06.04.11
20:06
Здравейте. Интересно ми е мнението ви за спагетите.
Ядете ли ги? Смятате ли че са полезни или мислите че се затлъстява от тях?
С какво ги ядете , кога?
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
Ми ... от спагети не се затлъстява. Затлъстява се от начина им на приготвяне.
Аз ям пълнозърнести спагети. Взимам ги от lidl. Приготвям ги без масло и с леки сосове (може и с месо).
Аз също много обичам да ги ям. Слагам вътре месо, сирене, доматено пюре и стават много хубави!
Като е пусната тема за спагетите да ви питам, тези полуготовите ядете ли ги и какво ви е мнението за тях ?
07.04.11
06:15
Аз хапвам спагети - нормални - като цяло много вода влиза в тях, което ги прави добра храна според мен. Имат нисък гликемичен индекс и дори напоследък освен месо (риба тон) и сос си хапваме отстрани и една салата и се получава чудесно хранене.
Ям ги при високо въглехидратен ден за зареждане, но само сутрин. Не слагам почти нищо, освен малко сирене или риба тон.
На тия готовите при една диета проблема им е само в пакчетчето с бульона.
Но са много вкусни.
Тия от Лидъл .... може ли едно фото ако имаш, това ми е най-омразната верига и не ходя там :)
07.04.11
11:17
Проблема със спагетите е, че имат прекалено много въглехидрати на 100гр. продукт, а и 100гр. продукт не е много като се изварят и обикновено хората, които не гледат хранителната табличка избухат по 200-250гр. на едно ядене, което без проблем им докарва 150гр. въглехидрати. Като добавим и сосове, сирена, кашкавали и става....надгробна плоча :D Имат никък ГИ, но висок ГЛ, което е кофти. Затова е най-добре те, както примерно и картофите, да се смесват с източник на фибри, който да облекчи нещата. Пълнозърнестите или ръжени спагети/макарони са за предпочитане пред тези от бяло брашно.
Аз също ям, но пълнозърнести с мед за закуска или с доматен сос от консерва (+подпраявки +шунка и кашкавал). Не, че обикновените са вредни. Вредното идва от купешките сосове към тях, които са бъкани със захар (така любимият ни Хайнц).
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 07.04.11 11:28.
07.04.11
11:28
Яжте си по 100 грама спагети на ядене и не го мислете толкова. Добра храна са особено в период за маса :)!
19.06.15
01:08
Имам питане , макар и в тази стара тема, а именно , мога ли да редувам спагетите като източник на въглехидрати , при положение че ям въглехидрати само в първото си ядене за деня, заедно с протеин и зелен чай, естествено по максимум 100 гр. дори и по малко, предпочитам да ги редувам с ориз и рядко с овесени ядки, но не съм сигурен, дали е удачно.
И вторият ми допълващ въпрос е дали е подходяща комбинацията им с риба тон от консерва в зехтин или друго растително масло, става доста тежко като за едно ядене и затова се чудя , но пък е сутрин ...
Ще съм благодарен на отговор и на двата въпроса :)
19.06.15
08:30
Двата въпроса имат един и същ отговор - да.
...ако са съобразени с енергийните ти нужди и ти е вкусно.
19.06.15
13:06
Искрено благодаря за отговора, Кольо
Имаше коментар, че на 200-250 гр. спагети имате 150 гр. въглехидрат и за това не били за предпочитане.
Да имат толкова, НО в сурово състояние.
Предполагам вие не ги ядете сурови?
Когато са сварени (както обикновено се консумират) имате на 100 гр. = 31 гр. въглехидрат.
Така, че няма никакъв пеоблем да консумирате по 250-300 гр. (сварени) = 90-95 гр. въглехидрат, дори и в период на чистене!
:)
09.04.20
19:11
казано от Тодор Чипов на 09.04.20, 18:36:
Предполагам вие не ги ядете сурови?
Не ги ядем сурови, това е сигурно, но правим сметките с данните за сурови.
Ако аз предпочитам спагетите да се варят по-дълго, а ти - съвсем за кратко, то ще се окаже, че в моите 100 g готови сварени спагети има по-малко въглехидрати от твоите 100 g. Колко по-малко - не е ясно, няма и как да се изясни, а може би и всеки път ще е различно. Затова гледаме стойностите за съответния продукта в сурово състояние и така...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.04.20 19:13.
Има логика, но. Има едно НО.
Спегетите се варят между 6-7 мин. трябва да останат съвсем леко жилави (ал денте, както му викат).
Ако ти ги вариш повече ще се разварят, ако ги вариш по-малко няма да са сварени.
Между 6-7 минути и спагетите са готови и това, което ще получиш, като въгл. на 100 гр. няма да е повече от 30-35 гр.
Така, че не виждам никакъв смисъл да си изчислявам въгл. на сурово.
Ако така си изчислявам въгл. на сурово. То трябва по цял ден да съм озъбен, щото ще съм постоянно гладен (става въпрос при чистене), защото реално няма да съм приел почти никъв въгл. ако изчислявам на сурово.
Сигурно и ориза, така си смятате на сурово?
:)))
Мнението беше редактирано от Т. Ч. на 09.04.20 19:31.
09.04.20
19:40
Така, има паасти, който за алденте се варят от 3 до 11 минути в зависимост от състава на пастата.
Ако 100 гр паста с Х гр въглегидрати вариш осем минути и те станат 180 грама то те ще станат 100 гр паста със същия Х гр въглехидрати и 80 гр вода с 0 въглехидрати.
Ако ги вариш 11 минути ще станат 220 гр, няма да са алденте и пак ще имат 100 гр паста и 120 гр/мл вода.
Ориза така ли го изчислявате?
В сурово състояние.
Голяма грешка, ако така си смятате въгл. и не само него.
Суров ориз въгл. на 100 гр. - 79гр.
Сварен ориз въгл. на 100гр. - 29 гр.
Ако ги смятам така, като хапна 200 гр. ориз ще съм приел около 160 гр. въгл. :)))) според теб.
09.04.20
19:44
Ей,.....
В 100 гр суров ориз има 100 гр ориз
В 100 гр варен ориз има 30 гр суров ориз, другото е водаа.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 09.04.20 19:49.
09.04.20
19:46
казано от Тодор Чипов на 09.04.20, 19:23:
Между 6-7 минути и спагетите са готови и това, което ще получиш, като въгл. на 100 гр. няма да е повече от 30-35 гр.
При няколко закръглявания и неточности от по 5 g не е трудно сметката на храната да излезе крива, съответно и резултатите от режима да не са очакваните.
...реално няма да съм приел почти никъв въгл. ако изчислявам на сурово.
Ми не, това просто НЕ е вярно. Съжалявам.
Ако искаш да премеш 90-100 g въглехидрати днес и прецениш количеството на храната по съдържанието на въглехидрати в суров вид, то просто няма да ти се налага да мислиш дали то се променя при готвене.
Сигурно и ориза, така си смятате на сурово?
С риск да те разочаровам - да, ориза също... като той може да даде още по-големи разлики в съдържанието след варене.
Отдавна ми мина меракът да споря с радиото, де...
Който иска нещата да са му точни и да знае какво прави - да смята на сурово.
Който има самочувствието, че знае с колко ТОЧНО се променя съдържанието на храната му след готвене - да действа както му е удобно, няма грижи... поне 9.5 от 10 човека, обаче, няма да се справят с преценката на храната по този начин и ще се чудят каква щуротия да измислят като причина за неуспехите.
казано от Тодор Чипов на 09.04.20, 19:42:
Голяма грешка, ако така си смятате въгл. и не само него.
Сварен ориз въгл. на 100гр. - 29 гр.Ако ги смятам така, като хапна 200 гр. ориз ще съм приел около 160 гр. въгл. :)))) според теб.
Според мен ти нещо не разбираш. Няма да умреш от глад, защото тея 200 гр суров сух ориз ще станат 500 или 600 грама като го сготвиш. И калориите и въглехидратите ще са същите. Или за твоя глад има значение дали е изял 200 грама ориз с 300 грама вода в него или 200 грама ориз с 400 грама вода?
А ти от къде си сигурен, че ще са същите?
От къде си сигурен ти и другите тук Перфекционисти, че 100 гр. суров, като го свариш Примерно 200 с водата и махаме 100 гр. вода и си остава пак 100 гр. ориз.
От къде сте толкова сигурни, че след варенето е Запазил, същата хранителна стойност?
Да сме смятали на Сурово, ако искаме да са точни нещата.
Да не казвам, че не става, но пак Няма да е точно и пак ще ви счупя квфа с чесането на Перфекционизма ви.
100 гр. сурово пилешко. Ти от къде си сигурен Перфекциониста, колко вода има в него на сурово, че го смяташ така?
От къде си сигурен, че 100 гр. сурово нямат 20 гр. вода или пък 5гр. , може пък да има 25 гр. или не 3 гр. или 33 гр.?
Мнението беше редактирано от Т. Ч. на 10.04.20 06:09.
10.04.20
06:19
Аз си мислех, че съм тъп, но има доооооста по-тъпи от мен хора....
казано от Иван на 10.04.20, 06:19:
Аз си мислех, че съм тъп, но има доооооста по-тъпи от мен хора....
Не само, че си Тъп, но и такъв ще си останеш.
Месопреработватели и търговски вериги редовно лъжат в грамажа на пилешкото, тъй като в него над 20% е вода и соли. Според изискванията в наредбата съдържанието на подобни суровини в продуктите не трябва да надвишава 4,3%.
Така, че пак ще ти кажа.
Ще си останеш Тъп.
10.04.20
09:01
Неблагодарна работа имате, Кольо.
10.04.20
09:31
Според мен за някои храни меренето след готвене ще е по-правилно, като например месото. Едно е леща, боб, грах и т.н., които се напояват с вода, та да ги измериш преди готвене. Ама друго е, една пържола която ти е 200 гр. на сурово и след скарата да е станала да кажем 170. Не е ли по-правилно да се измери вече сготвена. Ами то 30 гр. ги няма и то реално. Дали е имало вода, която е духнала или мазнина, която се е стопила, все тая.
Ооо щом се включи и Деян, темат вече придобива научна стойност и може да се издаде и научен труд :):)
10.04.20
09:39
казано от kaloyan на 10.04.20, 09:33:
Ооо щом се включи и Деян, темат вече придобива научна стойност и може да се издаде и научен труд :):)
Ти ми кажи за месото прав ли съм или не. Ако не, защо е не -конкретика трЕбе :-)
И да, по някои теми наистина може да чуеш нещо полезно от мен, просто не са били предмет на разговор тук ;-)
Дидо, прав си и не си прав. Принципно точно така се мерят изобщо калориите - изгаря се едно нещо и се вижда колко енергия е отделило, тоест когато водата е съвсем изчезнала.
Но практически е много по-лесно да имаш непостоянство с готвенето на едно месо и ако е имало 70% вода и си го пресготвил накрая да има само 30% или ако е сготвено реър да е все още с 60% , отколкото да има разлика колко вода нормално има в месото на едно животно.
казано от Т. Ч. на 09.04.20, 19:42:
Сварен ориз въгл. на 100гр. - 29 гр.
Ако ги смятам така, като хапна 200 гр. ориз ще съм приел около 160 гр. въгл. :)))) според теб.
Няколко са нещата, заради които и аз смятам че си тъп:
Едното е че не можеш да разбереш принципната разлика да мериш на сурово и на сготвено - при едното се ползва едната стойност за въглехидрати, при другото другата и накрая пак е горе-долу същата сметка. Като вариацията идва от това колко вода е поел ориза.
Все едно да разправяш че си беден ако имаш банкнота 100 лева, но да се почувстваш богат като ти ги развалят на 10 банкноти по 10 лв, щото вече е цяла пачка. Стойността е същата.
казано от Т. Ч. на 10.04.20, 06:01:
От къде си сигурен че 100 гр. суров, като го свариш Примерно 200 с водата и махаме 100 гр. вода и си остава пак 100 гр. ориз.
Какво да остане като махнем водата ако не 100 гр ориз? Да са се появили магически 100 грама броколи на негово място ли?
И третото нещо е че не можеш да разбереш че като се мери и смята на сух продукт е много по-точно, защото процента на възможната грешка е по-малък. Сухия ориз може да има 1 или 2 % влажност примерно, но при сварения вече може да варира между 2 и 3 пъти теглото му да идва от водата.
За мен лично е все тая - и двата метода са ми еднакво приемливи като точност, но ти определено имаш проблеми със схващането на логически и математически концепции.
Мнението беше редактирано от Димо на 10.04.20 15:05.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече