просто сваряваш спагетите и слагаш е порцията около 1/3 от бурканчето. Не трябва да се прекалява защото вкуса е много силен. разбърква се добре и отгоре се настъргва цирене чедър...или просто кашкавал...пармезан също става. Това го правя, когато мноооого ме мързи, но е много вкусно.

12.04.10
14:21

и аз до сега използвах такъв тип готови сосове , но сега се опитвам да ги избягвам и да си приготвям сосове , за да знам от какво са направени :). Ще ми е инт. да разбера какво пробваш, когато не те мързи ... или как си приготвяш сос Песто
А това каза чичо Гугъл (нали ми стана любопитно...)
Продукти:

60 г листа от босилек
4 едри листа от спанак (бланширани 30 сек. в гореща вода)
1 суп. л. нарязан на ситно магданоз
1 ч.л. сол
3 счукани скилидки чесън
60 г настъргано сирене (пармезан)
55 г ядки (по избор)
150 мл зехтин

Начин на приготвяне:

•Босилекът, спанакът, магданозът, солта и чесънът се разбиват с пасатор до гладка маса.
•Прибавят се сиренето, смлените ядки и зехтинът и сместа се разбива отново.
•За да се съхрани сосът по-дълго време, се слага в чист стъклен буркан и отгоре се налива тънък слой зехтин.
•Захлупва се и се държи в хладилник.

Мнението беше редактирано от anniNP на 12.04.10 14:22.

Ще ти кажа аз как си правя спагетите(пълнозърнести естествено).

Необходими продукти:
Около 300 грама пилешко филе
2 глави лук
Доматен сок
Подправки по избор

Начин на приготвяне:
Нарязваш пилешкото на малки парченца и го мяташ в тигана. Бъркаш известно време и когато станат “полу-готови”, добавяш лука, да се запече и той. По желание може да се добави и капка зехтин / масло. През това време сипваш доматения сок (моят е био - от баба ми) в една тенджера и добавяш готовото пилешко и лука. 5-10 минути го оставяш на не много силен огън, колкото да ври, като от време на време разбъркваш, защото иначе месото ще загори (освен ако тенджерата не е някаква специална). Общо взето това си е нещо като сос “Болонезе”, само че с пилешко, не с гадната кайма, която се продава. Бон Апети.

Мнението беше редактирано от Георги Владимиров на 12.04.10 17:24.

12.04.10
20:24

казано от anniNP на 09.04.10, 09:56:

Ориенталски сос

пилешко месо
лук, нарязан на филийки
пилешки бульон
кисело мляко
шипка кимион
шипка кориандър
магданоз, ситно нарязан
сол на вкус
черен пипер на вкус

Опитах този сос и ми хареса но го правя без бульон и слагам малко пресен лук вместо стар и е по добре отколкото преди само спагети и пилешко :)

Така... тази вечер ме домързя да готвя и си купих готово пилешко бутче (печено на грил) с ясната мисъл, че все нещичко ще си измисля за гарнитура към него. Огледах кухнята и погледът ми случайно попадна върху пакет спагети (пълнозърнести, разбира се). Моментално ми се приядоха и преди да премисля с какво ще си ги подправя, водата в тенджерата вече вреше и аз блъснах желаното количество от тях там. В този момент се оказа, че имам 8 минути, за да измисля сос за спагетите, а предварителни идеи и подготовка - никакви. Взех миксера и каната му (моите верни помощници в кухнята и протеиновия бар!), след което започнах да си съчинявам:
- пилешко бутче на грил - така или иначе беше обречено, обезкостих го и го метнах в каната
- варени яйца - винаги ми се намират, обелих 2 бройки и ги запратих при пилешките мръвки
- маслинена паста - скоро я “открих” и не я жаля, сложих 1 чаена лъжичка (не много пълна)
- фикс за спагети Болонезе (Maggi Малки тайни) - открих го в шкафа (явно запаси за черни дни), загребах 2 чаени лъжички

Долях малко вода (абсурд е да преценя колко беше) и се пипнах за миксера.
След 1-2 минути имах готов сос за спагети, който на всичкото отгоре се оказа и много вкусен! :lol:

Ясно ми е, че рецептата е далеч от кулинарните върхове на изтънчения вкус, но пък се приготвя буквално за броени минутки, съдържа читави съставки (хайде простете ми за фикса на Maggi, де... знам, че е по-добре с истински подправки!) и е вкусничко! Обещавам, че когато усетя пристъп на кулинарна “абстиненция” ще направя нещо много по-добро! :-P

Bon appétit!  :coolsmile:

Кифла

03.05.10
06:19

Кольо Пияндето, всички фиксове на Маги и универсалните подправки(не само на тази марка, а по принцип) са направени с идеята да преминат термична обработка. До колкото аз разбрах от твоята рецепта това не се е случило, но препоръчвам на всички, които ще пробват да сварят готовия сос (след намесата на миксера), за да имаме здравословна рецепта. Пък и няма да увеличи времето за приготвяне кой знае с колко...
Колкото да маслинената паста - ммм, и без това много обичам маслини, пък за паста или маслинена салата да не говорим...проблем, че е доста солено.

10.11.10
08:03

Аз ги комбинирам с течен мед и стават страхотни ;)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1