Метаболизъм - предпочитам го забавен!

Прескочи до:

Тази тема е провокирана от статията “Метаболизъм на мазнините
Обяснение за пътя на мазнините от мастните клетки до превръщането им в енергия”
http://www.bb-team.org/articles/4323_metabolizam-na-mazninite
Пускам абзаца, за който споменах, тук за да не разводняваме хубавия материал със закачки по темата :)

“т.е липсата на хранителни вещества води до промяна в химичния състав на кръвта и довежда до състояние, в което организмът ни започва да складира всяка една молекула попаднала в него, или иначе казано, забавя метаболизма. А много добре знаем какъв е основният складиран продукт и в кои части от тялото се складира.”
...ето я пак любимата ми тема за “закачка” :) какъв е проблема от забавянето на метаболизма? Изключваме от темата културистите, при тях е проблем. Аз съм обикновен човек, работя си в офис или шофирам. Какво като ми е забавен метаболизма? Ще ползвам по-малко енергия? Ами че супер! За да не се разводнява темата, ще го пусна този абзац във форума.

Та, аз казвам, че предпочитам метаболизма ми да е забавен! Старая се по всякакъв начин да постигна този ефект и се чувствам добре така. Защо ми е нужно да го ускорявам? Защо трябва да изяждам два пъти повече храна, когато тялото ми има нужда от значително по-малко, за да извършва същата дейност? Дори смея да твърдя, че по този начин работя и по-добре.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

02.11.12
11:03

Ако вземем за аналог автомобилите - енергийната икономичност е за сметка на мощността най-често.
Едно икономично откъм енергия тяло едва ли ще има същата екплозивност, същата максимална сила както едно с ускорен метаболизъм.

Може и да греша де.

Малко е общото между автомобила и тялото ми... но да приемем че е така. Колко често ми се налага през ежедневието експлозивна сила и мощност? Изключвам тренировката. И не трябва ли целия ни режим да е насочен към това да сме максимално ефективни в ежедневието си, което 22-23 часа от денонощието, а не към тези час и половина в залата? Залата е доплъненние към ежедневието... а не обратното, поне за повечето хора е така.
И ако ползваме аналога с автомобилите... не съм видял да разнасят пици с Корвет примерно ;)

02.11.12
11:18

Бе те и половин час в залата понякога стигат на метаболизма да се забърза за следващите 48.
С бавен метаболизъм ще имаш по-малка нужда от храна, но следват няколко негатива :
1. Зимата ще ти е постоянно студено.
2. Ще си по-податлив на инфекции.
3. При рязка смяна на атмосферните условия ще чувстваш осезаем дискомфорт.
4. Трудно ще се “вработваш” в нещо, трудно ще излизаш от “работна зона”.
5. Трудно ще се възстановяваш от високоинтензивни натоварвания.

bgtrener, разбирам логиката ти.

Всъщност, калорийната рестрикция от много време е обект на изследване и сочена за връзка с удължаването на живота. Една от причините за удължаването на живота е забавянето на метаболизма, откъдето и тялото се “изхабява” по-малко по една или друга причина (свободните радикали примерно).

Но пък забавеният метаболизъм има и отрицателни страни - по-нисък калориен баланс => трябва да се внимава много с храната, неоптимално използване на излишната глюкоза и инсулин в кръвта, предразполагане към лесно складиране на излишни мазнини (ако не се внимава с храната), вероятно и хормоните няма да са в оптимални нива и т.н. и т.н.

Но пък тренировката така или иначе забързва метаболизма, тъй че ако тренираме поне малко интензивно, това донякъде ще компенсира забавянето на метаболизма в случай, че има налична дълготрайна калорийна рестрикция.

02.11.12
11:21

казано от Тихомир Велев на 02.11.12, 11:19:

Всъщност, калорийната рестрикция от много време е обект на изследване и сочена за връзка с удължаването на живота.

Но всъщност не е така. Изследванията за калорийната рестрикция са правени върху мишки, но в последствие не са се потвърдили при хора.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 02.11.12 11:48.

Да, още е доста спорна теорията за калорийната рестрикция и удължаването на живота при хората. Преди време четох някакви изследвания, че при хората на калорийна рестрикция, сърцето било с 2 години по-младо от тези в калориен излишък и там още някакви такива здравословни...да го наречем предимства.

Аз съм против умишленото забавяне на метаболизма, просто разбирам и логиката зад другата гледна точка.

02.11.12
11:30

казано от bgtrener на 02.11.12, 11:12:

Малко е общото между автомобила и тялото ми... но да приемем че е така. Колко често ми се налага през ежедневието експлозивна сила и мощност? Изключвам тренировката. И не трябва ли целия ни режим да е насочен към това да сме максимално ефективни в ежедневието си, което 22-23 часа от денонощието, а не към тези час и половина в залата? Залата е доплъненние към ежедневието... а не обратното, поне за повечето хора е така.
И ако ползваме аналога с автомобилите... не съм видял да разнасят пици с Корвет примерно ;)

Ако работиш “зад бюро” то не ти трябва сила и мощност, не ти трябва и изправена стойка и можеш да изглеждаш ето така и ще си максимално ефективен.

Ако бях автомобил, бих предпочел да съм Корвет, а не Рено Туинго. Просто искам и малко fun fun fun в живота. Понеже не съм японец все още съм на принципа - работя, за да живея, а не vice versa.
Режимът ми е насочен да съм ефективен и на работа и извън нея в някакъв баланс. Не съм забелязал големия енергоразход а мускулите да пречи на мисловната ми дейност, даже напротив. Пък и за един хубав секс си трябва мощност :D

Всъщност, калорийната рестрикция от много време е обект на изследване и сочена за връзка с удължаването на живота. Една от причините за удължаването на живота е забавянето на метаболизма, откъдето и тялото се “изхабява” по-малко по една или друга причина (свободните радикали примерно).

Това съсщо съм го взел под внимание, но както каза и колегата не е напълно доказано, затова не съм се изказвал по темата. Но е факт че 99% от дълголетниците са с доста “оскъдно” хранене. Както и да е...

Но пък забавеният метаболизъм има и отрицателни страни - по-нисък калориен баланс => трябва да се внимава много с храната, неоптимално използване на излишната глюкоза и инсулин в кръвта, предразполагане към лесно складиране на излишни мазнини (ако не се внимава с храната), вероятно и хормоните няма да са в оптимални нива и т.н. и т.н.

Демек... така можем да си огаждаме... чревоугодието не е за мен аргумен, който да ми докаже че трябва да си ускоря метаболизма.

Но пък тренировката така или иначе забързва метаболизма, тъй че ако тренираме поне малко интензивно, това донякъде ще компенсира забавянето на метаболизма в случай, че има налична дълготрайна калорийна рестрикция.

Което ме кара да се върна на основата за започване на темата... ако се храня по-малко и тренирам, няма да имам проблем със метаболизма. Поне така разбирам думите че една тренировка ще ми го ускори за 48 часа... аз правя доста повече от една през този период :)

За резистентността към болести... малко се съмнявам че точно ускорения метаболизъм ще ме предпази от Грип :)

казано от bgtrener на 02.11.12, 11:31:

Което ме кара да се върна на основата за започване на темата... ако се храня по-малко и тренирам, няма да имам проблем със метаболизма. Поне така разбирам думите че една тренировка ще ми го ускори за 48 часа... аз правя доста повече от една през този период :)

Не, такъв филм няма. Има ли продължителна калорийна рестрикция, метаболизмът се забавя. Поне и докато не се върнат калориите в баланс или излишък. Тогава метаболизмът се рестартира, ако мога така да се изразя.

Мисълта ми беше, че е по-добре да тренираш и да си в калорийна рестрикция, отколкото да си само в отрицателен калорин баланс. Поне ще има движение в гликогенните депа, инсулиновата чувствителност ще се поддържа в добро състояние, ще се пазят мускулите доколкото е възможно и други.

Между другото за дълголетниците и калорийната рестрикция и аз съм гледал някои документални филми. Доста интересна тема е, макар и трудна за боравене с научни факти.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 02.11.12 11:39.

Ако работиш “зад бюро” то не ти трябва сила и мощност, не ти трябва и изправена стойка и можеш да изглеждаш ето така и ще си максимално ефективен.

Ако бях автомобил, бих предпочел да съм Корвет, а не Рено Туинго. Просто искам и малко fun fun fun в живота. Понеже не съм японец все още съм на принципа - работя, за да живея, а не vice versa.
Режимът ми е насочен да съм ефективен и на работа и извън нея в някакъв баланс. Не съм забелязал големия енергоразход а мускулите да пречи на мисловната ми дейност, даже напротив. Пък и за един хубав секс си трябва мощност

Ха ха ха!
Не изглеждам така :) Забавно наистина, хубава карикатура.
А и кой е казъл, че със забавен метаболизъм няма мощост? Примерно, ако не съм ял 36 час, се предполага че метаболизма ми е забавен, нали? Но ако направя повторения на 100 килограма бенч преса, това прави ли ме малко мощен? Мощноста е относително понятие!
А и да не забравяме че всеки купува автомобил според възможностите си ;)

02.11.12
11:42

Поне така разбирам думите че една тренировка ще ми го ускори за 48 часа... аз правя доста повече от една през този период :)

Ако не си над 80% МСЧ по време на тренировката няма да ускориш метаболизма много. Колкото по-висок пулс държиш в самата тренировка и колкото по-дълго тренировъчно време имаш при него, толкова по-дълъг е периода със забързан метаболизъм.

За резистентността към болести... малко се съмнявам че точно ускорения метаболизъм ще ме предпази от Грип :)

Точно от инфекции предпазва.
Връзката е по-бърз метаболизъм - по-висока телесна температура - по-бърза и силна реакция на имнунната система.

казано от bgtrener на 02.11.12, 11:40:

А и кой е казъл, че със забавен метаболизъм няма мощост? Примерно, ако не съм ял 36 час, се предполага че метаболизма ми е забавен, нали? Но ако направя повторения на 100 килограма бенч преса, това прави ли ме малко мощен? Мощноста е относително понятие!

Неудачен пример за мощност.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 02.11.12 11:44.

казано от Тихомир Велев на 02.11.12, 11:38:

Между другото за дълголетниците и калорийната рестрикция и аз съм гледал някои документални филми. Доста интересна тема е, макар и трудна за боравене с научни факти.

Хайде да я разтеглим още темата... какво ще се случи ако едновременно съм и в калориен дифицит, а в същото време съм и на нива около 0.5-0.6 гр/кг белтък... и за максимално затруднение растителен? Ти как смяташ?

Ако не си над 80% МСЧ по време на тренировката няма да ускориш метаболизма много. Колкото по-висок пулс държиш в самата тренировка и колкото по-дълго тренировъчно време имаш при него, толкова по-дълъг е периода със забързан метаболизъм.

...значи тичането ускорява 100 пъти повече метаболизма, отколкото фитнеса?

02.11.12
11:52

Интересен ъгъл на нещата представяш колега, поне малко да си размърдаме мозъчетата в иначе монотонния форум :)
Според мойте скромни възгледи честотата на тренировки е определяща за метаболизма, а не толкова честотата на хранене...

02.11.12
11:52

Има тичане и тичане, има и фитнес и фитнес.
Ако правиш ръце по класическа културистична схема и ако бегаш крос - кроса печели. Ако удариш една борцова кондиция и некви спринтове - кондицията печели.

казано от James Hinks на 02.11.12, 11:52:

Ако правиш ръце по класическа културистична схема и ако бегаш крос - кроса печели. Ако удариш една борцова кондиция и некви спринтове - кондицията печели.

Тогава няма логика спринтьорите да изглеждат 10 пъти по “здрави” от маратонците :)

02.11.12
11:58

казано от bgtrener на 02.11.12, 11:54:

Тогава няма логика спринтьорите да изглеждат 10 пъти по “здрави” от маратонците :)

Я помисли пак :)

казано от gotcha на 02.11.12, 11:52:

Интересен ъгъл на нещата представяш колега, поне малко да си размърдаме мозъчетата в иначе монотонния форум :)
Според мойте скромни възгледи честотата на тренировки е определяща за метаболизма, а не толкова честотата на хранене...

Ами време е :) Ха ха аха! Прекалено много сме се вгледали в храната и методиката... а всъщност забравяме основното, приложимост и удоволствие от тренировката. И в крайна сметка се опитваме не да ставаме по-силни, по-бързи и по-здрави, а по-големи тарикати, да си огаждаме повече на масата и да си спестиме малко усилия в залата. Тренирай до препадък и яж колкото да оцелееш. Това ми е дивиза :)

казано от James Hinks на 02.11.12, 11:58:

казано от bgtrener на 02.11.12, 11:54:

Я помисли пак :)

Мислил съм го много пъти ;) Занимавал съм се и с двете достатъчно за да се изкажа по този начин :) Знам много добре каква е логиката, но твоето мнение ми прозвуча така. Затова се пошегувах.

02.11.12
12:04

казано от bgtrener на 02.11.12, 11:59:

Тренирай до препадък и яж колкото да оцелееш.

Някои хорят искат развитие, не просто оцеляване ;)

П.П. дЕвиз, прИпадък, Угаждам и т.н.

Мнението беше редактирано от Петко К на 02.11.12 12:06.

02.11.12
12:05

казано от bgtrener на 02.11.12, 12:02:

но твоето мнение ми прозвуча така. Затова се пошегувах.

Нещо не съм се изразил правилно явно...Сравнявах натоварвания, които има сходен характер. Първите са сравнително монотонни, вторите са сравнително динамични и високоинтензивни.
А и маратонец да прави сед, да обръща, да тегли шейна, да тласка - не съм видял. Виж, спритньор да го прави - редовно виждам.
Не мислиш ли, че и това има някакво отношение към разликите във физиката :)

02.11.12
12:07

казано от bgtrener на 02.11.12, 11:45:

Хайде да я разтеглим още темата... какво ще се случи ако едновременно съм и в калориен дифицит, а в същото време съм и на нива около 0.5-0.6 гр/кг белтък... и за максимално затруднение растителен?

Ще се издухаш бързо и най-вероятно ще се разболееш лошо при първата по-сериозна инфекция в организма.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 02.11.12 12:07.

LDL cholesterol + T3 (and Vit A) = pregnenolone
При забавен метаболизъм Т3 е намален, от там и прегненолона, от там всички други хормони (прогестерон, естроген, ДХЕА, тестостерон). Мозъка не ти работи оптимално, мускулите ти не работят оптимално, настроението не ти е както трябва. Ако към този бавен  метаболизъм  прибавиш и малко стрес, нещата отиват на още по-зле. Кой иска такъв живот? Не мерси, аз не искам бавен  метаболизъм, просто защото няма да мога д се насладя на живота.

казано от James Hinks на 02.11.12, 12:05:

Нещо не съм се изразил правилно явно...Сравнявах натоварвания, които има сходен характер. Първите са сравнително монотонни, вторите са сравнително динамични и високоинтензивни.
А и маратонец да прави сед, да обръща, да тегли шейна, да тласка - не съм видял. Виж, спритньор да го прави - редовно виждам.

И пак се насочваме към професионалния спортист. Колко от хората, които четат форума са професионални спортисти? Хора които си изкарват хляба със спорт. Не съм видял накой в парка да тича теглейки шейна ;)
А що се отнася до хората дето търсят развитие... те да си държат метаболизма висок :) Съжелявам ако съм допуснал пак някоя грешка, нямам време да си проверявам писанията.

казано от James Hinks на 02.11.12, 12:07:

Хайде да я разтеглим още темата... какво ще се случи ако едновременно съм и в калориен дифицит, а в същото време съм и на нива около 0.5-0.6 гр/кг белтък... и за максимално затруднение растителен?

Ще се издухаш бързо и най-вероятно ще се разболееш лошо при първата по-сериозна инфекция в организма.

Знаеш ли колко милиона души са на такъв режим :) Особено в Индия, Китай и някой части на Африка, по нежелание разбира се.

02.11.12
12:20

казано от bgtrener на 02.11.12, 12:16:

Знаеш ли колко милиона души са на такъв режим :) Особено в Индия, Китай и някой части на Африка, по нежелание разбира се.

Да, и колко от тях тренират или са в някаква добра физическа форма? И колко от тях умират от болести?

02.11.12
12:20

казано от bgtrener на 02.11.12, 12:14:

казано от James Hinks на 02.11.12, 12:05:

И пак се насочваме към професионалния спортист. Колко от хората, които четат форума са професионални спортисти? Хора които си изкарват хляба със спорт. Не съм видял накой в парка да тича теглейки шейна ;)
А що се отнася до хората дето търсят развитие... те да си държат метаболизма висок :) Съжелявам ако съм допуснал пак някоя грешка, нямам време да си проверявам писанията.

Не, ти се наочваш към професионалния спортист с примера за маратонец и спринтьор ;) Любител спринтьор няма. Поне би трябвало да го знаеш като бивш такъв.
Вземи един десетокласник борец от Спортното и един десетокласник от някоя елитна гимназия с успех на Олимпиади по нещо си. Единия е с бърз метаболизъм, другия е с бавен матеболизъм. Единия днес има 2 тренировки и яде като разпран в стола, после си дояжда на сандвичите, другия яде доста по-малко, не си дояжда със сандвичи по 3 лв за 2 броя, хапва си здравословно в къщи. Заведи ги да им направят пълни изследвания и виж резултатите ;)

казано от James Hinks на 02.11.12, 12:07:

И са цъфнали и вързали ;)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 02.11.12 12:21.

02.11.12
12:21

Въпрос:
Защо трябва да се стремим да сме в един от двата режима постоянно? Тялото е саморегулираща се система - когато е необходимо ускорява, а ако е наложително, намалява скоростта.

казано от инж. Марин Маринов на 02.11.12, 12:11:

При забавен метаболизъм Т3 е намален, от там и прегненолона, от там всички други хормони (прогестерон, естроген, ДХЕА, тестостерон). Мозъка не ти работи оптимално, мускулите ти не работят оптимално, настроението не ти е както трябва. Ако към този бавен  метаболизъм  прибавиш и малко стрес, нещата отиват на още по-зле. Кой иска такъв живот? Не мерси, аз не искам бавен  метаболизъм, просто защото няма да мога д се насладя на живота.

Това е сериозен аргумент. Нямам какво да кажа по него. Явно не съм си забавил достатъчно метаболизма... не се чувствам нещастен, нито имам проблем със хормоните. Което ме кара да пусна и следващия си тъп въпрос:
Как можем да сме сигурни че метаболизма е ускорен или забавен. Не говорим за усещане, а за замерване?

казано от Петко К на 02.11.12, 12:20:

Да, и колко от тях тренират или са в някаква добра физическа форма? И колко от тях умират от болести?

Абе не тренират... ама бачкането им е доста повече от тренировката ми. Вярно е и че доста умират... факт.
Както и да е, казах го само за да се замислим, че не е толкова страшно да си пропуснеш протеина или следобедната закуска. Но и спора ми харесва!

donsir

02.11.12
12:31

казано от bgtrener на 02.11.12, 12:25:

Това е сериозен аргумент. Нямам какво да кажа по него. Явно не съм си забавил достатъчно метаболизма... не се чувствам нещастен, нито имам проблем със хормоните. Което ме кара да пусна и следващия си тъп въпрос:
Как можем да сме сигурни че метаболизма е ускорен или забавен. Не говорим за усещане, а за замерване?

Кръвни изследвания,но разговорът без конкретни факти да не е като форсиране на двигател без предавка,то трябва да заделиш няколко стотака.Само норадреналина го мернах вчера 70лв. това онова 40-50лв още 10 такива + другите кръвни тестове.смятай.

Мнението беше редактирано от donsir на 02.11.12 12:32.

02.11.12
12:31

Вик го каза - too many mind…

казано от Denny Crane на 02.11.12, 12:31:

Кръвни изследвания,но разговорът без конкретни факти да не е като форсиране на двигател без предавка,то трябва да заделиш няколко стотака.Само норадреналина го мернах вчера 70лв. това онова 40-50лв още 10 такива + другите кръвни тестове.смятай.

Не, не ме разбра. Аз също си меря тестостерона и т.н. Но те ти дават представа за хормоните. А тяхната липса не занчи диагноза “забавен” метаболизъм. Може да се сължи и на друго. Имам в предвид начин по който да получа ясен отговор “метаболизма ти е забавен”.

donsir

02.11.12
12:42

казано от bgtrener на 02.11.12, 12:34:

Хормоните са основни диригенти на метаболизма.
Свободния тестостерон е само един от хормоните,за да се получи “кръстосан разпит” трябва да си пуснеш още 10 (примерно го казвам) + още един куп неща.

казано от Denny Crane на 02.11.12, 12:42:

казано от bgtrener на 02.11.12, 12:34:

Хормоните са основни диригенти на метаболизма.
Свободния тестостерон е само един от хормоните,за да се получи “кръстосан разпит” трябва да си пуснеш още 10 (примерно го казвам) + още един куп неща.

Разбрах те много добре. И после в заключението, пише ли: “Забавен метаболизъм” ?

donsir

02.11.12
12:53

Е ти още малко ще искаш стойностите/числата така да се подредят,че да се получи програма по която да тренираш :Д

За един ендокринолог ще пише.

Мнението беше редактирано от donsir на 02.11.12 12:55.

казано от Denny Crane на 02.11.12, 12:53:

Е ти още малко ще искаш стойностите/числата така да се подредят,че да се получи програма по която да тренираш :Д

За един ендокринолог ще пише.

Да :) Бих се радвал ако мога да тренирам по такава програма. Да видя до колко мога да го забавя :) А и ендокринолог ще каже че имам проблем с хормоните, което не доказва че съм болен от “забавен метаболизъм”.

казано от Тихомир Велев на 02.11.12, 11:38:

Хайде да я разтеглим още темата... какво ще се случи ако едновременно съм и в калориен дифицит, а в същото време съм и на нива около 0.5-0.6 гр/кг белтък... и за максимално затруднение растителен? Ти как смяташ?

Не мога да отговоря точно на въпроса, защото е непълен. Липсва много информация, което води до много “ако”-та.

Зависи от индивидиалното биохимично състояние на твоя организъм, от твоето ежедневие, дали спортуваш или по-цял ден седиш и гледаш телевизия. Ако спортуваш как и колко често спортуваш и т.н. и т.н.

0,5-0,6гр. може да са достатъчни за твоето тяло при много ситуации, докато при други са крайно недостатъчни. Отделно, това че е растителен не означава, че не върши никаква работа за тялото. Протеинът си е протеин, важното е да си набавяш достатъчни количества есенциални и неесенциални аминокиселини за твоите нужди.

Ще отговоря така - ако този протеин е недостатъчен за теб и не спортуваш, ще настъпят здравословни проблеми - психически и физически. Ако тренираш няма да можеш да се възстановяваш от тренировките оптимално, ще губиш сила, рискът от контузия ще нарастне многократно и ще има тотален регрес. Ще последва и загуба на тъкан (не само мускулна).

Ако този протеин е достатъчен за нуждите на твоето тяло...е, логично всичко ще е наред. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 02.11.12 14:06.

02.11.12
14:18

Ако толкова те притеснява това, замери си RMR (Resting Metabolic Rate) - скорост на метаболизма при покой. Теста е елементарен дихателен тест, при който се прави анализ на консумацията на О2 (при вдишване) и продукцията на СО2 (при издишване като краен продукт от метаболизма на хранителните вещества). На тази база се смятат и другите стойности.

Друг е въпросът, че метаболизмът не е само механичната последователност от поета-разходвана енергия. Точно в аргументацията си ти следваш културистични клишета. Примерно при крайни ограничения минават дни преди да се промени нещо в метаболизма - дори 4-5 дни на тежки тренировки/работа съчетани с недостатъчно ядене няма да доведат до трайни промени в метаболизма. Ще има загуба на гликоген (който е свързан и с вода, т.е. на всеки грам гликоген ще губиш и 2-3 грама вода, съответно после ще си ги върнеш) и вероятно някакви обратими изменения в структурата на белтъчините в мускулите, но не повече.

Уил Бринк има една интересна теория за различни типове метаболизъм по отношение на анаболизъм - катаболизъм...

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 02.11.12 14:27.

казано от bgtrener на 02.11.12, 13:09:

болен от “забавен метаболизъм”.

Забавеният метаболизъм сам по себе си не е болест.

Иначе тази тема е въртене, сучене, бялото да е пембяно.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1