Тайландски десерт с кокосово мляко и банан

14.07.10
13:00

Така....попаднах на много вкусен и елементарен десерт. тайландски е и е много популярен.

Продукти: Кокосово мляко или кокосов крем (тези които са в консерва), банан, захар, сол, канела (ако ви се иска :))))

1. Вземате кокосовото мляко. Ако ползвате кокосов крем, просто може да му слойите малко вода. Като гледам, крема е много калоричен, такаче аз смятам да се придържам към кокосово мляко. Слагате кокосовото мляко е тенджера да заври...ама не много 1е да не взема да залепне и да стане на нищо.
2. наразвате бабаба на 2 части и после всяка част на половинка през средата и слагате парчетата в кокосовото мляко.
3. Слагате захар...колкото ви се иска. Рецептата е със захар, ама аз си мисля за мед или поне кафява захар. Ако сте фенове на подсладители...ползвате си тях.
3. Слагате и малко сол...тайландците винаги смесват сол и захар.
4. Това трябва да ври лекичко...според рецептата 2-3 минути. Идеята е банана да омекна, но не прекалено.
5. Слагате канела или каквото други искате и оставяте да истине.
6. Ядете....аз го харесвам студено...като сладолед е.

Дано да ви е станало ясно как става :))

Темата беше редактирана от Callo на 14.07.10 16:23.

14.07.10
15:36

Не му слагай мед, прецаква се при топлинна обработка. Ползвай кафява захар. Иначе звучи вкусно.

14.07.10
16:27

Дам, и аз така си помислих. А има и китайска версия на това. При нея се използва пъпеш, вместо банан и сега прибавя един странен ориз, който е прозрачен и е на големи топчета.


хахаха, ей сега видях, че в заглавието на темата съм написал “бабан” вместо банан :).

14.07.10
16:51

Доста се посмях на заглавието  :D
Китайският вариант не ми се струва толкова вкусен, може би защото съм с предубеждения към китайската кухня като цяло.
Затова пък се сещам за един индийски десерт с банани: на кратко съдържа банани, кисело мляко, гхи, синапени семена, захар, прясна мента (цветчетата само) и внимание...люти чушки!!
Звучи “особено”, но е невероятно вкусно. Само че не съм го правила от години, защото намирането на ментови цветчета не е толкова лесно, а със сушени не става.

14.07.10
17:04

Интересно звучи. Нормално за Индийската кухня. Понякога може да се замаяш от ароматите.

15.07.10
15:16

Индийския сладкиш среща ли се по нашите индийски ресторанти??

15.07.10
15:39

казано от festo на 15.07.10, 15:16:

Индийския сладкиш среща ли се по нашите индийски ресторанти??

Малко ме съмнява. Ще трябва да си го приготвиш сам. Ще се опитам по спомен да пресъздам рецептата. :)
Количествата са приблизителни:
1 ч.л. гхи (или масло)
1,5 ч.л. синапени семена
1 зелена люта чушка
2 банана
ок. 500 гр пълномаслено кисело мляко
1 - 1,5 с.л прясна мента (само цветовете)  - ако използваш сушена мента или листа вкуса се изменя

Начин на приготвяне: в дълбок тиган се загрява гхи-то и се добавя синапа (след добавянето му веднага се покрива с капак, тъй като започва да пука и да лети навсякъде  :D ). Когато спре да пука, добавяш нарязаната на ситно люта чушка за 30-тина сек. Сваля се от огъня, добавят се киселото мляко, нарязаният банан и накълцаната мента.

Не мога да си спомня дали се слагаше захар, но мисля че се добавяха 1-2 лъжички кафява захар.

Дано да не се бъркам с рецептата. Ако искаш рискувай и сподели след това :)

Мнението беше редактирано от Margi на 15.07.10 15:40.

fire.is.my.nature

23.07.10
20:34

Аууу какви вкустий :) Строхотно звучат ! Ще ги пробвам :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1