G33K, приятно ми е да споря с теб и да си призная честно затова и посветих толкова време на този дебат.
На твое място аз преди всичко бих атакувал тезата, дали обиколката на китката и обиколката на глезена са достатъчно достоверен показател за типа костна структура (като под тип костна структура авторът на темата разбира популярните соматотипове - екто / ендо / мезо и техните производни). Или казано статистически дали коефициентът на корелация между обиколката на китката и глезена и утвърдения соматотип надхвърля 0.7 (висока корелация) за да е достоверен моделът.
River, ти имаш още доста да растеш. Докато станеш на 18 ще добавиш още сантиметри към ръста, костите ти ще се удебелят и ще станат по-масивни и чак тогава калкулаторът ще има смисъл за тебе. Съмнявам се, че в изследваната група от 300 души е имало много 14 годишни. Не съм искал да те засегна, но ти си съвсем малко по-голям от сина ми, който също отвреме-навреме се изказва така категорично.
Това, че всеки човек има определен генетичен потенциал, който не би могъл да надмине, е повече от очевидно. Но едно е да знаеш, че такова нещо съществува, друго е да го определиш и изчислиш. За второто GЗЗК e адски прав - една извадка от 300 човека, която цели да направи изводи за целокупното човечество, е всичко друго, но не и представителна. За да се правят подобни изводи, трябва да се изследват десетки, да не кажа стотици хиляди индивиди при удачно зададен доверителен интервал (в случая бих казал, че α=0,05 е минимумът). В това проучване не са спазени основни методологически правила, затова и изводите са откровено несериозни.
И за да допълня отбелязаните по-горе отклонения, ще кажа, че според този калкулатър бицепсът ми не би трябвало да може да порастне повече от 46 см, а в момента е точно 49. Ха сега де...
30.04.11
17:16
казано от Boby_ на 30.04.11, 17:08:
И за да допълня отбелязаните по-горе отклонения, ще кажа, че според този калкулатър бицепсът ми не би трябвало да може да порастне повече от 46 см, а в момента е точно 49. Ха сега де...
Имам едно много интересно предположение защо се получават тези данни. Чрез калкулатура получаваме максималните размери на бицепс, предмишница, бердо и т.н. Всички те са в някакво съотношение. Пример: Бицепс = 40, Предмишница=30, Бедро=60. Това са примерни максимални размери. Ако ти наблягаш с тренировките само на бицепс, както се вижда вече от няколко човека, можеш да задминеш тези 40см. Примерно ръката ми става 45см. Тогава едно от другите две ще страда. Примерно бедрото няма да може да достигне 60см., а само 55. Нещо като голяма везна, с повече от 2 мерилки, в която ако трупаш повече върху едно от нещата, някое друго ще страда за негова сметка. Какво мислите за таз теория? :)
казано от ProXxX на 30.04.11, 17:16:
казано от Boby_ на 30.04.11, 17:08:
Имам едно много интересно предположение защо се получават тези данни. Чрез калкулатура получаваме максималните размери на бицепс, предмишница, бердо и т.н. Всички те са в някакво съотношение. Пример: Бицепс = 40, Предмишница=30, Бедро=60. Това са примерни максимални размери. Ако ти наблягаш с тренировките само на бицепс, както се вижда вече от няколко човека, можеш да задминеш тези 40см. Примерно ръката ми става 45см. Тогава едно от другите две ще страда. Примерно бедрото няма да може да достигне 60см., а само 55. Нещо като голяма везна, с повече от 2 мерилки, в която ако трупаш повече върху едно от нещата, някое друго ще страда за негова сметка. Какво мислите за таз теория? :)
Ами не мисля, че е достоверна. Освен бицепса, над границата са бедрото ми (с 2 см), гръдната обиколна (с малко над см), вратът е точно на границата, а прасецът - с малко над съм под нея. Ако теглим чертата, нещата не излизат балансирани.
По темата, представете си бицепса, понеже е със стандартна вретеновидна форма - при работа само влакната, които са точно в центъра на мускула, дърпат в правилната равнина( и в посока обратна) на натоварването.Всички останали влакна около тях са все по-неефективни понеже се отклоняват от тази равнина и част от работата им се прахосва за компенсиране на това разположение спрямо равнината на натоварването.
С нарастването на влакната те ще се изместват все по-навън докато в един момент трябва да се стигне до такова разположение, в което ще са крайно неефективни и прахосват цялата си работа.Точно преди това ниво би бил и въпросния потенциал, понеже тялото няма да развие тъкан, от която няма нужда.
Друг фактор е дължината на мускула - може да варира съотнесено към дължината на сухожилието му и колкото по-дълъг е един мускул, толкова по-голям потенциал има да порастне спрямо по-къси такива, дори за еднаква дължина на същите крайници при различни хора.По-дългите мускули просто ще са по-обемни преди да стигнат до потенциала си от по-късите - от физична гледна точка това изместване от равнината на натоварването, което би станало гранично, зависи от дължината на самия мускул( представете си го като мащабиране).
Следователно, никакви диети, тренировки, анаболи и т.н. не могат да преминат този праг - няма разлика между натурално и назобено трениране. Всичко зависи от дължината на мускулите ни спрямо техните сухожилия. Затова не всеки е омесен от същото тесто и не може да е МР. Олимпия, независимо колко много го желае
Боби, свали до 10% мазнини и пак се премери. Или заложи в калкулатора поне 20% мазнини и тогава гледай какво ти показва. Дедмена да направи същото и после да си премери бедрото. Също така, на такова бедро не е зле да има около 50 см ръка и съответстващия гръден кош, за да се спазят пропорциите ;)
Честно казано, на мен калкулатора ми харесва, дава доста реални резултати.
Човек може да си направи някаква сметка на какво може да се надява реално, без да прибягва до стероиди. Защото иначе представите на много хора са изкривени, гледат сегашните профи билдери и си мислят, че за няколко години у фитнеса ще станат такива, и то натурално :D
Иначе, че някои ще ги надминат, а други може и да не стигнат подобни размери, това е ясно.
казано от Петко К на 30.04.11, 18:05:
Боби, свали до 10% мазнини и пак се премери. Или заложи в калкулатора поне 20% мазнини и тогава гледай какво ти показва. Дедмена да направи същото и после да си премери бедрото. Също така, на такова бедро не е зле да има около 50 см ръка и съответстващия гръден кош, за да се спазят пропорциите ;)
Честно казано, на мен калкулатора ми харесва, дава доста реални резултати.
Човек може да си направи някаква сметка на какво може да се надява реално, без да прибягва до стероиди. Защото иначе представите на много хора са изкривени, гледат сегашните профи билдери и си мислят, че за няколко години у фитнеса ще станат такива, и то натурално :D
Иначе, че някои ще ги надминат, а други може и да не стигнат подобни размери, това е ясно.
Това са резултати при заложени 20% мазнини. :) Не това обаче е най-същественото. 1, 5 или 300 случая нямат статистическа, а само анекдотична стойност. Трябват много, много повече данни, далеч по-сериозни проучвания, подкрепени със солиден статистически анализ, внимателно изучаване на разпределението (особено ако то се отклонява от стандартното). От статията по никакъв начин не личи, че приложеният анализ доказва корелацията между точно тези фактори - ръст, обиколка на китка и обиколка на глезен от една страна и максимален размер на мускула. Има много повече фактори, които със сигурност играят роля и всеки с поне прилична идея за анатомията и физиологията на скелетно-мускулната система може да ги посочи - дължина на мускулите, тип на влакната, точки на захващане, еластичност на фасцията, естествени нива не само на тестостерон, но и на растежен и други хормони, скорост на протеиновия синтез и доста други, които вероятно пропускам. Несериозно е дори да се търси зависимост, без да се вземат предвид всички те.
За да се докаже подобна теза, трябва всички тези фактори да бъдат проучени, да бъдат събран достатъчно голям масив релевантни данни, да бъдат направени анализи на връзките между отделните фактори, като в следствие на това може би ще се окаче, че някои от тях са в зависимост един от друг, съответно част ще могат да бъдат отхвърлени и броят им да се редуцира до по-нормални граници, за да може да се построи модел за предвиждане на резултата...
Докато не се направи това обаче, подобни калкулатори са забавна играчка и нищо повече.
30.04.11
20:51
казано от G33K на 30.04.11, 16:54:
казано от entwickler на 30.04.11, 16:42:
сигурно една камара учени са го доказвали че е НЕВЪЗМОЖНО и после една камара спортисти са доказали обратното. Приемете, че човешкия потенциал няма лимит и това е.
1. Дори в заглавието на темата се споменава думата “натурално”
2. Тематиката на форума е такава, че в случая говорим за човешки потенциал в чисто физически аспектКато ги събереш тези двете това дето няма лимит просто стои абсурдно, и действително е. Не знам дали една камара учени са го доказвали, но със сигурност всичките спортисти, които са го направили ненатурално са го доказали - ако ставаше natural щеше да се прави natural, ама като не става .. ;)
Интелектуалният потенциал няма лимит, но на физическия му е дори доста ниско тавана, освен че го има. Добре, зле - това е положението. Все пак си мисля, че обратният вариант е доста по-зле, така че съм доволен :)
Идеята ми е малко по-различна - по-добре е да мислиш, че няма лимит. Просто така винаги ще се стремиш да ставаш по-добър отколкото си в момента. Просто е много по-полезно :). И мен баща ми ми каза на времето - ти генетично си имаша паласки и не можеш да ги махнеш - “да, ама НЕ” му казах аз :).
Да не говорим пък тялото на какво е способно при критични ситуации!
Мнението беше редактирано от entwickler на 30.04.11 20:52.
02.05.11
06:45
Ооо да,ще сляза на 10% мазнини за да проверя нещо си. :D
Добре,т’ва е размери.А силов потенциал как ще ми измерите? :)
Мнението беше редактирано от BusyMan на 02.05.11 06:46.
казано от DeadManWalking на 02.05.11, 06:45:
Ооо да,ще сляза на 10% мазнини за да проверя нещо си. :D
Добре,т’ва е размери.А силов потенциал как ще ми измерите? :)
То може да си избереш за процента мазнини които си сега и ще видиш колко мускул ще качиш, не е задължително с 10% :D
01.11.11
10:46
Тия калулатори са пълната измишльотина, всичко е много относително и зависи от структура, ген и т.н. Примерно аз като природно си имам здрави предмишници и прасци, още преди да почна да тренирам си ги имах , сега съм с 35 предмишница и 45 прасец дето са ми макса по този калкулатор. Далеч не мисля, че няма да ми растат още!
15.11.11
23:35
Нещо не съм съгласен с този калкулатор. Без да тренирам, т.е.тренирайки други групи, бицепса ми минава с лекота 43см, даже ме е страх да не стане комично голям спрямо другите групи и примерно на гръб се старая да не го товаря. Да - това ми е силната група, генетичната, дето расте от въдуха. Още в училище се набиваше на очи. Набирах се с подхват 30-35 пъти. Това ясно. Но и други мерки не са наред - примерно гръдна обиколка - 113 см по калкулатор, без да се напъвам 114 см. И другите са сбъркани изчисления или поне при мен. Бедро - силно ми е по рождение, коленете са ми слабото място, тук максималното бедро е моето без да тренирам, с което бутам около 220 на лег преса в серии. Та това не са максимални, а по-скоро нормални, за трениращи, така мисля за този калкулатор, поне при мен така излиза, според моите записки е така.
16.11.11
00:05
Според калкулаторите в интернет, вкл. има ги на този сайт, без тези с дебелина на кожата - около 18%. С дебелина на кожата и т.н. не съм имал възможност, нямам уред, а примерно в нашия фитнес искат 30лв за процедура по 7 показателя. Но по няколкото различни калкулатора в интернет с разни обиколки на китка и т.н. - около 18%. А нали се сещаш, че няма как да се набера 30 пъти на тесен подхват, т.е. бицепс, с примерно 30% мазнини, паласки и задник, като котва.
Данните от този калкулатор показват максимални обеми при добър релеф, т.е., нисък процент мазнини, а 18% е доста висок такъв.
Иначе да, калкулаторите са неточни, включително и тези за смятане на % мазнини.
Иначе, аз и с 8% не можех да се набера 30 пъти, така че това не е показателно.
Мнението беше редактирано от Петко К на 16.11.11 00:08.
16.11.11
00:10
Да, ясно, а и този бицепс, и набирания са грешни, защото това ми е силната, генетичната група, всеки си я има, един гърди, друг друго. Но ми прави впечатление, че и другите групи много бягат, а на други хора също. Т.е. нещо не е наред с този калкулатор, иначе и на мен ми се иска да знам, че примерно максимум на гръдна може да ми е 130см и да си го гоня. Като го стигна, знам си, ако искам повече, вече не натурално, ако ме устройва, започвам само да поддържам, а не да се пробвам да добавя още... звучи супер примамливо този калкулатор и ми се щеше да е истина, ама нещо му бяга...
Да добавя - разбирам забележката ти за нисък процент мазнини, но и знам, че 1 см на ръката ми е 2-3кг, зависи от това дали съм горе или долу, но 1 см=3кг тегло. Т.е. при максимума, който ми дава, ако сваля от 18% на 10% мазнини, съответните кг., които се смятат колко са = на съответните сантиметри обиколка, пак не се връзва, пак съм отгоре. Това май важи и за други хора тук.
Мнението беше редактирано от Васил Иванов на 16.11.11 00:16.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече