Първи стъпки в Силовия Трибой ?

Питам от името на мой  приятел който е решил да се захване със Силов Трибой и има нужда от доизграждане на програмата с която е решил да започне.
Основата на самата програма е следната:
Тренира се Понеделник , Вторник , Четвъртък и Петък като Понеделник и Четвъртък се прави Клег и Лег а Вторник и Петък Тяга по системата 5-4-3-2-1.
Какво мислитте за тренировката ?
Кои са задължителните поддържащи упражнения и кои са желателни според вас ?
В какви серии и повторения се правят поддържащите упражнения ?
Ако имате да добавите нещо друго кажете !

Това добре, но трябва да дефинираш някои неща.
Първо - какво иска да постигне твоят приятел? Да се състезава ли?
Второ - на колко години е? Има ли някакъв силов стаж до сега - фитнес, лостове и т.н.
Какви са силовите му показатели на лег, клек и тяга?

Силовият трибой е много специфичен спорт и трябва много да се внимава, особено ако се хвърлиш в него без да имаш нужната база и възстановяване, казвам го от собствен опит.

Доколкото знам амбициите му са да тренира здраво и да качва сила вече дали ще се готви за състезания зависи от много фактори да не се контузва и т.н.
На 20 години е и тренира фитнес от 3-4 г. като последната година тренирал по силово тоест наблягал е на по големи тежести.
За резултатите му на трите движения незнам какви са.

Ясно. Тогава може да започне да тренира трите движения плюс някои изолиращи, например 3-4 месеца (четири пъти седмично), следейки внимателно за техниката на изпълнение, да се опитва бавно да прогресира в тежестите, но не и за сметка на техниката.

Може да си конструира тренировъчната седмица на тренировка “А” и тренировка “Б”, като ги прави по два пъти на седмица. Добре е да раздели клека от тягата на първо време в различни дни, например Тренировка “А” - лег плюс поддържащи движението, клек; Тренировка “Б” тяга плюс поддържащи движението. За основните движения 5 серии по 3-5 повторения, за поддържащите може повтеренията да са 6-8.

Като поддържащи на лега е добре да прави флайс, раменни преси с щанга или дъмбели, хубаво е да прави и корем (предимно от вис).
При клека е добре да прави прасец и бедрено сгъване.

При тягата - трапец (пвдигане с щанга или дъмбели), вертолет.

Веднъж на всеки месец да прави движенията в един ден достигайки до максимална тежест за едно повторение и да си запише резултатите.
Нека да опита да прави това например 4 месеца, след което сам ще прецени как се чувства и какви ще бъдат по-нанатъшните му цели.

Трябва обаче и да помисли за сериозно медикаментозно възстановяване. Трябва много да чете, защото за трибоя, както и за фитнеса трябват и солидни теоритични познания. Това, което съм написал е само примерна програма, която аз съм изпълнявал на времето и имаше ефект, но дали и при него ще има - незнам. Да потърси някой трибоец и да се консултира с него допълнително. Може да отиде в залата по вдигане на тежести на стадион “Славия” - там може да лично да види как тренират трибойците и да се консултира с тях.

Denis22

21.08.12
13:55

казано от Мариан Гяурски на 21.08.12, 08:07:

...следейки внимателно за техниката на изпълнение...

Като за начало това е най-важният съвет,защото има тънкости в техниките при силовия трибой.

здравеите ,нов съм във форума и се извинявам предварително разбира се.искам да попитам аз съм от варна и искам да знам има ли зали за силов трибои ,един приятел ми спомена алтернативата ако няма силов трибои мога да тренирам във зала за вдигане на тежести,този спорт много ми допада и искам да се занимавам като любител а не професионално.

на 24 години съм и и тренирам на гладиатора и лостове от 5 години

Мнението беше редактирано от неделчо неделчев на 20.05.13 21:32.

Carbohydrate

21.05.13
14:51

казано от неделчо неделчев на 20.05.13, 21:18:

здравеите ,нов съм във форума и се извинявам предварително разбира се.искам да попитам аз съм от варна и искам да знам има ли зали за силов трибои ,един приятел ми спомена алтернативата ако няма силов трибои мога да тренирам във зала за вдигане на тежести,този спорт много ми допада и искам да се занимавам като любител а не професионално.

Избирай зала със стойка/и за клек и удобна лежанка/и, но това ще го научиш в процеса на трениране...

аз питах за зала за силов трибои във фитнес залите не ми се струва много уместно ,някои във форума няма ли информация за такава зала или клуб на територията на варна

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1