Бягане
Зона1, 131
14км - 1:41ч., 7’14”, 155
През полето към Гурмазово и индустриалната зона.
Имах болежки в сухожилията под и над капачката, вастус медиалиса, но докато тичах нещата бяха под контрол само леко се обаждат някакви неща и отшумяват. Като спрях да тичам усещам по-силно слабите звена. Ще гледам да правя по-често заякващи упражнения.
Днес лежерна тренировка. Малко пудовката размятах, но не ми се напъваше, после на баланс диска и накрая 30мин. йога с дълго задържане, което беше най-ценното. Общо 1ч.
Бягане
Зона3, 158/167
2.3км - 11:38мин, 5’04”, 166
Изрових си днес един чепик дето съм го взимал преди 10г., ултра лек 130гр. Минималистично Мизуно за рейс. Последно бягах с него на един полу-маратон и се контузих брутално :Д
Но понеже сега бягам последните месеци с една доста минималистична ла спортива реших, че за 5к, които исках да натисна ще са супер. Всичко точно, натиснах яко на лактатен праг, ама на 2.3км левия ми прасец крампира яко, та до там. Не знам дали е, защото не пих много вода днес, заради обувката или ненатренираност за такова натоварване се случи, а може и трите да са накуп, но ме е яд, щото ако бях успял да задържа този пейс щях да съм близо до 25мин., а такова време не съм правил пак от ония години.
Мнението беше редактирано от gotcha на 15.09.23 21:32.
Бягане
Зона1- 132/145
5км - 31:25мин., 6’15”, 166/196
Тръгнах за рутинното, но малко преди 5-тия км ми крампира задното бедро на десния крак и добутах до 5км. Вчера имах някакви чревни дискомфорти и вероятно съм се обезводнил, макар че пих вода и магнезий, но днес през цялото време усещах прасеца на левия крак и бягах на цяло стъпало и с по-бърз каданс, че да не го предобря, както миналият път. Май ще дебна и за обувка с по-висока платформа да пазя малко повече краците, че явно не съм готов за минималистични.
Колело
Зона1 - 113
28.69км - 2:08ч., 13.39км/ч
Отидох най-накрая до Хераково, то се оказа, че е близко има-няма 10км до селото, там се повъртях и наобратно през Добър мъж и Шилява патерица.
Кондиция с пудовка
Вработвате - Поздрави, въртене пудовка, суингове - 5мин.
Обръщане-тръстър - Изхвърляне (на ръка, дясна/лява)@20кг - 30х1 - 22мин., 145/166, в почивките суингове без тежест по 10-20 повторения
Планк с изнасяне на ръцете напред, настрани и нагоре, лява-дясна - кобра, куче - общо 10мин.
Баланс диск с два крака, клекове, стоене в горна позиция и клекнал - 5мин.
Разтяжки от стоеж
Бягане
Зона2, 145/168
21.06км - 2:27:46ч., 7’01”, 160
До манастира св. Петка и обратно.
Още в първите км почна да ме стяга левия прасец, но дигнах каданса и почнах да бягам на цяло стъпало и така си беше почти до последно, не му дадох възможност да крампира. Вече съм сигурен, че не са ми натренирани прасците за толкова минималистични обувки. На връщане направо си стъпвах пета пръсти от умората, но го издеяних и то за добро време. Смешното е, че няколко метра не ми достигат да го признае за полумаратон часовника и стравата, поне в уикипедия така пише - 21.0975км. или за по-кратко 21.1. Нещо ми забиваше дистанцията накрая, а и си стигнах вратата, но както и да е не е голяма загуба :Д
20.09.23
16:34
Мен лично обувка ,която ми задава форма на крака ме контузва винаги.
Също и твърдата подметка.
Ако имаш много асфалт си трябва протекция.
Асфалта не е да се тича по него ,а да се търкалят гуми :).
Аз го избягвам..поздрави
Мерси за съвета. Мисля, че с маратонка за асфалт ще станат нещата. Хора бягат цял живот на тази настилка и продължават :)
Иначе тази е приятна за офроуд, но не много техничен, защото е мека и за не много дълги разстояния, но за момента нямам алтернатива.
казано от gotcha на 20.09.23, 16:46:
. Хора бягат цял живот на тази настилка и продължават :)
.
Аз такива не познавам, повечето или спират да бягат въобще или се контузват и пак спират.
20.09.23
17:42
Или пък трябва да си 50-60 килограма макс.
казано от kaloyan на 20.09.23, 17:35:
казано от gotcha на 20.09.23, 16:46:
. Хора бягат цял живот на тази настилка и продължават :)
.Аз такива не познавам, повечето или спират да бягат въобще или се контузват и пак спират.
Интересно, значи ти познаваш цялото човечество :)
Ее, няма сега споря с теб. Но ти казвам че няма такива. :) Ако погледнеш тренировките на маратонците, ще видиш колко време бягат на асфалт. Колко време на равно и колко на баири, колко време на писти и тн .. :) .. Ако имаш хора които цял живот бягат на асфалт ги пусни да ги видим . Но дори и на тях им омръзва, затова че процента от бягането на асфалт е много малък :)
П.С - тези на които им омръзва са късметлии, другите така се контузват, че спират бягането въобще :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 20.09.23 20:03.
И последно и спирам да спамя, имам една приказка “Асфалта е смърт за краката” :) .... затова може би и така реагирах. Вярвам го това на 100 процента :) .... Единственото по-лошо за краката е другата още по твърда настилка като тротоари и бетон и тн .. :)
Независима тренировка в залата
Вработване
Крос тренажор - 5мин.
Поздрави, въже, дъмбели
Олимпийски с лоста
Клек 5@40кг, 5@50кг
Щанга
Клек 5@60кг - Преден клек 5@20кг х3
Раменна преса 3@40кг - Швунг 5@20кг х3
Тяга 3@70кг - Обръщане 5@20кг х3
Коригиращи
Бедрени екстензии от 10 до 1 с редуване на краката, накрая доста единички @10кг
Бедрени сгъвания с редуване някакви бройки @10кг
Въже
Йога, разтяжки от седеж и стоеж.
Общо 1:10ч. и 900 повторения.
Вчера ми дойде новият часовник. Същата марка и модел, но двойката. Има доста повече екстри и дано не го бастисам нещо, че не съм голям пазител.
Мнението беше редактирано от gotcha на 22.09.23 23:22.
Колоездене
16.51км - 51мин., 19.39км/ч
От нас до бара.
15.06км - 47мин., 19.11км/ч
От бара до нас.
Днес се метнах до центрото с колелото на жената. На отиване през полето, Суходол и Факултето, а на връщане по класическия маршрут през Люлин, само на отиване скокнах до пл. Славейков, което малко ме отдалечи. На отиване е предимно спускане, а на връщане обратното. На връщане си дадох малко повечко зор :)
Бягане
Зона2, 140
5.77км - 36.05мин, 6’15”, 159
Running Fitness Test
Това нещо си пуснах днес на новият часовник. Протокола е - 5мин. загрявка, 25мин. среден пейс, 3мин. висок и 3мин. на лактатен праг и/или нагоре, 5 мин. куулдаун. За да го стартираш му задаваш най-добро време, с което си направил 10к. Аз му зададох 65мин., което ми е най-доброто, ама ми даваше някви пейсове дето лазиш и го спрях и го пуснах на 60мин. То пък почна да ми крампира леко десния прасец, но го овладях и си го добутах докрай в нормите, които ми задаваше. В крайна сметка ми изплю - 5’30” трешхолд пейс, 154 лактатен трешхолд (праг) и 176 МСЧ. Не знам защо толкова го свали, щото аз бях дълго време на 156, после си го настроих на 160, но явно ги смята нещата по друг начин и ще пробвам така да видим. Смени ми зоните и малко ще се влача явно, което не е лошо :)
Мнението беше редактирано от gotcha на 24.09.23 14:25.
От вторник съм в Копенхаген по работа. Всеки ден карам колело и/или вървя пеш, та не съм съвсем клеясал, но днес се хванах да направя една кондицийка да чуе малко и горната част.
5 кръга от
Ходещи напади ~30
Набирания - 5
Хоризонтални придърпвания - 5
Лицеви - 10
Лицеви под наклон - 10
Т2Б - 5
Повдигане на колене към гърдите - 5
Разтягания от стоеж
Общо време 40мин.
Вчера бях на концерт в залата на радиото, която е извънземна на Малер 5та симфония. Уникално преживяване. После се прибрах пеша през центъра и беше фраш от народ навсякъде. Добре си живеят хората.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече