Млякото

30.03.11
12:29

Млякото топи ли мазнини?
6 месечно изследване показва че хора които са пиели обогатено с калций мляко са отслабнали повече от тези които не са приемали мляко.


Освен това изследователите открили че калциевите добавки (под формата на таблетки и прах) не са толкова ефективни колкото млякото, защото млечните протеини допълнително усилват ефекта на топенето на мазнините.

Изгражда ли мускулите?
Разбира се. Млякото се явява една от най-добрите храни за изграждането на мускули. Протеина в млякото е със състав 20% суроватъчен и 80% казеин. Суроватъчния е висококачествен + се абсорбира много бързо от кръвния поток. Затова шоколадовия млечен шейк е една много добра напитка за консумация след тренировка.


Казеина се разгражда по-бавно, и снабдява тялото с протеин през по-големи периоди от време, затова е добре също да пиете по 1 чаша мляко преди да легнете да спите.

Млякото и хормоните в него
Експерименти доказват че дори и хормонално измененото мляко е безопасно за пиене. Но не трябва да си го инжектирате: хормоните на разтежа и инсулин факторите не действат, когато биват приемани орално както е при стероидните хормони. При процеса на храносмилане те се разрушават. Затова пиенето на мляко от хормонално третирана крава няма да Ви прехвърли активната форма на тези химикали.

Пълномаслено или обезмаслено?
Ако сте на отслабваща диета си вземете мляко с ниска масленост, в противен случай за изграждане на мускули най-добрият избор е пълномасленото: след вдигане на тежести именно пълномасленият вариант увеличава синтеза на протеин от обезмасленото с почти 3 пъти(2.8).

Остеопороза
Много хора обвиняват прясното мляко като причина за намаляване на плътността на костите, въпреки че съдържа високи количества калциий и магнезиий? Нека проверим до колко това е вярно?

Според индекса PRAL - обозначаващ крайното(след преработка) влияние върху организма на погълнатата храна - дали тя е киселинна или алкална, млякото заема стойност 1.0 тоест има леко киселинен ефект. С други думи приемането му в големи количества води до незначително намаляване на калция от костите и отрицателен азотен баланс. Разбира се това намаляване на нивата на калций дори не може да се сравнява с ефекта от кафето или газираните напитки. Но млякото се явява много слаба киселина, което означава че лесно би могла да се неутрализира, освен това никой не консумира само и единствено мляко. Най-лесно може да неутрализирате този ефект като сипвате щипка сода бикарбонат в млечния си шейк. Малък плод или зеленчук също вършат работа.

По колко мляко да пиете?
2 или 3 чаши мляко на ден намаляват риска от сърдечен и мозъчен удар, подобрявайки холестиролните нива, намалявайки кръвното налягане.
——————

Попаднах на тази статия след която имаше интересен коментар:
“след вдигане на тежести именно пълномасленият вариант увеличава синтеза на протеин”
Скъпи бодибилдъри, радвайте се колкото може по-дълго на мускулите си, защото спазвайки тези глупости от медицинска гледна точка, ви е гарантиран инфаркт и/или множествена склероза още преди да сте чукнали четийсетака. Дано се отървете от мъките по-скоро с писания като това

Както този коментар противоречи на част от статията, така и аз съм чел противоречиви статии за млякото. Ако има някой, който наистина е компетентен, нека сподели мнението си защото това е важна част от храната на всеки спортист.

30.03.11
13:34

Много добра тема.Точно информация за млякото ми трябваше.Благодаря

Млякото наистина е супер храна, но не прочетох нищо за лактозата. Доста хора не им понася и не могат да приемат по-големи количества. А и определено не е много подходящо при сваляне. Е освен ако си с бърз метаболизъм (но при такъв едва ли има нужда от чистене) естествено. Но определено ако си с умерен до бърз метаболизъм млякото е перфектно за качване и възстановяване от тежки тренировки, но в никакъв случай не е подходящо при сваляне.

31.03.11
12:40

Горенаписаната статия изобщо не е хубава. Ето една от ЛТЛ, за млякото, която аз намирам за съдържателна:

Да си купуваме ли мляко от магазина?
January 27, 2011 от Йордан Христов - ketlot  
Публикувано в Хранене

Млякото е описвано като „един от най-пълноценните продукти от животински произход” и същевременно обвинявано за всякакви проблеми от хронични инфекции и натравяния, до рак и диабет. В тази статия ще опитам да опиша източниците на тези противоречия и да ви покажа , че това истинското мляко, което още Хипократ е използвал като лекарство, не е нито в магазините, нито в кафетата, няма го в съвременните сирена и кашкавали, да не говорим за сладкарските продукти…

Еволюция

Преди да разгледаме самото мляко, нека се спрем на хората, които го употребяват и да зададем въпроса : За всеки ли е добре да пие истинско сурово мляко и да консумира млечни продукти? Строгите привърженици на палео-режима ще кажат, че нашите предшественици ловци и събирачи не са използвали млечни продукти и не сме пригодени да ги усвояваме. Това е вярно, но също е вярно и че има много древни общества, които са разчитали на млякото от най-различни животни за да оцелеят. Както често се случва, всички са прави  . Нека обясня: oсновна причина за ниската толерантност на млечни продукти са лактозата и липсата на ензима лактаза, който я разгражда. Както всички бозайници, човешките бебета произвеждат лактаза, но, растейки, продукцията на този ензим намалява и дори изчезва. Благодарение обаче на множеството народи, изхранващи се с мляко и млечни продукти, при много от днешните хора (достигащи до 30-40% в следствие на естествената селекция и адаптацията на популациите към достъпната храна) съществува мутация или рецесивен ген, който позволява продукцията на лактаза и при възрастните индивиди. Така само част от нас могат безпроблемно да употребяват мляко и млечни продукти. Разбира се, останалите също могат да ги употребяват, тъй като суровото мляко съдържа известно количество лактаза, а много млечни продукти съдържат пренебрежими количества лактоза, но ще трябва да бъдат по-внимателни с количествата и избора си на млечни продукти.

Казеин

Друг проблем, който може да възникне при употребата на сурово мляко, е основния протеин, съдържащ се в него – Казеинът. При част от хората е възможно този протеин да причини алергична реакция или проблеми с храносмилането. Ако сте от тях, алтернатива за вас остават ползването на млечни продукти, при които казеинът е отстранен или силно намален в количество. Как може да направим това? Чрез подквасване, ферментация, пречистване на масло, за които ще научите в една от следващите статии по темата.

Пастьоризацията !

Основният и най-лесен за разрешаване проблем при млякото, правещ го недобър хранителен продукт дори и за хората, предразположени към употребата на млечни продукти, е пастьоризацията.

Въпреки, че основната цел на пастьоризацията е да предотврати инфекции и зарази разпространявани чрез млякото, този метод не само не се справя с тази задача, но и действа в противоположна посока. ** Няма нито един потвърден случай на заразяване с инфекция от сурово мляко, същевременно всички случаи на заразяване със салмонела са възникнали от пастьоризирано мляко. Защо се случва така? Отговорът е, че млякото има множество защити на биологично ниво, които биват унищожавани от пастьоризацията. За да не бъда голословен, ще предоставя следната таблица, показваща основните механизми на защита на суровото мляко и как пастьоризацията им се отразява.

Компонент В суровото мляко В пастьоризираното мляко
Б-лимфоцити Активни Деактивирани
Макрофаги Активни Деактивирани
Неутрофили Активни Деактивирани
Лимфоцити Активни Деактивирани
lgA/lgG антитела Активни Деактивирани
Б12 свързващ протеин Активни Деактивирани
Бифидус фактор Активни Деактивирани
Средноверижни мастни к-ни Активни Редуцирани
Фибронектин Активни Деактивирани
Гама-интерферон Активни Деактивирани
Лактоферин Активни Редуцирани
Лактопероксидаза Активни Редуцирани
Лизозим Активни Редуцирани
Муцин А/Олигозахариди Активни Редуцирани
Хормони и растежни фактори Активни Редуцирани

И това не са просто сложни думички, а реално действащи механизми за защита от бактерии, чието действие е доказано чрез изследвания. Ако ви е нужна повече информация за някой от тях – пишете или разгледайте източниците* , както и потърсете приложените имена на изследвания и научни публикации **

Всички тези биологични механизми се грижат млякото да остане свободно от бактерии. Това се потвърждава и от няколко изследвания, при които сурово краве мляко умишлено се заразява. Резултата е постепенно изчистване на бактериите в млякото в резултат на действието на защитните механизми.

Ако все пак това беше единствения проблем, който причинява пастьоризацията, положението щеше да е къде къде по-слънчево.
Ето какво още се случва по време на пастьоризация :

■Променят се млечните аминокиселини лизин и тирозин, което ги прави по-труднодостъпни.
■Подпомага се гранивността на несатурираните мастни киселини и разрушаването на витамини.
■Загубите на витамин C са над 50 %, а при други водо-разтворими витамини могат да достигнат 80%
■Витамин B12 както и така наречения Wulzen Factor биват унищожени напълно.
■Намалява се достъпността на множество минерали като : Калций, Хлориди, Магнезий, Фосфор, Калий, Натрий, Сяра.
■Всички ензими в млякото биват унищожени, това изисква панкреаса ненужно да произвежда допълнително ензими. Някой от най-важните унищожени ензими са Липазата(разгражда мазнините), Протеазата (Разгражта белтъците) , Лактоферина (антиоксидантно, противовъзпалително, антивирусно и имунорегулиращо действие) Лактазата (разгражда лактозата – млечната захар)
■Млякото бива подложено на хомогенизация, процес, който, заради по-красивия търговски вид, прави така, че мазнините в млякото се свързват с кислорода и стават на хидрогенирани(окислени) мазнини – всички знаем колко са полезни те 
Всички тези промени в млякото подлагат храносмилателната система на огромен товар. Множеството произтичащи от това проблеми в крайна сметка могат да доведат до алергии, хронична умора, сърдечни заболявания, остеопороза, диабет и подпомагане на всякакви дегенеративни заболявания.

Всички от приемащите мляко общества, изучавани от д-р. Прайс, са консумирали сурово мляко и млечни продукти от здрави животни, хранени със зелена трева или сено, при което процента на изброените по-горе заболявания при тези общества клони към нула. Е, какво може да се направи, след като всичкото мляко в магазините е пастьоризирано и хомогенизирано, и то по закон …

За щастие, за момента в България не е невъзможно, дори не е и трудно да се сдобиете със сурово мляко. Просто станете по-рано сутрин и се разходете до най-близкия пазар. В най-лошия случай ще намерите хубаво сурово мляко, разредено с малко вода 

п.п. Ако си купите сурово домашно мляко и след това го преварите – това е еквивалентно на пастьоризация, а в някой случаи и по-деструктивно 

* Източници :

http://www.realmilk.com/

Sally Fallon – Nourishing Traditions

** Научни изследвания , които подкрепят твърденията относно безопасността на пиенето на сурово прясно мляко без никаква преработка !

■Големи количества от бактерията Campylobacter добавени към охладено прясно мляко драматично намаляват в рамките  на няколко дни (Applied and Enviromental Microbiology 1982; 44(5):1154-58 )
■Големи количества Campylobacter добавени към топло(37 C) намаляват още по рязко нивата на патогени в рамките на 48 часа. (Mikrobiyiliji Bul 1987:21)(3) :200-5)
■Лактопероксидазата в суровото мляко убива добавени гъби и бактериални агенти (Life Sciences 2000 66(25):2433-9)  ;  (Indian J Experimental Biology , 1998 ; 36:808-10)
■Сурово козе мляко убива Camplybacter jejuni (J. Food Protection , 63:916-920)
■Седем типа Е.coly в количества 1 милион/мл  добавени към сурово мляко не успяват да се развиват и измират. (Letters in Applied Mictobiology 1999 28(1)89:92 )
■L.mono Добавени към сурово мляко при темепература 98.6 F . След 56 часа не могат да се засекат клетки на L.mono (Australian Journal of Dairy Technology 1999 54(2)90:93)
Тези и още много други тестове за направени и резултата винаги е драстично намаляване или унищожаване на бактерии и патогени в млякото.

*** Документ приготвен от Фондацията Weston.A.Price направен в отговор на публикация на Bill Marley.

Докуметът е ценен с това, че Bill в публикацията си е посочил над 100 референции от научни доклади, подкрепящи според него тезата, че суровото мляко е опасно. В следния документ аргументирано са разгледани всички тези източници и неговата теза е опровергана. Допълнително са показани и статистики, които подкрепят твърдението, че инфекции при суровото мляко не се получават, всички случай на заразяване са в следствие от пастьоризирано мляко или друга храна.

Чакай сега... до сега съм пил купешко мляко 2 пъти в живота ми. Но домашното, което пия винаги бива сварено преди консумация от съображение за сигурност. Искаш да кажеш, че това е грешно и прецаква млякото така, както пастьоризацията?

31.03.11
14:01

Нищо не искам да кажа  :) , просто статията е информативна и е хубаво всеки да я прочете, защото не е булшит  ;) . Аз също пия домашното мляко сварено. Не съм се вманиачила  :) . Майка ми го купува от една жена, от село... веднъж си сипах несварено и тя ми каза да не го пия така, т.к. не се знае тази жена как го е доила, в какви съдове и т.н... тук вече става дума за хигиена. Не, че ме е страх... ама кравата не е моя и не съм я доила аз  :) . В София също се продава сурово мляко, но и него също го варя, поради същата причина. Все пак по-добре домашно и сварено отколкото пастьоризирано от магазина, разликата във вкуса и вида на млякото е осезаема  :) . Важното е човек да ЗНАЕ детайлите и моментно да преценява.

Мнението беше редактирано от maria на 31.03.11 14:03.

02.04.11
15:05

Ах, ужас! Аз пия мляко, което купувам и се чудя дали от него ми излизат бемки. Направо откачих като ти прочетох коментара.

Ачо

02.04.11
15:11

1 литар на ден е добре според мен, 500 мл сутрин и после след трен още толко :)

TN

02.04.11
18:33

казано от Ачо на 02.04.11, 15:11:

1 литар на ден е добре според мен, 500 мл сутрин и после след трен още толко :)

След трен не пиеш мляко! Трябва ти бързоусвояем протеин,млякото е казейн(бавноусвояем) Става за сутрин и преди лягане..По време на деня също,но не след трен!

 

казано от The Next на 02.04.11, 18:33:

След тренировка не пиеш мляко! Трябва ти бързо_усвояем протеин, млякото е казеИн (бавно_усвояем). Става за сутрин и преди лягане. По време на деня също, но не след тренировка!

Би ли разказал тази своя теория на Flex Online, моля?... за да не се излагат повече!

TN

02.04.11
20:53

казано от Кольо Пияндето на 02.04.11, 19:33:

казано от The Next на 02.04.11, 18:33:

След тренировка не пиеш мляко! Трябва ти бързо_усвояем протеин, млякото е казеИн (бавно_усвояем). Става за сутрин и преди лягане. По време на деня също, но не след тренировка!

Би ли разказал тази своя теория на Flex Online, моля?... за да не се излагат повече!

Теорията не е моя,не ме интерусва какво пише някъв си сайт дето продава добавки..

TN

02.04.11
21:22

казано от Кольо Пияндето на 02.04.11, 19:33:

казано от The Next на 02.04.11, 18:33:

След тренировка не пиеш мляко! Трябва ти бързо_усвояем протеин, млякото е казеИн (бавно_усвояем). Става за сутрин и преди лягане. По време на деня също, но не след тренировка!

Би ли разказал тази своя теория на Flex Online, моля?... за да не се излагат повече!

Хайде да попитаме google как се пишат тези неща? http://www.google.bg/search?hl=bg&sa=X&ei=S2mXTcGSOcKYOtTq0McM&ved=0CCIQBSgA&q=бавноусвояем&spell=1 Трен=тренИРОВКА(за умственоизостанали трябва да се пише цялото,ако има такива,ще го пиша,все едно обиждаш хората ;) )
КазеЙна - е там греша

02.04.11
21:27

И аз не знам какво е трен, няма такава дума в речника. Сигурно и аз съм умствено изостанал?
П.П. Знам, че сега е модерно да се съкращават думички (трен, мн, нз и т.н. ;)), но това се прави по определени правила и най-малкото се слагат точки ;)
Освен това, не всеки е длъжен да разбира жаргон.

Мнението беше редактирано от Петко К на 02.04.11 21:37.

казано от The Next на 02.04.11, 21:22:

Хайде да попитаме google как се пишат тези неща?

Приятелю, след като нямаш НИКАКВО понятие как работи Google, защо си сверяваш правописа с него? В българския език, който ти е видимо чужд, не съществува дума ‘бавноусвояем’. Хайде сега отвори правописния речник и бъди така добър да не даваш мнения на тема правопис. С довършването на думичките ти не обиждам никой, а ти подсказвам внимателно, че да се изразяваш правилно е елементарно уважение към другите потребители. Ясно ми е, че днес се тръгнал да пръснеш цялата си мъдрост по всички теми, но моля - поне го прави грамотно. Това, че ти се излагаш, си е твой проблем. Това, че много хора подминават неграмотните писания, защото те НЕ са надеждни - също е ясно. Идеята ми е... като не си за пред хора, гледай да не го демонстрираш така настойчиво.

TN

02.04.11
22:51

казано от Кольо Пияндето на 02.04.11, 21:38:

казано от The Next на 02.04.11, 21:22:

Хайде да попитаме google как се пишат тези неща?

Приятелю, след като нямаш НИКАКВО понятие как работи Google, защо си сверяваш правописа с него? В българския език, който ти е видимо чужд, не съществува дума ‘бавноусвояем’. Хайде сега отвори правописния речник и бъди така добър да не даваш мнения на тема правопис. С довършването на думичките ти не обиждам никой, а ти подсказвам внимателно, че да се изразяваш правилно е елементарно уважение към другите потребители. Ясно ми е, че днес се тръгнал да пръснеш цялата си мъдрост по всички теми, но моля - поне го прави грамотно. Това, че ти се излагаш, си е твой проблем. Това, че много хора подминават неграмотните писания, защото те НЕ са надеждни - също е ясно. Идеята ми е... като не си за пред хора, гледай да не го демонстрираш така настойчиво.

Не си ти човека,който ще ми каже какво да правя,нито ще ме учиш на Български.Като не ти харесвам,не коментирай и това е.Този форум не е форум за Български език,а ти не си човека,който ще ни учи.

TN

02.04.11
22:52

казано от Петко К на 02.04.11, 21:27:

И аз не знам какво е трен, няма такава дума в речника. Сигурно и аз съм умствено изостанал?
П.П. Знам, че сега е модерно да се съкращават думички (трен, мн, нз и т.н. ;)), но това се прави по определени правила и най-малкото се слагат точки ;)
Освен това, не всеки е длъжен да разбира жаргон.

Ти разбра ли ме за какво говоря?Разбра ме.Това е !

02.04.11
23:00

Ама ти много ги я разбираш пунктуацията и правописа :Д. Да не би да си хвърлял гюлета преди години ? :Д

02.04.11
23:03

казано от Георги Андреев на 30.03.11, 13:59:

... А и определено не е много подходящо при сваляне. Е освен ако си с бърз метаболизъм (но при такъв едва ли има нужда от чистене) естествено. Но определено ако си с умерен до бърз метаболизъм млякото е перфектно за качване и възстановяване от тежки тренировки, но в никакъв случай не е подходящо при сваляне.

Добре хора попринцип млякото е подходящо за отслабване поне за НВД и то пълномасленото , но като гледаш хранителните стойности  в млякото има и в голямо количество въглехидрати . Например на вереята 4.5 въгл.  , 3 мазнини ,  3.2 белтък това е за 3 процента масленост . Не е ли прекалено много енергия сравнено например с 1.5 мазнини т.е 1.5 % масленост . А пък при НВД-то
нормата на въглехидратите варира от 0.8 до 1.1 гр. за кг. То при 1 литър мляко вече си на границата да я оплескаш ,а пък млякото и като цяло млечните продукти за едни от основните в НВД-то.Прави ли това  млякото не толкова добро за отслабване ?

 

TN

02.04.11
23:03

казано от brusakch на 02.04.11, 23:00:

Ама ти много ги я разбираш пунктуацията и правописа :Д. Да не би да си хвърлял гюлета преди години ? :Д

Не съм хвърлял :D
Айде,че стана голям спам!

02.04.11
23:08

казано от nf0rce на 02.04.11, 23:03:

То при 1 литър мляко вече си на границата да я оплескаш ,а пък млякото и като цяло млечните продукти за едни от основните в НВД-то.Прави ли това  млякото не толкова добро за отслабване ?

Млечните не са основата на НВД. И да, млякото не е толкова добре за отслабване.
Индивидуално е, но все пак ако видиш, че чистенето ти не върви, ти препоръчвам да намалиш млякото и млечните.

03.04.11
00:23

въртенето на въглехидрати е по на далавера от нвд-то ?

04.04.11
01:43

Много благодаря, че ми оспамихте темата и че всички сте толкова компетентни на всякакви теми, че опорочихте и този форум. Прочетете отново първия ми пост и най-вече най-доло, където ясно съм помолил да пишат само компетентни хора, а не всезнайковци и хора на по 16-18 години, които сме много далеч от истината. Ако има някой технолог нека се изкаже компетентно за да има поне едно по-компетентно мнение, а не цитиране на други статии и безкрайно дълги коментари, в които информацията няма нищо общо с търсената от мен и хората заинересовани от въпроса.

06.06.11
17:44

Поздравления много полезна тема ;)

Браво за темата и полезната информация! Много обичам мляко, но често забравям да пия или даже подсъзнателно го отбягвах поради опасения за влиянието му върху теглото, но мисля че нямам основания да го правя. Много продукти в живота ни са полезни стига да са в умерено количество.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 15.07.11 17:46.

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.06.11 17:52.

25.10.11
18:36

Млякото е супер храна само ако е СУРОВО. Пастьоризираното мляко е чист боклук. Фината структура на млечните протеини се скапва при загряване, а при варене вече настъпва тотално разваляне на продукта, правейки го една от най-вредните и алергизиращи храни, които дължим на индустриализацията.

http://video.google.com/videoplay?docid=-6732288606352338419 Цялото клипче е много интересно, но по въпроса - от 3тата минута.

Още една полезна статия http://www.reuters.com/article/2011/09/13/us-kids-raw-milk-idUSTRE78C75O20110913

Compared with kids who only drank store-bought milk, those who drank raw milk had a 41-percent reduction in their odds of developing asthma. They were also only about half as likely to develop hay fever—even after accounting for other factors that might be relevant.

On the other hand, those who drank boiled farm milk had no less asthma than those who drank store milk

Ако е от здрави животни и са спазени хигиените изисквания при доенето, суровото мляко е напълно безопасно за пиене! В Америка милиони хора пият сурово мляко, дори хора, които имат лактозна непоносимост.

Мнението беше редактирано от escapelina на 25.10.11 18:37.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1