Счупен крак ниско долу.

18.09.11
11:52

Здравейте!
Вчера при съвсем спокоен футболен мач “на асфалт” стъпих накриво и сега съм гипсиран. Външната кост на левия крак ниско долу има отчеканато парче. Поду се като портокал. Цяла вечер изпитвах адски болки. Сега продължава да боли.

Ще съм благодарен ако някой ми сподели какво е правил с подобно преживяване? Дали до 6 месеца крака ми ще се възстанови напълно и да мога да клякам със 100+ кг. Вероятно за футбол трябва да забравя поне 1 година.

Поздрави!

Внимавайте как стъпвате. Много лесно било да се потрошиш!

GEORGIO, дай да ти правим един бенефис и да почваш да пишеш по-често в блога ;)

абе Джорджо!
колко време ще ти отнеме да се възстановиш зависи от мноог фактори като например:
- кое и колко се е счупило.
- как се лекува.
- какъв е резултата от лечението.
- как ораганизма ти реагира на цялата тая работа.

прогнозите са от клек 150 кила след 6 месеца до...айде да не давам лоши прогнози.

това което можеш да направиш:
- масажи. на счупения крак оттичащи, на здравия стимулиращи или комбинация стимулиращи и релаксиращи - от една страна той сега ще носи повече натоварване, от друга страна стимулацията му чрез ангажиране на гръбначния стълб на ниво “крак” подобрява състоянието на счупения. ако си с патерици/канадки - ръцете и гърба ще носят също натоварване. в общи линии ако имаш кинезитерапевт който поне малко е внимавал в първи-втори курс, то ще знае какво да прави. заради еностранното натоварване и кръста може да го отнесе.
- електростимулация.
- лечение с положение - не трябва да го държиш пуснат дълго за да не отича.
- стречинг на частта която може, за да не ти се одърви тазобедрената става.
- подържане на мобилността в гърба - често от постоянното напрежение в ръцете гърба се одървя.

за момента толкова. ако има кой да ти направи едно обучение по ходене с патерица(то е кратко - как да ходиш и да качваш/слизаш стълби) - добре.

като свалиш гипса ще е сложната част. тогава повече трябва да се внимава, гледа и мисли.

стискам палци всичко да мине добре.

19.09.11
21:50

Преди години (межеби 3) ми счупиха крака на подобно място пак на мач и прогнозите не са хич добри. Изкарах доста време с гипс, след това започнах леко по леко да се възстановявам, но като цяло поне 2 месеца след свалянето на гипса не можех да тичам. По онова време тренирах футбол и като цяло пропуснах мачове около година. Проблема обаче не идва от времето което не можеш да тренираш пълноценно, а от факта че просто повторна травма на същото място е много болезнена. Преди около година стъпих съвсем леко на криво и това ми костваше 2 месеца без тренировки. От тогава не съм тренирал без наглезенки и адски много внимавам като цяло. Пробвах доста неща да се предпазя от повторни травми и с удоволствие бих споделил опита си, ако желаеш.

Поздрави и бързо и безболезнено възстановяване!

20.09.11
08:49

Благодаря много за съветите !
Още е 3 ден, но доста боли, чак ме учудва!
В спешното не ме наместваха а само гипсираха! не знам дали това е добре! Всеки ме пита наместиха ли те?
Прасеца ме боли много яко.
Вдигам и температура 37,4.

Може да не е имало за наместване...или пък да са те наместили, а ти да не си усетил. На мен като ми наместваха глезена ме болеше, но като ми наместваха ключицата нищо не усетих.

Температурата е нормална, но да продължава да те боли не мисля, че е редно.

20.09.11
09:37

Много е важно, това с наместването брат...сигурен съм че хората са си разбирали от работата...
Но да ти дам пример...в 6-и клас паднах от лост и си счупих ръката на 3 места...не помня кой какво е правил, но сега лявата ръка не мога да я изпъвам до край...китката ужасно ме боли при големи натоварвания(примерно 10+ повторения на над 70%), даже е нетърпимо понякога...

Снимка прави ли си...?

20.09.11
14:26

казано от GEORGIO на 18.09.11, 11:52:

Здравейте!
Вчера при съвсем спокоен футболен мач “на асфалт” стъпих накриво и сега съм гипсиран. Външната кост на левия крак ниско долу има отчеканато парче. Поду се като портокал. Цяла вечер изпитвах адски болки. Сега продължава да боли.

Ще съм благодарен ако някой ми сподели какво е правил с подобно преживяване? Дали до 6 месеца крака ми ще се възстанови напълно и да мога да клякам със 100+ кг. Вероятно за футбол трябва да забравя поне 1 година.

Имаш цялостно отчупване на фрагмент на върха на фибулата?

По принцип не е страшно ако са ти я наместили добре.

Намери си остеогенон и оссопан.Възстановяват счупванията два пъти по-бързо.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 20.09.11 14:27.

26.09.11
18:47

9 дни болки и накрая не издържах. Взех си първия ортопед който ми попадна и бях готов пред него да разцепя гипса и да го захвърля. 9 дни откачих от ярост. Не пих болкоуспокояващи за да усещам всичко и да съм наясно дали съм добре. Тази стратегия проработи!
Докторчето без да се замисли ми каза да махаме гипса и само да направим една контролна снимка. Всичко с костите и глезена е ОК обаче в спешното, така калпаво са ми били сложили гипса, че ако не бях отишъл до още седмица две и една широка ивица от кожата на прасеца е щяла да атрофира и некрозира от притискането на насъбралия се памук. Крака ми изглежда доста зле, чак ме учуди. Целия в синини. Дока каза - ами това е счупване бе човек, не просто навехнато. Той самия два пъти чупил глезен и явно разбра ситуацията по добре.
Сега съм с онзи полимерния(зелен) гипс. Все едно няма и съответно болките ми изчезват с всеки изминал час. На практика ме боли прасеца и бедрото от преразтягане и схващания.
Много съм доволен на този етап.
Голям зор видях с патериците и стълбите, но му хванах бързо ‘цаката’.
Според дока няма проблем с плътността на костите, а с екстремния си начин на поведение. И това ме успокои. Обаче веднага взех да кроя планове за тренировки. Поне набирания и преса ще правя.
Сега дишам по леко и съм готов утре да се заема с рутинното ежедневие.

Ей счупеното боли! Не е майтап!

един приятел дето си е чупил ръцете примерно 10 пъти, на 7мия когато майка му попитала дали не са му нещо меки костите и доктора казал “нищо му няма на костите, само дето пада много зле.”

27.09.11
10:17

казано от GEORGIO на 26.09.11, 18:47:


Ей счупеното боли! Не е майтап!

Боли, боли, колко да боли ;)
Взимай си остеогенон и оссопан, не подмотвай !

11.10.11
20:18

Вече 20+ дни. Обаче днес ме хвана яко болката. Прибрах се от работа в 18.00 и до сега 20.15 едвам успях да облекча глезена. Въртях се, намествах се, и какво ли не и не помага. Накрая застанах неподвижен, стиснах зъби и ..... траех.... и мина!.
Въпроса е има ли връзка със застуденото време или и това е мит!

14.10.11
18:19

Към днешна дата: коста ми е зарастнала. Направих контролна снимка, понеже посетих ортопеда с оплаквания от болки в крака, особено прасеца.
След разговора и снимката, становището на дока беше: Е потрай още седмица и тогава почвай да натоварваш крака. Оказа се че всичко тръгва от гръбнака и кръста и се отразява на прасеца. Явно избързах с тренировките и движението. Добрата новина е че коста е зарастнала успешно и цялостно. Остава само 1 седмица да изтрая и пак се мятам на “гребена на вълната”.
Много съм доволен!


Поздрави!

23.08.14
19:09

Здравейте!
Преди седмица си счупих стъпалото. МКБ-то ми е s92.9. 3 седмици в гипс... За жалост ми се наложи да посетя спешното, там ми сложиха гипсова шина, не ме наместваха, имах много голям отток на глезена, силни болки.
Едното което ме притеснява е, че не ми казаха нищо по-подробно (знаете как е в спешното, гледат колкото може по-бързо да те изпратят) Кога трябва да ходя на контролен преглед, трябва ли да си правя снимка докато съм с гипс. Имам насрочен преглед от личния лекар, но той е след седмица и половина, а ме притеснява, че гипса сякаш се е поотпуснал, леко ми халтави, имам чувството, че мога да го “събуя”. Странното е, че в спешното ми казаха, че имам отлепена кост, а не счупена, има ли начин аз да не съм разбрала или наистина да съществува такова отлепяне.
Имате ли идея колко време ще трае рехабилитацията след свалянето на гипса? И какво представлява тя?
Може ли да се ходи нормално след свалянето на гипса или трябва да се придвижвам с патерици?
Кога ще мога отново да правя нормални тренировки във фитнеса?
:(

24.08.14
21:10

Отиди на ортопед със снимките които са ти направили във спешното, той ще те консултира най-добре

24.08.14
22:47

Тази диагноза е счупване на метатарзална кост. Коя кост е, какво е счупването ? Само шина ли имаш или цялостна гипсова превръзка ? Свода оформен ли е хубаво ?
Нормално е ако гипса е слаган когато е имало голям оток сега да го усещаш хлабав.
Контролен преглед и снимка се правят на около 10-ия ден, гледа се как е започнал процеса на зарасване.
За ходенето - силно индивидуално и относително...
Пий органичен силиций, магнезий, остеогенон, стой повече на слънце. Тези неща ускоряват процеса в пъти.
Рехабилитацията зависи от тежестта на травмата и продължителността на оздравителния процес.
А иначе и сега можеш да си тренираш нормално, само с извести ограничения за краката.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 24.08.14 23:12.

27.08.14
22:50

В болничния лист беше използвана думата AVULSION. С гипсова шина съм и постоянно ми се налага да си стягам гипса с допълнително марлички. За свода не мога да преценя дали е оформен добре. Не ми казаха нищо и не ми дадоха снимката, казаха ми, че е отлепена кост, не използваха думата “счупено”. На всичко отгоре от стрес ли или от рязка промяна на начина ми на живот почна да ми пада повече коса от нормалното. Честно казано много рядко усещам някаква болка, имам чувството, че гипса ми вече е за махане хах :))

27.08.14
23:32

Това означава, че е откъснато парче, този термин се използва когато сухожилието е здраво и отчупи парче от костта при някакво силно усукване или разтежение.
Странно е, че си с шина ако е такава фрактурата. Циркулярната превръзка осугурява по-добро обездвижване, а оформянето на свода е много важно за всички счупвания на метатарзални кости. Като не можеш да прецениш - снимай и ще ти кажа.
Гипса може да го усещаш за махане, но ди го носи, даже ако кажеш от къде си ееротно ще ти се намери и кадърен ортопед...

29.08.14
10:11

Благодаря много за разяснението. Да, моля, препоръчайте ми ортопед. От Варна съм.

29.08.14
13:44

В крайна сметка се спрях на двама ортопеда във Варна - д-р Димитър Котоманов и д-р Момчил Георгиев. Имате ли мнение за тях? Имам записани часове и при двамата, понеже не знам как протича един такъв преглед, се чудя дали да посетя и двамата. Доколкото разбрах моето направление от личния лекар ще ми свърши работа само за удължаване на болничния, а преглед и снимка, ако прецени доктора, което ми се стори странно. Навсякъде четох, че при такава травма било безсмислен гипса, чудя се дали да не поискам да го махнат, ако това ще подобри зарастването.

Мнението беше редактирано от Chestnut на 29.08.14 13:45.

29.08.14
14:06

Не искай нищо, лекарите си знаят работата.
Бих ти препоръчал проф. Бошнаков от Окръжна болница, за други мнение не мога да кажа.
Успех и бързо възстановяване :)

01.09.14
13:40

Днес ми махнаха гипсовата шина...на 17-я ден. Помолих за снимка няколко пъти, но ми казаха, че нямало нужда. Било ми добре крачето, определено го чувствам много по-добре без гипса, нормално боли ме малко, поносимо, но само при определени движения. Казаха ми да стъпвам на пета десет дена и след това дори не съм се нуждаела от рехабилитация, всичко щяло да е по старо му. Бях при д-р Радев от Окръжна болница във Варна, изглежда е човек, които си разбира от работата, определено му симпатизирам, но смятам следващите дни да си направя снимка и да и потърся второ мнение, ей така за себе си, да съм спокойна, някак си не ми се стори нормално да не ми се прави снимка.
Благодаря ви за съветите!

21.04.16
00:22

Здравейте,
На 22.02 си счупих  на външем латерарен малеолус, на крак , който го бях изкълчила преди 2 години и който така и не се възстанови напълно ( 1 години болка, след което започнах да го натоварвам по-интензивно с упражнения и болката се поразнесе, но се появявяше при твърди обувки. Предполагам,че не се възстанови, защото на следващия ден отидох на работа) . След счупването -30 дни гипс (нямаше разместване, без операция), свалиха го. след три дни направих грешката да стъпя без патерица, получих болка, подуване на пръстите на крака. започнах физиотерапия, отново повдигнах крака. След 5 дни  болката отмина. Пръстите  (с изключение на един) се възвърнаха в нормалното си състояние. Сега 2 месеца след счупването състоянието ми е промемливо. Понякога  се престрашавам да направя стъпки без патерица. На няколко пъти получавах болка в глезена . Всички снимки показват, че самото счупване се възстановява нормално. Интересесувам се колко време е желателно да се носят 2 патерици, кога да се мине към една. На 41 години съм и по принцип спортувам.

Мнението беше редактирано от Iliana B на 21.04.16 00:24.

22.04.16
18:39

Здравей.
Слушай докторите и не си прави експерименти. Пожелавам ти бързо възстановяване

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1