Фитнес или лостове?

19.09.12
23:37

Здравейте! Аз съм на 16 висок съм 182см и съм 75кг. Ходя на фитнес от началото на годината. Ходих от януари месец до средата на юни и спрях за 2 месеца и от началото на август пак започнах да ходя в залата. Първите 6 месеца не минаха много добре според мен, защото всички приятели ми казват ,,Абе момче може ли 6 месеца да ходиш на фитнес и да нямаш никакъв напредък’”. И като чуя това направо ми става лошо... Иначе на лежанката например вдигах 50-55кг 5-6 пъти, но сега последния месец започнах с 60 да правя(въобще последния месец май вдигам повечко). Обаче през този последен месец аз ходих с един мой приятел, който 1 година беше ходил на лостове(малко повече вдига от мен). Той ще спира с фитнеса , защото няма време и вика, че ще почне пак да ходи на лостове и ми каза и на мен да дойда,защото на мен ми било трябвало релеф. Наистина ми трябва,защото като стегна например ръката все едно гледам дъска... никакъв релеф нищо, но искам да я направя по-голяма. Чудя се сега дали зимата да си продължа с фитнеса или да започна да ходя на лостове? Има и трети вариант, а той е да си ходя нормално на фитнес(понеделник,сряда,петък) и останалите дни(вторник и четвъртък) да ходя на лостове и да тичам. Също така баща ми мисли да ме записва на плуване, ама аз искам да си плувам свободно без треньор.

казано от Daniel Blagoev на 19.09.12, 23:37:

защото на мен ми било трябвало релеф. Наистина ми трябва,защото като стегна например ръката все едно гледам дъска... никакъв релеф нищо

Така, само като чух тази реплика и ми стана ясно , че нямаш никакво понятие относно тренировки и хранене.Хайде почети 1 месец за тези неща и ще видим след това дали ще питаш такива въпроси отново.Ако разчиташ на твоя приятел за източник на информация, аз не бих въобще тренирал с него след като той е на вълна “лостаджийки митове”.

20.09.12
09:33

Еми прав си не разбирам много това как трябва да се храня, но доколкото разбрах твоят съвет е да си остана във фитнеса и да си качвам маса?

Въпрос:
Фитнес или лостове?
Отговор:
И двете.

Тренировките с тежести и тренировките със собствено тегло са комплиментарни. Тренирай и с тежести и със собствено тегло. :)
А и много програми имат и двата вида упражнения включени заедно.

казано от Daniel Blagoev на 19.09.12, 23:37:

Той ще спира с фитнеса , защото няма време и вика, че ще почне пак да ходи на лостове и ми каза и на мен да дойда,защото на мен ми било трябвало релеф.

Ще ти споделя мнение, което може и да не приемеш сега - аз поне не го приех, когато бях на 16.

Горният цитат ми е любим, защото е една от поредните и често срещани илюзии, които чуваме в сферата. Защо?

Няма как да нямаш време за “фитнес”, а да имаш време за “лостове”. Времето е едно и също - от теб зависи за каква физическа активност ще го използваш. Няколко бързи “за” и “против” според мен:

“За” лостовете:

- На открито е, чист въздух.
- Много пространство, възможност за упражнения, които в зала най-често няма свобода да ги направиш.
- По-вероятно е да намериш приказка със съмишленици, отколкото във фитнеса.

“Против” лостовете:

- Няма условия за целогодишни тренировки, освен ако не си падаш екстремист.
- Смятам, че от някакъв етап нататък е нужно допълнително утежнение и в случай че нямаш такова, би било неприятно ограничение.

“Против” фитнеса:

- Струва пари, а това често е пречка за мнозина.
- За жалост обстановката на места не е от най-добронамерените.
- Наличието на чист въздух въобще не е даденост във всеки фитнес център.
- Не навсякъде имаш свобода да “суингнеш”, да “джъркнеш” и други по-динамични упражнения. Чувам, че в някои центрове правят забележка, ако оставиш щангата не толкова безшумно на земята.

Да приемем, че на лостовете няма възможност да използваш допълнителна тежест, ако не си носиш такава. Това обаче не е причина да се категоризират като “място за релеф”. Тренировките на лостове са малко или много уредна гимнастика и вероятно всеки гимнастик ще се усмихне иронично, ако чуе определението. Жалко е, че популярни деятели в този вид тренировки го ползват най-отговорно.

Ако съм на твое място, ще се абстрахирам от чуждите мнения (четиво по темата) и ще се постарая да развия обща физическа подготовка. В този смисъл, дали ще тренираш във фитнес център или на лостове, не е от решаващо значение, за да може да правиш набирания, кофички, лицеви опори.

Юли е написал две чудесни статии по темата:

- Как да тренираме на лостовете? (I част)
- Как да тренираме на лостовете? (II част)

Прочети ги и ако имаш други, по-конкретни въпроси, да ги разрешим. И остави “релефа” за момент, ако все още четеш мнението ми и си решил да ми повярваш.

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1