13.08.11
13:54
От доста време не бях яла хляб и днес реших да заменя въглехидратите на обяд от леща, ориз, боб и така нататък с една филийка.
Спрях се на хляб ‘’Вита’‘, защото доста често го срещам из дневниците във форума, а и напоследък чувам доста добри отзиви за него.
След като обядвах ми се стори доста добър и реших да потърся и в Гугъл още информация за въпросния хляб и се натъкнах на това - http://www.razkritia.com/78589/вита-хляб-измама/
след което отново се почуствах излъгана от ‘’бг пазара’’ и смятам да не ям повече от този хляб...
Какво мислите вие?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 13.08.11 20:45.
13.08.11
14:24
Дам това хлебче Вита е пълна измилиьотина още преди това разкритие да го направят го знаех.Относно хляба може да пробвате Нилана черен хляб 2.20 е,но мисля че е качествен не съм провеждал теста с чашката вода обаче хаха
Немския хляб ми вдъхва доверие, но пък като се замисли човек - колко време се е влачил до БГ?Като цяло на всички срокът на годност изглежда ‘’изумително натурален’‘(tmi)
http://organicbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=81
а в този ред на мисли- някой пробвал ли е да направи истински пълнозърнест домашен хляб?
13.08.11
15:54
казано от Ramon Dekkers на 13.08.11, 15:34:
а в този ред на мисли- някой пробвал ли е да направи истински пълнозърнест домашен хляб?
Да, аз и много други, които имат хлебопекарни. Много добре се получава.Чистият ръжен само е с по-кофти вид.
Отдавна съм се убедил, че 100% от пълнозърнестия хляб е менте. Професионални спортисти са ми споделяли, че не консумират хляб поради факта, че е от бяло брашно с оцветители. Насочвай се към комплексни въглехидрати, който няма начин да бъдат манипулирани като различните видове ориз, картофи, овесени ядки, но не финни и др.
Мнението беше редактирано от Георги на 13.08.11 20:26.
И аз от кога говорих че не вярвах да е пълнозърнест,ама никой не обръщаше внимание...а ако ви разкажа обикновеният хляб от какво се прави.....разберете нещо не е ли с ваши домашни продукти приготвено от вас,не е истинско.Има такива технологии във цялата вкусова промишленост,които не може и да си представите на какво са способни...
13.08.11
20:45
Аз съм част от групата хора (и съфорумци), които разчитат на хляб за попълване на дневните нужди от въглехидрати. Да, има по-добри източници, но факторът време и условия играе важна роля. Както и да е, на темата.
Повече от година ползвах само и единствено немския хляб, посочен по-горе. От няколко месеца пък пробвам и по-редовно Вита, зърнената мозайка на Нилана, рейнския хляб (пак на Нилана), едни пълнозърнести питки, дори домашно направен хляб от (евентуално) най-хубавите брашна, които се намират на пазара.
Попадах на различни репортажи, проучвания, “експерименти” - мислихме даже да пишем и ние по темата в медията ни. Работата е там обаче, че остава въпросът до каква степен желаем и ние като потребители да участваме в целия този филм.
Ако се оставите на въртележката “кой е по-по-най”, няма да сте по-доволни в избора. Затова аз ограничавам консумацията на въглехидрати от такъв източник до разумно количество и въртя различни марки и видове хляб. Защото колкото и божествен да е - вкусът писва.
Аз само не мога да разбера има ли изобщо някой, който следи какво се пише по етикетите и какво в действителност съдържа продукта? Явно или всеки си пише каквото иска без никакъв контрол или просто който си плаща редовно - по-хубави етикети :(
На мен лично по-ми допада хляб Тонус.
ПП: предполага се, че контролират производството му
Мнението беше редактирано от Margi на 13.08.11 20:53.
Хляб Вита Силует съм си взимала - 10 дни след изтичане на годността му (отворен) си беше в перфектно състояние :D
13.08.11
22:00
Аз гласувам за Бонус, а ако няма - Тонус :D
А тия немски хлябове, които вървят на над 3 лв уж нямат консерванти, супер естествени и натурални, а срокът им е повече от месец! Аааайдееее
От доста време не консумирам хляб , но подкрепям Miss - преди “набивах” яко филии Бонус...той , май е първият без брашно(български)...и мухлясва преди да му изтече срока :)
Немските са учудващо “издръжливи” - бяха ми донесли обикновен “черен” хляб от Германия...2-3 дни път в жежката кола(отворен/яден/голЕм :D ) и си изкара повече от 10 дни тука , без грам мухъл :D
Мнението беше редактирано от Мая на 13.08.11 22:18.
хм това с водата и хляба го пробвах сега с Вита ама not ругия вита... и водата не се оцвети :)
И хляба си е екстра. Не ,че ям много хляб но и взимам само от него
казано от Miss Fight на 13.08.11, 22:00:
А тия немски хлябове, които вървят на над 3 лв уж нямат консерванти, супер естествени и натурални, а срокът им е повече от месец! Аааайдееее
А да си забелязала, че са вакуумирани? ;)
Отвори ги, и след няколко дни ще са твърди, сухи и трудни за ядене.
А за Вита - не, не е баш истински ;) Поне с такова впечатление оставам, като го ям.
Мнението беше редактирано от Петко К на 14.08.11 00:32.
За да има формата и вкус на хляб, който държи толкова време се използва или оцветено брашно (както беше споменато горе) или се смесва с бяло рафинирано брашно. Използва се мая, сол, т.н за да има този комерсиален вид. Правете си оризов хляб, ако ви тормози толкова. Аз съм пробвал оризов кекст - поносим дори приятен вкус. Но иначе както каза Митко - малко е излишен този филм, който има притеснения просто не яде хляб. Българската диета за жалост е много силно базирана на житни продукти. Наблюденията ми от Англия е, че никой не яде хляб тук, значи не е толкова невъзможно. (което не ги спира да набиват паста, но това е друга тема)
11.11.11
22:37
Чак пък толкова да е полезен, реклама си правят хората...
11.11.11
22:16
Ето линк - http://www.vita-bg.eu/bg/products/line/
Без брашно с цели зърна и вкусен.Този вид с 6 зърна наистина е пълен с всякакви семки и зърна в него, много ми харесва и предполагам, че е доста полезен.По-скъп от повечето хлябове - 1.20 и е на половината от например някой Дигант.Какво мислите?
19.05.12
18:11
От близо година ям само хляб вита 6 зърна ако е свършил взимам друг както и да е. И днес отваря хляба и вътре хляба мокър и мирише на спирт и има вкус на спирт. Такова нещо до сега не ми се бе случвало .
Това с водата го пробвах не се оцветява.
казано от emzo на 17.05.12, 09:23:
Добре де, аз сложих в чаша вода и не се оцвети.
Явно вече ползват перманентни оцветители :P :D
11.11.12
12:38
Аз съм склонна да вярвам на немците - доколкото съм чувала,законите им по повод хранителното производство са сериозни,а и може да се разчита на контролът,налаган от съответните органи.
Същото важи и за вноса на продукти в страната им.
Купувам си Mestemacher от много,много време и много го харесвам.Вижда се,че е само семена и ядки,вкусен е.Надали е и напълно чудесен,разбира се,но ми вдъхва повече доверие от останалите,които съм опитвала.
11.11.12
13:18
Подвеждащото е приравняването на “пълнозърнест” със “богат на фибри”, т.е. дори ако хляба е пълнозърнест това не е гаранция, че е невероятно здравословен. Има и зърнени закуски, които твърдят на етикета че са пълнозърнести, което означава че в съставките има % съдържание с такива характеристики - и това макар и технически вярно, не е съвсем коректно спрямо очакванията на потребителите.
15.04.13
00:01
Аз отскоро започнах да си купувам ‘’Бонус’‘, който е доста по- добър в сравнение с ” Вита’‘
15.04.13
14:32
Определено е трудно с намирането на добър като състав хляб, поради тази причина и аз съм вдигнал ръце от хляба от години.(wasntme)
Доста хора препоръчват Вита, но според мен той не е съвсем пълнозърнест и без набухватели. Малко е дунапренен. Предпочитам Тонус, който стои по зърнен, мокър, ронлив, твърд... лошото е че не е толкова разпространен.
От тук:
1. За предпочитане черен или ръжен пред бял
2. Трябва да е твърд, не се лъжи по цвета
3. Търси в съдържанието типа брашно
4. Истинският черен хляб не изгаря в тостера и не изсъхва, оставен на масата
5. Истинският черен хляб мирише по-вкусно и по-силно
04.11.13
16:42
Искам да ви попитам за подходящ диетичен хляб, какво трябва да се съдържа в него, по колко хляб на ден мога да си позволявам и ако можете да ми кажете някаква марка. В момента аз ям един немски хляб Bio Dreikorn, той е био пълнозърнест хляб с 3 вида зърна - ръж, овес и ечемик, съдържа 35% пълнозърнест ръжен шрот, 14% пълнозърнесто ръжено брашно, 3% ечемичени ядки, вода, ленено семе, морска сол, сусам и мая, без консерванти е. Искам да кажете дали е добре или трябва да го сменя. Ще спомена, че срока му на годност е до 15.02.2014 което ми изглежда странно..но просто не знам и не разбирам, затова ще чакам вашите отзиви :)
Здравейте, мога ли да приемам въглехидратните си нужди с този хляб Вита? Понеже работя в Добруджански Хляб (фирмата която го произвежда) и имам достъп до всичките им подобни хлябове + удобството да ги купувам на по-ниски цени от тези на магазините. Да кажем, че ми трябват 80 гр. въглехидрати да ям от този хляб. При нас има сума ти брошури и тестове за това с водата и боята и найстина не се оцветява водата, като изключим съботажа наскоро по-новините за Вита 6 зърна :D
казано от Деян Стоянов на 18.04.14, 16:57:
Здравейте, мога ли да приемам въглехидратните си нужди с този хляб Вита?
и аз се чудех същото преди време
в една тема тук във форума ми казаха “Нямат разлика никаква въглехидратите. Гледай калорийният прием,мазнините и протеина.”
а пък в един ютюб канал казаха “щом е хляб, ще се лепи. бил той и пълнозърнест”
накрая реших да го сменя с овесени ядки за по-сигурно
най-добре хора с по-голям опит в НВД да се изкажат
Лично на мен Вита не ми е по вкуса, твърде ми е “тестен” :D . За себе си избирам “Бонус” - усещам го като наистина пълнозърнест, вкусен ми е, влияе ми добре на храносмилането и по усет наистина не съдържа брашно, а само кълцани зърна.
Относно мястото на хляба в диетата и дали се лепи или не, според мен тайната отново е в “дозата”, която както лекува, така и убива. 2 филийки Бонус сутрин в никакъв случай не ми се лепят, напротив, поддържам релеф, който за мен е задоволителен. В периодите, когато съм изключвала напълно хляба от менюто, или съм го замествала с овесени ядки, съм била доста по-”омазнена”, от колкото сега. :) Освен количеството, важно е и къде в менюто го позиционираш - до обяд е добре. За вечеря - не съвсем. :)
Откъде мога да си купя от този хляб ‘’Бонус’‘?Някой знае ли дали го има в по-големите магазини Billa,Lidl,Kaufland примерно?Иначе и аз ям от “Вита” не е лош според мен.На мен ми харесват с лимеца и този с орехите,тиквеното и ленено семе.
За съжаление не го зареждат в най-големите вериги. Не зная дали се дължи на по-малките мащаби на производителя или е до политика на веригите..
В доста супермаркети го има обаче - в няколко варианта: с 6 вида семена, ръжен, с Л-карнитин и тиквено семе ии любимия ми - с Омега 3 + босилек и зелени маслини :) В Пловдив го има във вериги Лекси и Триумф.
http://www.bonusbg.eu/
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече