Баналното рамо

24.10.10
14:59

Здравейте,
Четох из темите да видя за нещо сходно и общо взето стигам до извода, че без рентгенова снимка и докторска оценка само ще гадая, но преди да почна да взимам неплатени дни за доктори се надявам, че може и тук да получа адекватно решение.
Случаят е следния: в края на август месец при набиране с широк хват, при долната позиция ми изпука лявото рамо (не мисля, че се е вадило, просто се поразтегна). Болката не беше силна и до сега не е, но не стихва. Боли си ме при всяко по засукано движение на ръката в предното рамо, дори когато спя в/у същата ръка ме заболява. Понеже болката е търпима все си мислих, че ще си мине от само себе си, но вече стават 2 месеца и започвам да се притеснявам да не си навредя повече като продължавам да си тренирам, стискайки зъби.
Ако някой има някаква добра идея, съм отворен към нея :)

Владимир Недков

24.10.10
15:16

Волт, снимай си стойката гол до кръста от страни и фронтално. Предполагам че имаш изместване на стойката, скъсено и препразвито предно рамо, преразвит и скъсен пекторалис минор и преразвит горен дял на трапци. Това рано или късна води до травма при бутане/дърпане. Проблемът обаче може да е в ротаторния маншон. Няма да се види на рентген. Иска си диагностика при ортопед или кинезитерапевт. Ако е така, след възстановяване ти предлагам да си преосмислиш концепцията на тренировка.

Спри да тренираш и се консултирай част по-скоро. Отиде ли си баланса в рамо-раменен маншон, отиват си и ставните повърхности, а после болката е завинаги.

24.10.10
19:22

Звучи ми по-сериозно от “почини седмица две, пък после си като нов”.
Тренирам напоследък: гърди предно рамо——> гръб задно рамо——> ръце
Не се събират повече от 3-4 упражнения за рамото като не правя преси с лост уж да се пазя от контузии ама... ще проверя за кинезитерапевтиката :?

24.10.10
20:46

Аз имам проблеми с раменете. В началото беше само дясното, после и лявото. Точно този “ротаторен маншон” е лабава история, наистина. Пуканията ги игнорирах, болката не успях. Слагаха ми инжекции с кортико-стероиди в бурсата, но не видях някаква разлика (преди 5-6 години това). Преди 3 години говорих с един ортопед и човекът беше доста компетентен, тъй като самия той към 20 годишен се е занимавал доста с фитнес и до анаболни стероиди е прибягвал даже си призна, таа искам да кажа, че си беше точно правилният човек за темата с щангите и контузиите. Оказа се че си имам сравнително “халтави стави”.

Лечение няма, профилактика от болка за щастие има. В частност за раменете и на физиотерапия съм ходил, така че и ти трябва да пробваш. Сега обаче, ако имаш оток незабавно в ДКЦ-то. Вземи си направление за процедури, а след възстановяване с почивка около 2-3 месеца тренирай с малки тежести по-интензивно. Нищо не укрепва по-добре ставата от редовните и премерени упражнения- цялата ротаторна група мускули хипертрофира и моя ортопед ми каза, че точно това предпазва от контузии.

Аз- самият като спра да тренирам по-дълго време и усещам слабост в раменете, по-лесна уморяемост и болка от битови движения. Даже като отмествам по-тежка завивка зимата дето спя ме е заболявало. Самите раздвижвания за загрявка преди всяка тренировка са ти профилактичното хапче, така че не спирай да спортуваш след лечението.

Мнението беше редактирано от introducer на 24.10.10 20:47.

25.10.10
18:06

Мерси за отделеното време, сега съм малко назад с графика и мисля, че ще смогна за лекар в началото на другия месец, но пък ще споделя какъв е отговора ако случайно помогне и на някой друг :)

26.10.10
18:07

ГПто ми каза, че няма направления в края на месеца и си насрочих ден за ортопедичен преглед, а междувременно ми каза да си дам почивка. На мен ми се иска да потренирвам по малко поне, че ми е гузно. Зима иде и ще зацапам много бързо. Изключвам тренировките само на крака, а всичко друго ангажира и раменете... Има ли смисъл от 3-4 пъти седмично кардио + корем без нищо друго или най-много 1 път предмишница нещо или по-добре да пестя парите за храна ...

29.10.10
11:26

Страх лозе пази, та се разчетох из нета за какви ли не техники за подобряване на такава контузия. Има ли смисъл от продукти с глюкозамин и такъв тип въобще за стави и сухожилия или ми трябва нещо по в друга насока ?

Владимир Недков

29.10.10
14:12

Без точна диагноза, е като да хвърляме боб. :)

29.10.10
14:43

казано от Voltmachine на 29.10.10, 11:26:

Страх лозе пази, та се разчетох из нета за какви ли не техники за подобряване на такава контузия. Има ли смисъл от продукти с глюкозамин и такъв тип въобще за стави и сухожилия или ми трябва нещо по в друга насока ?

има,но няма да ти помогнат за излекуване
ако си разтегнал или скъсал нещо физиотерапия,мисля че първата ти работа преди форума е да намериш добър кинезитерапевт или физио повтарям го за стотен път във форума,и колегата преди мен ти каза същото така,че мисля ни разбра...

29.10.10
15:01

казано от Voltmachine на 29.10.10, 11:26:

Глюкозамин - по-скоро - не. На теория има полза, но в практиката е съмнително. Аз също имах подобен проблем преди няколко години, до степен че се наложи да преосмисля доста философията си относно различните бутащи движения.
Моята препоръка като човек, който е бил там: налага се да отделиш малко време за укрепване на зоната на рамото, и най-вече въпросните ротатори и маншона. Спри да напъваш малко и включи движения които са с тежест не повече от 3-5 % от личното ти тегло - неща като Странична външна ротация от страничен лег (Side-Lying External Rotation) и No Money w/Band (виж. youtube), . вкл. във вариация легнал по гръб.
При мен след като болката отмина и увереността ми се повърна, тренирах предимно долната част на тялото и смених техниката за изпълнение на бутане от лег и минах на тесен хват (трибойската техника) По-безопасне е за рамота, макар че изисква в началото по-малка тежест докато я усвоиш. Важните суплемети според мен са само рибено масло - противовъзпалително и имуноукрепващ; пии повече бульони и това е.

30.10.10
09:47

Мерси момчета, за момента преустановявам тренировките ( до момента продължавах да тренирам, но болката се задълбаваше леко). Сряда имам час при ортопед, ако нищо смислено не ми каже (както си мисля), ще го попитам поне за добър кинезитерапевт.

02.11.10
12:29

казано от Voltmachine на 24.10.10, 14:59:

Здравейте,
Четох из темите да видя за нещо сходно и общо взето стигам до извода, че без рентгенова снимка и докторска оценка само ще гадая, но преди да почна да взимам неплатени дни за доктори се надявам, че може и тук да получа адекватно решение.
Случаят е следния: в края на август месец при набиране с широк хват, при долната позиция ми изпука лявото рамо (не мисля, че се е вадило, просто се поразтегна). Болката не беше силна и до сега не е, но не стихва. Боли си ме при всяко по засукано движение на ръката в предното рамо, дори когато спя в/у същата ръка ме заболява. Понеже болката е търпима все си мислих, че ще си мине от само себе си, но вече стават 2 месеца и започвам да се притеснявам да не си навредя повече като продължавам да си тренирам, стискайки зъби.
Ако някой има някаква добра идея, съм отворен към нея :)

Най-добрата идея е да отидеш на лекар, а не да правиш чудеса от героизъм. Недей да тренираш с травма, защото ако хронифицира почват ядовете.

22.11.10
19:37

3 седмици -> 2 седмици пълна почивка, от една седмица тренирам с леко и то не всички упражнения, а само тези които не ми натоварват много много рамото. Мога да споделя, че болката поизчезва, освен като правя лежанка. Всички упражнения са 12-15-20 повторения, контролирани - ГПто “няма направления” вече почти месец - хвала на здравната система.
Общо взето явно не съм тежък случай или поне така се надявам, като мина през ортопед ще кажа какво компетентно мнение е изказал :)

Мнението беше редактирано от Voltmachine на 22.11.10 19:38.

22.11.10
21:18

Аз съм вече от 5 месеца с болки в дясното рамото. Напоследък болката е търпима и от месец отново тренирам що годе пълноценно. Правя предимно изометрични упражнения, а цялата ми концепция за бутащите упражнения и за упражненията зад врат е променена. Само като пример, придърпване на горен скрипец с подхват си го правя нормално, а с широк хват зад врат не мога и едно повторение да направя. Същото е и с раменната преса. Който иска да продължава да бута и дърпа зад врат :) Проблемът при мен е в ротаторния маншон. Имам разтегнато, а може и разкъсано сухожилие. Не съм ходил на ЯМР и за това нямам точна диагноза. Пил съм ибупрофен и celebrex няколко пъти, мазал съм се с дийп релийф, волтарен, диклак, репарил гел и с атростоп рапид опитах :D Ходил съм 10 дена на физио терапия и 15 дена на кални бани. Освен, че дийп релийфа леко ми облекчава болката, другите неща с нищо не ми помогнаха. Не знам дали съм бил прав, но отказах да ми бият кортико-стероидна инжекция. Единствените неща, които имат ефект и имам чувството, че наистина ме ЛЕКУВАТ, а не просто да облекчават болката, са криотерапията (лечение с лед) и физио-терапевтичните упражнения за ротаторния маншон + изометрични упражнения за рамо. Ако мога да ти помагна с някакъв съвет, то е да започнеш да правиш такива упражнения. След като ги правя болката ми минава и започвам да чувствам ставата отново стабилна. Доколкото съм информиран проблемът при лечението на такъв вид травми е слабото кръвоснабдяване на сухожилията, а нищо не може да го увеличи повече от физическите упражнения. Освен това четох някъде из нета, че сухожилията били за организма на принципа “не ги ли използваш ги изхвърляш”. Бързо оздравяване :)

Мнението беше редактирано от default на 22.11.10 21:42.

02.12.10
13:52

Днес минах през ортопеда и си направих рентгенова снимка.
Тя показа, че имам отлепяне на ключицата от раменната става, но недотам, че да се наложи операция.
Общо взето лекарят ми каза да почивам месец и ми изписа гел за мазане + нещо за пиене против възпалителни процеси и така...
Та ако някой има сходни оплаквания, тази тема може и да му е полезна, а за мен - добра почивка и после леко по-леко увеличаване на натоварването и много добро разгряване и стискам палци да не се допрецакам

06.12.10
13:37

Аз също си прецаках рамото миналата седмица, но аз съчетавам фитнес и джудо :x цяла седмица неможех да движа пълноценно ръката си (за ляво рамо става съпрос) и прочетох за тая паста Дийп Рилийф в темата и си я купих... тая паста ме излекува :) сега болката е съвсем малка дори си позволих вчера да тренирам (бицепс) и неусетих болки :). А бях се поуплашил доста :D

Мнението беше редактирано от aggresor на 06.12.10 13:39.

22.01.11
12:48

Ами като финал на тази тема - малко по малко започвам да си тренирам нормално с повечко внимание в раменната област и горните гърди.
Трябва да не се спира човек от най-малката пречка :)

11.02.11
20:25

казано от Voltmachine на 22.01.11, 12:48:

Ами като финал на тази тема - малко по малко започвам да си тренирам нормално с повечко внимание в раменната област и горните гърди.
Трябва да не се спира човек от най-малката пречка :)

Аз се мажа с Магнезиево олио ( воден разтвор на магнезиев хлорид ) или магнизиев гел. Крампи, схващания, болки  изчезват до 20 - 30 мин, но се мажа редовно  и за общата енергетика.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1