Бихте ли се доверили на такъв инструктор?

19.01.12
11:21

Всяка сутрин отварям залата със служителите в 07.00 часа. Направи ми впечатление, че единият от инструктурите всяка сутрин закусва Баничка с боза.
Все си мислех, че един инструктор, трябва по-скоро да дава пример на трениращите и хората, които искат промяна. Представете си, как сте на строга диета, която цели да ви промени...как се борите със себе си и с това да не консумирате храните, които харесвате. Но, всяка сутрин, когато отивате да тренирате, инструктора похапва за закусква Баничка с боза. Същият този човек, след това ще ви показва как да правите упражненията и ще ви говори, колко е важно храненето, за да имате успех. Е, как да повярваш и да се надъхаш?

19.01.12
11:30

Е, дали закусва баничка с боза или закусва 5 белтъка с един жълтък(или беше 4 с един жълтък :) ) и варен кафяв ориз какво значение има това, за нещата които ще ти показва на теб и за това, което ще те кара да правиш ти ?

Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.01.12 13:51.

19.01.12
11:36

Ти ако разчиташ да те надъхва някой, до никъде няма да стигнеш.
И принципно, това, че някой работи в зала, не го прави инструктор ;) Тия “инструктори” са там да отварят и затварят залата, да подреждат дисковете и да събират парите.

19.01.12
12:04

Баничката с боза може за неговите цели да е ОК - примерно във фитнеса където тренирам - сутрин културистите (доста известни в БГ) закусват огромни количества макарони със сирене. Това може да им е втора закуска...

Инструктора по принцип трябва само да ти показва (инструктира) как да правиш упражнения.
Ти си мислиш за личен треньор, което е доста различно...

казано от Никола Близнаков на 19.01.12, 12:13:

Инструктора по принцип трябва само да ти показва (инструктира) как да правиш упражнения.
Ти си мислиш за личен треньор, което е доста различно...

не, Ники, той си мисли за “личен пример,” което е доста различно.
ако си спомняш Финдо - постоянно ядеше или макдоналдс или мандарини, имаше фибри по ГЗ и буташе 150 лежанка 3 пъти. това няма общо с качествата му на инструктор.

head_hunter

19.01.12
14:23

То има всякакви измислени герои. Ти и от Доналд Дък ли се впечатляваш?
Голяма част от инструкторите в залите са комедианти - истински инструктор не се намира в кварталния фитнес с две лежанки, защото не плащат по такива места. Никой уважаващ себе си професионалист, няма да ти работи за 20-40 лв. на ден по 10 часа.

п.п. Ако мога да допълня след прочитане на двете статии предоставени, като линкове от Митко.
Статиите стават ........... за хора, които не са стъпвали в зала. Запълване на колонките с много думи, които не казват нищо /приличаха по-скоро на адвокатски пледоарии/.

Моите уважения към Владо /много го уважавам, като човек и автор, но тази статия е под всякаква критика/ - просто всеки, който има приличен тренировъчен стаж и е сменил достатъчно зали, ще разбере за какво говоря. Разделянето в категории и описанията на различните “типажи” е впечатляващо, но за сатирично произведение, но не мога да го приема на сериозно.

Статията на Лазар /тук, ще си послужа с цитат/, който откровено ме впечатли:

Описаното по-горе са характеристиките, които според мен добрият персонален треньор е нужно да притежава.

Източник: Какво представлява персоналното трениране http://www.bb-team.org/articles/3733_kakvo-predstavlyava-personalnoto-trenirane#ixzz1juH7DCLi

Мнението беше редактирано от head_hunter на 19.01.12 14:41.

Е и единия инструктур в наща зала пуши ама ръката му е 48см студена на доста приличен процент мазнина... а да той е висок 170см и разбирате гледката каква е... и Арнолд е идол за поколения хора но накрая на доста бодибилдинг мотивации са поставили Арнито как пуши цигара и яде кебапчета :)

19.01.12
18:05

Корите на баничката може да са от пълнозърнести кори, а вътре да е бъкана с извара. Вместо масло да се ползва яйце.
На бозата какво и е ? :)
Не се впечатлявай от това както правят другите. Гледай тебе си, тренирай, яж и не се разсейвай с глупости.

19.01.12
18:57

Инструктура, трябва да има знания и добър начин да ги предаде на тренираните от него.

Нито трябва да е спортист, нито жена му да е руса, нито да закусва трици с мекици.

Е, как да повярваш и да се надъхаш?

Как да повярваш, не мога да ти кажа. Това си е твой проблем. Проблем предимно на критериите, по които избираш на кой да се довериш.
Как да се надъхаш?  Останал съм с впечатлението, че подобен въпрос стои предимно пред хора, за които спорта е мимолетно увлечение, чиято трайност е до ...август месец.

Та..

Представете си, как сте на строга диета, която цели да ви промени...как се борите със себе си и с това да не консумирате храните, които харесвате.

Представям си, че говорим за човек, имащ свой личен проблем, който очаква Инструктура да пази диета вместо него.
Обаче, дори и Инструктура да пази диета вместо него, това няма да реши проблема на трениращия.
Защото тогава ще се окаже, че жена му яде хамбургери, приятелите му пият ракия и въобще...цял един свят му пречи и НЕ го надъхва.

П.С. Не гледайте в чуждите паници :D

Мнението беше редактирано от 6th на 19.01.12 18:59.

19.01.12
21:07

казано от Randy на 19.01.12, 11:21:

... и ще ви говори, колко е важно храненето, за да имате успех.

И ти си прав, те на такъв със сигурност не бих се доверил :D

20.01.12
10:30

Колеги, напълно сте прави за всичко, което казвате.
В действителност, той не е мои инструктор и изобщо не се мотивирам от него. Имам много други неща, които ме мотивират, като огледалото и моето здраве.
Въпроса е, че дин ученик(с наднормено тегло), например,  влиза за първи път в залата и му дават хранителен режим, които иска да спазва....След време ще му натежи и евентуално ще пропусне хранене и ще се замисли.
- Какво мога да ям сега, след като не успях да си подготвя храна за днес? Нищо няма да ми стане от една баничка, все пак моя инструктор закусва с нея.
Това ще го накара да използва за оправдание този лош пример и да развали режима, които трябва да спазва усърдно.

Искам да споделя и един пример с цигарите...Един ден си тренирам и в залата влиза мъжа на видима възраст 27-30 години. Човека беше с най-малко 45 см. ръка, напълно изчистен. Видимо имаше много добро тяло. Това което ме потресе е, че по време на една или две от почивките между упражнения, излезе на вън, за да пуши.

20.01.12
10:44

Представям си, че говорим за човек, имащ свой личен проблем, който очаква Инструктура да пази диета вместо него.
Обаче, дори и Инструктура да пази диета вместо него, това няма да реши проблема на трениращия.
Защото тогава ще се окаже, че жена му яде хамбургери, приятелите му пият ракия и въобще...цял един свят му пречи и НЕ го надъхва.

Сигурен съм, че имаш приятели, които изобщо не се интересуват от здравословен начин на живот. Със сигурност, всеки е изпадал в ситуации, когато е бил на маса с хора, които се наливат с алкохол и похапват панирани, мазни хапки или пица + пържени картофки + бира. Да, често ми се е случвало да съм на подобно мероприятия, само дето моето меню е риба или пиле на скара + литър вода. Търпи се. Всеки, ако има желание, може да намери решение за всичко.


П.С. Не гледайте в чуждите паници :D

Изобщо не ме интересуват чуждите паници, защото моите паници (кутии), в които нося храната си на работа са неразделна част от ежедневието ми. По-скоро мисля как да ги пълня всеки ден, така че да запазя чЕстотата и чИстотата на хранене. Всеки знае колко по-скъпо е да си осигуриш хубава храна за 5-6 хранения на ден, отколкото да изядеш две банични за целия ден.

20.01.12
10:52

казано от Randy на 20.01.12, 10:30:

Искам да споделя и един пример с цигарите...

Е кво, дай сега да спрем цигарите заради тебе ? :D
Аз излизам от залата и си паля цигара, взимам си бири и сядам да си правя лаф...обикновено и другите сядат с мен - не са пропушили ;)

казано от Randy на 20.01.12, 10:44:

защото моите паници (кутии), в които нося храната си на работа са неразделна част от ежедневието ми. По-скоро мисля как да ги пълня всеки ден, така че да запазя чЕстотата и чИстотата на хранене.

Ми браво, продължавай да си ги носиш...инструктора пък си носи банички - явно му се вързват със строидния цикъл ;)

Прави ми впечатление, че 90% от пишещите във Форума се вживяват все едно тая есен са на “Олимпия”та :D

Мнението беше редактирано от James Hinks на 20.01.12 10:53.

20.01.12
11:00

Прави ми впечатление, че 90% от пишещите във Форума се вживяват все едно тая есен са на “Олимпия”та :D

Да ти кажа честно, вживяването помага много за добри резултати. Не е нужно да  имаш за цел състезание, за да се мотивираш, вживяваш и да  правиш всичко, едва ли не, като по учебник. Това го казвам от опит :)

20.01.12
11:04

Ами какъв е проблема тогава?
Около мен е пълно с лоши примери, те са мнозинство. Ама не съм почнал нито да пуша, нито да пия, ако не ми се пие, нито да се храня само в Макдоналдс.
Оправдания всеки ще си намери, ако търси, ама това зависи от човека, не от инструктора. Инструктора не може да пази диета и да тренира вместо теб, така че, който иска резултати, ще прави каквото трябва. И аз ям шоколад и торта, ама ако дойдеш при мен и искаш да отслабнеш, че ти направя режим, в който няма шоколад и торта. Пък ти както искаш се мотивирай да го спазваш, това не е моя грижа ;)

Проблема е, че повечето хора искат да прехвърлят на друг отговорността, така че като се провалят, да не се чувстват виновни.
Ще си кажат - “той инструктора е виновен, направи ми смотан режим и не ми даваше добър пример”, или “той инструктора яде банички, значи нищо не разбира и затова не отслабнах” и т.н.

20.01.12
11:06

Лошите примери е страхотно ако са НАШЕТО вдъхновение.
http://www.motiviran.com/2011/04/това-което-ни-отделя-от-тях/

20.01.12
11:46

казано от Петко К на 20.01.12, 11:04:

Ами какъв е проблема тогава?

Проблем няма никакъв!
Всеки прави избор на какъв инструктор да се довери. Аз лично бих се доверил на такъв, на който самата визия говори за това, че човека има знания и опит.
Ясно е, че всичко зависи само от нас самите, но е важно и правилната насока.

Някои наистина много се вживяват, една баничка кво толкова, между другото съм забелязал, че най-яките от форума са точно тези, които ама хич не са стриктни, за пример Мак Сим, flashterran, deadmanwalking.

20.01.12
13:49

казано от naxx на 20.01.12, 12:03:

Някои наистина много се вживяват, една баничка кво толкова, между другото съм забелязал, че най-яките от форума са точно тези, които ама хич не са стриктни, за пример Мак Сим, flashterran, deadmanwalking.

Тук голяма роля играе фактора ГЕН!

20.01.12
13:53

На Сашо гена е легендарен:)))

20.01.12
14:50

казано от naxx на 20.01.12, 12:03:

Някои наистина много се вживяват, една баничка кво толкова, между другото съм забелязал, че най-яките от форума са точно тези, които ама хич не са стриктни, за пример Мак Сим, flashterran, deadmanwalking.

Да си як можеш и с кофти хранене. Въпроса е дали ще изглеждаш добре.

20.01.12
15:20

казано от Петко К на 20.01.12, 14:50:

казано от naxx на 20.01.12, 12:03:

Някои наистина много се вживяват, една баничка кво толкова, между другото съм забелязал, че най-яките от форума са точно тези, които ама хич не са стриктни, за пример Мак Сим, flashterran, deadmanwalking.

Да си як можеш и с кофти хранене. Въпроса е дали ще изглеждаш добре.

Сигурно няма да изглеждаш добре, но Поне няма да си супер зле :D За мен въпроса е какво и как можеш - гледна точка(както и с баничката де) :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 20.01.12 15:21.

20.01.12
17:35

казано от Randy на 20.01.12, 11:46:

Аз лично бих се доверил на такъв, на който самата визия говори за това, че човека има знания и опит.

Ти като ходиш на лекар, питаш ли го дали е преболедувал същата болест преди да ти изпише лекарства? Тези теми относно визията и силовите постижения на инструктори и треньори, взеха да стават банални.

Мнението беше редактирано от default на 20.01.12 17:36.

Ееее, чакайте малко сега, аз под неспазване на режим имам предвид ядеш каквото ти се яде, но все пак подбираш, не да се тъпчеш цял ден само с въглехидрати например, но да изчисляваш баланси, протеин, въглехидрат, мазнини, според мен е малко прекалено.

24.01.12
12:04

казано от default на 20.01.12, 17:35:

казано от Randy на 20.01.12, 11:46:

Аз лично бих се доверил на такъв, на който самата визия говори за това, че човека има знания и опит.

Ти като ходиш на лекар, питаш ли го дали е преболедувал същата болест преди да ти изпише лекарства? Тези теми относно визията и силовите постижения на инструктори и треньори, взеха да стават банални.

Всеки има право да чете и коментира каквото пожелае...Същото важи и за теб!!!

02.02.12
10:53

казано от Randy на 24.01.12, 12:04:

казано от default на 20.01.12, 17:35:

казано от Randy на 20.01.12, 11:46:

Аз лично бих се доверил на такъв, на който самата визия говори за това, че човека има знания и опит.

Ти като ходиш на лекар, питаш ли го дали е преболедувал същата болест преди да ти изпише лекарства? Тези теми относно визията и силовите постижения на инструктори и треньори, взеха да стават банални.

Всеки има право да чете и коментира каквото пожелае...Същото важи и за теб!!!

Защо отговаряш само на това което ти изнася ?

13.02.12
12:01

казано от Randy на 20.01.12, 11:46:

Всеки прави избор на какъв инструктор да се довери. Аз лично бих се доверил на такъв, на който самата визия говори за това, че човека има знания и опит.
Ясно е, че всичко зависи само от нас самите, но е важно и правилната насока.

Подкрепям това мнение. Ако искаш да те научат да плуваш правилно - отиваш при треньор, занимавал се със плуване, а не с водна топка. При еднакви теоретични познания, плувецът ще те научи по-добре, защото има своя опит какво да коригира, когато нещо не се прави както трябва. Докато ватерпулистът ще ти каже какво трябва да се получи, но не и онези тънки детайли, които ти помагат да стигнеш до “какво”-то.

Една баничка с боза... Щом това му се яде сутрин какво толкова. Важното е да си разбира от работа.
Много хора ядат в MC, BurgerKing, KFC и други не толкова известни вериги за хранене, но това не им пречи да имат оформен корем, големи ръце и крака и шороки рамене...

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1